Dieta 1000 kalorii - zasady, wady i zalety, przepisy i jadłospis

Z założenia dieta 1000 kalorii dostarcza naszemu organizmowi mniej kalorii niż wynosi dzienne jego zapotrzebowanie. Dzięki temu ich deficyt w ciągu tygodnia może wynieść 7000, co równa się utracie 1 kg. Początkowo waga zmniejsza się, ponieważ organizm traci wodę. Mniejsze tempo spadku masy pojawia się, gdy organizm zaczyna spalać tkankę tłuszczową, co spowalnia odchudzanie. Dieta 1000 kalorii oferuje 5 posiłków dziennie o ustalonej liczbie kalorii.

Dieta 1000 kalorii - zasady

Częstym błędem jest myślenie, że gdy zjemy dwa duże posiłki, które dadzą nam ok. 1000 kalorii, będzie to z korzyścią dla organizmu. Nie przyniesie to jednak pożądanych efektów w postaci utraty wagi. Organizm zamiast ją obniżać, będzie magazynować energię. Jeśli posiłki będą częstsze – organizm na bieżąco spali dostarczoną energię.

Zobacz film: "Dieta 1000 kalorii"

Żeby dieta 1000 kalorii była prawidłowa, musi być zróżnicowana. Menu zależy od preferencji osoby prowadzącej dietę i od tabel kalorycznych. Nie ma bowiem jednego określonego jadłospisu. Na pewno jednak musi się w nim znaleźć miejsce na chude mięso, owoce, warzywa, ryby, kasze i wiele innych. Koniecznie trzeba ograniczyć spożycie tłustego mięsa, wędlin, sera, a także słodzenie napojów. Podczas diety 1000 kalorii nie wolno pić alkoholu. Zaleca się, aby dieta trwała do 4 tygodni, a po nich warto przejść na dietę 1200 lub 1500 kalorii, co pomoże uniknąć efektu jo-jo.

Oto kilka praktycznych wskazówek, które pomogą w skutecznym odchudzaniu:

Dobrze jest rozplanować każdy posiłek tak, by zawierał określoną liczbę kalorii, np.:

  • I śniadanie – 250 kcal
  • II śniadanie – 100 kcal
  • obiad – 350 kcal
  • podwieczorek – 100 kcal
  • kolacja – 200 kcal.

Dieta 1000 kalorii - wady i zalety

Dieta 1000 kalorii to dieta niskokaloryczna, która pozwala dość szybko stracić na wadze. Problemem w tym przypadku może być jednak efekt jo-jo, który zwykle pojawia się po gwałtownych zmianach żywieniowych, a szczególnie przy powrocie do „normalnego” jedzenia po restrykcyjnej diecie.

Zalety diety 1000 kalorii są następujące:

  • efekty są szybko widoczne,
  • dieta jest zrównoważona.

Dieta 1000 kalorii nie jest jednak pozbawiona wad. Najważniejsze z nich to:

  • przy dłuższym stosowaniu może prowadzić do deficytów witaminowych,
  • większą uwagę przykłada się do kaloryczności produktów niż wartości odżywczych,
  • liczenie kalorii dotyczy każdego spożywanego produktu,
  • przy dłuższym stosowaniu dochodzi do spowolnienia metabolizmu.
Dieta 1000 kcal

Wśród wielu rodzajów diet odchudzających, ta oparta na spożywaniu 1000 kalorii dziennie nadal cieszy się sporą popularnością. Choć ta metoda odchudzania...

Dieta 1000 kalorii - przepisy i jadłospis

Przykładowe menu w diecie 1000 kalorii przedstawia się następująco:

  • Dzień 1

Śniadanie: 2 cienkie plasterki wędliny drobiowej, kilka plasterków świeżego ogórka, 1 bułka pełnoziarnista z margaryną, herbata lub kawa bez cukru. Drugie śniadanie: 1 jabłko. Obiad: 10 dag piersi kurczaka uduszonej na oliwie z warzywami, 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko. Podwieczorek: 2 biszkopty. Kolacja: sałatka z tuńczyka, 1 szklanka soku owocowego

Sałatka z tuńczyka: 120 g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki gotowanego ryżu połączyć i doprawić solą i pieprzem.

  • Dzień 2

Śniadanie: 1 tost z odrobiną odtłuszczonej margaryny, dżemu lub marmolady o obniżonej zawartości cukru, herbata lub kawa bez cukru. Drugie śniadanie: 1 nektarynka. Obiad: 1 kotlet schabowy. Z mięsa należy usunąć tłuszcz, wysmarować je 1 łyżeczką margaryny, posypać suszoną cebulą i drobno pokrojoną szałwią. Następnie grillować ok. 8 minut z każdej strony. Podwieczorek: 2 herbatniki. Kolacja: ziemniaki z fasolą. Ziemniaka obrać i ponakłuwać widelcem, posypać przyprawą do grilla i piec w 190 stopniach przez 1 godzinę. Podgrzać 100 g fasoli z puszki. Ziemniaka z wierzchu naciąć na krzyż i ścisnąć boki, aby się otworzył. Nałożyć na wierzch fasolę, posypać startym serem cheddar (10 g) i zapiekać, aż się roztopi.

  • Dzień 3

Śniadanie: 1 kawałek pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego, niskotłuszczowa margaryna, 1 pieczone jajo, kawa lub herbata z mlekiem. Drugie śniadanie: 1 banan lub 10 dag serka homogenizowanego. Obiad: gulasz z bekonu. Podwieczorek: 1 mandarynka i 1 ogórek. Owoc obrać i podzielić na cząstki. Ogórek pokroić na taką samą liczbę plasterków. Nadziewać na wykałaczkę po jednej cząstce i plasterku. Kolacja: zapiekanka z warzyw.

Pieczone jajo: składniki: 1/2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny, 1 jajo, 2 łyżeczki odtłuszczonej śmietany, świeżo zmielony pieprz, sól. Naczynie do zapiekania posmarować margaryną. Wbić jajko, przykryć śmietaną. Oprószyć solą oraz pieprzem i piec 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Gulasz z bekonu: na margarynie należy podsmażyć bekon (1 mały stek) z 1/2 pokrojonej w plasterki cebuli, 1/2 pora oraz 1/2 marchwi, dodać 3/4 szklanki bulionu, 1/4 jabłka, 60 g brukselki, sól i pieprz oraz przyprawę do zup. Gotować 20 minut. Dołożyć 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Zapiekanka z warzyw: rozpuścić na patelni 1/2 łyżki margaryny i ułożyć na niej warstwę pokrojonych w plasterki ziemniaków (50 g), cebuli i startego sera cheddar (10 g), przyprawić solą i pieprzem, ułożyć następną warstwę. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Zapiekankę posypać pozostałym serem, patelnię wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia, aż ser się zarumieni.

  • Dzień 4

Śniadanie: berlińska przekąska, kawa lub herbata. Drugie śniadanie: 1 opakowanie chudego serka wiejskiego. Obiad: stek z szynki lub bekonu (ok. 175 g). Mięso należy oczyścić ze zbędnego tłuszczu, następnie posmarować 1 łyżeczką roztopionej margaryny i piec w piekarniku kilka minut z każdej strony. Podwieczorek: 1 kiwi z serkiem. Kiwi schłodzić, ściąć czubek, wydrążyć. Do miąższu dodać 1 łyżeczkę chudego serka wiejskiego. Wymieszać.

Kolacja: kiełki fasoli z krewetkami.

Berlińska przekąska: składniki: 1 łyżeczka chudego serka topionego, 1 kromka pumpernikla, 1 pokrojony w plasterki pomidor, 1 plasterek szynki westfalskiej, 1 gałązka pietruszki. Na kromce rozsmarować ser, położyć szynkę i plastry pomidora, udekorować pietruszką.

Kiełki fasoli z krewetkami: garstkę kiełków fasoli, łyżkę obranych krewetek i mały kawałek posiekanego ogórka połączyć. Dodać kilka kropli sosu sojowego i sok z cytryny. Wymieszać. Porcję położyć na chlebie posmarowanym margaryną i doprawić pieprzem.

  • Dzień 5

Śniadanie: 1 szklanka soku pomarańczowego, serowy tost francuski. Drugie śniadanie: 3 suszone morele. Obiad: szaszłyki z sosem orzechowym. Podwieczorek: 2 pomidory z twarożkiem. Warzywa przekroić na pół, wydrążyć i napełnić serkiem wiejskim wymieszanym ze szczypiorkiem. Kolacja: specjał z salami i szpinakiem.

Serowy tost francuski (3 porcje): składniki: 3 kromki bagietki, 1 łyżeczka startego sera cheddar, 2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, szczypta pieprzu cayenne. Ser, margarynę, pietruszkę i pieprz połączyć. Bułkę zrumienić z jednej strony. Tę nieprzypieczoną posmarować powstałą masą. Zrumienić jeszcze raz.

Szaszłyki z sosem orzechowym (4 porcje): składniki: 450 g chudej wołowiny na pieczeń, 2 posiekane cebule dymki, 1 szklanka orzechów włoskich w kawałkach, 3 łyżki soku cytrynowego, 4 łyżki bulionu wołowego z 1/2 kostki, 1/4 łyżki mielonego imbiru, sól, 1 szklanka twarożku, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko. Orzechy, bulion, cebulę, sok z cytryny, imbir, sól i pieprz zmiksować. Mięso pokroić i ponakładać na patyczki. Ułożyć na ruszcie. Z wierzchu posmarować odrobiną sosu orzechowego. Grillować. Twarożek wymieszać z resztą sosu orzechowego. Wszystko podawać w małych naczyniach z mięsem i ryżem.

Specjał z salami i szpinakiem: 50 g rozmrożonego szpinaku połączyć z 1 łyżką niskotłuszczowego miękkiego sera, doprawić gałką muszkatołową i rozprowadzić na kawałku pumpernikla. Kromkę przekroić na pół. Udekorować każdą połówkę cienkimi plasterkami salami, przekrojonego i złożonego na kształt rożków. Przybrać listkiem pietruszki.

  • Dzień 6

Śniadanie: 1 kromka cienko posmarowanego pieczywa, 2 plasterki żółtego sera, 1 mały pomidor, kawa lub herbata. Drugie śniadanie: 1 małe opakowanie niskotłuszczowego jogurtu owocowego. Obiad: ryż z jajem. Składniki na 4 porcje: 4 jaja, 1 opakowanie ryżu z warzywami. Ryż wysypać na patelnię, dodać wodę, zagotować i dusić po przykryciem 15 minut. Zdjąć pokrywkę i zrobić 4 zagłębienia. W każdym umieścić po jajku, przykryć i gotować przez kolejne 5 minut, aż jaja się zetną. Podawać zaraz po przygotowaniu. Podwieczorek: 3 suszone śliwki. Śliwki naciąć z boku, usunąć pestkę, w środek włożyć nadziewaną zieloną oliwkę. Kolacja: 1 kanapka z wątrobianką, 1 szklanka soku owocowego.

Kanapka z wątrobianką: połączyć 1 łyżkę żurawiny z 2 łyżeczkami niskotłuszczowej margaryny i rozsmarować na kromce chleba bez skórki. Przekroić kromkę na pół. Na wierzchu każdej połówki ułożyć po 2 cienkie pasterki wątrobianki.

  • Dzień 7

Śniadanie: kawa lub herbata, kiwi, jogurt lub szklanka mleka 0,5%, 2 łyżki muesli. Drugie śniadanie: plaster polędwicy drobiowej, kromka pieczywa chrupkiego lub pełnoziarnistego, liść sałaty, ogórek świeży, jabłko. Obiad: zupa jarzynowa – mała pierś kurczaka, garść makaronu, 250 g włoskiej mrożonki, łyżka koncentratu, odrobina soli. Podwieczorek: kromka pumpernikla z masłem i pół ogórka. Kolacja: sałatka grecka. 200 g niskotłuszczowego sera feta, 1-2 cebuli, 4 liście sałaty, paprykę, pomidor, czosnek i bazylię połączyć i skropić sokiem z cytryny.

Małgorzata Kamińska, 6 miesięcy temu

Bibliografia

  • Wipler I. Kalorie na wodzy, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2003, ISBN 83-200-2653-9
  • Muliar D. Liczmy kalorie, Muza, Warszawa 2007, ISBN 83-7495-139-5
  • Chełmińska-Wieczorek Z. Nowoczesna dietetyczna książka kucharska, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2000, ISBN 83-200-2483-8
  • Jensen B. Poradnik dietetyczny - prawidłowa dieta receptą na zdrowie, Mada, Warszawa 2000, ISBN 83-86170-61-1

Skuteczna dieta odchudzająca

Komentarze (74)
~kagan
~kagan 1 tydzień temu

Oszaleliście chyba. Dieta niskokaloryczna prowadzi przede wszystkim do spowolnienia metabolizmu. Co w dłuższej perspektywie oznacza, że mało jesz i nie chudniesz. Niedoborów, osłabienia, a po dłuższym czasie silnego poczucia braku sytości, co powoduje nienaturalnie duże ilości spożywanego jedzenia. Organizm musi uzupełnić braki. TO SIĘ NIE UDA

