Właściwości imbiru

Imbir jest rośliną dodawaną do potraw. W Polsce stosowany jest jako aromatyczna przyprawa do wielu ciast i słodkich deserów, a jego sok jest znanym dodatkiem do piwa. Ostatnio wzrasta jego popularność w połączeniu z cynamonem jako składnika dań mięsnych. Niestety, ciągle mało są znane jego właściwości zdrowotne, a imbir ma wiele zastosowań w medycynie i kosmetyce. Czas poznać jego walory.

Spis treści:
  1. 1. Imbir w ziołolecznictwie
  2. 2. Imbir dla zdrowia
  3. 3. Imbir dla ciała

1. Imbir w ziołolecznictwie

 

Imbir jest rośliną, która ma wiele odmian. W stanie dzikim rośnie w Azji i Australii. Odmiana, która stosowana jest w medycynie, nie występuje w środowisku naturalnym. Chiny, Arabia czy Indie znają jego lecznicze działanie od tysięcy lat. Zapiski z najstarszego zielnika chińskiego mówią o roku 2800 p.n.e., gdzie zaliczono go do drugiej klasy, czyli łagodzącej ciężkie choroby. W zachowanych pismach wspomina się o jego właściwościach leczących dolegliwości żołądkowe. Średniowieczna Europa poznała go dzięki lekarzowi Awicennie, który opisał jego zdrowotne właściwości. Później stał się przedmiotem handlu. Dziś imbir uprawia się w Chinach, Indiach, Australii, Nigerii, na Jamajce i Tajwanie. Obecnie jest powszechnie używany jako surowiec leczniczy i przyprawa

 

Kłącze imbiru wykorzystuje się w lecznictwie. Można je kupić w sklepach zielarskich, spożywczych i marketach. Co takiego zawiera kłącze? Przede wszystkim olejek eteryczny oraz wiele innych substancji, w tym związek fenolowy – gingerol. To dzięki niemu imbir ma ostry smak. 100 g kłącza imbiru zawiera około 67 kcal, 2,3 g  białka, 0,9 g tłuszczu, 2,4 g błonnika, 20 mg wapnia, 3,5 mg żelazo, 405 mg magnezu.

2. Imbir dla zdrowia

Badania wykazują, że imbir przeciwdziała nudnościom, wymiotom oraz odruchom wymiotnym. Zapobiega tym samym dolegliwościom w chorobie lokomocyjnej, morskiej, po narkozie. Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dlatego stosuje się go przy przeziębieniach. Przynosi ulgę chorym stawom, ponieważ rozgrzewa organizm. Stosowany jako przyprawa do potraw reguluje trawienie, pobudzając wydzielanie soku żołądkowego i śliny. Jest świetny na wzdęcia, działa rozkurczowo i żółciopędnie. Ma ochronny wpływ na żołądek, zapobiegając powstawaniu wrzodów. Ponadto zmniejsza ilość i częstość ataków migreny.
Imbir warto stosować przy bólu gardła, ponieważ ma działanie odkażające, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Pobudza wydzielanie śluzu, dlatego wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Imbir ma także zastosowanie przy trudnościach z koncentracją. Zwiększa ją oraz poprawia wydajność umysłową. Można dodać go do kawy, herbaty, która po spożyciu rozgrzeje organizm. Imbir jest uważany za afrodyzjak.

Działanie imbiru jest nieocenione. Uzyskane do tej pory wyniki wskazują na jego korzystny wpływ na układ odpornościowy, ochronne działanie na wątrobę, poprawę wrażliwości na insulinę, znaczenie w chemioprewencji nowotworów. Możemy mieć nadzieję, że dalsze badania odkryją kolejne jego zdrowotne właściwości.

3. Imbir dla ciała

Olejek z imbiru ma zastosowanie w preparatach antycellulitowych. Dzięki temu, że pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, pomaga walczyć z cellulitem. Stosuje się go również w szamponach i balsamach do włosów, gdyż przeciwdziała starzeniu się skóry głowy, a tym samym powoduje, że włosy stają się zdrowe, gęste i mocne. Imbir dzięki swojemu egzotycznemu zapachowi jest podstawą wielu perfum. Świetnie współgra z kardamonem i pieprzem.

Ekstrakt z kłącza imbiru poprawia stan skóry głowy oraz wygląd włosów. Można go samodzielnie przygotować, łącząc zmielone kłącze imbiru z etanolem i zalewając tę mieszankę ciepłym olejem winogronowym. Taką papkę należy odstawić na 5 dni, przefiltrować i wcierać dwie łyżki stołowe dwa razy dziennie.

