Dieta kopenhaska - zasady, jadłospis, zalety, wady, plan diety

Chociaż dieta kopenhaska to niezwykle dobry sposób na spalenie tkanki tłuszczowej i utratę zbędnych kilogramów, to jednak nie wszyscy mogą stosować tę dietę. Dieta kopenhaska nie jest polecana osobom, które mają niską motywację i problemy z wypełnianiem przykazań dietetycznych, gdyż w ich przypadku starania nie przyniosą oczekiwanych rezultatów, a jedynie efekt jo-jo. Dieta kopenhaska trwa 13 dni i wymaga dokładnego przestrzegania jadłospisu. W przeciwnym razie dietę kopenhaską należy przerwać i wrócić do niej po trzech miesiącach.

Zobacz film: "#dziejesienazwyo: Dieta na wiosnę"

1. Dieta kopenhaska - zasady

Dieta kopenhaska gwarantuje skuteczne odchudzanie, pod warunkiem że będziemy ściśle przestrzegać jadłospisu i stosować się do określonych zasad. Jak przekonują twórcy diety kopenhaskiej, jedynie rygorystyczne przestrzeganie wyznaczonych reguł może przynieść zadowalające efekty, dlatego sięgnięcie po niedozwolone produkty, jak słodycze czy alkohol, jest równoznaczne z przerwaniem diety, która w założeniu ma pomóc zrzucić od 4 do nawet 8 kg.

Odchudzająca dieta trzynastodniowa jest przeznaczona dla osób w pełni zdrowych – przed rozpoczęciem diety kopenhaskiej zaleca się konsultację lekarską. Menu diety kopenhaskiej zostało opracowane przede wszystkim z myślą o tych, którzy zmagają się z nadwagą i w stosunkowo krótkim czasie chcą zredukować masę ciała, a jednocześnie są bardzo zmotywowani oraz skłonni do wyrzeczeń.

Przeciwwskazania diety kopenhaskiej dotyczą przede wszsytkim osób borykających się z problemami żołądkowymi, chorymi na nerki, a także tych, które pracują fizycznie – drastyczne zmniejszenie przyjmowanych kalorii może wiązać się ze spadkiem energii i wydolności.

Największe kłamstwa o dietach
Największe kłamstwa o dietach [11 zdjęć]

Ciągle jesteśmy bombardowani najnowszymi dietami, które rzekomo pozwolą szybko stracić na wadze. Są diety...

zobacz galerię

2. Dieta kopenhaska - jadłospis

Jadłospis diety kopenhaskiej opiera się przede wszystkim na chudym mięsie, głównie drobiowym, rybach (najczęściej jest zalecany dorsz oraz pstrąg), a także jajkach oraz warzywach i owocach, przy czym te ostatnie spożywa się w ilościach ograniczonych.

Choć szerokim łukiem są omijane słodycze i alkohol, w jadłospisie diety kopenhaskiej jest dopuszczalne picie rozpuszczalnej kawy, która ma spełniać rolę pobudzającego układ pokarmowy śniadania.

Przepisy diety kopenhaskiej dopuszczają także używanie przypraw takich jak pieprz i sól. Przeprowadzając dietę kopenhaską niezwykle istotne jest przyjmowanie dużych ilości płynów. Osoby na diecie kopenhaskiej nie powinny wypijać mniej niż dwa litry niegazowanej wody mineralnej dziennie.

Jadłospis diety kopenhaskiej jest bardzo ubogi i monotonny. Pod tym względem przypomina dietę kapuścianą. Jednak dieta kapuściana nie wymaga głodzenia się. Zarówno dieta kopenhaska, jak i kapuściana są tanie i łatwe w przeprowadzeniu, jednak wymagają dużej motywacji i dyscypliny.

7 rzeczy, które sprawiają, że warzywa w twojej diecie są mniej zdrowe
7 rzeczy, które sprawiają, że warzywa w twojej diecie są mniej zdrowe [8 zdjęć]

Załadowałeś swój koszyk w warzywniaku po brzegi? To świetnie! Planujesz w przyszłym tygodniu serwować...

zobacz galerię

3. Dieta kopenhaska - zalety

Podstawowa zaleta diety kopenhaskiej to możliwość szybkiego zrzucenia stosunkowo dużej liczby kilogramów w krótkim czasie. Osoby praktykujące dietę kopenhaską cenią sobie również jej nieskomplikowane zasady i jadłospis. Zdaniem wielu dieta kopenhaska korzystnie wpływa także na naszą motywację do dalszej pracy nad sylwetką. Obserwując zadowalające efekty diety kopenhaskiej, stajemy się jeszcze bardziej zdeterminowani do dalszych działań na rzecz szczupłego ciała.

4. Dieta kopenhaska - wady

Jednak, choć kontrowersyjna dieta kopenhaska uchodzi za skuteczną, jej wady w wielu przypadkach mogą niestety przewyższyć jej atuty. Podstawowym zarzutem stawianym diecie kopenhaskiej jest drastyczne zmniejszenie przyjmowanych składników odżywczych.

Szacuje się, że w przypadku dorosłego człowieka dzienne zapotrzebowanie na energię waha się w granicach 2000 kcal. Tymczasem w trakcie diety kopenhaskiej przyjmujemy ich średnio około 800 dziennie. Zamienniki w jedłospisie diety kopenhaskiej mają podobną kaloryczność. W takich warunkach organizm nie ma możliwości pozbycia się tkanki tłuszczowej.

Obserwowany w czasie diety kopenhaskiej spadek wagi wiąże się przede wszystkim z ubytkiem wody oraz tkanki mięśniowej. Takie działania upośledzają naszą przemianę materii, która po zakończeniu diety staje się rozregulowana. Efekt jojo w diecie kopenhaskiej rozczarowuje wielu jej zwolenników.

Kolejnym minusem jest, wbrew zamierzeniom, znaczne utrudnienie wykształtowania zdrowych nawyków żywieniowych. Chodzi tu przede wszystkim o rezygnację ze śniadań, które zastępuje kawa, a także o niwelowanie uczucia głodu poprzez picie dużych ilości wody. Takie postępowanie w czasie diety kopenhaskiej zdecydowanie utrudnia utrzymanie efektów po zakończeniu diety kopenhaskiej.

Dlaczego warto jeść pomidory każdego dnia?
Dlaczego warto jeść pomidory każdego dnia? [6 zdjęć]

Czerwone, żółte, podłużne, okrągłe, malinowe, bawole serca... Wśród odmian pomidorów każdy znajdzie coś...

zobacz galerię

5. Dieta kopenhaska - plan diety

Jemy tylko to, co jest w ustalonym planie posiłków. Dietę stosujemy w następujący sposób:

Plan i jadłospis diety kopenhaskiej:

Dzień 1 i 8:

  • śniadanie: 1 kubek kawy z 1 kostką cukru,
  • obiad: 2 jajka na twardo, gotowany szpinak lub brokuły (100 g), 1 pomidor,
  • kolacja: 1 duży befsztyk, sałata z oliwą i cytryną (150 g).

Dzień 2 i 9:

  • śniadanie: 1 kubek kawy z 1 kostką cukru
,
  • obiad: 1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną (150 g),
  • kolacja: 1 plaster szynki, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego.

Dzień 3 i 10:

  • śniadanie: 1 kubek kawy z 1 kostką cukru, 1 grzanka z razowego pieczywa,
  • obiad: gotowany szpinak, 1 świeży owoc, 1 pomidor,
  • kolacja: 1 plaster szynki, 2 gotowane jajka, sałata z oliwą i cytryną (150 g).

Dzień 4 i 11:

  • śniadanie: 1 kubek kawy z 1 kostką cukru
,
  • obiad: starta marchew (150 g), jajko ugotowane na twardo, twarożek naturalny (100 g)
,
  • kolacja: sałatka owocowa (100 g), 2-3 szklanki jogurtu naturalnego.

Dzień 5 i 12:

  • śniadanie: duża tarta marchew z cytryną
,
  • obiad: duża chuda ryba z cytryną
,
  • kolacja: 1 befsztyk, sałata i brokuły (200 g).

Zobacz także:

Dzień 6 i 13:

  • śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z 1 kostką cukru
,
  • obiad: kurczak gotowany (150 g), sałata z olejem i cytryną (150 g)
,
  • kolacja: 2 jajka ugotowane na twardo, duża marchew.

Dzień 7:

  • śniadanie: 1 kubek herbaty bez cukru
,
  • obiad: kawałek chudego grillowanego mięsa (150 g)
,
  • kolacja: nic.

Jadłospis diety kopenhaskiej wiele osób uważa za niezdrowy, ale dla wielu osób jest to skuteczny metodą odchudzania - opinie są tak podzielone, ponieważ kobiety różnie na nią reagują. Wiele kobiet, które spróbowały diety, nie poleca jej, pomimo tego, że efekty 13-dniowej diety kopenhaskiej je zadowoliły. W diecie kopenhaskiej efekty są bowiem często okupione złym samopoczuciem), a nawet omdleniami.

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Dieta prezydencka

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.