Dieta warzywna - jadłospis, przepisy

Dieta warzywna jest to dobra dieta dla wszystkich osób, które chcą szybko zauważyć efekty odchudzania. Zasady odżywiania opierają się na kilkudniowym jedzeniu praktycznie samych warzyw. Jarzyny powinny być gotowane, duszone, blanszowane, a także surowe i kiszone. W chłodne dni sprawdzą się dania gotowane. Zdrowa dieta warzywna zakłada, że nie trzeba skupiać się na kaloriach – można jeść tyle warzyw, ile ma się ochotę, nie mniej jednak niż 0,5 kg dziennie.

Dieta warzywna - jadłospis

Dzień 1

Polecane wideo:

  • Śniadanie: pasztet warzywny, kromka pieczywa chrupkiego, szklanka herbaty bez cukru.
  • Drugie śniadanie: koktajl z banana (100 g) i kefiru 2% (100 ml).
  • Obiad: gulasz z mięsa i warzyw, makaron razowy (50 g – waga przed ugotowaniem), sałata skropiona sokiem z cytryny (100 g), szklanka zielonej herbaty bez cukru.
  • Podwieczorek: kanapka z kromki chleba chrupkiego posmarowana niskokaloryczną, wysokogatunkową margaryną z plasterkiem kiełbasy żywieckiej, cykoria (50 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.
  • Kolacja: talerz zupy buraczkowej z paluszkami drożdżowymi, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

Dzień 2

  • Śniadanie: omlet z warzywami, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
  • Drugie śniadanie: jabłko (200 g).
  • Obiad: talerz zupy jarzynowej z cukinią (250 ml), schab gotowany w warzywach (100 g), ziemniaki gotowane (100 g), ogórek kiszony (100 g), herbata zielona bez cukru.
  • Podwieczorek: kubeczek jogurtu naturalnego bez cukru.
  • Kolacja: pomidory z cukinią i grzybami, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

Dzień 3

  • Śniadanie: trzy łyżki płatków kukurydzianych ze szklanką mleka 0,5%, 1 średnią gruszką, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
  • Drugie śniadanie: sałatka ziemniaczana, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
  • Obiad: talerz zupy selerowej z fasolą, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
  • Podwieczorek: szklanka soku marchwiowego.
  • Kolacja: cukinia duszona z pomidorami i bazylią, kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana niskokaloryczną wysokogatunkową margaryną, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

Dzień 4

  • Śniadanie: galaretka z kurczaka (150 g), kromka chleba chrupkiego, pół średniego pomidora (50 g), szklanka herbaty zielonej bez cukru.
  • Drugie śniadanie: bułeczka maślana.
  • Obiad: wołowina z soczewicą, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
  • Podwieczorek: kefir 2%.
  • Kolacja: talerz zupy pomidorowej z kukurydzą i papryką, szklanka ****zielonej herbaty.

Dzień 5

  • Śniadanie: kanapki z dwóch kromek chleba chrupkiego posmarowanych łyżką masła orzechowego i plasterkami banana (100 g), szklanka bawarki na mleku 0% (100 ml) bez cukru.
  • Drugie śniadanie: serek owocowy 0% (150 g), szklanka kawy zbożowej bez cukru.
  • Obiad: talerz krupniku (200 ml), ryba pieczona z pieczarkami (150 g), ziemniaki gotowane (100 g), pomidory z cebulą (100 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.
  • Podwieczorek: łódeczki paprykowe, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
  • Kolacja: ziemniak z pomidorami i papryką, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

Dieta warzywna - przepisy

Gulasz z mięsa i warzyw

  • 100 g chudego mięsa (wołowiny lub cielęciny),
  • 50 g marchwi,
  • 10 g selera,
  • 15 g pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki oleju,
  • 1/2 łyżeczki mąki pszennej,
  • natka, pieprz ziołowy, sól.

Warzywa obrać i umyć. Mięso umyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju. Mięso podlać wodą, dodać warzywa, przyprawy i dusić do miękkości. Posypać natką.

Omlet z warzywami

  • 2 jajka,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 żółtej papryki,
  • 1 dymka, szczypior,
  • 1 por,
  • 2 łyżki mleka 0,5%,
  • 1 łyżeczka masła,
  • sól, pieprz.

Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Por umyć i pokroić na kawałki. Dymkę i szczypior umyć i posiekać. Jajka ubić z mlekiem i przyprawami. Do jajek dodać zielone warzywa, wymieszać i usmażyć na maśle omlet.

Zupa selerowa z fasolą

  • 1/2 selera naciowego,
  • 80 g fasoli,
  • 1/2 cebuli,
  • czosnek,
  • 1/2 marchwi,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • sól, pieprz biały, majeranek, tymianek, natka,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1/2 kromki chleba tostowego.

Fasolę namoczyć na 8 godz. Ugotować ją w tej samej wodzie, w której się moczyła. Warzywa obrać i umyć, cebulę posiekać, marchew i seler pokroić w kostkę. Wrzucić warzywa i posiekany czosnek na olej i smażyć 5 min, mieszając. Dodać warzywa do fasoli, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, gotować 30 min, dolewając wody, jeśli trzeba. Pieczywo posmarować masłem, posypać tymiankiem i natką, pokroić w kostkę i przygotować w piekarniku grzanki. Zupę podawać z grzankami.

Wołowina z soczewicą

  • ryż pełnoziarnisty (20 g – waga przed),
  • 1/2 małej cebuli,
  • 1/2 jajka,
  • 1,5 łyżki mąki pszennej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • tymianek, cynamon, sól, pieprz,
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego.

Przebraną i umytą soczewicę moczyć 4-5 godz., ugotować. Ryż zagotować, odcedzić i wymieszać z soczewicą. Wołowinę umyć, pokroić w kostkę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, sól i gotować. Dodać tymianek i zioła na odchudzanie, rozprowadzony w bulionie koncentrat, wymieszać, przykryć i gotować jeszcze 40 min na małym ogniu. Z jajka, mąki, wody rozrobić rzadkie ciasto, rozprowadzić je na dnie garnka, ułożyć na nim ryż z soczewicą i mięsem, przykryć i podgrzewać 10 min. Gorące danie wyłożyć na talerz i posypać cynamonem.

Ryba pieczona z pieczarkami

  • 150 g fileta z mintaja,
  • 1/4 cebuli,
  • 100 g pieczarek,
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól, zielenina.

Filet opłukać, skropić sokiem z cytryny i zostawić na 20-30 min. Naczynie ognioodporne posmarować olejem. Cebulę i pieczarki obrać, opłukać i pokroić w plastry. W naczyniu ułożyć plastry cebuli, rybę i pieczarki, posolić i piec w piekarniku około 30 min. Przed podaniem posypać zieleniną.

Zdrowa dieta warzywna pozwala schudnąć nawet 5 kilogramów w ciągu 5 dni. Jest to bardzo zróżnicowana dieta odchudzająca, której bogactwem są warzywa, sporządzane na różne sposoby.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety
Sałatki

Bakłażan w sałatce

Bakłażan w sałatce

Dobrze doprawiony, gotowany bakłażan w przyprawach tworzy pyszną sałatkę

Dania z warzyw

Pieczone warzywa

Pieczone warzywa

Warzywa z rusztu w ostrej przyprawie - to naprawdę smaczne!

Zapiekanki

Zapiekanka z pistacją

Zapiekanka z pistacją

Zapiekanka warzywna to ciekawy pomysł na przekąskę lub rodzaj deseru. Zawiera bowiem kawałki dyni oraz pistacjową posypkę. Ma bardzo oryginalny smak.

Sałatki

Sałatka z rukolą

Sałatka z rukolą

Sałatka z rukoli jest pożywna i smaczna. Niewielkim nakładem sił można stworzyć przepyszny i zdrowy dodatek do obiadu.

Dania z warzyw

Zupa warzywna

Zupa warzywna

Pyszna zupa warzywna z kurczakiem jest świetnym pomysłem na danie główne lub południową przekąskę.

Dania z warzyw

Pizza warzywna

Pizza warzywna

Typowa włoska pizza zawsze zawiera mnóstwo warzyw. Najlepsze w tym daniu jest to, że można układać na cieście takie składniki, na jakie ma się tylko ochotę!

Sałatki

Sałatka warzywna

Sałatka warzywna

Kolorowa, smaczna sałatka ze szparagami i papryką z pewnością ożywi stół i wzbogaci pod względem wartości odżywczej każdy obiad!

Wieprzowina i cielęcina

Wieprzowe pierożki

Wieprzowe pierożki

Pyszne pierożki z mięsem wieprzowym to idealna potrawa na elegancki obiad.

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Marchewka zamiast chrupek

Marchewka zamiast chrupek

Warto przekonać dziecko do jedzenia warzyw ze względu na ich składniki odżywcze.