Marynowany imbir ma zastosowanie w nieżycie i stanach zapalnych nosa. Zmielone kłącze imbiru należy zalać wodą i gotować przez 5 minut, odstawić na kolejne 30, przecedzić i stosować jako aerozol 3-6 razy dziennie. W przeziębieniach należy pić go 3 razy dziennie po 30-50 ml.

Spirytus imbirowy pomaga przy obolałych i opuchniętych nogach, bolących stawach, nerwobólach, na opryszczki, owrzodzenia, ropnie. Przygotowanie: imbir w proszku zalać spirytusem 96% i macerować przez 7 dni w słoiku, przefiltrować, wcierać.

Imbir lekarski jest podstawowym dodatkiem do wielu potraw, skutecznym lekarstwem na wiele codziennych bolączek oraz naturalnym afrodyzjakiem. Można kupić go w postaci sproszkowanej lub jako cały korzeń.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
6

Komentarze

Pytania do specjalistów

+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

~ Pytania do specjalistów 2 odpowiedzi Jakie są właściwości lecznicze imbiru? ~:

Słyszałam o korzystnych właściwościach imbiru. Na razie próbowałam go tylko dodawac do goracej herbaty. Gdzie jeszcze mozna? Do jakichs potraw?

Artykuły Zioła i przyprawy

Cynamon leczy cukrzycę!
Zioła i przyprawy Cynamon leczy cukrzycę!

Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw znanych ludzkości. Powstaje z kory drzewa, które pierwotnie występowało we wschodniej i północno-wschodniej Azji. Powszechnie znanym rodzajem tego zioła jest cynamonowiec chiński. Słodszą, a zarazem...

Zioła i przyprawy Zioła i przyprawy do chleba

Pieczenie chleba staje się coraz bardziej popularne, a eksperymenty ze składnikami pozwalają odkryć nowe smaki i zmienić nudny bochenek w niepowtarzalny wypiek. Kluczem do udanych prób pieczenia chleba jest znajomość ziółi przypraw,...

Zioła i przyprawy Kumaryna

Kumaryna to substancja chemiczna o zapachu świeżego siana. Występuje naturalnie w niektórych roślinach, a szczególnie w cynamonie. Kumaryna ma działanie rozkurczowe i przeciwobrzękowe, ale ze względu na jej toksyczne właściwości nie stosuje...

Zioła i przyprawy Szafran

Szafran jest najdroższą i najszlachetniejszą przyprawą świata. Jej pozyskanie jest pracochłonne i wymaga dużo cierpliwości, pozyskuje się ją ręcznie z pręcików krokusa purpurowego, hodowanego w pasie od Morza Śródziemnego, przez Iran, aż po...

Zioła i przyprawy Właściwości rokitnika

Właściwości rokitnika są wykorzystywane w ziołolecznictwie i w kosmetyce. Zioło lecznicze zawiera cenne dla zdrowia witaminy, flawonoidy oraz kwasy organiczne. Olej rokitnika jest bogaty w kwas palmitynowy, który zawiera witaminy młodości i...

Właściwości dzikiej róży
Zioła i przyprawy Właściwości dzikiej róży

Dzika róża jest bogatym źródłem substancji czynnych, które mają wartości lecznicze i kosmetyczno-pielęgnacyjne. Zawiera mnóstwo witaminy C, która zwiększa odporność organizmu, oraz kwasów owocowych, mających...

Zioła i przyprawy Właściwości cynamonu

Cynamon to najstarsza przyprawa świata, która znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Cynamonem przyprawia się przetwory owocowe (kompoty, wina grzane), nadaje on także charakterystyczny korzenny smak potrawom...

Zioła i przyprawy Właściwości rumianku

Rumianek jest rośliną o najszerzej udokumentowanych właściwościach leczniczych. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, rozkurczające oraz stosowany jest w zaburzeniach trawienia. Napary z rumianku mogą być stosowane zarówno zewnętrznie, jak i...

Zioła i przyprawy Imbir chroni przed nowotworem prostaty!

Imbir jest znaną na całym świecie przyprawą kuchenną oraz rośliną leczniczą. Wykazuje zróżnicowane działanie prozdrowotne, wspomaga leczenie chorób układu oddechowego, przeziębienia, a także rozgrzewa organizm. Ponadto kłącze imbiru jest...

Zioła i przyprawy Nieznane właściwości fitosteroli

Sterole roślinne obniżają cholesterol LDL, którego wysoki poziom powoduje choroby układu krążenia. W związku z tym fitosterole cieszą się obecnie dużym zainteresowaniem. Liczne badania wykazały, że fitosterole posiadają także inne właściwości...

pokaż 10 następnych