Melasa i jej właściwości zdrowotne. Dlaczego warto po nią sięgać?
Melasa to produkt uboczny, który powstaje podczas wytwarzania cukru spożywczego. Ten gęsty, lepki produkt o konsystencji syropu ma wiele zastosowań. Z powodzeniem można używać go do dosładzania potraw, ponieważ stanowi doskonały zamiennik cukru lub słodzika. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że melasa wykazuje szereg właściwości zdrowotnych.
1. Co to jest melasa?
Melasa stanowi produkt uboczny w procesie produkcji cukru. Szczególną popularnością wśród konsumentów cieszy się czarna melasa trzcinowa, określana również jako melasa z trzciny cukrowej. Oprócz niej, w sklepach zakupić możemy również melasę karobową (melasę z karobu), melasę z buraka cukrowego, melasę z granatów.
Melasa jest produktem wysokokalorycznym, nie powinno więc się jej spożywać w nadmiarze. Jedzona w zbyt dużych ilościach, może sprzyjać wystąpieniu nadwagi, otyłości czy cukrzycy typu 2.
2. Właściwości zdrowotne melasy
Melasa zawiera wiele substancji, wykazujących pozytywny wpływ na organizm człowieka. W jej składzie znaleźć można prozdrowotne związki flawonowe oraz związki fenolowe.
Flawonoidy, nazywane również związkami flawonowymi zaliczane są do grupy polifenoli. Te bioaktywne substancje charakteryzują się działaniem przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, detoksykującym. Badania naukowe przeprowadzone na przestrzeni lat 70 oraz 80 ubiegłego wieku wykazały, że flawonoidy wykazują aktywność antykancerogenną.
Antyoksydacyjne działanie związków flawonowych może pełnić ważną rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych takich jak miażdżyca. Inne badania udowodniły, że związki flawonowe wykazują większą skuteczność od aspiryny, jeśli chodzi o zmniejszanie agregacji płytek krwi.
Wyniki badań opublikowanych w 2022 roku w czasopiśmie Neurology wskazują ,ze sięganie po produkty zawierające flawonoidy może wykazywać pozytywny wpływ na zdrowie osób dotkniętych chorobą neurodegeneracyjną, objawiającą się zwyrodnieniem struktur mózgu.
Pacjenci borykający się z chorobą Parkinsona, przyjmujący produkty żywnościowe obfitujące we flawonoidy miały zdecydowanie niższą śmiertelność od pacjentów, którzy nie stosowali diety bogatej w związki flawonowe.
Melasa może posłużyć do produkcji nowoczesnych preparatów funkcjonalnych dla pacjentów dotkniętych anemią z niedoboru żelaza lub złym wchłanianiem tego pierwiastka. Produkty funkcjonalne na bazie melasy mogą stanowić doskonałe rozwiązanie w przypadku zbyt małej podaży żelaza w diecie.
3. Zastosowanie melasy
Melasa może posłużyć jako zamiennik cukru lub słodzika. Bez problemu posłodzimy nią herbatę lub kawę. Oprócz tego, może posłużyć nam jako składnik marynaty do sosu, koktajlu, muesli, owianek. Melasę dodaje się również do pierników korzennych domowego wyrobu, naleśników, omletów czy innych potraw.
4. Gdzie kupić melasę?
Melasę można zakupić w wielu delikatesach i sklepach ze zdrową żywnością. Produkt ten znajduje się zarówno w ofercie sklepów stacjonarnych, jak i internetowych. Dzięki wysokiej zawartości niezbędnych substancji odżywczych jak sód, potas czy wapń, melasa może posłużyć jako składnik zbilansowanej diety. Nie powinno się jednak przesadzać z jej stosowaniem.
5. Cena melasy
Cena melasy może różnić się w zależności od jej rodzaju. Za jedno opakowanie melasy z buraka cukrowego (450 gramów) trzeba zapłacić 11-12 złotych. Słoiczek melasy trzcinowej (500 gramów) kosztuje z kolei 10 złotych. Melasa winogronowa (380 gramów) to koszt rzędu 18-19 złotych. Dla porównania, melasa z granatu (330 gramów) kosztuje niecałe 30 złotych.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.