Rola białka w organizmie człowieka

Białko to podstawowy budulec wszystkich narządów w organizmie. Wchodzi w skład enzymów, hormonów, przeciwciał. Białka uczestniczą w przemianie materii i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. To dzięki nim możliwy jest prawidłowy wzrost i rozwój człowieka, a także regeneracja uszkodzeń. Białka tworzone są przez aminokwasy. Zdrowa dieta powinna być na tyle zróżnicowana, by najważniejsze aminokwasy były dostarczane do organizmu. Tylko wtedy rola białek w organizmie będzie w pełni realizowana.

Polecane wideo:

1. Funkcje białka w organizmie

  • Białka są budulcem nowych tkanek, a także materiałem uzupełniającym stare. W organizmie zajmują 75% miejsca w tkankach.
  • Dostarczane w jedzeniu białko stanowi źródło energii. Przeliczając: 1 gram białka tworzy 4 kcal energii.
  • Aminokwasy znajdują się w płynach ustrojowych: krwi, płynie śródtkankowym, mleku.
  • Białka wspomagają biosyntezę hormonów białkowych.
  • Aminokwasy uczestniczą w biosyntezie ciał odpornościowych, które wzmacniają i chronią organizm przed działaniem drobnoustrojów chorobotwórczych.
  • Białka pomagają w utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej i bilansu wodnego.
  • Rola białek wiąże się też z usuwaniem toksyn z organizmu. Białka znajdujące się w komórkach przenoszą różne substancje przez błony komórkowe (rola transportowa).
  • W organizmie proteiny przekształcane są w białkowe enzymy trawienne i tkankowe. Zbyt mała ilość białka dostarczana do organizmu wpływa hamująco na powstawanie i działanie enzymów.
  • Białka spełniają funkcje naprawcze uszkodzonych tkanek, np. uczestniczą w tworzeniu się blizn, gojeniu się ran i regeneracji złuszczonych nabłonków skóry.
  • Zdrowa dieta, która nie uwzględnia białka nie jest w pełni wartościowa. Niedobór białka w organizmie wywołuje niedożywienie. Organizm przestaje się rozwijać, ustaje praca jelit, mięśni, pojawiają się infekcje i alergie.

Białka można podzielić na proste i złożone. Białka proste są związkami składającymi się z wielu aminokwasów. Łańcuchy polipeptydów są czasami złożone z kilkuset aminokwasów. Białka złożone dodatkowo zawierają inne elementy składowe, takie jak cukry, lipidy czy metale. Ze względu na budowę i skład, białka proste można podzielić na:

  • albuminy – rozpuszczają się w wodzie, znajdują się w tkance mięśniowej i osoczu krwi;
  • globuliny – rozpuszczają się w rozcieńczonych roztworach soli, występują w płynach ustrojowych;
  • gluteliny – typowe białka roślinne, rozpuszczają się w zasadach i kwasach;
  • histony – są silnie zasadowe, rozpuszczają się w wodzie;
  • prolaminy – typowe białka roślinne występujące w nasionach;
  • protaminy – dobrze rozpuszczalne w wodzie;
  • skleroproteiny – białka o budowie włóknistej, np. keratyna.

2. Białko w jedzeniu

Istnieją różne rodzaje aminokwasów. W tym osiem jest najważniejszych. Te aminokwasy tworzą pełnowartościowe białko. Pełnowartościowe białko jest powoli przyswajane przez organizm, a następnie wykorzystywane. Białko pochodzenia zwierzęcego ma olbrzymią wartość biologiczną. Z kolei białko pochodzenia roślinnego takiej wartości już nie ma. Często jest pozbawione jednego lub kilku ważnych aminokwasów. Najbardziej wartościowe białko znajduje się w jajku kurzym.

Zdrowa dieta powinna uwzględniać białko pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Ustalając dzienny jadłospis, zwróć uwagę na białko w jedzeniu. Dbaj o to, by dostarczać do organizmu zdrowe jedzenie zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i warzywnego. Źródłem białka są: zboża, rośliny strączkowe, produkty mleczne, mięsa, ryby oraz orzechy. Białko zwierzęce występuje razem z tłuszczem zwierzęcym. To połączenie może podwyższyć poziom cholesterolu. Dlatego należy urozmaicać dietę. Jeść zarówno warzywa, jak i mięso.

Polecane wideo:

Komentarze (3)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Białka
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Białka
Białka

Produkty, dzięki którym wzbogacisz swoją dietę w białko

Produkty, dzięki którym wzbogacisz swoją dietę w białko

obfituje przede wszystkim w węglowodany i tłuszcze, a po białko sięgają głównie sportowcy i osoby na diecie. Podstawowym źródłem białka jest mięso (...) , aby dostarczyć nam pełnowartościowego białka. W składnik ten...

Białka

Zapotrzebowanie na białko

Zapotrzebowanie na białko

Białka są niezbędne do życia. Stanowią bowiem zasadniczy element budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka i wielu związków, jak enzymy (...) zawartość białka w diecie powinna występować u dzieci, kobiet w ciąży...

Białka

Jedz białko na śniadanie!

Jedz białko na śniadanie!

, że duża ilość białka na początku dnia zmniejsza ilość wysyłanych do mózgu sygnałów odpowiedzialnych za motywację do jedzenia i jedzenia „w nagrodę (...) zawierający 500 kcal składający się z ziaren zbóż i mleka (zawierający standardową...

Białka

Białko w diecie

Białko w diecie

płynach organizmu człowieka z wyjątkiem moczu i żółci. Nic więc dziwnego w tym, że człowiek potrzebuje białka, by wspomagać regenerację i wzrost (...) odpowiedniej ilości białka i niezbędnych aminokwasów jest większa....

Białka

Sery źródłem białka

Sery źródłem białka

Białko dodaje energii, poprawia humor i gwarantuje szybką regenerację mięśni, a to jeszcze nie wszystkie jego zalety. Białka są źródłem cennych

Białka

Białka roślinne a zwierzęce

Białka roślinne a zwierzęce

się z dietą, w której podstawą jest pierś kurczaka. Do wyboru mamy jednak nie tylko białka zwierzęce, ale również roślinne. Które z nich są zdrowsze (...) ? Funkcje białka w organizmie Określenie...

Białka

Organiczne mleko i mięso ma więcej kwasów omega-3

Organiczne mleko i mięso ma więcej kwasów omega-3

Kolejne badania dostarczają dowodów na to, że organiczna żywność może mieć ogromne zalety zdrowotne. Okazuje się, że tego typu mięso i nabiał zawiera większą ilość kwasów tłuszczowych omega-3 niż standardowe produkty. Zdrowsze białko Badania opublikowane...

Białka

Co warto wiedzieć o lektynach?

Co warto wiedzieć o lektynach?

człowieka w walce z chorobami nowotworowymi. Jednocześnie białka, które w dużych ilościach dostarczamy organizmowi z pożywieniem, potrafią spowodować poważne (...) problemy zdrowotne, m.in. zaburzając funkcjonowanie systemu odpornościowego. Jeszcze...

Białka

Produkty, które są bogate w białko

Produkty, które są bogate w białko

oraz są dobrym źródłem zdrowych tłuszczów, błonnika i białka. Orzechy nie są całkowitym białkiem, ponieważ nie zawierają wszystkich aminokwasów (...) , ale są dobrym dodatkiem do zdrowej diety.Spirulina Spirulina to jeden z superproduktów...