Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (874 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Dieta 1000 kalorii - zasady, wady i zalety, przepisy i jadłospis

Dieta 1000 kalorii powinna zawierać zróżnicowane warzywa i owoce oraz chude mięso
Dieta 1000 kalorii powinna zawierać zróżnicowane warzywa i owoce oraz chude mięso (Zdjęcie autorstwa martaposemuckel / CC0 1.0)

Z założenia dieta 1000 kalorii dostarcza naszemu organizmowi mniej kalorii niż wynosi dzienne jego zapotrzebowanie. Dzięki temu ich deficyt w ciągu tygodnia może wynieść 7000, co równa się utracie 1 kg. Początkowo waga zmniejsza się, ponieważ organizm traci wodę. Mniejsze tempo spadku masy pojawia się, gdy organizm zaczyna spalać tkankę tłuszczową, co spowalnia odchudzanie. Dieta 1000 kalorii oferuje 5 posiłków dziennie o ustalonej liczbie kalorii.

spis treści

1. Zasady diety 1000 kalorii

Częstym błędem jest myślenie, że gdy zjemy dwa duże posiłki, które dadzą nam ok. 1000 kalorii, będzie to z korzyścią dla organizmu. Nie przyniesie to jednak pożądanych efektów w postaci utraty wagi. Organizm zamiast ją obniżać, będzie magazynować energię. Jeśli posiłki będą częstsze – organizm na bieżąco spali dostarczoną energię.

Żeby dieta 1000 kalorii była prawidłowa, musi być zróżnicowana. Menu zależy od preferencji osoby prowadzącej dietę i od tabel kalorycznych. Nie ma bowiem jednego określonego jadłospisu. Na pewno jednak musi się w nim znaleźć miejsce na chude mięso, owoce, warzywa, ryby, kasze i wiele innych. Koniecznie trzeba ograniczyć spożycie tłustego mięsa, wędlin, sera, a także słodzenie napojów. Podczas diety 1000 kalorii nie wolno pić alkoholu. Zaleca się, aby dieta trwała do 4 tygodni, a po nich warto przejść na dietę 1200 lub 1500 kalorii co pomoże uniknąć efektu jo-jo.

Czytaj więcej

Zobacz film: "Dieta 1000 kalorii"

Oto kilka praktycznych wskazówek, które pomogą w skutecznym odchudzaniu:

  • Zamiast smażyć, gotuj (także na parze) lub piecz w folii.
  • Ogranicz spożycie soli do około 5 g/dzień (około 1 łyżeczki) i ostrych przypraw, które zaostrzają apetyt.
  • Zdrową dietę połącz z aktywnością fizyczną.
  • Jedz 4–5 posiłków w ciagu dnia w regularnych odstępach.

Dobrze jest rozplanować każdy posiłek tak, by zawierał określoną liczbę kalorii, np.:

  • I śniadanie – 250 kcal
  • II śniadanie – 100 kcal
  • obiad – 350 kcal
  • podwieczorek – 100 kcal
  • kolacja – 200 kcal.

2. Dieta niskokaloryczna

Dieta 1000 kalorii to dieta niskokaloryczna, która pozwala dość szybko stracić na wadze. Problemem w tym przypadku może być jednak efekt jo-jo, który zwykle pojawia się po gwałtownych zmianach żywieniowych, a szczególnie przy powrocie do „normalnego” jedzenia po restrykcyjnej diecie.

Zalety diety 1000 kalorii są następujące:

  • efekty są szybko widoczne,
  • dieta jest zrównoważona.

Dieta 1000 kalorii nie jest jednak pozbawiona wad. Najważniejsze z nich to:

  • przy dłuższym stosowaniu może prowadzić do deficytów witaminowych,
  • większą uwagę przykłada się do kaloryczności produktów niż wartości odżywczych,
  • liczenie kalorii dotyczy każdego spożywanego produktu,
  • przy dłuższym stosowaniu dochodzi do spowolnienia metabolizmu.

