Ananas jadalny – wygląd, właściwości i zastosowanie

Ananas jadalny to gatunek rośliny z rodziny ananasowatych. Jej owoc jest smaczny i zdrowy, stąd znajduje zastosowanie zarówno w sztuce kulinarnej i przemyśle spożywczym, jak i medycynie naturalnej. Jakie ma wartości odżywcze i prozdrowotne?

Ananas jadalny to gatunek rośliny z rodziny ananasowatych. W owocu tym znaleźć można np. witaminy z grupy B i witaminę C.Ananas jadalny to gatunek rośliny z rodziny ananasowatych. W owocu tym znaleźć można np. witaminy z grupy B i witaminę C.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest ananas jadalny?

Ananas jadalny (Ananas comosus), nazywany również ananasem właściwym lub ananasem czubatym, to gatunek rośliny uprawnej z rodziny bromeliowatych (Bromeliaceae). Gdzie rosną ananasy? Roślina pochodzi z Ameryki Południowej. W stanie dzikim występuje w Brazylii. Uprawia się ją także w Afryce i Azji. Największe uprawy zlokalizowane są w Chinach, na Hawajach, Filipinach, Brazylii i Meksyku.

W Europie ananas pojawił się dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Na grunt polski przeniósł je Kazimierz Poniatowski w XVIII wieku. Uprawiał je w szklarniach w warszawskich ogrodach Frascati.

Jak wygląda ananas jadalny?

Jak wygląda ananas jadalny? Roślina osiąga wysokość od 60 do 120 cm. Ma sztywne, kłujące liście, ułożone spiralnie w rozetę wyrastają na końcu pędu. To tak zwana korona.

Kwiaty ananasa są czerwonofioletowe i ciasno stłoczone. Owocem są pozbawione nasion jagody: duże i ciężkie (ważą od 1 do 5 kg), bardzo słodkie, soczyste i aromatyczne, o żółtym miąższu.

Zastosowanie ananasa jadalnego

Ananas jadalny, jak wskazuje jego nazwa, jest rośliną, która odnajduje się w sztuce kulinarnej i przemyśle spożywczym. Jego owoce można spożywać zarówno w formie świeżej, jak i przetworach: sokach, kompotach czy dżemach.

Owoc wykorzystuje się do produkcji soków i napojów, dodaje do wypieków, deserów i przetworów mlecznych. Ananas doskonale komponuje się także z mięsem i wędlinami. Dobrze smakuje po obróbce cieplnej, ale i podany na surowo, na przykład w sałatkach.

Ananas to również roślina lecznicza. Surowcem zielarskim są owocostany i łodygi, z których obecne są enzymy znane jako bromelina. Ta ma działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Ponadto usprawnia trawienie, działa antyagregacyjnie na płytki krwi, co potwierdzają badania naukowe.

Ananas jest owocem, który warto jeść z wielu powodów. Przede wszystkim dlatego, że: zapobiega wzdęciom i zaparciom, wspiera trawienie, łagodzi niestrawność, zmniejsza obrzęki i ból nóg, działa przeciwnowotworowo, pomaga w budowaniu masy mięśniowej, wspomaga przemianę materii, łagodzi mdłości, obniża ciśnienie tętnicze, * wspiera układ odpornościowy.

Wartości odżywcze ananasa właściwego

Ananas jadalny smaczny, niskokaloryczny i zdrowy. Indeks glikemiczny (IG) ananasa wynosi 59. Porcja 100 g owocu dostarcza 235 kJ oraz 55 kcal, przy czym:

  • woda stanowi 85,5 g zawartości owocu,
  • białka - 0,4 g,
  • tłuszcze 0,2 g, w tym 0,01 g kwasu palmitynowego, 0,04 g kwasu linolenowego, 0,03 g kwasu α-linolenowego, 0,02 g kwasu oleinowego, 0,01 g stearynowego.

Ananas to doskonałe źródło witamin i minerałów. Jest zasobny w witaminę A, β-karoten, witaminę E, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9) i witaminę C.

Obecny jest w nim także fosfor, sód, potas, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź, także jod. W soku ananasa znajdują się również błonnik i enzymy, takie jak syntaza sacharozofosforanowa (SPS), syntaza sacharozy (SS) i inwertaza (AI).

W soku ananasa znajdują się również błonnik i enzymy, takie jak syntaza sacharozofosforanowa (SPS), syntaza sacharozy (SS) i inwertaza (AI).

Domowa uprawa ananasa

Ananas to także roślina ozdobna. Można ją uprawiać w oranżeriach i ogrzewanych szklarniach, ale i doniczkach.

Jak uprawiać ananasa w domu? To proste. Wystarczy kupić dojrzały i zdrowy owoc, a po zjedzeniu pozostawić rozetę, czyli charakterystyczny dla owocu pióropusz z liści. Co dalej?

  • Rozetę trzeba suszyć przez kilka godzin.
  • Przygotować doniczkę z dziurkami (doniczkę) oraz podłoże: ziemię kompostową wymieszaną z piaskiem i kwaśnym torfem.
  • Po przeschnięciu trzeba oderwać liście z dolnej partii sadzonki (na wysokości 2 cm).
  • Otrzymaną sadzonkę wsadzić do doniczki tak, by przykryć ziemią odsłonięty pęd. Co ważne, ziemia nie powinna dotykać liści (nie zakopuje się ich).
  • Roślinę w doniczce należy umiarkowanie podlać.

Gdy ze środka rozety, po mniej więcej trzech tygodniach, zaczną wyrastać nowe liście, oznacza to, że roślina się ukorzeniła. Dolne liście zaczną opadać i usychać. Ważne jest, by temperatura otoczenia nie spadła poniżej 18ºC i nie była wyższa niż 38ºC. Ananas lubi miejsca widne i jasne, ale nie powinien stać w pełnym słońcu.

Przeciwwskazania, środki ostrożności i skutki uboczne

Ze spożywaniem ananasa pod różnymi postaciami należy zachować ostrożność. Okazuje się bowiem, że:

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?