Sód we krwi

Prawidłowe stężenie sodu mieści się w granicach 135 - 145 mmol/l. Sód jest elektrolitem płynu pozakomórkowego. Jego nadmiar we krwi jest wywołany odwodnieniem, nadmierną utratą wody przez skórę, zbyt dużą utratą wody przez nerki, zaburzeniami funkcji kanalików nerkowych, nieleczoną cukrzycą, nadmierną utratą wody przez płuca, hiperwentylacją.

Polecane wideo:

1. Co powoduje wzrost lub spadek stężenia sodu we krwi?

Na podwyższone stężenie sodu mają wpływ biegunki (zwłaszcza u niemowlaków), odwodnienie hipertoniczne, niewydolność nerek i obniżona filtracja kłębkowa, pierwotny i wtórny hiperaldosteronizm, prawokomorowa niewydolność serca, zespół nerczycowy, marskość wątroby, zwężenie tętnicy nerkowej oraz hiperkortyzolemia. Na wzrost stężenia sodu we krwi również wpływa niewyrównana cukrzyca, nadmierna utrata wody przez skórę, płuca, przewód pokarmowy. Nadmiar sodu w organizmie występuje też w wyniku zwiększonej jego podaży, nadmiernego podawania pozajelitowego lub zmniejszonego jego wydalania.

Przyczyny obniżonego poziomu sodu we krwi to nadmierna utrata sodu przez nerki, leczenie diuretykami, niedobór hormonów kory nadnerczy, nadmierna utrata sodu przez skórę wywołana nadmierną potliwością lub oparzeniami, nadmierna utrata sodu przez przewód pokarmowy spowodowana wymiotami i biegunką. Obniżone stężenie sodu jest spowodowane przetoką, przewodnieniem hipotonicznym, nadmierną pozajelitową podażą płynów i niedoborem kortyzolu, a także zwiększoną sekrecją wazopresyny (wazopresyna to hormon chroniący przed nadmierna utratą wody z moczem) i chorobami nerek.

2. Kiedy wykonywane jest badanie poziomu sodu we krwi?

Badanie stężenia sodu we krwi należy do podstawowych badań laboratoryjnych. Należy także do badań metabolicznych u osób, u których podawane są dożylnie płyny lub kiedy istnieje ryzyko odwodnienia. Stosowane jest wtedy do oceny skuteczności leczenia nadciśnienia tętniczego, niewydolności serca, chorób wątroby czy nerek. Badanie zleca się w przypadkach, gdy przyczyną chorób lub zaburzeń mózgu, serca, wątroby, nerek, tarczycy czy nadnerczy, może być nadmiar lub niedobór sodu. Poziom sodu wykonywany jest także w celu oceny skuteczności leczenia farmaceutykami wpływającymi na jego poziom, są to np. leki diuretyczne, a także w celu określenia, czy przyczyną nieprawidłowego jego stężenia we krwi jest nadmierny dowóz lub też utrata zbyt dużej jego ilości. Oznaczenie stosuje się u osób z nieprawidłową funkcją nerek. Pozwala ono wtedy na zdiagnozowanie przyczyn choroby i ustalenie odpowiedniego leczenia, a także u osób chorych na nadciśnienie tętnicze. Badanie to określa, czy osoba chora przyjmuje zbyt duże ilości tego pierwiastka.

Badanie poziomu sodu we krwi powinno być wykonywane rutynowo co jakiś czas. Pozwoli to na szybkie zdiagnozowanie chorób, np. nadciśnienia tętniczego. W dzisiejszych czasach ludzie na całym świecie spożywają bardzo duże ilości tego pierwiastka w pożywieniu, często nie zdając sobie z tego sprawy. Dzienne spożycie sodu powinno wynosić 1500 mg. W rzeczywistości spożycie jest 3 - 4 razy większe.

