Bakalie

Migdały - cenne źródło białka to wyjątkowo smaczne, a przy tym zdrowe przekąski. Właściwości bakalii sprawiają, że może je jeść każdy, także osoby dbające o linię. Oczywiście, mowa tu głównie o orzechach, gdyż rodzynki i inne suszone owoce zawierają dużo cukrów. Na pewno jednak dobrze jest zamienić kaloryczną czekoladę na bakalie, na przykład orzechy czy migdały. Takie dietetyczne przekąski mają również zalety zdrowotne: zawierają cenne witaminy i minerały.

Właściwości orzechów i migdałów

Bakalie

Migdały zawierają spore ilości białka, warto po nie sięgnąć również ze względu na wysoką zawartość zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Orzechy włoskie są to owoce drzewa często spotykanego w naszym klimacie. Doskonale stymulują pracę mózgu i koncentrację – zaleca się ich spożywanie w czasie wysiłku umysłowego. Do innych pozytywnych cech orzecha włoskiego należy to, że jest pomocny w leczeniu chorób krwi i choroby wieńcowej, a to ze względu na zawartość wielonienasyconych, zdrowych kwasów tłuszczowych. Te zdrowe orzechy zalecane są także osobom, które mają problemy z cerą, paznokciami lub włosami. Są doskonałym źródłem takich witamin, jak :

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Zawierają także:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • białka,
  • fosfor.

Orzechy laskowe są doskonałe dla osób ciężko pracujących umysłowo, przemęczonych. Orzechy laskowe bogate są w:

  • witaminy: witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP, witaminę C;
  • składniki mineralne: wapń, potas.

Orzechy arachidowe to roślinny strączkowe, rosnące pod ziemią. Mają właściwości, które zastępują białko zwierzęce, dlatego są świetne dla wegetarian. Powinny je jeść także osoby aktywne, sportowcy oraz nastolatki. Znajdziemy w nich:

  • błonnik,
  • cynk,
  • fosfor,
  • witaminy z grupy B.

Migdały są źródłem białka i tłuszczów nienasyconych. Na rynku możemy spotkać słodką ich odmianę. Migdały świetnie wpływają na stan włosów, skóry, paznokci oraz wzroku. Są bardzo korzystne na pamięć i koncentrację. Znajdują się w nich:

  • witamina E,
  • witamina PP,
  • witaminy z grupy B.

Właściwości bakalii

Inne bakalie to różnego rodzaju kandyzowane lub suszone owoce. Nie są to już dietetyczne przekąski, ale nadal są korzystne dla zdrowia, gdyż zawierają witaminy i minerały. Rodzynki są to ususzone winogrona. Ich wielką zaletą jest to, że świetnie wpływają na naszą odporność, poprawiają pracę serca i mózgu. Nie pozostają również bez korzystnego wpływu na żołądek, jelita i płuca. Prozdrowotnewłaściwości rodzynek wynikają z zawartości w nich wielu witamin i minerałów. Są to:

  • witamina A,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • witaminy z grupy B,
  • potas,
  • wapń,
  • cynk,
  • żelazo,
  • magnez.

Trzeba jednak pamiętać, że rodzynki sa słodkie i smaczne, bo zawierają dużo fruktozy – cukru prostego, podnoszącego gwałtownie glikemię, która później równie gwałtownie spada. Osoby chore na cukrzycę powinny uważać na rodzynki, tak jak na słodycze.

Śliwki suszone polecane są osobom, które mają problemy z trawieniem. Doskonale oczyszczają organizm z toksyn. A ponadto zawierają:

  • węglowodany,
  • wapń,
  • magnez,
  • potas,
  • witaminę E,
  • witaminę B,
  • witaminę PP,
  • witaminę C.

Wiórki kokosowe zawierają dużo białka, dzięki czemu dostarczają wiele energii. Są szczególnie przydatne osobom aktywnym fizycznie – to białko jest budulcem dla mięśni. Działają również dobrze na perystaltykę jelit.

Suszone morele są wykorzystywane do walki z bladą cerą (beta-karoten). Są świetne dla osób, które mają problemy z wysokim ciśnieniem. Morele mają również właściwości przeciwutleniające.

Suszone daktyle są bogate w glukozę, są więc przekąskami wysokoenergetycznymi. Posiadają właściwości wykrztuśne, są lekko przeczyszczające oraz obniżają cholesterol. Zawierają:

  • witaminę B1,
  • witaminę B2,
  • witaminę PP,
  • witaminę C.

Bakalie można również konserwować w inny sposób, nie tylko przez ich suszenie. Inną formą konserwowania bakalii jest:

  • kandyzowanie – jest to wielokrotne smażenie owoców w coraz to bardziej słodkim syropie; bakalie przygotowane w ten sposób są bardzo słodkim dodatkiem np. do ciast;
  • liofilizacja – jest to zamrażanie owoców na jakiś czas, po czym wkłada się je do wody i suszy.

Bakalie mają wiele zalet, dlatego sięgając po niezdrowe przekąski, zastanów się czy lepiej ich nie zastąpić bakaliami, które są smaczne i zdrowe. Jeśli zależy ci na zachowaniu figury, zawsze jednak sprawdzaj, jaką mają zawartość węglowodanów i indeks glikemiczny. Pozwoli to uniknąć objadania się tuczącymi, słodkimi, kandyzowanymi owocami.

Komentarze (2)
~katariiin
~katariiin 10 miesięcy temu

bakalie grają dużą rolę w mojej diecie i nie wyobrażam sobie kupowania takich "marketowych" pełnych chemii ;( one mają zupełnie inny smak! naprawdę warto wydać te 2 złote więcej za dobry produkt. Helio.pl to mój ulubiony producent bakalii, nie stosują chemii i ich bakalie są po prostu pyszne!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

, przewlekły stan zapalny można zwalczać, spożywając pewne owoce i warzywa, które mają właściwości przeciwzapalne. Jagody camu camu zdobywają coraz więcej

Owoce

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

układ odpornościowy w walce z zarazkami, które powodują przeziębienia czy też grypę. Stosowanie zdrowej diety bogatej w owoce i warzywa jest szczególnie ważne w okresie zimowym, gdy poziom aktywności fizycznej często spada.

Owoce

Warzywne banany - superfood z Ameryki Łacińskiej

Warzywne banany - superfood z Ameryki Łacińskiej

chorobach żołądka. Sprawź także: Czy warto jeść suszone owoce? Wzmacniają odporność organizmu Warzywne banany to bogactwo witaminy B6, niezbędnej (...) Owoce te powinny też wzbogacić dietę osób zmagających się z...

Owoce

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Owoce - żródło witamin, ale i cukru Owoce polecane są w wielu dietach ze względu na cenne składniki odżywcze. Są doskonałym źródłem witamin (...) zaś mają m.in banany, śliwki. Poznajmy owoce, jakich...

Owoce

Najlepsze owoce jagodowe

Najlepsze owoce jagodowe

. To smaczny dodatek do sałatek oraz deserów na bazie jogurtu greckiego. Żurawina Owoce żurawiny są bogatym źródłem proantocyjanidyn - flawonoidów (...) pyszne dżemy i konfitury. Jagody goji W azjatyckiej medycynie naturalnej jagody...

Owoce

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

późnojesiennego krajobrazu. Soczyście czerwone owoce tej rośliny od lat cieszą się opinią jednego z najlepszych naturalnych lekarstw na najróżniejsze dolegliwości (...) owoce? Czerwone złoto Owoce dzikiej...

Owoce

Właściwości dżakfruta

Właściwości dżakfruta

Największy owoc na świecie Dżakfrut (jackfruit), czyli owoc drzewa bochenkowego, pochodzi z Indii. Można go też spotkać w Tajlandii, Malezji, Bangladeszu, Nepalu, ale też w Brazylii czy Australii. Uważany jest za największy owoc na świecie - średnio waży...

Owoce

Dobroczynne działanie granatu

Dobroczynne działanie granatu

Owoc pełen składników odżywczych Owoce granatu od dawna uchodzą za wartościową przekąskę, zawierają bowiem duże ilości witamin A i C, żelaza (...) sprawia również, że owoce granatu pozytywnie wpływają na odporność, libido...

Owoce

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

Czerwone pomarańcze - naturalny zastrzyk witaminy C

. Te owoce są prawdziwą bombą witamin i antyoksydantów. Źródło witaminy C Tak jak wszystkie cytrusy, czerwone pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C (...) w kuchni Czerwone pomarańcze świetnie smakują jedzone solo - są mniej kwaśne...