Przejdź na WP

Kocanka – właściwości, zastosowanie, olej, napar

Kocanka jest jednym z najczęściej polecanych ziół dla osób z problemami z wątrobą. Kocanka ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Picie naparów lub odwarów z zastosowaniem tego zioła wspomaga oczyszczanie wątroby - to przede wszystkim zasługa flawonoidów. W usuwaniu toksyn pomagają rówież właściwości moczopędne kocanki.

Zobacz film: "Te zioła wspomogą pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego"

spis treści

1. Kocanka – właściwości

Kocanka jest rośliną występującą w większości krajów Europy oraz na Syberii. W Polsce można ja spotkać na wydmach, nieużytkach oraz lasach. Kocanka lubi ziemie piaszczyste i suche. Kocanka kwitnie od lipca do października. Kwiaty wykorzystywane do celów leczniczych powinny być zbierane na początku kwietnia.

Kocanka jest rośliną znajdującą się pod ochroną i zbierać można ją jedynie z upraw polowych. Właściwości lecznicze kocanki mają żółto-pomarańczowe kwiaty. Zawierają one m.in. olejek eteryczny, garbniki, flawonoidy i karetonoidy.

2. Kocanka – zastosowanie

Właściwości zdrowotne kocanki były znane już w średniowieczu. Kocanka ma zbawienny wpływ na wątrobę oraz problemy trawienne. Wspomaga leczenie wątroby, wytwarzanie żółci, przynosi ulgę w stanach skurczowych i stanach zapalnych wątroby. Kocanka wspomaga trawienie, działa odtruwająco i moczopędnie.

Kocanka działa rozkurczowo, jest stosowana w zapaleniu dróg moczowych, nerwicach żołądka oraz w kamicy żółciowej i po operacjach dróg żółciowych.

Cena kocanki to ok. 3 zł za paczkę 25 g.

Zioła na wątrobę i woreczek żółciowy
Zioła na wątrobę i woreczek żółciowy [7 zdjęć]

Stres, niezdrowa dieta, alkohol, palenie papierosów, życie w biegu, nadużywanie leków – te czynniki mogą...

zobacz galerię

3. Kocanka – olej

Olej z kocanki jest stosowany w pielęgnacji skóry, ponieważ bardzo szybko się wchłania. Jest stosowany w kosmetykach docery wrażliwej, naczynkowej i trądzikowej. Olej z kocanki może być stosowany również w kosmetykach spowalniających proces starzenia się skóry.

Do wykonania wyciągu olejowego z kocanki potrzebne są świeże bądź suszone kwiaty kocanki, oliwa z oliwek bądź inne oleje. Proporcje, które powinny być zachowane w przygotowywaniu wyciągu olejowego powinny być w stosunku 1:1 bądź 1:2.

Olej z kocanki ma następujące właściwości:

  • obkurcza opuchnięcia,
  • przyspiesza zanik siniaków, zaczerwienień i krwiaków powstałych po stłuczeniach,
  • minimalizuje ryzyko tworzenia się blizn i przyspiesza redukcję istniejących,
  • uśmierza ból,
  • hamuje krwawienie przy zranieniach,
  • stymuluje regenerację naskórka,
  • pomaga w walce z trądzikiem różowatym,
  • zwalcza wolne rodniki,
  • opóźnia procesy starzenia się skóry,
  • działa nawilżająco i wygładzająco,
  • wykazuje aktywność przeciwbakteryjną i przeciwwirusową

Zobacz także:

4. Kocanka – napar

Do poprawy pracy wątroby przyczyni się też kocanka w formie naparu. Do przygotowania naparu z kocanki potrzebne nam będą:

  • suszona kocanka - jedna łyżka,
  • 1 szklanka wody.

Przygotowanie naparu z kocanki wygląda następująco: łyżkę suszonej kocanki zalej szklanką wody i doprowadź do wrzenia. Odstaw do ostygnięcia i odcedź. Pij wieczorem 2-3 razy w tygodniu przez 3 tygodnie.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy