Kwas laurynowy – gdzie występuje i jakie ma właściwości?

Kwas laurynowy to nasycony kwas tłuszczowy i substancja o silnych właściwościach antybakteryjnych, przeciwwirusowych i antywirusowych. Jak działa? Przede wszystkim wspomaga układ immunologiczny. Gdzie go znaleźć? Jego najbogatszym źródłem jest oleju z orzechów kokosowych oraz owoce wawrzynu szlachetnego.

Kwas laurynowy można dodawać do ulubionych kosmetyków, np. szamponu do włosów.Kwas laurynowy można dodawać do ulubionych kosmetyków, np. szamponu do włosów.
Źródło zdjęć: © Adobe stock

Co to jest kwas laurynowy?

Kwas laurynowy to organiczny związek chemiczny, nasycony kwas tłuszczowy, trigliceryd o średnim łańcuchu, który jest obecny w naturalnych tłuszczach i olejach. Jego wzór chemiczny: C12H24O2. Gdzie go znaleźć?

Szczególnie cennym źródłem kwasu laurynowego jest olej z orzechów kokosowych (stanowi około 50% jego zwartości). Wydaje je kokos właściwy (inaczej palma kokosowa, kokosowiec właściwy, Cocos nucifera L.). To gatunek z monotypowego rodzaju kokos (Cocos L.), należącego do rodziny arekowatych.

Zasobne w kwas laurynowy są też owoce wawrzynu szlachetnego (inaczej laur, Laurus nobilis L.). To gatunek krzewu należący do rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). To właśnie z niego pochodzą liście laurowe (od których kwas zaczerpnął swą nazwę). Występuje również w pokarmie kobiecym.

Kwas laurynowy – właściwości i działanie

Trójglicerydy o średniej długości łańcucha lub kwasy tłuszczowe, takie jak kwas laurynowy, cechują się specyficzną strukturą chemiczną, która umożliwia organizmowi całkowite wchłonięcie.

Jak działa substancja? W obrębie organizmu kwas laurynowy przekształca się w monolaurynę. Ten monogliceryd kwasu laurynowego, czyli połączenie gliceryny z cząsteczką kwasu laurynowego, to związek o właściwościach przeciwwirusowych, przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Mechanizm jego działania opiera się na naruszeniu błon lipidowych patogenów oraz ich zniszczenie.

Jakie właściwości ma kwas laurynowy? Badania dowodzą, że kwas laurynowy wykazuje aktywność przeciwko chorobotwórczym bakteriom, wirusom i grzybom – niszczy je, wspomagając układ immunologiczny. Działa jak naturalny antybiotyk, nie niszcząc naturalnej flory bakteryjnej.

Kwas laurynowy wspiera leczenie zakażeń wirusowych, takich jak grypa, przeziębienie, opryszczka, zapalenie oskrzeli, grzybica, chlamydioza, półpasiec, infekcje jelitowe wywołane przez Giardia lamblia czy rzeżączka.

Doskonale radzi sobie z eliminowaniem chorobotwórczych bakterii z układu pokarmowego, takich jak na przykład Helicobacter pylori, która odpowiada za wrzody żołądka. Związek może być także stosowany do łagodzenia świądu po ukąszeniu owadów.

To jednak nie wszystko, ponieważ substancja pomaga zapobiegać infekcjom układu pokarmowego, wspiera walkę z trądzikiem, a i poprawia kondycję włosów oraz skóry. Posiada właściwości kojące, które przyśpieszają gojenie mikrourazów. Sprawdza się w leczeniu łysienia oraz do walki z grzybicą stóp. Jest dobrym źródłem energii dla sportowców.

Pomaga również utrzymać cholesterol na właściwym poziomie, pozytywnie wpływając na poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Dzięki temu wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.

Kwas laurynowy - zastosowanie

Kwas laurynowy jest wykorzystywany w medycynie naturalnej, kosmetyce i dermatologii. Można go stosować wewnętrznie, ponieważ wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, układu krążenia i układu pokarmowego. Warto po niego sięgać, gdy problemem jest osłabiona odporność oraz zaburzenia flory bakteryjnej jelit (rozrost drobnoustrojów chorobotwórczych) lub problemy związane z funkcjonowaniem układu krążenia.

Substancję można także stosować zewnętrznie w przypadku pojawienia się kłopotów ze skórą, przyczyną których jest cera trądzikowa, problematyczna, wrażliwa, sucha. Wskazaniem są także zniszczone, łamliwe i wypadające włosy.

Branża kosmetyczna i dermatologiczna wykorzystuje kwas laurynowy także do produkcji dezodorantów, kosmetyków, środków owadobójczych i detergentów. Z kolei branża gastronomiczna wykorzystuje kwas laurynowy do produkcji żywności jako emulgator i środek konserwujący.

Jak stosować kwas laurynowy?

Kwas laurynowy można dodawać do kremów do twarzy oraz ciała, odżywek, balsamów i szamponów do włosów.

Jak spożywać kwas laurynowy? Jeśli występuje jako proszek, wystarczy wymieszać z wodą objętość jednej płaskiej miarki (1 ml) do 2 razy dziennie podczas posiłku.

Przeciwwskazania, środki ostrożności i skutki uboczne

Kwas laurynowy uznaje się za substancję bezpieczną, zarówno jeśli chodzi o stosowanie zewnętrzne, jak i wewnętrzne. Nie jest toksyczny, a w kontakcie ze skórą nie wywołuje świądu, podrażnień, opuchlizny czy zaczerwienienia. Warto pamiętać, że czysty kwas laurynowy może być lekko drażniący dla błon śluzowych. Jedynym przeciwwskazaniem do jego stosowania jest wystąpienie nadwrażliwości.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu