Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Właściwości ziemniaków

Ziemniaki posiadają sporo właściwości leczniczych. Medycyna ludowa do dziś wykorzystuje ich cenne składniki odżywcze do leczenia wielu schorzeń. Bulwy ziemniaczane zawierają cukry, białka, witaminy (m.in. C, B1, B6, PP) oraz minerały. Właściwości ziemniaków wykorzystuje się przy leczeniu oparzeń, chorób skóry, wrzodów żołądka. Substancje zawarte w warzywach hamują wzrost niektórych grzybów i bakterii. Ziemniaki są skutecznym sposobem w leczeniu wielu chorób i dolegliwości.

1. Zastosowanie ziemniaków

Ziemniaki, inaczej pyry, kartofle, grule, są gatunkiem byliny należącym do rodziny psiankowatych, podobnie jak pomidor i tytoń. Prawidłowa ich nazwa to Solanum tuberosum L. Ziemniaki jadalne pochodzą z Ameryki Południowej. Zanim stały się rośliną jadalną, służyły jako roślina ozdobna i lecznicza. Ziemniaki po pewnym czasie stały się podstawą wyżywienia, ratując w ten sposób ubogą ludność od głodu i śmierci. W Polsce są one jednym z najbardziej rozpowszechnionych zbiorów. W Polsce roczne zbiory tej rośliny wynoszą ok. 13,5-15,5 mln ton. Wykorzystanie ziemniaków jest liczne.

Wykorzystywane są jako:

  • przetwory paszowe (49%),
  • sadzeniaki (12%),
  • przetwory, np. frytki, susze, kostki ziemniaczane (5%),
  • 0,5% jest eksportowana,
  • 20% – jest bezpośrednio konsumowana,
  • 13% – stanowią ubytki i straty.

W naszym kraju spożywa się około 121 kg ziemniaków na osobę, natomiast w innych krajach Europy Zachodniej ich spożycie jest o połowę niższe.

Do najważniejszej części ziemniaka należy bulwa, kłąb – to ona jest spożywana. Natomiast łodyga, liście i kwiaty są trujące, zawierają one toksyczny składnik: solaninę, która wywołuje zatrucie pokarmowe.
W skład ziemniaka wchodzi:

  • woda – 75%,
  • skrobia – 18,5%,
  • białka – 2%,
  • błonnik – 1,5%.

Wbrew pozorom ziemniaki posiadają dużo składników odżywczych, m.in.: magnez, potas, fosfor, żelazo, wapń oraz niską zawartość sodu. Wielką zaletą ziemniaków jest to, że nie zawierają cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają w niewielkiej ilość pełnowartościowe białka oraz dużo błonnika. Ziemniaki posiadają również wiele witamin, są źródłem witamin D,E,K, B1, B3, B6, kwasu foliowego oraz witaminy C.

2. Kaloryczność ziemniaków

Wiele osób uznaje ziemniaki za bombę kaloryczną. Ale czy jest tak naprawdę? Ziemniaki same w sobie nie są tuczące, jednak z pewnymi dodatkami, takimi jak sosy, masło, śmietana, stanowią już bombę kaloryczną. Np. ziemniaki okraszone tłuszczem roślinnym dostarczają nam 110 kcal/100 g. Jeszcze bardziej kaloryczne są dania z ziemniaków, takie jak: kopytka, placki ziemniaczane, pyzy.

Ważny jest sposób przygotowania ziemniaków. Ziemniaczki gotowane na parze lub w mundurkach są najzdrowsze, ponieważ nie tracą cennych składników odżywczych i witamin. Zaleca się, aby ziemniaki były gotowane w mundurkach przez ok. 15-20 minut w osolonej wodzie – jest to najlepszy sposób przygotowania ziemniaków. Im ziemniak starszy, tym więcej kalorii zawiera w sobie.

Typy ziemniaków kulinarnych:

  • typ A – sałatkowy, twardy,
  • typ B – ogólnoużytkowy, średnio twardy – nadaje się na placki, frytki,
  • typ C – mączysty – jest używany do pieczenia i do przygotowywania dań ziemniaczanych,
  • typ D – bardzo mączysty – bardzo mocno rozgotowujący się.

Wybierając ziemniaki, warto przyjrzeć się ich wyglądowi. Słodki ziemniak nie powinien być zielony, tylko jednolity i nieuszkodzony.

Warto pamiętać, że ziemniaki są źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Dlatego dobrze przygotowany ziemniak może dostarczyć nam składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Wobec tego jedzmy dużo dobrze przygotowanych ziemniaków.

Katarzyna Wieczorek,
Komentarze

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Warzywa
Warzywa

10 faktów na temat pomidora

(...) ód wszystkich warzyw. Surowe warzywa zawierają go jednak dużo mniej niż przetwory na ich bazie, takie jak koncentrat pomidorowy,...

Warzywa

Właściwości pomidorów

Pomidory mają mnóstwo witamin i pierwiastków mineralnych. Zawierają antyutleniacze, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami i zapobiegają procesom szybkiego starzenia się tkanek. Pomidory wzmacniają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C. Warzywa są małokaloryczne, więc mogą sobie na nie pozwolić nawet osoby na diecie. Ponadto świeże warzywa można przygotować na wiele sposobów: na kanapki, w sałatce czy w przetworach, zawsze smakują równie wyśmienicie.

Warzywa

Ziemniaki obniżają ciśnienie krwi

Do niedawna spożywanie ziemniaków kojarzyło się z otyłością oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego. Najnowsze wyniki badań wykazały jednak, że fioletowe ziemniaki obniżają ciśnienie krwi, nie powodując przy tym przybierania na wadze. Warto...

Warzywa

Jak unikać pestycydów?

(...) i warzywa, które poddano badaniom, zostały dokładnie umyte. Okazało się, że mycie produktów spożywczych tego typu ... , pieczarki oraz słodkie ziemniaki. Te owoce i warzywa nie są co prawda zupełnie pozbawione pestycydów, ale mają ich stosunkowo najmniej. Nie oznacza to bynajmniej, że powinniśmy spożywać wyłącznie te owoce i warzywa, które mają niską zawartość pestycyd ... . Sięgając po owoce i warzywa zawierające najmniej substancji chemicznych, można bowiem zmniejszyć swoją styczność z...

Warzywa

Czy czosnek obniża cholesterol?

Czosnek to roślina słynąca z niezbyt przyjemnego zapachu i licznych właściwości leczniczych. Mocny aromat sprawia, że zwykle stosuje się go do przyprawiania potraw. Ze względu na zawartość związku chemicznego o nazwie allicyna, czosnek ma działanie...

Warzywa

Właściwości soi

Soja znana jest od setek lat. Ostatnio wraca do łask za sprawą trwającej mody na wegetarianizm. Najpierw podbiła Amerykę, by teraz pojawiać się na europejskich stołach. Również w Polsce coraz częściej spożywamy tę rośliną. I słusznie, gdyż...

Warzywa

Właściwości szparagów

Właściwości szparagów

Szparagi to niskokaloryczne warzywa zielone. Stanowią ozdobę i przysmak Francuzów. W Polsce znane były już w XVIII wieku, za czasów Napoleona. Pierwsze wzmianki o szparagach istnieją w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza. Szparagi są niskokaloryczne i pożywne, gdyż zawierają sporo białka. Mogą być składnikiem zdrowej diety, gdyż mają tylko 18 kcal w 100 g. U nas uchodzą za luksus, rzadko je jadamy. Szparagi są również cenionym afrodyzjakiem. A może warto...

Warzywa

Zielone warzywa

Zielone warzywa są zdrowe. Wiadomo to od dawna. Od niedawna natomiast wiadomo, że kolor tego co jemy, jest równie ważny jak wartość odżywcza pokarmu. Zielone warzywa zawierają chlorofil, który wzmacnia odporność organizmu, chroni ... ilość rzeżuchy lub szczypiorku, a będziemy jeść smacznie i zdrowo. Podział warzyw Naukowcy amerykańscy dzielą warzywa i owoce ... razy dziennie warzyw i dwa razy owoców z każdej grupy kolorystycznej. Zielone warzywa swoje zdrowe właściwości i...

Warzywa

Właściwości sałaty

Roszponka, lollo, dębolistna, rukola, masłowa, lodowa, rzymska, radicchio – to bogate królestwo sałaty. Zielone niczym wiosna kuszą swoim wyglądem, stanowią dekorację stołów oraz są podstawowym elementem zdrowej diety. Osoby,...

Warzywa

Właściwości cebuli

Właściwości cebuli

Właściwości cebuli docenili już XV-wieczni żeglarze. Przez całe stulecia cebula traktowana była jako skuteczny lek na szkorbut. Ze względu na zawartą w niej witaminę C, na dalekie wyprawy zamorskie zabierali to warzywo marynarze, kupcy i wielorybnicy.

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500