Herbata z głogu – przeciwwskazania, skutki uboczne i właściwości
Herbata z głogu – przeciwwskazania, skutki uboczne, właściwości i wskazania są informacjami, z którymi zawsze warto zapoznać się przed rozpoczęciem kuracji zarówno wewnętrznej, jak i zewnętrznej. To pozwala na osiągnięcie oczekiwanych efektów, ale i uniknięcie nieprzyjemnych niespodzianek. Co warto wiedzieć?
1. Herbata z głogu – przeciwwskazania
Herbata z głogu – przeciwwskazania i skutki uboczne wynikające z jej stosowania nie są tematem zbyt wielu publikacji. Ze względu na właściwości i działanie prozdrowotne, a także bezpieczeństwo zarówno owoców, jak i kwiatów, uwagę skupiają jej walory i działanie prozdrowotne.
Jeśli chodzi o przeciwwskazania do stosowania herbaty z głogu, ale i innych preparatów, które go zawierają, są nimi:
- złożone problemy z sercem,
- niskie ciśnienie krwi,
- wiek poniżej 12. roku życia,
- nadwrażliwość na wyciągi z głogu i ich składniki,
- ciąża i karmienie piersią.
Osoby z chorobami przewlekłymi, przed rozpoczęciem stosowania głodu, powinny skonsultować się z lekarzem prowadzącym.
2. Herbata z głogu – skutki uboczne
W spożywaniu herbaty z owoców głogu czy kwiatów rośliny, nie zaobserwowano istotnych działań niepożądanych. Najważniejsze jest, by nie należy przekraczać dziennej dawki suszu z głogu. Stosowany w zalecanych ilościach surowiec jest bezpieczny dla zdrowia.
Zbyt duża ilość głogu może wywołać zawroty i ból głowy, kołatanie serca, senność oraz dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Dozwolona dawka substancji czynnych pochodzących z głogu wynosi około od 400 do 1200 mg.
Ważne jest także, by pamiętać, że preparaty z głogu wchodzą w interakcje z lekami rozszerzającymi naczynia krwionośne. Oznacza to, że mogą nasilać lub osłabiać działanie preparatów stosowanych w leczeniu:
- arytmii,
- niewydolności serca,
- dławicy piersiowej,
- nadciśnienia.
Owoce głogu raczej nie powinny być spożywane na surowo.
3. Głóg i herbata z głogu – właściwości, działanie i wskazania
Głóg, znany także jako bodlak, bobłek, ciernik oraz cierń biała, to roślina z rodziny różowatych. Jest ciernistym, 4-metrowym krzewem lub drzewem, które dorasta do 8 metrów. Występuje powszechnie w Europie, Ameryce Północnej i Azji, także w Polsce. Rośnie dziko, ale także bywa uprawiany w ogrodach i parkach. Do tych najbardziej powszechnych zalicza się głóg jednoszyjkowy, głóg dwuszyjkowy, głóg pośredni i głóg wieloowocowy.
Głóg kwitnie wiosną (ma białe i czerwone kwiaty), później owocuje (ma drobne, czerwone owoce). To dlatego jest rośliną ozdobną, która posiada wiele właściwości zdrowotnych. W medynie naturalnej wykorzystywane są kwiatostany i owoce głogu. Zawierają one bowiem wiele cennych substancji czynnych. To przede wszystkim:
- flawonoidy,
- fenolokwasy,
- garbniki,
- fitosterole,
- olejki eteryczne i błonnik,
- niewielkie ilości witaminy C, witamin z grupy B oraz prowitaminy A,
- składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor i potas a także magnez, sód, bor, chrom i żelazo.
Jak działa głóg? Niegdyś był stosowany w postaci płukanki podczas zapalenia błony śluzowej jamy ustnej i gardła. Dziś wiadomo, że preparaty z głogu:
- mają działanie przeciwskurczowe, moczopędne, antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antybakteryjne,
- wspomagają leczenie zaawansowanej niedokrwiennej choroby serca,
- działają uspokajająco i kojąco na układ nerwowy,
- wpływają na rozszerzenie naczyń krwionośnych i dotlenienie mózgu, zwiększają wydolność serca, dzięki czemu zmniejszają takie objawy jak zmęczenie i duszności w czasie aktywności fizycznej,
- mają właściwości hipolipidemiczne, hipocholesterolemiczne, obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi oraz ciśnienie, działa przeciwmiażdżycowo,
- łagodzą stany zapalne jamy ustnej,
- wspomagają trawienie, łagodzą skutki niestrawności i biegunki.
Na co herbata z głogu? Zarówno napar, jak i preparaty, które go zawierają, stosuje się u osób z podwyższonym cholesterolem i nadciśnieniem. Są także polecane pacjentom cierpiącym na zmniejszenie frakcji wyrzutowej lewej komory serca.
Wskazaniem do jej spożywania jest także profilaktyka, to jest zapobieganie zaburzeniom układu krążenia, ale i wzmocnienie organizmu (ma zastosowanie w domowej terapii przeziębienia, grypy i stanów zapalnych na tle bakteryjnym i wirusowym), także nerwica, stres, nerwobóle, bezsenność, infekcje dróg moczowych i choroby wieku starczego.
4. Gdzie kupić herbatę z głogu?
Preparaty z głogu można kupić w sklepach zielarskich, aptekach i w sklepach ekologicznych, najczęściej w formie ziół do zaparzania (suszonych kwiatów i owoców. To herbata z owoców głogu, herbata z kwiatów głogu), ale również tabletek lub płynu. Choć najbardziej popularne są suplementy diety z głogu, można kupić także galaretki, dżemy, cukierki, wina i nalewki.
Jak zrobić herbatę z głogu? To proste. Wystarczy zaparzyć susz pod przykryciem przez około 10 minut, po czym napój ostudzić.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.