Ananas jadalny – wygląd, właściwości i zastosowanie

Ananas jadalny to gatunek rośliny z rodziny ananasowatych. Jej owoc jest smaczny i zdrowy, stąd znajduje zastosowanie zarówno w sztuce kulinarnej i przemyśle spożywczym, jak i medycynie naturalnej. Jakie ma wartości odżywcze i prozdrowotne?

Ananas jadalny to gatunek rośliny z rodziny ananasowatych. W owocu tym znaleźć można np. witaminy z grupy B i witaminę C.Ananas jadalny to gatunek rośliny z rodziny ananasowatych. W owocu tym znaleźć można np. witaminy z grupy B i witaminę C.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest ananas jadalny?

Ananas jadalny (Ananas comosus), nazywany również ananasem właściwym lub ananasem czubatym, to gatunek rośliny uprawnej z rodziny bromeliowatych (Bromeliaceae). Gdzie rosną ananasy? Roślina pochodzi z Ameryki Południowej. W stanie dzikim występuje w Brazylii. Uprawia się ją także w Afryce i Azji. Największe uprawy zlokalizowane są w Chinach, na Hawajach, Filipinach, Brazylii i Meksyku.

W Europie ananas pojawił się dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Na grunt polski przeniósł je Kazimierz Poniatowski w XVIII wieku. Uprawiał je w szklarniach w warszawskich ogrodach Frascati.

Jak wygląda ananas jadalny?

Jak wygląda ananas jadalny? Roślina osiąga wysokość od 60 do 120 cm. Ma sztywne, kłujące liście, ułożone spiralnie w rozetę wyrastają na końcu pędu. To tak zwana korona.

Kwiaty ananasa są czerwonofioletowe i ciasno stłoczone. Owocem są pozbawione nasion jagody: duże i ciężkie (ważą od 1 do 5 kg), bardzo słodkie, soczyste i aromatyczne, o żółtym miąższu.

Zastosowanie ananasa jadalnego

Ananas jadalny, jak wskazuje jego nazwa, jest rośliną, która odnajduje się w sztuce kulinarnej i przemyśle spożywczym. Jego owoce można spożywać zarówno w formie świeżej, jak i przetworach: sokach, kompotach czy dżemach.

Owoc wykorzystuje się do produkcji soków i napojów, dodaje do wypieków, deserów i przetworów mlecznych. Ananas doskonale komponuje się także z mięsem i wędlinami. Dobrze smakuje po obróbce cieplnej, ale i podany na surowo, na przykład w sałatkach.

Ananas to również roślina lecznicza. Surowcem zielarskim są owocostany i łodygi, z których obecne są enzymy znane jako bromelina. Ta ma działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Ponadto usprawnia trawienie, działa antyagregacyjnie na płytki krwi, co potwierdzają badania naukowe.

Ananas jest owocem, który warto jeść z wielu powodów. Przede wszystkim dlatego, że: zapobiega wzdęciom i zaparciom, wspiera trawienie, łagodzi niestrawność, zmniejsza obrzęki i ból nóg, działa przeciwnowotworowo, pomaga w budowaniu masy mięśniowej, wspomaga przemianę materii, łagodzi mdłości, obniża ciśnienie tętnicze, * wspiera układ odpornościowy.

Wartości odżywcze ananasa właściwego

Ananas jadalny smaczny, niskokaloryczny i zdrowy. Indeks glikemiczny (IG) ananasa wynosi 59. Porcja 100 g owocu dostarcza 235 kJ oraz 55 kcal, przy czym:

  • woda stanowi 85,5 g zawartości owocu,
  • białka - 0,4 g,
  • tłuszcze 0,2 g, w tym 0,01 g kwasu palmitynowego, 0,04 g kwasu linolenowego, 0,03 g kwasu α-linolenowego, 0,02 g kwasu oleinowego, 0,01 g stearynowego.

Ananas to doskonałe źródło witamin i minerałów. Jest zasobny w witaminę A, β-karoten, witaminę E, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9) i witaminę C.

Obecny jest w nim także fosfor, sód, potas, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź, także jod. W soku ananasa znajdują się również błonnik i enzymy, takie jak syntaza sacharozofosforanowa (SPS), syntaza sacharozy (SS) i inwertaza (AI).

W soku ananasa znajdują się również błonnik i enzymy, takie jak syntaza sacharozofosforanowa (SPS), syntaza sacharozy (SS) i inwertaza (AI).

Domowa uprawa ananasa

Ananas to także roślina ozdobna. Można ją uprawiać w oranżeriach i ogrzewanych szklarniach, ale i doniczkach.

Jak uprawiać ananasa w domu? To proste. Wystarczy kupić dojrzały i zdrowy owoc, a po zjedzeniu pozostawić rozetę, czyli charakterystyczny dla owocu pióropusz z liści. Co dalej?

  • Rozetę trzeba suszyć przez kilka godzin.
  • Przygotować doniczkę z dziurkami (doniczkę) oraz podłoże: ziemię kompostową wymieszaną z piaskiem i kwaśnym torfem.
  • Po przeschnięciu trzeba oderwać liście z dolnej partii sadzonki (na wysokości 2 cm).
  • Otrzymaną sadzonkę wsadzić do doniczki tak, by przykryć ziemią odsłonięty pęd. Co ważne, ziemia nie powinna dotykać liści (nie zakopuje się ich).
  • Roślinę w doniczce należy umiarkowanie podlać.

Gdy ze środka rozety, po mniej więcej trzech tygodniach, zaczną wyrastać nowe liście, oznacza to, że roślina się ukorzeniła. Dolne liście zaczną opadać i usychać. Ważne jest, by temperatura otoczenia nie spadła poniżej 18ºC i nie była wyższa niż 38ºC. Ananas lubi miejsca widne i jasne, ale nie powinien stać w pełnym słońcu.

Przeciwwskazania, środki ostrożności i skutki uboczne

Ze spożywaniem ananasa pod różnymi postaciami należy zachować ostrożność. Okazuje się bowiem, że:

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu