Białko w diecie

Białko jest elementem każdej komórki ludzkiego ciała. Jest to główny składnik skóry, mięśni, narządów i gruczołów. Białko jest również we wszystkich płynach organizmu człowieka z wyjątkiem moczu i żółci. Nic więc dziwnego w tym, że człowiek potrzebuje białka, by wspomagać regenerację i wzrost komórek. Produkty zawierające białko są niezwykle istotne w diecie dzieci, nastolatków i kobiet w ciąży. Co należy jeść, aby białko w jedzeniu wystarczyło do prawidłowego funkcjonowania organizmu?

Polecane wideo:

1. Białko w jedzeniu

Produkty zawierające białko dzieli się na dwie grupy: pełnobiałkowe, w skład których wchodzą wszystkie niezbędne aminokwasy, oraz produkty, w których brakuje przynajmniej jednego aminokwasu. Produkty pełnobiałkowe to:

Do drugiej grupy należą:

  • fasola,
  • groszek,
  • orzechy,
  • ziarna,
  • pestki.

Warto zadbać o to, by w diecie znalazły się różne produkty, wówczas szansa na dostarczenie odpowiedniej ilości białka i niezbędnych aminokwasów jest większa. Szczególną rolę białko odgrywa w diecie osób odchudzających się. Spożywanie produktów z dużą zawartością białka może przyspieszyć przemianę materii nawet o 40% i hamować łaknienie, dzięki niskiej kaloryczności, a także niewysokiej dostępności energetycznej białka.

2. Wpływ białka na zdrowie

Nie należy przesadzać z ilością spożywanego białka. Nadmiar może doprowadzić do wysokiego poziomu cholesterolu i niektórych chorób, na przykład podagry. Duże ilości białka w diecie stanowią także obciążenie dla nerek, dlatego należy dążyć do równowagi. Nadmiar białka pochodzenia zwierzęcego może dodatkowo powodować bezsenność, nerwowość, wzrost ciśnienia tętniczego i przyczyniać się do chorób serca. Nie warto sięgać po suplementy z białkiem. Dla zdrowych osób są one niemal zupełnie bezużyteczne. Wystarczy zdrowa dieta. Wegetarianie powinni spożywać dużo warzyw i roślin strączkowych, by zrekompensować brak mięsa w diecie.Ilość białka w diecie zależy od wieku i stanu zdrowia. Dla większości dorosłych wskazane jest spożywanie 2-3 porcji białka dziennie. Jednorazowa porcja białka nie powinna przekraczać 40 g, ponieważ większe ilości stanowią zbyt duże wyzwanie dla enzymów wątrobowych. Białko najlepiej jest spożywać wraz z węglowodanami w stosunku 1:4. Brak odpowiedniej ilości białka w diecie jest niebezpieczny dla zdrowia. W przypadku dzieci i młodzieży organizm jest narażony na zahamowanie wzrostu, pogorszenie odporności i spowolnienie rozwoju intelektualnego. Dzieci, które spożywają zbyt mało białka nie rozwijają się prawidłowo, zarówno pod względem fizycznym, jak i umysłowym. U dorosłych niedobór białka może prowadzić do załamania odporności immunologicznej oraz zmniejszenia wydolności psychicznej i fizycznej. Białko to ważny budulec organizmu człowieka. Aby go nie zabrakło, należy spożywać produkty zawierające białko. Nie warto jednak jeść ich ponad miarę. Zbyt dużo białka nie wpływa dobrze na stan zdrowia. Dieta wysokobiałkowa sprzyja zaparciom i może przyczyniać się do niedoborów witamin.

Komentarze (4)
~Robert
~Robert

"Dieta wysokobiałkowa sprzyja zaparciom i może przyczyniać się do niedoborów witamin." A to ciekawe, bo u mnie ograniczenie węglowodanów właśnie wyeliminowało zaparcia, które bardzo mnie męczyły :-)

Odpowiedz
~Kasia
~Kasia

@~zuska: zgadzam się - żeby się odchudzać trzeba wiedzieć jak. Ja nie wiedziałam dlatego poszłam do specjalisty - dietetyka. Z tym, ze długo szukałam odpowiedniego i znalazłam. Obecnie jestem na diecie, schudłam 7 kg - zamierzam jeszcze 3 ;) dietę mam zbilansowaną mam posiłki wytrawne ale także na słodko - dzięki czemu nie muszę sięgać po słodycze.

Odpowiedz
~zuska
~zuska

Odchudzać się to trzeba wiedzieć jak to zrobić. Ja stosowałaam dietę 1000 kalorii, Dukana, Kwaśniewskiego. Efekty na krótko straszne jojo i do tego pojawiły się problemy z nerkami i wyniszczenie organizmu. Teraz wiem, ze sama dieta i do tego nieumiejętna niczego nie załatwi. To musi być cały system oparty na wiedzy. Zapoznajcie sie z ksiazką Odchudzanie z elementamii fizjologii i biochemii, tam pisza jak działa naprawdę nasz organizm obalaja mity na których żerują inni. Od 7 miesięcy odchudzam sie systemem Nowaka zgodnie z tą ksiazką. Mam 15 kg mniej bez jojo i czuję sie świetnie. Wyniki wróciły do normy i chce mi sie żyć. Naprawdde lepiej wiedzieć co i jak robic bo mozna zrobić sobie krzywdę...

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Białka
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Białka
Białka

Produkty, dzięki którym wzbogacisz swoją dietę w białko

Produkty, dzięki którym wzbogacisz swoją dietę w białko

obfituje przede wszystkim w węglowodany i tłuszcze, a po białko sięgają głównie sportowcy i osoby na diecie. Podstawowym źródłem białka jest mięso (...) , aby dostarczyć nam pełnowartościowego białka. W składnik ten...

Białka

Zapotrzebowanie na białko

Zapotrzebowanie na białko

Białka są niezbędne do życia. Stanowią bowiem zasadniczy element budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka i wielu związków, jak enzymy (...) zawartość białka w diecie powinna występować u dzieci, kobiet w ciąży...

Białka

Jedz białko na śniadanie!

Jedz białko na śniadanie!

, że duża ilość białka na początku dnia zmniejsza ilość wysyłanych do mózgu sygnałów odpowiedzialnych za motywację do jedzenia i jedzenia „w nagrodę (...) zawierający 500 kcal składający się z ziaren zbóż i mleka (zawierający standardową...

Białka

Sery źródłem białka

Sery źródłem białka

Białko dodaje energii, poprawia humor i gwarantuje szybką regenerację mięśni, a to jeszcze nie wszystkie jego zalety. Białka są źródłem cennych

Białka

Białka roślinne a zwierzęce

Białka roślinne a zwierzęce

się z dietą, w której podstawą jest pierś kurczaka. Do wyboru mamy jednak nie tylko białka zwierzęce, ale również roślinne. Które z nich są zdrowsze (...) ? Funkcje białka w organizmie Określenie...

Białka

Co warto wiedzieć o lektynach?

Co warto wiedzieć o lektynach?

człowieka w walce z chorobami nowotworowymi. Jednocześnie białka, które w dużych ilościach dostarczamy organizmowi z pożywieniem, potrafią spowodować poważne (...) problemy zdrowotne, m.in. zaburzając funkcjonowanie systemu odpornościowego. Jeszcze...

Białka

Organiczne mleko i mięso ma więcej kwasów omega-3

Organiczne mleko i mięso ma więcej kwasów omega-3

Kolejne badania dostarczają dowodów na to, że organiczna żywność może mieć ogromne zalety zdrowotne. Okazuje się, że tego typu mięso i nabiał zawiera większą ilość kwasów tłuszczowych omega-3 niż standardowe produkty. Zdrowsze białko Badania opublikowane...

Białka

Produkty, które są bogate w białko

Produkty, które są bogate w białko

oraz są dobrym źródłem zdrowych tłuszczów, błonnika i białka. Orzechy nie są całkowitym białkiem, ponieważ nie zawierają wszystkich aminokwasów (...) , ale są dobrym dodatkiem do zdrowej diety.Spirulina Spirulina to jeden z superproduktów...

Białka

Co się dzieje z ciałem, gdy jesz za dużo protein?

Co się dzieje z ciałem, gdy jesz za dużo protein?

Zapotrzebowanie człowieka na białko Ilość dostarczanego białka zależy od codziennej aktywności fizycznej, wieku oraz płci. Osoba dorosła powinna (...) zapach z ust Wiele osób w swojej diecie zamienia węglowodany na białka....