Dieta na cholesterol

Wszyscy się go obawiają, bo gdy jest w nadmiarze, "zapycha" naczynia krwionośne i zagraża naszemu sercu. W naszych naczyniach krwionośnych wciąż toczy się walka między „dobrymˮ a „złym” cholesterolem. „Dobry” cholesterol w wynikach badań morfologicznych odczytujemy jako HDL (ang. High Density Lipoproteins, czyli lipoproteiny o dużej gęstości). Natomiast „zły” – jako LDL (ang. Low Density Lipoproteins, tj. lipoproteiny o małej gęstości, powodujące pojawianie się zmian miażdżycowych).

1. Badanie cholesterolu

Aby poznać, jak się ma „nasz cholesterol”, należy wykonać badanie cholesterolu ogólnego (jako jedyne badanie niewiele nam mówi, prawidłowa wartość to 200 mg/dl) i co najważniejsze – frakcji „złego” cholesterolu – LDL (wartość graniczna 130–159 mg/dl) i „dobregoˮ – HDL (powyżej 40 mg/dl u mężczyzn i 50 mg u kobiet).

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Jeśli zdiagnozowano u Ciebie podwyższony poziom „złego” cholesterolu, to jest to znak, że musisz zmienić swój jadłospis. Wyeliminuj ze swojej diety tłuszcze zwierzęce, tj. widoczne w postaci masła, smalcu i te ukryte: tłuste mięsa, np.: golonkę, baraninę, tłuste wędliny, tłuste sery: pleśniowe i żółte, tłusty nabiał. Używaj jako dodatku do potraw olejów roślinnych. Zjadaj ryby morskie, takie jak: halibut, łosoś, śledź, dorsz, makrela, sardynki oraz owoce morza. Zawarte w nich nienasycone tłuszcze omega-3 obniżają poziom trójglicerydów i „złegoˮ cholesterolu we krwi, a podwyższają ilość tego „dobrego”. Tłuszcze omega-3 znajdziesz także w oleju lnianym i rzepakowym (z pierwszego tłoczenia), kiełkach zbóż i orzechach. 
Zwiększ spożycie błonnika w postaci warzyw i owoców – szczególnie jabłek. Wybieraj ciemne owoce typu aronia. Są one doskonałym źródłem antyoksydantów. Te zaś zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Podobne działanie mają witamina C i E – znajdziesz je w sałacie, kapuście, soi, ziarnach zbóż, zielonej herbacie, kakao, czerwonym winie oraz grejpfrutach.

2. Warzywa obniżające cholesterol

Doskonałym warzywem pomagającym obniżyć poziom „złegoˮ cholesterolu jest czosnek, a konkretnie zawarta w nim allicyna. Jedz ząbek czosnku codziennie.
Wybieraj produkty zbożowe o najmniejszym stopniu przetworzenia, np.: chleb pszenny zastąp razowym, makaron biały zamień na pełnoziarnisty. Zjadaj kasze o niskim stopniu przetworzenia (duże ziarna). Produkty te są bogate w błonnik, który działa jak gąbka na cholesterol.

Przestrzegaj powyższych wskazówek, a zobaczysz, że „dobrym” cholesterolem zwalczysz ten „zły”. Będziesz zdrowszy, czego ci życzę.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.