Kocanka – właściwości, zastosowanie, olej, napar
Kocanka jest jednym z najczęściej polecanych ziół dla osób z problemami z wątrobą. Kocanka ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Picie naparów lub odwarów z zastosowaniem tego zioła wspomaga oczyszczanie wątroby - to przede wszystkim zasługa flawonoidów. W usuwaniu toksyn pomagają rówież właściwości moczopędne kocanki.
Zobacz film: "Te zioła wspomogą pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego"
1. Właściwości kocanki
Kocanka jest rośliną występującą w większości krajów Europy oraz na Syberii. W Polsce można ja spotkać na wydmach, nieużytkach oraz lasach. Kocanka lubi ziemie piaszczyste i suche. Kocanka kwitnie od lipca do października. Kwiaty wykorzystywane do celów leczniczych powinny być zbierane na początku kwietnia.
Kocanka jest rośliną znajdującą się pod ochroną i zbierać można ją jedynie z upraw polowych. Właściwości lecznicze kocanki mają żółto-pomarańczowe kwiaty. Zawierają one m.in. olejek eteryczny, garbniki, flawonoidy i karetonoidy.
2. Zastosowanie kocanki
Właściwości zdrowotne kocanki były znane już w średniowieczu. Kocanka ma zbawienny wpływ na wątrobę oraz problemy trawienne. Wspomaga leczenie wątroby, wytwarzanie żółci, przynosi ulgę w stanach skurczowych i stanach zapalnych wątroby. Kocanka wspomaga trawienie, działa odtruwająco i moczopędnie.
Kocanka działa rozkurczowo, jest stosowana w zapaleniu dróg moczowych, nerwicach żołądka oraz w kamicy żółciowej i po operacjach dróg żółciowych.
Cena kocanki to ok. 3 zł za paczkę 25 g.
3. Olej z ziół
Olej z kocanki jest stosowany w pielęgnacji skóry, ponieważ bardzo szybko się wchłania. Jest stosowany w kosmetykach do cery wrażliwej, naczynkowej i trądzikowej. Olej z kocanki może być stosowany również w kosmetykach spowalniających proces starzenia się skóry.
Do wykonania wyciągu olejowego z kocanki potrzebne są świeże bądź suszone kwiaty kocanki, oliwa z oliwek bądź inne oleje. Proporcje, które powinny być zachowane w przygotowywaniu wyciągu olejowego powinny być w stosunku 1:1 bądź 1:2.
Olej z kocanki ma następujące właściwości:
- obkurcza opuchnięcia,
- przyspiesza zanik siniaków, zaczerwienień i krwiaków powstałych po stłuczeniach,
- minimalizuje ryzyko tworzenia się blizn i przyspiesza redukcję istniejących,
- uśmierza ból,
- hamuje krwawienie przy zranieniach,
- stymuluje regenerację naskórka,
- pomaga w walce z trądzikiem różowatym,
- zwalcza wolne rodniki,
- opóźnia procesy starzenia się skóry,
- działa nawilżająco i wygładzająco,
- wykazuje aktywność przeciwbakteryjną i przeciwwirusową
4. Napar ziołowy
Do poprawy pracy wątroby przyczyni się też kocanka w formie naparu. Do przygotowania naparu z kocanki potrzebne nam będą:
- suszona kocanka - jedna łyżka,
- 1 szklanka wody.
Przygotowanie naparu z kocanki wygląda następująco: łyżkę suszonej kocanki zalej szklanką wody i doprowadź do wrzenia. Odstaw do ostygnięcia i odcedź. Pij wieczorem 2-3 razy w tygodniu przez 3 tygodnie.
Komentarze