Witamina D2 czy D3? Jedna z nich lepiej chroni kości
Choć o witaminie D przypominamy sobie najczęściej jesienią, to o jej odpowiednie stężenie w naszym organizmie warto dbać przez cały rok. Ale witamina witaminie nierówna. Czym się różni witamina D2 od witaminy D3? Z tej różnicy niewiele osób zdaje sobie sprawę.
1. Witamina D2 czy D3?
Witamina D jest określeniem, które w rzeczywistości odnosi się do całej grupy związków chemicznych. Łączy je czteropierścieniowa budowa z łańcuchem bocznym i to właśnie jego budowa pozwala na wyróżnienie dwóch związków - witaminy D2 i D3.
Witamina D3, czyli cholekalcyferol, jest wytwarzana w skórze człowieka pod wpływem promieniowania UVB, możemy ją również dostarczać do organizmu wraz z produktami pochodzenia zwierzęcego. Witaminy D3 szukajmy przede wszystkim w tłustych rybach morskich jak śledź, sardynki, łosoś czy makrela. Bogatym źródłem cholekalcyferolu jest także ser, masło oraz śmietana.
Natomiast witamina D2, ergokalcyferol, wytwarzana jest głównie przez rośliny, więc możemy ją dostarczać do organizmu wraz z dietą bazującą na produktach roślinnych. Źródłem tej formy witaminy D są m.in. grzyby, w szczególności grzyby shitake, kurki i pieczarki.
Zarówno witamina D2, jak i witamina D3 są metabolizowane do tego samego związku: w wątrobie do kalcyfediolu, a później w nerkach do kalcytriolu. Czy można więc mówić, że są równie ważne dla naszego organizmu? Nie do końca tak jest, bo nie wpływają w takim sam sposób na stężenie witaminy w naszym organizmie.
2. Kluczowa dla serca, odporności i mózgu
Badania wskazują, że witamina D3 lepiej podnosi poziom kalcyfediolu we krwi. Ta forma witaminy również lepiej utrzymuje poziom wapnia we krwi. Mimo to warto w codziennej diecie uwzględnić obie formy witaminy.
Witamina wspomaga wchłanianie wapnia i fosforu, co wpływa na pracę mieśni, na mocne kości i zęby, przeciwdziałając osteoporozie. Jest ona kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, ale też mózgu, skóry czy serca. Zmniejsza również ryzyko krzywicy u dzieci. Niedostatki witaminy D w organizmie są jednoznaczne z większą podatnością na infekcje, ale też długotrwały niedobór może zwiększać ryzyko sercowo-naczyniowe.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.