Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Dieta niełączenia

Dieta niełączenia, zwana także rozdzielną lub Andersona, dzieli wszystkie produkty spożywcze na 4 grupy. Zasadą diety jest niełączenie produktów białkowych z węglowodanowymi w jednym posiłku oraz ograniczanie węglowodanów. Dieta rozdzielna jest oparta na przekonaniu, że trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów przebiega w inny sposób. Nie ma to żadnego naukowego uzasadnienia. Zgodnie z założeniami diety niełączenia regularne spożywanie posiłków złożonych z pełnowartościowych produktów, dostarczanie dużej ilości płynów oraz redukcja kalorii dostarczanych z pożywieniem mają zapewnić skuteczne odchudzanie.

1. Założenia diety niełączenia

Dzienna dawka energii w diecie niełączenia jest bardzo ograniczona i dostarcza około 1000 kcal. Jest to zbyt mała ilość energii dla organizmu, aby właściwie funkcjonował. Dieta 1000 kcal powinna być stosowana pod kontrolą dietetyka u osób z otyłością, przy BMI powyżej 30. Optymalna utrata masy ciała powinna wynosić 0,5-1 kg w ciągu tygodnia. W przypadku większej utraty kilogramów zwiększa się ryzyko utraty beztłuszczowej masy ciała, a więc wody i tkanki mięśniowej. Ważne jest, aby podczas diety rozdzielnej samemu kontrolować szybkość utraty kilogramów, poprzez objętość posiłków i ilość dostarczanych kalorii.

Należy jeść cztery posiłki dziennie, aby zaspokoić głód i nie dopuścić do tzw. wilczego głodu. Posiłki powinno się jeść powoli, dokładnie przeżuwając, dzięki temu organizm nasyci się mniejszą ilością pożywienia (sygnał przekazujący informację o jedzeniu do mózgu dociera po 20 minutach). Codziennie powinno spożywać się posiłek białkowy, węglowodanowy oraz posiłek złożony z warzyw i owoców. Podczas diety należy pić około 2 l płynów dziennie w postaci wody niegazowanej lub herbaty owocowej i ziołowej. Przed posiłkiem powinno się pić szklankę wody lub soku warzywnego. Należy unikać picia podczas i po zakończeniu posiłku. Do produktów zakazanych w diecie należą: alkohol, kawa, herbata, woda gazowana, napoje owocowe, słodycze i sosy.

2. Składniki diety niełączenia

W diecie niełączenia produkty zostały podzielone na 4 grupy.
W grupie 1 znajduje się żywność wysokobiałkowa:

  • Chude mięso (indyk, kurczak, cielęcina i inne),
  • Ryby, owoce morza,
  • Nabiał (ser, mleko, jogurty, kefiry, śmietana) i jaja,
  • Produkty roślinne bogatobiałkowe takie jak soja i przetwory z niej otrzymywane.

Grupa 2 obejmuje tzw. produkty wszechstronne – neutralne. Należą do niej:

  • Warzywa (pomidor, kapusta, ogórek, marchew, pietruszka, cebula, fasolka szparagowa, kalafior, brokuły, brukselka, seler, por, szpinak, szparagi, bakłażan, sałata),
  • Tłuszcze i oleje (masło, margaryna, oliwa z oliwek, inne oleje roślinne),
  • Orzechy i ziarna (orzechy włoskie, laskowe, ziemne i inne; ziarna sezamu, słonecznika, dyni).

Do 3 grupy zalicza się węglowodany:

  • Produkty zbożowe (ziemniaki, kukurydza, ryż, płatki śniadaniowe, kasze, pieczywo pełnoziarniste),
  • Niektóre owoce (banany, mango, daktyle, winogrona i figi).

Niektóre wersje diety podają jeszcze jedną, 4 grupę produktów, do której należą:

  • Owoce (arbuz, melon, ananas, truskawki, jagody, maliny, jabłka, gruszki, nektarynki, brzoskwinie, cytrusy, kiwi, śliwki, suszone owoce i inne).

Zasada diety polega na odpowiednim doborze produktów z różnych grup. Dopuszczalne jest spożywanie produktów z grupy 1 z 2 oraz 2 z 3 (najlepiej podczas ostatniego posiłku w ciągu dnia). Niedozwolone jest natomiast łączenie żywności z grupy 1 i 3. Żywność z grupy 4 (owoce) należy spożywać między posiłkami, tak aby nie łączyć ich z innymi grupami. Dopuszczalne jest łączenie produktów z grupy 4 z jogurtem, kefirem i maślanką naturalną lub chudym mlekiem.

3. Posiłki w diecie niełączenia

Śniadanie powinno obejmować żywność z grupy 1. Na kolację natomiast należy jeść produkty wysokowęglowodanowe, ponieważ szybko podnoszą poziom cukru we krwi i powodują senność, a dodatkowo są lekkostrawne i nie obciążają żołądka.

Rozkład posiłków wg Andersona:

  • Od północy do południa można spożywać jedynie świeżo wyciśnięte soki owocowe i owoce.
  • O 12.00 należy wypić sok warzywny.
  • Od 12.30 do 16.00 można zjeść posiłek warzywny (z grupy 2).
  • Od 16.00 do 20.00 można jeść wszystko, opierając się na zasadzie niełączenia produktów z grupy 1 i 3.

Taki podział spożywania posiłków jest niewłaściwy. Według zdrowych zasad żywienia podstawowym posiłkiem dnia jest śniadanie, które powinno dostarczać zarówno produkt białkowy, węglowodanowy, tłuszczowy, jak i warzywa. Posiłki powinny być spożywane regularnie, co 3-4 godziny. Nie należy objadać się przed snem, gdyż w nocy aktywność przewodu pokarmowego jest mniejsza.

4. Jadłospis w diecie niełączenia

Dzień I

  • Śniadanie 8.00: sok pomarańczowy (świeżo wyciskany).
  • Przekąska 12.00: sok pomidorowy (świeżo wyciskany).
  • Lunch 12.30: sałatka warzywna (bez sosu), jogurt naturalny.
  • Obiad 16.00: łosoś pieczony, brokuły gotowane.
  • Kolacja 19.00: naleśnik z mąki razowej ze szpinakiem.

Dzień II

  • Śniadanie 8.00: kiść winogron czarnych.
  • Przekąska 12.00: sok wielowarzywny (świeżo wyciskany).
  • Lunch 12.30: jabłko pieczone z cynamonem.
  • Obiad 16.00: leczo warzywne z ryżem dzikim.
  • Kolacja 19.00: pierś z kurczaka gotowana na parze, fasolka szparagowa.

Dzień III

  • Śniadanie 8.00: nektarynka.
  • Przekąska 12.00: sok z ogórka i selera (świeżo wyciskany).
  • Lunch 12.30: miseczka warzyw (3 papryki – czerwona, żółta i zielona – pokrojone w paski), 5 migdałów.
  • Obiad 16.00: indyk pieczony, grillowana cukinia z bakłażanem.
  • Kolacja 19.00: kromka chleba razowego, pomidor pieczony z ziołami.

Dzień IV

  • Śniadanie 8.00: sok grejpfrutowy (świeżo wyciskany).
  • Przekąska 12.00: sok warzywny (świeżo wyciskany).
  • Lunch 12.30: banan.
  • Obiad 16.00: zupa z zielonego groszku, groszki ptysiowe.
  • Kolacja 19.00: sałatka z tuńczyka, sałaty lodowej, pomidorów, orzeszków ziemnych z jogurtem.

Dzień V

  • Śniadanie 8.00: szklanka arbuza.
  • Przekąska 12.00: sok warzywny (świeżo wyciskany).
  • Lunch 12.30: sałatka z kiszonej kapusty.
  • Obiad 16.00: jajecznica z grzybami.
  • Kolacja 19.00: zupa krem z pomidorów, makaron pełnoziarnisty.

Dzień VI

  • Śniadanie 8.00: sok jabłkowo-pomarańczowy (świeżo wyciskany).
  • Przekąska 12.00: sok warzywny (świeżo wyciskany).
  • Lunch 12.30: sałatka kalafiorowo-pomidorowa (surowe).
  • Obiad 16.00: kasza gryczana, mix warzyw mrożonych (bez ziemniaków i kukurydzy).
  • Kolacja 19.00: sałatka z krewetkami i awokado, ¼ opakowania sera mozzarella.

Dzień VII

  • Śniadanie 8.00: 3 mandarynki.
  • Przekąska 12.00: sok pomidorowy (świeżo wyciskany).
  • Lunch 12.30: sałatka z cykorii, ogórka i kiełków z ziarnami słonecznika, kefir.
  • Obiad 16.00: cukinia nadziewana ryżem brązowym, pomidorem i ziołami.
  • Kolacja 19.00: sok z marchwi, cielęcina ze szparagami.

Zwolennicy diety uważają, że jest ona bezpieczna, nie powoduje zmęczenia ani osłabienia oraz nie wyniszcza organizmu. Dieta rozłączna jest bogata w witaminy i składniki mineralne. Dostarcza również odpowiedniej ilości składników odżywczych (białek, tłuszczu i węglowodanów). Jest jednak dietą restrykcyjną, ponieważ bardzo ogranicza podaż kalorii. Nie powinny stosować jej osoby chore, dzieci, młodzież w okresie dojrzewania, a także kobiety w ciąży i karmiące. Dieta promuje pewne zdrowe nawyki żywieniowe, jednak jej zasada rozdzielności nie znajduje potwierdzenia w rzeczywistości, bowiem białka, węglowodany i tłuszcze z powodzeniem są trawione równocześnie, co nie ma wpływu na masę ciała. Spadek wagi jest spowodowany przez bardzo duże ograniczenie podaży kalorii.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Diety odchudzające - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Diety odchudzające
Diety odchudzające

Dania z mrożonki

Lata nie się zatrzymać, ale dzięki temu, że mamy mrożoną żywność możemy cieszyć się smakiem lata przez cały rok. Mrożone warzywa i owoce są powszechnie dostępne i można je znaleźć obecnie w każdym sklepie spożywczym. Wartość odżywcza mrożonych warzyw i...

Diety odchudzające

Dieta z mrożonki

Chcesz schudnąć w okresie jesienno-zimowym, kiedy świeże owoce i warzywa nie są łatwo dostępne? Nie martw się, możesz skorzystać z diety z mrożonek. Dieta odchudzająca, której podstawą są mrożone warzywa i owoce, jest bardzo prosta do przygotowania, tania...

Diety odchudzające

Dieta dr. Perricone'a

Dieta dr. Perricone'a opiera się na produktach pro- i prebiotycznych. Według autora tej diety odchudzającej otyłość i nadwaga są efektem stanu zapalnego w organizmie, wywołanego złym żywieniem. Ta dieta probiotyczna zakłada, że aby zrzucić zbędne...

Diety odchudzające

Dieta antyestrogenowa

Wpływ cukrzycy na libido zyskała sobie popularność już w Stanach Zjednoczonych, w Izraelu i w Europie Zachodniej. Jest to zdrowa dieta odchudzająca, która opiera się ograniczeniu spożywanych estrogenów. Nadmiar estrogenów w organizmie powoduje gromadzenie...

Diety odchudzające

Dieta rybna

Chude ryby przynajmniej dwa razy dziennie – to podstawa diety rybnej. Flądrę, solę, dorsza czy mintaja – te właśnie ryby są preferowane – przyrządza się z dodatkiem małej ilości tłuszczu. Dieta rybna to dieta odchudzająca przewidziana na...

Diety odchudzające

Dieta Saba-Re

Dieta Saba-Re to dieta odchudzająca oparta na surowych owocach, warzywach i chudym mięsie. Jest to dieta niskokaloryczna (1200 kalorii) i dlatego oznacza dość szybkie i skuteczne odchudzanie. W trakcie jej trwania można zjadać tyle warzyw, ile się chce,...

Diety odchudzające

Dieta ziemniaczana

Wbrew pozorom, ziemniaki mogą pomóc w skutecznym odchudzaniu. Dieta odchudzająca, której są głównym składnikiem, będzie skuteczna, jeśli ziemniaki będą znajdować się przynajmniej w dwóch posiłkach. Ziemniaki mogą być pieczone w piekarniku lub gotowane w...

Diety odchudzające

Dieta Lutza

Autorem diety jest Wolfgang Lutz, austriacki lekarz mieszkający w Londynie. Jak sam powtarzał, już jako dziecko był słabego zdrowia. Po wykładzie G.L. Tharpe'a na temat diety w 1957 roku zainteresował się niskowęglowodanowym sposobem żywienia. Wypróbował...

Diety odchudzające

Dieta kobiety aktywnej

Jeśli kobieta jest aktywna, program żywieniowy, który dostarcza jej organizmowi ok. 1500 kalorii dziennie pomoże jej stracić 1-1,5 kilograma w ciągu tygodnia. Dieta jest prosta i co najważniejsze, opiera się na zasadach zdrowego żywienia. Nie ma w niej...

Diety odchudzające

Dieta hinduska

Punktem wyjścia w diecie hinduskiej jest wybór jednej potrawy lub trzech produktów z piramidy żywieniowej (jajka lub mięso, warzywo, owoc). To one będą wchodziły w skład posiłków przygotowywanych przez kolejne 7-14 dni. W grę nie wchodzą żadne słodycze...