Odpowiedz
~jasio
~jasio 1 tydzień temu

Akurat dwa posiłki dziennie po 1200 kalorii to jest dobry pomysł. Tylko trzeba możliwie ograniczyć cukier w każdej postaci. Jem obiad o 14 i kolacje o 18. Razem 2400 kalorii. Plus trening interwałowy 4 razy w tygodniu. Schudłem ze 127 kg do 105 w pol roku i nigdy nie czułem się lepiej. Nie mówiąc już o sporym przyroście masy mięśniowej. Także nie wierzcie w to, ze jak nie będziecie jeść często to organizm będzie coś magazynował. Nie jest to prawda. Organizm potrzebuje czasu, żeby przetrawić i odpoczynku do następnego posiłku. Do tego tkanka tłuszczowa jest spalana gdy wystarczająco spadnie poziom insuliny, a dzieje się tak gdy przez jakiś czas nie jemy.

Odpowiedz
~Znudzony
~Znudzony 2 tygodnie temu

Dieta 1000 i do roboty na taśmie czy przy rozładunku palet w Biedronce! Takie diety to dobre pomysły dla paniuś, które do pracy noszą jedynie torebkę, w pracy kiwają palcem wskazującym! Dla kogoś kto pracuje cały dzień fizycznie, bo w pracy i w domu, to takie diety są zbędne! Wysiłek skutecznie odchudza! Ale wysiłek rzetelny, a nie udawanie w siłowni!

Odpowiedz
~Rrrr
~Rrrr 2 tygodnie temu

Szczyt głupoty to promowanie diet głodowych. 1000 kalorii w 5 posiłkach? Jedzenie na godzinki? Takim czymś gubisz wagę poprzez rozpad mięśnia a nie przez utratę tkanki tłuszczowej. Katabolizm w czystej formie.

Odpowiedz
~elpol3
~elpol3 2 tygodnie temu

Masakra... jak wam w ogóle chce się tracić czas na takie "diety-cud". Godzina biegania czy fitnessu, wcale nie musi być codziennie, i macie dwa w jednym - chudniecie i nabieracie kondycję, nie mówiąc o satysfakcji i rosnącym poczuciu wartości.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety
Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Dieta 1200 kcal - zasady, jadłospis, zalety, wady

mineralna. Podwieczorek: jogurt owocowy light. Kolacja: kromka chleba razowego, ryba po grecku, herbata z cytryną. Dieta 1200 kalorii - zalety i wady (...) Dieta 1200...

Żywność ekologiczna

Wady i zalety ekożywności

Wady i zalety ekożywności

Żywność ekologiczna Żywność ekologiczna ma bardzo wiele zalet, jednak ma również wady, co również trzeba wziąć pod uwagę w bilansowaniu diety.

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Dieta 1000 kalorii - zasady (WIDEO)

Dieta 1000 kalorii - zasady (WIDEO) Odtwórz wideo

może się zmniejszyć nawet o 8 kg w ciągu miesiąca. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebne jest 2500-3000 kalorii dziennie. Dieta 1000 kalorii (...) , jednak zasadą,...

Diety dla chorych

Dieta śródziemnomorska (WIDEO)

Dieta śródziemnomorska (WIDEO) Odtwórz wideo

. Potrawy są przyprawiane dużą ilością cebuli i czosnku oraz ziołami takimi jak: bazylia, tymianek i oregano. Jakie są zalety i wady stosowania diety śródziemnomorskiej? (...) Dieta śródziemnomorska...

Dietetyczne przepisy

Catering dietetyczny

się na catering obliczony na 1000-1200 kalorii, warto zdać sobie sprawę, że jest to bardzo restrykcyjna dieta. Przestrzegając jej można bardzo szybko (...) żywnościowych), w których można podgrzewać...

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Dieta rozdzielna - zasady, jadłospis, przepisy, zalety, wady

Dieta rozdzielna - zasady, jadłospis, przepisy, zalety, wady

rozdzielna - zalety i wady Zalety diety rozdzielnej: to, ile zjemy, zależy od nas, jest dobrze zbilansowana, można stosować przegryzki, dieta pozwala (...) Dieta...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Zdrowsze zamienniki ulubionych potraw

Zdrowsze zamienniki ulubionych potraw

pieczonego kurczaka w mące migdałowej lub z cieciorki. Zalety: wyeliminujesz mnóstwo kalorii i węglowodanów, a zyskasz dodatkowe składniki odżywcze (...) w głębokim talerzu. Zalety: rezygnacja z mącznej...

Bieganie - profilaktyka zawału, wpływ na zdrowie, zalety

Błędy podczas biegania

Błędy podczas biegania

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, iż nieodpowiednia technika może doprowadzić do bólu pleców, drętwienia kończyn oraz wady postawy.