Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Właściwości selera

httpswww-flickr-comphotosthedelicious4249693470_dca6.jpg
Zdjęcie autorstwa TheDeliciousLife / CC BY 2.0

Właściwości selera były znane Egipcjanom już przed kilku tysiącami lat. Seler był wykorzystywany jako lek na reumatyzm, artretyzm, bóle neuralgiczne, wysokie ciśnienie, zaostrzenie apetytu i wzmocnienie układu nerwowego. Obecnie, świeże warzywa naciowe i korzeniowe są składnikiem prawie każdej diety odchudzającej. Seler korzeniowy zawiera wiele składników mineralnych, m.in. potas, żelazo, magnez oraz witaminy. Ponadto seler jest uważany za afrodyzjak ze względu na właściwości zwiększające potencję.

1. Substancje odżywcze w selerze

Seler naciowy pochodzi z Eurazji, rośnie dziko w pobliżu wybrzeży morskich. Nasiona selera posiadają ciepły, ostry smak. Są używane jako przyprawa w produktach spożywczych. Od dawna seler jest uprawiany w klimacie umiarkowanym. Nasiona selera posiadają właściwości lecznicze i zawierają wiele składników odżywczych. Seler korzeniowy należy do najmniej kalorycznych warzyw, zawiera tylko 7 kcal. Ponadto, w swoim składzie ma  aż 86 cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Oprócz tego zawiera jeszcze: naturalną witaminę B kompleks, kwas foliowy, witaminę PP. W ciemnozielonej łodydze naciowej zawarte są:

  • beta-karoten, witamina E – zwana witaminą miłości. Seler posiada również: fosfor, wapń,
  • potas, cynk, magnez, żelazo.

W selerze znajdują się flawonoidy. Są to związki roślinne, które mają silne działanie przeciwzapalne, antyutleniające, rozkurczające i moczopędne. Również furanokumaryny wykazują działanie moczopędne i rozkurczające.

2. Właściwości lecznicze selera

Już w czasach starożytnych, za czasów Hipokratesa, seler był uważany za znakomity środek uspokajający. Polecano go również jako naturalny afrodyzjak.

Obecnie wiemy, że seler posiada wiele właściwości:

  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • pobudza przemianę materii,
  • usuwa uboczne efekty przemiany materii,
  • obniża ciśnienie tętnicze,
  • koi system nerwowy,
  • działa kojąco na obolałe stawy,
  • ułatwia trawienie,
  • likwiduje zaparcia,
  • działa moczopędnie,
  • polepsza pracę nerek,
  • polepsza pracę serca,
  • pomaga trawić tłuszcze.

Seler jest wspaniałym produktem odchudzającym, a szczególnie jego odmiana naciowa. Ten gatunek selera możemy jeść na surowo, dzięki czemu nie tracimy cennych witamin. Doskonale nadaje się do sałatek, zup i surówek. Można zrobić z niego napój, który doskonale orzeźwia. Mówi się, że szklanka wypitego eliksiru – sok jabłkowy połączony z selerem – daje cudowne efekty:

  • oczyszcza organizm,
  • likwiduje obrzęki,
  • nawilża skórę,
  • wzmacnia włosy,
  • nadaje aksamitną gładkość cerze,
  • chroni skórę przed nowotworami.

Aby zachował swoje właściwości, seler powinien być świeży i dobrze przechowywany. Dlatego seler naciowy, umyty i owinięty w plastikową torebkę, należy trzymać w lodówce. Łodygi selera powinny być jędrne, nieuszkodzone i dające się łatwo łamać. Seler jest cudownym warzywem, które powinno znaleźć się na talerzu każdego z nas, podobnie jak wszystkie zielone warzywa.

Picie soku z selera naciowego oraz z marchwi czyści organizm ze szkodliwych substancji oraz wzmacnia układ odpornościowy, który broni nas przed różnymi chronicznymi chorobami.

Katarzyna Wieczorek,
Komentarze

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Warzywa
Warzywa

10 faktów na temat pomidora

(...) ód wszystkich warzyw. Surowe warzywa zawierają go jednak dużo mniej niż przetwory na ich bazie, takie jak koncentrat pomidorowy,...

Warzywa

Właściwości pomidorów

Pomidory mają mnóstwo witamin i pierwiastków mineralnych. Zawierają antyutleniacze, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami i zapobiegają procesom szybkiego starzenia się tkanek. Pomidory wzmacniają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C. Warzywa są małokaloryczne, więc mogą sobie na nie pozwolić nawet osoby na diecie. Ponadto świeże warzywa można przygotować na wiele sposobów: na kanapki, w sałatce czy w przetworach, zawsze smakują równie wyśmienicie.

Warzywa

Ziemniaki obniżają ciśnienie krwi

Do niedawna spożywanie ziemniaków kojarzyło się z otyłością oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego. Najnowsze wyniki badań wykazały jednak, że fioletowe ziemniaki obniżają ciśnienie krwi, nie powodując przy tym przybierania na wadze. Warto...

Warzywa

Jak unikać pestycydów?

(...) i warzywa, które poddano badaniom, zostały dokładnie umyte. Okazało się, że mycie produktów spożywczych tego typu ... , pieczarki oraz słodkie ziemniaki. Te owoce i warzywa nie są co prawda zupełnie pozbawione pestycydów, ale mają ich stosunkowo najmniej. Nie oznacza to bynajmniej, że powinniśmy spożywać wyłącznie te owoce i warzywa, które mają niską zawartość pestycyd ... . Sięgając po owoce i warzywa zawierające najmniej substancji chemicznych, można bowiem zmniejszyć swoją styczność z...

Warzywa

Czy czosnek obniża cholesterol?

Czosnek to roślina słynąca z niezbyt przyjemnego zapachu i licznych właściwości leczniczych. Mocny aromat sprawia, że zwykle stosuje się go do przyprawiania potraw. Ze względu na zawartość związku chemicznego o nazwie allicyna, czosnek ma działanie...

Warzywa

Właściwości papryki

Czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa – papryka. Warzywo, które kusi swoim smakiem, zdobi potrawy, wzmacnia siły witalne oraz poprawia libido. Papryka to nie tylko przyprawa, ale także afrodyzjak. Za ojczyznę papryki uważa się...

Warzywa

Właściwości soi

Soja znana jest od setek lat. Ostatnio wraca do łask za sprawą trwającej mody na wegetarianizm. Najpierw podbiła Amerykę, by teraz pojawiać się na europejskich stołach. Również w Polsce coraz częściej spożywamy tę rośliną. I słusznie, gdyż...

Warzywa

Właściwości szparagów

Właściwości szparagów

Szparagi to niskokaloryczne warzywa zielone. Stanowią ozdobę i przysmak Francuzów. W Polsce znane były już w XVIII wieku, za czasów Napoleona. Pierwsze wzmianki o szparagach istnieją w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza. Szparagi są niskokaloryczne i pożywne, gdyż zawierają sporo białka. Mogą być składnikiem zdrowej diety, gdyż mają tylko 18 kcal w 100 g. U nas uchodzą za luksus, rzadko je jadamy. Szparagi są również cenionym afrodyzjakiem. A może warto...

Warzywa

Zielone warzywa

Zielone warzywa są zdrowe. Wiadomo to od dawna. Od niedawna natomiast wiadomo, że kolor tego co jemy, jest równie ważny jak wartość odżywcza pokarmu. Zielone warzywa zawierają chlorofil, który wzmacnia odporność organizmu, chroni ... ilość rzeżuchy lub szczypiorku, a będziemy jeść smacznie i zdrowo. Podział warzyw Naukowcy amerykańscy dzielą warzywa i owoce ... razy dziennie warzyw i dwa razy owoców z każdej grupy kolorystycznej. Zielone warzywa swoje zdrowe właściwości i...

Warzywa

Właściwości sałaty

Roszponka, lollo, dębolistna, rukola, masłowa, lodowa, rzymska, radicchio – to bogate królestwo sałaty. Zielone niczym wiosna kuszą swoim wyglądem, stanowią dekorację stołów oraz są podstawowym elementem zdrowej diety. Osoby,...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500