Marta Bednarska, ponad rok temu

Bibliografia

  • Szczeklik A. (red.), Choroby wewnętrzne, Medycyna Praktyczna, Kraków 2011, ISBN 978-83-7430-289-0
  • Dunstan R. Interpretacja wyników badań laboratoryjnych, Via Medica, Gdańsk 2002, ISBN 83-89012-96-0
  • Jakob M., Normy laboratoryjne, Via Medica, Gdańsk 2010, ISBN 978-83-7555-232-4

Źródła zewnętrzne

Normy laboratoryjne

Komentarze (2)
filizanka herbaty
filizanka herbaty

Mam sod i bialko (albuminy) ponad norme, wynik serum urea jest ponizej normy a tarczycowe TPO ponad 1000 (norma ponizej 100).
Jak mozna interpretowac wysoki sod w kontekscie reszty wynikow. Te wyniki mi sie powtarzaja. Pozdrawiam, Ewa

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Sód we krwi
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Sód we krwi
Zboża

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

mineralne, które znajdują się w bulgurze: potas, magnez, wapń i sód, wzmacniają pracę układu sercowo-naczyniowego. Potas reguluje ciśnienie krwi, a (...) się w organizmie na glukozę i łagodnie podnosi poziom insuliny...

Bilansowanie zdrowej diety

Największe mity żywieniowe

Największe mity żywieniowe

Żółtka jaj podnoszą poziom cholesterolu? Badania naukowe potwierdziły brak związku pomiędzy wysokim poziomem cholesterolu we krwi a częstotliwością (...) jest zdrowsza od tradycyjnej soli kuchennej? Zarówno w łyżeczce soli morskiej,...

Zdrowe odżywianie

3 najgorsze rodzaje produktów dla serca

3 najgorsze rodzaje produktów dla serca

o wysokiej zawartości tłuszczy nasyconych Dieta bogata w tłuszcze nasycone podnosi poziom cholesterolu we krwi, co może doprowadzić do rozwoju miażdżycy (...) podnosi poziom trójglicerydów oraz ciśnienie krwi, co z...

Badanie krwi

Badania krwi - glukoza

Badania krwi - glukoza

dla zdrowia – i dlatego badanie poziomu cukru we krwi jest bardzo ważnym badaniem profilaktycznym. Jak wygląda badanie poziomu glukozy we krwi (...) monitorowania cukrzycy wykonuje się również tzw. profile glikemii....

Bilansowanie zdrowej diety

Topinambur - warzywo regulujące poziom cukru we krwi

Warzywo regulujące poziom cukru we krwi Topinambur nazywany jest także słonecznikiem bulwiastym. Ma piękne, żółte kwiaty, ale jadalny jest korzeń (...) mówi o tym, jakie właściwości odżywcze ma tajemnicze warzywo, a właściwie kłącze....

Produkty żywnościowe

Substancje, których powinniśmy unikać po 30 roku życia

Substancje, których powinniśmy unikać po 30 roku życia

podnosi ciśnienie krwi, co grozi zawałem. Sód znajduje się przede wszystkim w soli, dlatego warto zastąpić ją ziołami i innymi przyprawami. Bogatym (...) kiedy są trawione, w organizmie człowieka dochodzi do gwałtownego...

Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny w cukrzycy

Indeks glikemiczny w cukrzycy

Indeks glikemiczny odrywa istotne znaczenie w przebiegu cukrzycy. IG to rodzaj podziału produktów żywnościowych ze względu na poziom glukozy we krwi (...) . Indeks glikemiczny zależy od rodzaju węglowodanów zawartych w produktach żywnościowych....

Warzywa

Właściwości roszponki

Właściwości roszponki

. Roślina ta jest bogata w żelazo, które pomoże we wzroście poziomu hemoglobiny we krwi i zniweluje niedobory, lecząc anemię. Bogactwo witamin Roszponka (...) , PP, kwas foliowy oraz minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód,...

Owoce

Właściwości dżakfruta

Właściwości dżakfruta

bogaty w wiele witamin i składników mineralnych: witaminę C i A, tiaminę, niacynę, ryboflawinę, wapń, potas, żelazo, cynk, sód i kwas foliowy (...) Ze względu na wysoką zawartość potasu, dżakfrut obniża i kontroluje ciśnienie krwi,...