Przykładowe menu w diecie 1000 kalorii przedstawia się następująco:

  • Dzień 1

Śniadanie: 2 cienkie plasterki wędliny drobiowej, kilka plasterków świeżego ogórka, 1 bułka pełnoziarnista z margaryną, herbata lub kawa bez cukru. Drugie śniadanie: 1 jabłko. Obiad: 10 dag piersi kurczaka uduszonej na oliwie z warzywami, 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko. Podwieczorek: 2 biszkopty. Kolacja: sałatka z tuńczyka, 1 szklanka soku) owocowego

Sałatka z tuńczyka: 120 g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki gotowanego ryżu połączyć i doprawić solą i pieprzem.

  • Dzień 2

Śniadanie: 1 tost z odrobiną odtłuszczonej margaryny, dżemu lub marmolady o obniżonej zawartości cukru, herbata lub kawa bez cukru. Drugie śniadanie: 1 nektarynka. Obiad: 1 kotlet schabowy. Z mięsa należy usunąć tłuszcz, wysmarować je 1 łyżeczką margaryny, posypać suszoną cebulą i drobno pokrojoną szałwią. Następnie grillować ok. 8 minut z każdej strony. Podwieczorek: 2 herbatniki. Kolacja: ziemniaki z fasolą. Ziemniaka obrać i ponakłuwać widelcem, posypać przyprawą do grilla i piec w 190 stopniach przez 1 godzinę. Podgrzać 100 g fasoli z puszki. Ziemniaka z wierzchu naciąć na krzyż i ścisnąć boki, aby się otworzył. Nałożyć na wierzch fasolę, posypać startym serem cheddar (10 g) i zapiekać, aż się roztopi.

  • Dzień 3

Śniadanie: 1 kawałek pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego, niskotłuszczowa margaryna, 1 pieczone jajo, kawa lub herbata z mlekiem. Drugie śniadanie: 1 banan lub 10 dag serka homogenizowanego. Obiad: gulasz z bekonu. Podwieczorek: 1 mandarynka i 1 ogórek. Owoc obrać i podzielić na cząstki. Ogórek pokroić na taką samą liczbę plasterków. Nadziewać na wykałaczkę po jednej cząstce i plasterku. Kolacja: zapiekanka z warzyw.

Pieczone jajo: składniki: 1/2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny, 1 jajo, 2 łyżeczki odtłuszczonej śmietany, świeżo zmielony pieprz, sól. Naczynie do zapiekania posmarować margaryną. Wbić jajko, przykryć śmietaną. Oprószyć solą oraz pieprzem i piec 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Gulasz z bekonu: na margarynie należy podsmażyć bekon (1 mały stek) z 1/2 pokrojonej w plasterki cebuli, 1/2 pora oraz 1/2 marchwi, dodać 3/4 szklanki bulionu, 1/4 jabłka, 60 g brukselki, sól i pieprz oraz przyprawę do zup. Gotować 20 minut. Dołożyć 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Zapiekanka z warzyw: rozpuścić na patelni 1/2 łyżki margaryny i ułożyć na niej warstwę pokrojonych w plasterki ziemniaków (50 g), cebuli i startego sera cheddar (10 g), przyprawić solą i pieprzem, ułożyć następną warstwę. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Zapiekankę posypać pozostałym serem, patelnię wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia, aż ser się zarumieni.

  • Dzień 4

Śniadanie: berlińska przekąska, kawa lub herbata. Drugie śniadanie: 1 opakowanie chudego serka wiejskiego. Obiad: stek z szynki lub bekonu (ok. 175 g). Mięso należy oczyścić ze zbędnego tłuszczu, następnie posmarować 1 łyżeczką roztopionej margaryny i piec w piekarniku kilka minut z każdej strony. Podwieczorek: 1 kiwi z serkiem. Kiwi schłodzić, ściąć czubek, wydrążyć. Do miąższu dodać 1 łyżeczkę chudego serka wiejskiego. Wymieszać.

Kolacja: kiełki fasoli z krewetkami.

Berlińska przekąska: składniki: 1 łyżeczka chudego serka topionego, 1 kromka pumpernikla, 1 pokrojony w plasterki pomidor, 1 plasterek szynki westfalskiej, 1 gałązka pietruszki. Na kromce rozsmarować ser, położyć szynkę i plastry pomidora, udekorować pietruszką.

Kiełki fasoli z krewetkami: garstkę kiełków fasoli, łyżkę obranych krewetek i mały kawałek posiekanego ogórka połączyć. Dodać kilka kropli sosu sojowego i sok z cytryny. Wymieszać. Porcję położyć na chlebie posmarowanym margaryną i doprawić pieprzem.

  • Dzień 5

Śniadanie: 1 szklanka soku pomarańczowego, serowy tost francuski. Drugie śniadanie: 3 suszone morele. Obiad: szaszłyki z sosem orzechowym. Podwieczorek: 2 pomidory z twarożkiem. Warzywa przekroić na pół, wydrążyć i napełnić serkiem wiejskim wymieszanym ze szczypiorkiem. Kolacja: specjał z salami i szpinakiem.

Serowy tost francuski (3 porcje): składniki: 3 kromki bagietki, 1 łyżeczka startego sera cheddar, 2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, szczypta pieprzu cayenne. Ser, margarynę, pietruszkę i pieprz połączyć. Bułkę zrumienić z jednej strony. Tę nieprzypieczoną posmarować powstałą masą. Zrumienić jeszcze raz.

Szaszłyki z sosem orzechowym (4 porcje): składniki: 450 g chudej wołowiny na pieczeń, 2 posiekane cebule dymki, 1 szklanka orzechów włoskich w kawałkach, 3 łyżki soku cytrynowego, 4 łyżki bulionu wołowego z 1/2 kostki, 1/4 łyżki mielonego imbiru, sól, 1 szklanka twarożku, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko. Orzechy, bulion, cebulę, sok z cytryny, imbir, sól i pieprz zmiksować. Mięso pokroić i ponakładać na patyczki. Ułożyć na ruszcie. Z wierzchu posmarować odrobiną sosu orzechowego. Grillować. Twarożek wymieszać z resztą sosu orzechowego. Wszystko podawać w małych naczyniach z mięsem i ryżem.

Specjał z salami i szpinakiem: 50 g rozmrożonego szpinaku połączyć z 1 łyżką niskotłuszczowego miękkiego sera, doprawić gałką muszkatołową i rozprowadzić na kawałku pumpernikla. Kromkę przekroić na pół. Udekorować każdą połówkę cienkimi plasterkami salami, przekrojonego i złożonego na kształt rożków. Przybrać listkiem pietruszki.

  • Dzień 6

Śniadanie: 1 kromka cienko posmarowanego pieczywa, 2 plasterki żółtego sera, 1 mały pomidor, kawa lub herbata. Drugie śniadanie: 1 małe opakowanie niskotłuszczowego jogurtu owocowego. Obiad: ryż z jajem. Składniki na 4 porcje: 4 jaja, 1 opakowanie ryżu z warzywami. Ryż wysypać na patelnię, dodać wodę, zagotować i dusić po przykryciem 15 minut. Zdjąć pokrywkę i zrobić 4 zagłębienia. W każdym umieścić po jajku, przykryć i gotować przez kolejne 5 minut, aż jaja się zetną. Podawać zaraz po przygotowaniu. Podwieczorek: 3 suszone śliwki. Śliwki naciąć z boku, usunąć pestkę, w środek włożyć nadziewaną zieloną oliwkę. Kolacja: 1 kanapka z wątrobianką, 1 szklanka soku owocowego.

Kanapka z wątrobianką: połączyć 1 łyżkę żurawiny z 2 łyżeczkami niskotłuszczowej margaryny i rozsmarować na kromce chleba bez skórki. Przekroić kromkę na pół. Na wierzchu każdej połówki ułożyć po 2 cienkie pasterki wątrobianki.

  • Dzień 7

Śniadanie: kawa lub herbata, kiwi, jogurt lub szklanka mleka 0,5%, 2 łyżki muesli. Drugie śniadanie: plaster polędwicy drobiowej, kromka pieczywa chrupkiego lub pełnoziarnistego, liść sałaty, ogórek świeży, jabłko. Obiad: zupa jarzynowa – mała pierś kurczaka, garść makaronu, 250 g włoskiej mrożonki, łyżka koncentratu, odrobina soli. Podwieczorek: kromka pumpernikla z masłem i pół ogórka. Kolacja: sałatka grecka. 200 g niskotłuszczowego sera feta, 1-2 cebuli, 4 liście sałaty, paprykę, pomidor, czosnek i bazylię połączyć i skropić sokiem z cytryny.

Następny artykuł: Dieta 1200 kcal
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze