Trwa ładowanie...

Czają się w twojej kuchni. "W skrajnych przypadkach mogą być śmiertelne"

 Katarzyna Prus
26.11.2022 12:26
Pojemniki na przyprawy to ulubione miejsce bakterii
Pojemniki na przyprawy to ulubione miejsce bakterii (Getty Images)

Gąbki do naczyń, deski do krojenia, krany, przyciski kuchennych urządzeń. To ulubione miejsca bakterii, ale nie jedyne. Najnowsze badania dowodzą wręcz, że największe siedlisko zarazków kryje się zupełnie gdzie indziej. Jego wyniki są zaskakujące.

spis treści

1. Najwięcej zarazków

Nowe badanie amerykańskich naukowców nie pozostawia wątpliwości. Liderem wśród najbrudniejszych miejsc w kuchni są pojemniki na przyprawy.

Wielu może się zdziwić, bo dotychczas za największe siedlisko bakterii były uważane m.in. gąbki do zmywania naczyń, deski do krojenia, krany czy uchwyty i przyciski używanych w kuchni urządzeń.

Zobacz film: "Kuchenna ścierka – siedlisko zarazków"
Na pojemnikach na przyprawy gromadzi się najwięcej bakterii
Na pojemnikach na przyprawy gromadzi się najwięcej bakterii (Getty Images)

Według autorów badania opublikowanego na łamach "Journal of Food Protection" pojemniki na przyprawy są znacznie bardziej podatne na zanieczyszczenie niż np. uchwyty kranów.

"Osoby gotujące często dotykają przedmiotów, takich jak pojemniki na przyprawy przed umyciem rąk. Bakterie następnie rozprzestrzeniają się na inne przedmioty" - tłumaczy współautor badania prof. Donald W. Schaffner z Rutgers University w New Jersey.

Na jakie jeszcze miejsca powinniśmy szczególnie uważać i dbać o ich czystość? Mnóstwo bakterii zbiera się także w odpływie w zlewie, miskach dla zwierząt domowych, zbiornikach ekspresu do kawy czy lunchboxach, szczególnie tych z miękkim wnętrzem. Bakterie mogą się także przenosić podczas dotykania telefonów w trakcie wyszukiwania przepisów.

2. Groźne kuchenne bakterie

Na przedmiotach i sprzętach kuchennych mogą się gromadzić i nawet miesiącami przetrwać groźne bakterie.

- Jeśli nie dbamy o czystość sprzętów i urządzeń używanych w kuchni możemy bardzo łatwo narazić się na zakażenie m.in. Salmonellą czy E. coli. To bakterie, które mogą wywołać bardzo poważne zatrucia pokarmowe objawiające się najczęściej biegunką, wymiotami i gorączką. W skrajnych przypadkach mogą być śmiertelne - mówi w rozmowie z WP abcZdrowie Michał Domaszewski, lekarz rodzinny.

Dodaje, że zagrożeniem są także rotawirusy wywołujące tzw. grypę żołądkową.

Jak się przed nimi chronić?

- Wiele osób zapomina o banalnej czynności jaką jest mycie rąk. Tymczasem to najskuteczniejsza metoda zapobiegania wszelkim infekcjom, co potwierdziła m.in. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia - przyp. red.) - zaznacza lekarz.

Ważna jest także dezynfekcja powierzchni i sprzętów kuchennych, częsta wymiana gąbek do zmywania naczyń i szmatek kuchennych. Warto też pamiętać o zanieczyszczeniach krzyżowych, czyli przeniesieniu drobnoustrojów z zakażonego produktu na inny. Może się tak zdarzyć m.in. jeśli naczynia, w których było przechowywane surowe mięso lub deska, na którym było krojone, będą używane do przygotowania innych produktów. Dlatego zawsze powinno się je izolować.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze