Apigenina – właściwości, działanie, występowanie i choroby

Apigenina to flawonoid, który wpływa na szeroki wachlarz procesów komórkowych. Dostrzega się możliwość jego interakcji z receptorami i transporterami w centralnym układzie nerwowym. To dlatego docenią ją sportowcy, seniorzy oraz pacjenci zmagający się z wieloma chorobami. Co warto o niej wiedzieć?

Apigenina jest obecna w wielu roślinach, także pospolitych. Największe jej ilości zawiera: rumianek pospolity, tymianek, pietruszka.Apigenina jest obecna w wielu roślinach, także pospolitych. Największe jej ilości zawiera: rumianek pospolity, tymianek, pietruszka.
Źródło zdjęć: © Pixabay

Co to jest apigenina?

Apigenina to związek organiczny pochodzenia roślinnego, należący do grupy flawonoidów, do klasy flawonów. To flawonoid o działaniu podobnym do kwercetyny, kemferolu i hesperyny.

Flawonoidy są uważane za substancje o najmocniejszych właściwościach przeciwutleniających. Apigenina cechuje się wyjątkowo dużą aktywnością biologiczną, działa silnie przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwolnorodnikowo. Ostatnio jest szeroko badana pod kątem aktywności przeciwnowotworowej.

Właściwości i działanie apigeniny

Apigenina przyspiesza tworzenie się komórek nerwowych i wzmacnia połączenia nerwowe w mózgu. Oddziałuje na układ nerwowy i prowadzi do zwiększonej produkcji nowych neuronów. Wiąże się z receptorami estrogenowymi – strukturami odpowiedzialnymi za rozwój, dojrzewanie, specjalizację i plastyczność układu nerwowego.

Apigenina nie tylko stymuluje proces tworzenia się nowych komórek nerwowych, ale i wykazuje silne zdolności ochrony i wzmacniania neuronów oraz połączeń nerwowych. Dzięki swoim właściwościom wpływa na poprawę zdolności umysłowych, w tym pamięci i koncentracji.

Dodatkowo działa wyciszająco i uspokajająco. Związek nazywany jest również strażnikiem genomu. To jedna z ważnych molekuł zabezpieczających integralność komórki.

Apigenina chroni tkankę mięśniową przed rozpadem, będącym konsekwencją procesów starzenia się zachodzących w organizmie. Dzięki temu sprawność organizmu zostaje zachowana na dłużej. Ponadto reguluje odpowiedź zapalną organizmu i pomaga poradzić sobie z przewlekłymi stanami zapalnymi.

Ponadto związek zażywany w dużych ilościach wpływa na wzrost wytrzymałości mięśniowej i poprawę sylwetki. Zwiększa ogólną wytrzymałość organizmu.

Apigenina może mieć zdolność zwiększania koenzymu działającego przeciw otyłości NAD+, a także wspomagania regulacji glukozy i tłuszczu.

Ma także pozytywny wpływ na nastrój i funkcje mózgu. Łagodzi lęk, obniża produkcję kortyzolu, który może prowadzić do depresji. Ponadto może poprawić pamięć, pomagać niwelować deficyty w uczeniu się poprzez poprawę funkcji szlaków BDNF w mózgu. Znacząco i pozytywnie wpływa zarówno na zdolność zapamiętywania, jak i uczenia się.

Substancja ma pozytywny wpływ na chrząstkę, ponieważ aktywuje kanał jonowy, odpowiadający za pobudzenie wzrostu nowej chrząstki w stawach. Można powiedzieć, że jest katalizatorem przyspieszającym regenerację tkanki chrząstnej. Ponadto częściowo hamuje również rozwój osteoporozy.

Apigenina a choroby

Apigenina jest substancją, którą docenią sportowcy, osoby starsze oraz ludzie zmagający się z chorobą zwyrodnieniową stawów czy osteoporozą, chorobą Alzheimera czy Parkinsona.

Substancja pozytywnie wpływa na łagodzenie takich stanów jak dyslipidemia, stłuszczenie wątroby czy insulinooporność.

Badania wskazały na jeszcze jedną właściwość apigeniny. Okazało się, że ma ona działanie przeciwnowotworowe. Działa na poziomie komórkowym, prowadząc do śmierci komórek uszkodzonych czy uszkodzonych. Może przy tym hamować namnażanie się komórek nowotworowych. Blokuje enzymy, które wspierają tworzenie nowotworów, zwłaszcza w przypadku raka mózgu czy prostaty, raka piersi, wątroby i macicy.

Efekt ten uzyskiwany jest pośrednio poprzez hamowanie lub stymulowanie produkcji cytokin i innych cząsteczek, które mają bezpośredni wpływ na stan zapalny i jego zwalczanie.

Gdzie występuje apigenina?

Apigenina jest obecna w wielu roślinach, także pospolitych. Gdzie jej szukać? Okazuje się, że największe jej ilości zawiera:

Apigenina występuje szczególnie obficie w kwiatach rumianku, stanowiąc 68% wszystkich flawonoidów.

Ponadto apigenina pojawia się w:

  • warzywach, takich jak cebula, czerwona papryka, seler, pomidory, brokuły,
  • owocach, takich jak grapefruit, jabłko, winogrona, wiśnie, czarna jagoda, borówka amerykańska, czereśnie,
  • orzechach,
  • ziołach: estragon, kolendra, mięta, bazylia, oregano.
  • napojach: wino, herbata.

Dostarczanie flawonoidów w codziennej diecie jest ważne, zarówno dla zachowania zdrowia, jak i dobrego samopoczucia.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin