Szczaw zwyczajny – wygląd, zastosowanie i właściwości lecznicze

Szczaw zwyczajny jest pospolitą rośliną, która dziko porasta łąki i ogrody. Ma charakterystyczny wygląd i smak, stąd odnajduje się w sztuce kulinarnej. Wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami leczniczymi, stąd od wielu lat jest obecny w medycynie ludowej. Co warto wiedzieć? Dlaczego warto po niego sięgać?

Szczaw zwyczajny osiąga od 30 do 100 cm wysokościSzczaw zwyczajny osiąga od 30 do 100 cm wysokości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest szczaw zwyczajny?

Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa L.) to wieloletnia roślina z rodziny rdestowatych, która rośnie w Europie i Azji, w Maroko i Australii. Występuje na glebach żyznych, bogatych w azot. W Polsce to gatunek pospolity, typowy dla łąk, polan, przydroży.

Jak wygląda szczaw zwyczajny? Roślina osiąga od 30 do 100 cm wysokości. Ma mięsisty, głęboki korzeń palowy, zimujące kłącze i odziomkowe liście na długich ogonkach kształtu strzałkowatego, nieco mięsiste. Jego łodyga jest prosto wzniesiona, podłużnie bruzdkowana.

Szczaw zwyczajny jest dwupienny. Jego kwiaty są małe i czerwonawe. Kwitnie od maja do czerwca. Owocem jest trójgraniasty orzeszek z czarnym, błyszczącym nasieniem, który jest otoczony trzema skrzydełkami (pełnią funkcję aparatu lotnego. Nasiona rozsiewane są przez wiatr).

Szczaw może poważnie zaszkodzić. Wszystko przez groźną substancję

Szczaw polny a zwyczajny

Szczaw (Rumex L.) jest wieloletnią rośliną z rodziny rdestowatych. Występuje w wielu odmianach. To nie tylko szczaw zwyczajny, ale i szczaw polny (dziki), również szczaw kędzierzawy czy szczaw lancetowaty.

Szczaw polny (Rumex acetosella L.) to bylina, która kwitnie przez cały okres wegetacji. Porasta pastwiska, ugory i nieużytki, zwykle siedliska kwaśne i jałowe. Jest traktowany jak pospolity chwast. To roślina niebezpieczna, ponieważ jej pęd, a zwłaszcza liście, są trujące (z powodu dużej zawartości kwasu szczawiowego). Ponadto roślina zawiera rutynę i saponiny.

Zastosowanie szczawiu zwyczajnego

Jakie znaczenie dla człowieka ma szczaw zwyczajny? Roślina, z uwagi na charakterystyczny kwaskowaty i zarazem lekko pikantny smak, odnajduje się w sztuce kulinarnej. Wykorzystuje się jej jadalne liście. Przygotowuje się z nich zupy, przeciery, farsz do pierogów, sosy i sałatki oraz koktajle.

Szczaw można także dodawać do jajecznicy i kanapek. Roślina nie dostarcza zbyt wielu kalorii. Porcja 100 g szczawiu zawiera ich zaledwie 20.

Szczaw to także roślina lecznicza. Surowcem zielarskim są liście, które zawierają wiele substancji biologicznie czynnych. To witamina C, witaminy z grupy B, beta-karoten, magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor, mangan, krzem, błonnik pokarmowy oraz garbniki.

Szczaw zwyczajny – właściwości lecznicze

Niegdyś szczaw wykorzystywano do leczenia szkorbutu, choroby mającej związek z niedoborem witaminy C, stosowano go także do płukania jamy ustnej przy bólu zęba i zapaleniu dziąseł.

Obecnie wiadomo, że szczaw zwyczajny:

  • pomaga przy dolegliwościach wątroby, wspomaga pracę przewodu pokarmowego, przeciwdziała zaparciom, poprawia apetyt,
  • wspiera nerki,
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku,
  • działa przeciwgrzybiczo i bakteriobójczo,
  • wzmacnia odporność,
  • ma działanie przeciwzapalne, wspiera leczenie stanów zapalnych dróg oddechowych i zatok,
  • ma pozytywny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego,
  • zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych.

W celach leczniczych szczaw można stosować zarówno wewnętrznie (np. konsumując go), jak i zewnętrznie, przygotowując napary i okłady. W takiej formie roślina sprawdza się w leczeniu i dolegliwości skórnych, także przy stłuczeniach, obrzękach i podrażnieniach skóry. Przyspiesza gojenie ran, pomaga przy leczeniu oparzeń i owrzodzeń oraz czyraków (także w obrębie jamy ustnej). Co więcej szczaw hamuje procesy starzenia się skóry i przeciwdziała przebarwieniom skóry.

Przeciwwskazania, środki ostrożności i skutki uboczne

Szczaw, choć smaczny i zdrowy, może szkodzić. Ma to związek głównie z tym, że zawiera kwas szczawiowy. Ten ma zdolność do wiązania wapnia, a obecny w organizmie w nadmiarze może prowadzić do zaburzeń równowagi mineralnej.

Co więcej, szczawian wapnia ma negatywny wpływ na funkcjonowanie nerek. Odkłada się w nich, co może prowadzić do kamicy nerkowej.

Wskutek nadmiernej konsumpcji szczawiu lekarskiego i związanego z tym zatrucia mogą pojawić się nudności i wymioty oraz biegunka, także zmiany skórne oraz osłabienie akcji serca, obniżenie ciśnienia, obrzęki kończyn i zmniejszona krzepliwość krwi, również krwiomocz, skąpomocz i uszkodzenie nerek.

Nadmierne spożycie szczawiu i związana z tym obecność szczawianów jest szczególnie groźne w przypadku osób zmagających się z chorobami nerek, osteoporozą i reumatyzmem, również dzieci i kobiet w ciąży. Traktuje się je jak przeciwwskazania bądź sytuacje, w których zalecana jest szczególna ostrożność.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Choroba, która zabiła Beethovena. Analiza DNA ujawniła niespodziewanego winowajcę
Choroba, która zabiła Beethovena. Analiza DNA ujawniła niespodziewanego winowajcę
Długie siedzenie szkodzi naczyniom. Zimowy napój pomaga w zapobieganiu zmianom
Długie siedzenie szkodzi naczyniom. Zimowy napój pomaga w zapobieganiu zmianom
Rak coraz częściej staje się chorobą przewlekłą. To sukces medycyny, ale też wyzwania dla systemu
Rak coraz częściej staje się chorobą przewlekłą. To sukces medycyny, ale też wyzwania dla systemu
Błagała o cesarskie cięcie. Dziś jej synek jest niepełnosprawny, a rodzice walczą o sprawiedliwość
Błagała o cesarskie cięcie. Dziś jej synek jest niepełnosprawny, a rodzice walczą o sprawiedliwość
Chudną przez Ozempic. Potem pojawiają się skutki uboczne. Specjaliści apelują ws. oznaczeń
Chudną przez Ozempic. Potem pojawiają się skutki uboczne. Specjaliści apelują ws. oznaczeń
Zwiększa ryzyko nowotworów. Wpływa na procesy zapalne i uszkadza DNA komórek
Zwiększa ryzyko nowotworów. Wpływa na procesy zapalne i uszkadza DNA komórek
Szpital w Bielsku-Białej zamknięty. W maju doszło tam do tragedii
Szpital w Bielsku-Białej zamknięty. W maju doszło tam do tragedii
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie