Laktoferryna w trądziku i łojotoku

Trądzik pospolity to jedna z najczęstszych i jednocześnie najlepiej poznanych chorób dermatologicznych. Występuje głównie u młodych osób, a także u dorosłych i nierzadko trwa wiele lat, ustępując niejednokrotnie z pozostawieniem blizn i przebarwień. Dlatego o skórę trądzikową należy szczególnie zadbać już od samego początku. W okresie dojrzewania gruczoły łojowe pod wpływem wahań hormonalnych zaczynają produkować nadmierną ilość łoju. Najczęstszym umiejscowieniem zmian chorobowych są zatem te rejony naszego ciała, gdzie tych gruczołów jest najwięcej, czyli skóra twarzy, szczególnie na czole, wokół nosa i brody, skóra szyi, pleców (okolica międzyłopatkowa, wzdłuż przebiegu kręgosłupa) oraz na dekolcie i ramionach.

Laktoferryna w trądziku i łojotokuLaktoferryna w trądziku i łojotoku

Przyczyny powstawania trądziku i łojotoku

Istnieje wiele odmian trądziku, ale do najczęstszych zalicza się trądzik zaskórnikowy i krostkowy. Mechanizm powstawania zmian polega na zaczopowywaniu się ujść gruczołów łojowych przez nadmierne ilości łoju i gromadzenie się zrogowaciałych komórek naskórka. Zmiany te, potocznie zwane wągrami (zaskórniki), stanowią idealną pożywkę dla bakterii i sprzyjają powstawaniu wtórnych zmian zapalnych wypełnionych treścią ropną (krosty). W ciężkich przypadkach trądziku obok zaskórników i krost mogą pojawiać się guzy zapalne, chełboczące pseudotorbiele wypełnione treścią ropną oraz przetoki. Takie zmiany goją się długo i praktycznie zawsze ustępują z pozostawieniem szpecących blizn.

Pierwsze zmiany trądzikowe pojawiają się najczęściej w okresie dojrzewania, ale pocieszający jest fakt, że ustępują około 30 roku życia. Osoby cierpiące na trądzik w 40-50 roku życia należą do rzadkości.

Jak ograniczyć wydzielanie sebum?

W leczeniu trądziku najważniejsze jest spowolnienie pracy gruczołów łojowych i tym samym zmniejszenie wydzielania sebum (łoju), a także zahamowanie namnażania się bakterii. W tym celu rynek farmaceutyczny stworzył szereg preparatów przeznaczonych właśnie do skóry trądzikowej. Niemniej jednak żaden preparat cudów nie uczyni, jeśli sam zainteresowany nie wykaże się systematycznością i konsekwencją w jego stosowaniu. W leczeniu trądziku bardzo istotne jest stosowanie preparatów antybakteryjnych. Z reguły sa to leki do stosowania miejscowego. Na rynku dostępne sa również suplementy diety zawierające w swoim składzie laktoferrynę. Jest ona endogennym białkiem wykazującym silne działanie przeciwbakteryjne, a występuje w mleku, wydzielinach śluzowych, a także w ziarnistościach komórek żernych, np. granulocytach. Jest również obecna w mleku matki karmiącej, dzięki czemu noworodek otrzymuje oprócz odpowiednich składników odżywczych także ochronę przed bakteriami.

Efekty regularnego stosowania laktoferryny

Laktoferryna zawarta w preparatach stosowanych zewnętrznie pozyskiwana jest z serwatki oraz odtłuszczonego mleka. W leczeniu trądziku istotne jest sięganie po preparaty łatwo przyswajalne, które w swoim działaniu się uzupełniają, czyli oprócz hamowania rozwoju bakterii będą korzystnie wpływały na stan zapalny, przyspieszając tym samym procesy regeneracji.

Skóra twarzy jest szczególnie narażona na działanie czynników środowiskowych, które dodatkowo mogą wpływać na pogorszenie jej stanu. Dlatego twarz należy dwa razy dziennie oczyszczać za pomocą nieoleistych kosmetyków. Szczególnie zalecane są żele oraz pianki, które skutecznie usuwają makijaż, zanieczyszczenia oraz kurz. Niewskazane jest częstsze mycie twarzy, które może nasilać wydzielanie łoju. Odradza się również stosowanie zwykłego mydła, które zwiększa łojotok i sprawia, że skóra zyskuje odczyn zasadowy, korzystny dla rozwoju bakterii. W pielęgnacji cery trądzikowej nie sprawdzają się również produkty na bazie alkoholu, ponieważ podrażniają i przesuszają skórę, powodując pogorszenie jej stanu.

Zmiany trądzikowe pojawiają się zwykle w widocznych miejscach na ciele (na twarzy, plecach i dekolcie), dlatego choroba ta jest uznawana nie tylko za problem dermatologiczny, ale i psychospołeczny. Mało atrakcyjny wygląd to dla chorych na trądzik źródło stresu. Z tego powodu chorobę tę należy bezwzględnie leczyć już od pierwszej zmiany. Stosowanie suplementów diety zawierających laktoferrynę jest bezpieczne i można ich używać przez wiele lat, bez ryzyka powstania oporności.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów