Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Właściwości ziemniaków

Ziemniaki posiadają sporo właściwości leczniczych. Medycyna ludowa do dziś wykorzystuje ich cenne składniki odżywcze do leczenia wielu schorzeń. Bulwy ziemniaczane zawierają cukry, białka, witaminy (m.in. C, B1, B6, PP) oraz minerały. Właściwości ziemniaków wykorzystuje się przy leczeniu oparzeń, chorób skóry, wrzodów żołądka. Substancje zawarte w warzywach hamują wzrost niektórych grzybów i bakterii. Ziemniaki są skutecznym sposobem w leczeniu wielu chorób i dolegliwości.

1. Zastosowanie ziemniaków

Ziemniaki, inaczej pyry, kartofle, grule, są gatunkiem byliny należącym do rodziny psiankowatych, podobnie jak pomidor i tytoń. Prawidłowa ich nazwa to Solanum tuberosum L. Ziemniaki jadalne pochodzą z Ameryki Południowej. Zanim stały się rośliną jadalną, służyły jako roślina ozdobna i lecznicza. Ziemniaki po pewnym czasie stały się podstawą wyżywienia, ratując w ten sposób ubogą ludność od głodu i śmierci. W Polsce są one jednym z najbardziej rozpowszechnionych zbiorów. W Polsce roczne zbiory tej rośliny wynoszą ok. 13,5-15,5 mln ton. Wykorzystanie ziemniaków jest liczne.

Wykorzystywane są jako:

  • przetwory paszowe (49%),
  • sadzeniaki (12%),
  • przetwory, np. frytki, susze, kostki ziemniaczane (5%),
  • 0,5% jest eksportowana,
  • 20% – jest bezpośrednio konsumowana,
  • 13% – stanowią ubytki i straty.

W naszym kraju spożywa się około 121 kg ziemniaków na osobę, natomiast w innych krajach Europy Zachodniej ich spożycie jest o połowę niższe.

Do najważniejszej części ziemniaka należy bulwa, kłąb – to ona jest spożywana. Natomiast łodyga, liście i kwiaty są trujące, zawierają one toksyczny składnik: solaninę, która wywołuje zatrucie pokarmowe.
W skład ziemniaka wchodzi:

  • woda – 75%,
  • skrobia – 18,5%,
  • białka – 2%,
  • błonnik – 1,5%.

Wbrew pozorom ziemniaki posiadają dużo składników odżywczych, m.in.: magnez, potas, fosfor, żelazo, wapń oraz niską zawartość sodu. Wielką zaletą ziemniaków jest to, że nie zawierają cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają w niewielkiej ilość pełnowartościowe białka oraz dużo błonnika. Ziemniaki posiadają również wiele witamin, są źródłem witamin D,E,K, B1, B3, B6, kwasu foliowego oraz witaminy C.

2. Kaloryczność ziemniaków

Wiele osób uznaje ziemniaki za bombę kaloryczną. Ale czy jest tak naprawdę? Ziemniaki same w sobie nie są tuczące, jednak z pewnymi dodatkami, takimi jak sosy, masło, śmietana, stanowią już bombę kaloryczną. Np. ziemniaki okraszone tłuszczem roślinnym dostarczają nam 110 kcal/100 g. Jeszcze bardziej kaloryczne są dania z ziemniaków, takie jak: kopytka, placki ziemniaczane, pyzy.

Ważny jest sposób przygotowania ziemniaków. Ziemniaczki gotowane na parze lub w mundurkach są najzdrowsze, ponieważ nie tracą cennych składników odżywczych i witamin. Zaleca się, aby ziemniaki były gotowane w mundurkach przez ok. 15-20 minut w osolonej wodzie – jest to najlepszy sposób przygotowania ziemniaków. Im ziemniak starszy, tym więcej kalorii zawiera w sobie.

Typy ziemniaków kulinarnych:

  • typ A – sałatkowy, twardy,
  • typ B – ogólnoużytkowy, średnio twardy – nadaje się na placki, frytki,
  • typ C – mączysty – jest używany do pieczenia i do przygotowywania dań ziemniaczanych,
  • typ D – bardzo mączysty – bardzo mocno rozgotowujący się.

Wybierając ziemniaki, warto przyjrzeć się ich wyglądowi. Słodki ziemniak nie powinien być zielony, tylko jednolity i nieuszkodzony.

Warto pamiętać, że ziemniaki są źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Dlatego dobrze przygotowany ziemniak może dostarczyć nam składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Wobec tego jedzmy dużo dobrze przygotowanych ziemniaków.

Katarzyna Wieczorek,
Komentarze

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - najnowsze pytania

Artykuły Warzywa
Warzywa

Jedz więcej surowych warzyw!

(...) zdrowia. „Żywność w oryginalnej, nieugotowanej postaci jest uważana za żywą – owoce, warzywa, kiełki, nasiona, orzechy ... świeże produkty Poszukaj sklepu warzywnego lub targowiska w twojej okolicy, gdzie możesz kupić organiczne warzywa i owoce. Znajdź ... , gdy są absolutnie świeże. Kup takie owoce i warzywa, na jakie masz ochotę, i tego samego dnia wyciśnij z nich soki go...

Warzywa

Właściwości kapusty

Brukselka, brokuł, kalarepa, kalafior, jarmuż – to cała rodzina roślin kapustnych. W medycynie ludowej te okrągłe, zielone, twarde warzywa królują wśród zdrowego jedzenia. Kapusta znana była już w starożytności, stawiano na jej cześć świątynie. Według legendy główka kapusty powstała z łez Likurga, którego bóg wina ukarał za zniszczenie winnicy. Kapusta ma opinię ciężkostrawnego, niezdrowego warzywa. Owszem, to prawda, ale tylko, gdy dodamy do niej mięso i tłuszcze zwierzęce. Jak kapusta...

Warzywa

Właściwości szparagów

Szparagi to niskokaloryczne warzywa zielone. Stanowią ozdobę i przysmak Francuzów. W Polsce znane były już w XVIII wieku, za czasów Napoleona. Pierwsze wzmianki o szparagach istnieją w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza. Szparagi są niskokaloryczne i pożywne, gdyż zawierają sporo białka. Mogą być składnikiem zdrowej diety, gdyż mają tylko 18 kcal w 100 g. U nas uchodzą za luksus, rzadko je jadamy. Szparagi są również cenionym afrodyzjakiem. A może warto sięgnąć po szparagi, ze...

Warzywa

Właściwości cebuli

Jak pozbyć się kaca? docenili już XV-wieczni żeglarze. Przez całe stulecia cebula traktowana była jako skuteczny lek na szkorbut. Ze względu na zawartą w niej witaminę C, na dalekie wyprawy zamorskie zabierali to warzywo marynarze, kupcy i wielorybnicy.

Warzywa

Właściwości szpinaku

(...) zdrowotnego warzywa, to czas najwyższy. Podobno upodobania kulinarne zmieniają się co siedem lat, więc jeśli komuś nie...

Warzywa

Zastosowanie alg morskich

Algi morskie mają szerokie zastosowanie. Są wykorzystywane między innymi w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i w kosmetyce. Z uwagi na duże wartości odżywcze, w niektórych regionach świata glony te używane są jako składnik codziennej diety lub jako...

Warzywa

Zielone warzywa

Zielone warzywa są zdrowe. Wiadomo to od dawna. Od niedawna natomiast wiadomo, że kolor tego co jemy, jest równie ważny jak wartość odżywcza pokarmu. Zielone warzywa zawierają chlorofil, który wzmacnia odporność organizmu, chroni przed szkodliwym ... lub szczypiorku, a będziemy jeść smacznie i zdrowo. Podział warzyw Naukowcy amerykańscy dzielą warzywa i owoce na pięć kolorów: białe ... z każdej grupy kolorystycznej. Zielone warzywa swoje zdrowe właściwości i kolor zawdzięczają chlorofilowi. Jest to barwnik,...

Warzywa

Właściwości selera

Właściwości selera

Właściwości selera były znane Egipcjanom już przed kilku tysiącami lat. Seler był wykorzystywany jako lek na reumatyzm, artretyzm, bóle neuralgiczne, wysokie ciśnienie, zaostrzenie apetytu i wzmocnienie układu nerwowego. Obecnie, świeże warzywa naciowe ... tego warzywa dostarcza tylko 17 kcal.</p> Seler naciowy pochodzi z Eurazji, rośnie dziko w pobliżu wybrzeży morskich. Nasiona ... się na talerzu każdego z nas, podobnie jak wszystkie zielone warzywa. Picie soku z selera naciowego oraz z marchwi...

Warzywa

Właściwości soi

Właściwości soi

Soja znana jest od setek lat. Ostatnio wraca do łask za sprawą trwającej mody na wegetarianizm. Najpierw podbiła Amerykę, by teraz pojawiać się na europejskich stołach. Również w Polsce coraz częściej spożywamy tę rośliną. I słusznie, gdyż zawiera...

Warzywa

Źródło zakażenia bakteriami E. coli w Niemczech

Jeszcze niedawno sądzono, że za groźne zatrucia wywołane bakterią E. coli w Niemczech odpowiedzialne były warzywa importowane z Hiszpanii. Badania wykazały jednak, że przyczyna leży gdzie indziej. Skutki zakażeń pałeczkami okrężnicy Rzadkie ... 500-600 milionów euro. Ze względu na obawy przed zakażeniem, Rosja nałożyła embargo na warzywa pochodzące z krajów Unii ... . Dzięki ustaleniu źródła zakażenia Komisji Europejskiej udało się skłonić władze Rosji do częściowego zniesienia embarga na...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500