Apigenina – właściwości, działanie, występowanie i choroby
Apigenina to flawonoid, który wpływa na szeroki wachlarz procesów komórkowych. Dostrzega się możliwość jego interakcji z receptorami i transporterami w centralnym układzie nerwowym. To dlatego docenią ją sportowcy, seniorzy oraz pacjenci zmagający się z wieloma chorobami. Co warto o niej wiedzieć?
1. Co to jest apigenina?
Apigenina to związek organiczny pochodzenia roślinnego, należący do grupy flawonoidów, do klasy flawonów. To flawonoid o działaniu podobnym do kwercetyny, kemferolu i hesperyny.
Flawonoidy są uważane za substancje o najmocniejszych właściwościach przeciwutleniających. Apigenina cechuje się wyjątkowo dużą aktywnością biologiczną, działa silnie przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwolnorodnikowo. Ostatnio jest szeroko badana pod kątem aktywności przeciwnowotworowej.
2. Właściwości i działanie apigeniny
Apigenina przyspiesza tworzenie się komórek nerwowych i wzmacnia połączenia nerwowe w mózgu. Oddziałuje na układ nerwowy i prowadzi do zwiększonej produkcji nowych neuronów. Wiąże się z receptorami estrogenowymi – strukturami odpowiedzialnymi za rozwój, dojrzewanie, specjalizację i plastyczność układu nerwowego.
Apigenina nie tylko stymuluje proces tworzenia się nowych komórek nerwowych, ale i wykazuje silne zdolności ochrony i wzmacniania neuronów oraz połączeń nerwowych. Dzięki swoim właściwościom wpływa na poprawę zdolności umysłowych, w tym pamięci i koncentracji.
Dodatkowo działa wyciszająco i uspokajająco. Związek nazywany jest również strażnikiem genomu. To jedna z ważnych molekuł zabezpieczających integralność komórki.
Apigenina chroni tkankę mięśniową przed rozpadem, będącym konsekwencją procesów starzenia się zachodzących w organizmie. Dzięki temu sprawność organizmu zostaje zachowana na dłużej. Ponadto reguluje odpowiedź zapalną organizmu i pomaga poradzić sobie z przewlekłymi stanami zapalnymi.
Ponadto związek zażywany w dużych ilościach wpływa na wzrost wytrzymałości mięśniowej i poprawę sylwetki. Zwiększa ogólną wytrzymałość organizmu.
Apigenina może mieć zdolność zwiększania koenzymu działającego przeciw otyłości NAD+, a także wspomagania regulacji glukozy i tłuszczu.
Ma także pozytywny wpływ na nastrój i funkcje mózgu. Łagodzi lęk, obniża produkcję kortyzolu, który może prowadzić do depresji. Ponadto może poprawić pamięć, pomagać niwelować deficyty w uczeniu się poprzez poprawę funkcji szlaków BDNF w mózgu. Znacząco i pozytywnie wpływa zarówno na zdolność zapamiętywania, jak i uczenia się.
Substancja ma pozytywny wpływ na chrząstkę, ponieważ aktywuje kanał jonowy, odpowiadający za pobudzenie wzrostu nowej chrząstki w stawach. Można powiedzieć, że jest katalizatorem przyspieszającym regenerację tkanki chrząstnej. Ponadto częściowo hamuje również rozwój osteoporozy.
3. Apigenina a choroby
Apigenina jest substancją, którą docenią sportowcy, osoby starsze oraz ludzie zmagający się z chorobą zwyrodnieniową stawów czy osteoporozą, chorobą Alzheimera czy Parkinsona.
Substancja pozytywnie wpływa na łagodzenie takich stanów jak dyslipidemia, stłuszczenie wątroby czy insulinooporność.
Badania wskazały na jeszcze jedną właściwość apigeniny. Okazało się, że ma ona działanie przeciwnowotworowe. Działa na poziomie komórkowym, prowadząc do śmierci komórek uszkodzonych czy uszkodzonych. Może przy tym hamować namnażanie się komórek nowotworowych. Blokuje enzymy, które wspierają tworzenie nowotworów, zwłaszcza w przypadku raka mózgu czy prostaty, raka piersi, wątroby i macicy.
Efekt ten uzyskiwany jest pośrednio poprzez hamowanie lub stymulowanie produkcji cytokin i innych cząsteczek, które mają bezpośredni wpływ na stan zapalny i jego zwalczanie.
4. Gdzie występuje apigenina?
Apigenina jest obecna w wielu roślinach, także pospolitych. Gdzie jej szukać? Okazuje się, że największe jej ilości zawiera:
- rumianek pospolity,
- tymianek,
- pietruszka,
- przetacznik,
- kocanka,
- sosna lamberta,
- rdestowiec japoński,
- ciemiężyca.
Apigenina występuje szczególnie obficie w kwiatach rumianku, stanowiąc 68% wszystkich flawonoidów.
Ponadto apigenina pojawia się w:
- warzywach, takich jak cebula, czerwona papryka, seler, pomidory, brokuły,
- owocach, takich jak grapefruit, jabłko, winogrona, wiśnie, czarna jagoda, borówka amerykańska, czereśnie,
- orzechach,
- ziołach: estragon, kolendra, mięta, bazylia, oregano.
- napojach: wino, herbata.
Dostarczanie flawonoidów w codziennej diecie jest ważne, zarówno dla zachowania zdrowia, jak i dobrego samopoczucia.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.