Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Emilia Kołodziejska

Pietruszka - właściwości lecznicze - zastosowanie

Avatar placeholder
13.10.2022 13:35
Pietruszka - właściwości lecznicze - zastosowanie
Pietruszka - właściwości lecznicze - zastosowanie (Shutterstock)

Właściwości pietruszki są znane już od ponad 2000 lat. Liście, owoce i korzenie pietruszki wykorzystywane są w medycynie ludowej od stuleci. Świeże liście pietruszki są bardzo pożyteczne i mogą być używane jako składnik zdrowej diety. Korzeń pietruszki jest stosowany w leczeniu wzdęć, zapalenia pęcherza moczowego oraz dolegliwości reumatycznych. Świeże warzywa są cenionym ziołem łagodzącym bóle menstruacyjne. Pietruszka zwyczajna jest bogata w prowitaminę A, witaminę C, sole mineralne i żelazo.

spis treści

1. Właściwości lecznicze pietruszki

Zawarte w pietruszce witaminy i minerały (wapń, magnez i potas) pozytywnie wpływają na krążenie krwi, a żelazo pomaga zwalczać anemię. Pietruszka pomaga również usuwać toksyny z organizmu. Właściwości pietruszki dotyczą także menstruacji. Pomaga wywołać spóźnioną miesiączkę, wzmacnia krwawienie. Pietruszka zwyczajna to również sprawdzony sposób na bóle menstruacyjne. Jej działanie rozkurczające dobrze wpływa na mięśnie miednicy. Wywar z pietruszki polecany jest na problemy z pęcherzem, prostatą i nerkami. Korzeń pietruszki ma właściwości moczopędne i jest stosowany w obrzękach i problemach z zatrzymaniem płynów w ciele.

Natka pietruszki zawiera kilka razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe i jest jednym z najbogatszych źródeł prowitaminy A, chlorofilu, wapnia, sodu, magnezu i żelaza. Może być stosowana we wspomaganiu leczenia dróg moczowych i kamicy nerkowej. Ponadto ma działanie przeciwnowotworowe i zapobiega anemii.

Zobacz film: "Majeranek i pietruszka - królowie polskich przypraw"

Natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Zawarta w natce pietruszki witamina A dobrze działa na wzrok, szczególnie o zmierzchu. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa pietruszki. Dlatego warto dodawać ją do dań, szczególnie w okresach osłabienia organizmu (przesilenie wiosenne). Ponadto pietruszka odświeża oddech i maskuje nieprzyjemny zapach, np. czosnku.

To musisz wiedzieć

  • Natka pietruszki łagodzi bóle miesiączkowe.
  • Liście pietruszki warto stosować w astmie.
  • Rozdrobniona natka pietruszki położona na ranę działa kojąco.
  • Korzeń pietruszki pomaga na wzdęcia.

Pietruszka jest stosowana w następujących chorobach i dolegliwościach:

  • astma,
  • problemy z pęcherzem,
  • kaszel,
  • zatrzymanie wody, płynów,
  • dolegliwości trawienne,
  • wysokie ciśnienie,
  • wzdęcia i gazy,
  • problemy z nerkami,
  • problemy z prostatą,
  • dolegliwości wątrobowe,
  • reumatyzm,
  • brak lub nieregularne miesiączki.
10 mało popularnych warzyw, z których można zrobić zupę
10 mało popularnych warzyw, z których można zrobić zupę [11 zdjęć]

Liczbę roślin warzywnych, które są uprawiane na świecie ocenia się na około 250 gatunków, z czego w

zobacz galerię

2. Surowa natka pietruszki

Surowa natka pietruszki zachowuje najwięcej właściwości pietruszki. Można ją stosować jako dodatek do potraw i surówek. Zachowuje również większość swoich właściwości w postaci suszonej i mrożonej, gotowana natomiast traci część zalet zdrowotnych, m.in. tracona jest witamina C. Najlepszą porą na zrywanie liści pietruszki jest wczesny ranek, kiedy nie ma dużego słońca i liście szybko nie zwiędną. Aby wysuszyć liście pietruszki, należy je rozłożyć na płaskiej powierzchni i pozostawić w miejscu, gdzie występuje cień i wieje wiatr. Liście pietruszki można zamrażać w foremkach na lód i przechowywać w woreczkach foliowych.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz także odpowiedzi na podobne pytania naszych użytkowników:

W medycynie naturalnej pietruszkę stosuje się zwykle pod postacią naparów i napojów. Należy pamiętać o tym, że kobiety w ciąży nie powinny zażywać pietruszki w tej medycznej formie. Pomijając właściwości zdrowotne pietruszki, można stwierdzić, że jest ona po prostu smaczna. Korzeń dodaje słodyczy i cudownego aromatu zupom – zwłaszcza rosołowi i bulionowi. Pietruszka zwyczajna jest podstawą libańskiej sałatki tabule.

Obecnie zioła pietruszki rzadko można znaleźć rosnące dziko. Pietruszka zwyczajna jest uprawiana na całym świecie jako pożywny dodatek do potraw, sałatek i zup.

3. Kaloryczność świeżej pietruszki

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 60 g (1 szklanka, pokrojona)
Wartość energetyczna 36,0 kcal 21,6 kcal
Białko 2,97 g 1,78 g
Węglowodany 6,33 g 3,80 g
Cukier 0,85 g 0,51 g
Błonnik 3,30 g 1,98 g
Tłuszcz 0,79 g 0,47 g
Tłuszcze nasycone 0,13 g 0,08 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,30 g 0,18 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,12 g 0,07 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 133 mg 79,8 mg
Następny artykuł: Jabłka
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze