Przejdź na WP

Zakwaszenie organizmu - przyczyny, objawy, sposoby na odkwaszenie

Zakwaszenie organizmu polega na zaburzeniu równowagi kwasowo-zasadowej, której zachowanie jest niezbędne dla prawidłowego zachodzenia procesów metabolicznych. Nawet niewielkie odchylenie od normy organizm sygnalizuje na wiele sposobów. Jak ustrzec się przed nieprzyjemnymi dolegliwościami?

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

spis treści

1. Przyczyny zakwaszenia organizmu

W naszym organizmie nieustannie zachodzi mnóstwo procesów chemicznych, na które ogromny wpływ ma dieta. Ich produktami są w głównej mierze kwasy, więc o zachowanie wspomnianej równowagi niezwykle trudno. Nic więc dziwnego, że na zakwaszenie cierpi ponad 80 proc. mieszkańców Europy. Winna jest przede wszystkim nasza dieta obfitująca w mięso - wieprzowinę, drób czy cielęcinę, a także artykuły zbożowe, zwłaszcza pszeniczne. Nie sprzyja nam także wszechobecny cukier, spożywane w nadmiernych ilościach jaja, ryby oraz używki – przede wszystkim kawa i czarna herbata. Ogromnym zagrożeniem jest sól, która może doprowadzić do uszkodzenia błony śluzowej żołądka, a nawet do udaru mózgu

To musisz wiedzieć

Zakwaszenie organizmu może nastąpić także w efekcie oddziaływania szeregu innych czynników. Sprzyja mu nadwaga i brak ruchu, chociaż nie mniej szkodliwy jest nadmierny wysiłek fizyczny lub niewłaściwie dostosowany do możliwości trening. Gospodarkę kwasowo-zasadową naruszają ponadto kuracje odchudzające – z jednej strony sprzyjają redukcji tkanki tłuszczowej, z drugiej – wprowadzają znaczne dysproporcje między dostarczanymi organizmowi składnikami odżywczymi: węglowodanami, tłuszczami i białkami. Nie sprzyja nam ponadto przyjmowanie niedostatecznej ilości płynów. W ciągu dnia, w zależności od wieku i masy ciała, powinniśmy wypijać około 1,5–3 l wody. Zakwaszenie może być rezultatem zażywania niektórych leków, a także zatruć, np. przez metale ciężkie. Sprzyjają mu choroby zakaźne, podczas których występuje gorączka oraz kłopoty z prawidłowym funkcjonowaniem nerek.

W sytuacji, kiedy dojdzie do nagromadzenia we krwi substancji o charakterze kwaśnym bądź drastycznie spadnie ilość tych o odczynie zasadowym, równowaga kwasowo-zasadowa zostaje naruszona. Odpowiedzią organizmu jest próba zobojętnienia kwasów poprzez zużywanie m.in. wapnia i magnezu, jednak mogą na tym ucierpieć na tym nasze kości i nerki. Zwiększa się ryzyko wystąpienia kamicy, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy oraz chorób skórnych. U wielu osób cierpiących na zakwaszenie organizmu pojawia się dna moczanowa. Co istotne, osłabieniu może ulec działanie przyjmowanych przez nas leków.

2. Objawy zakwaszenia organizmu

Wszelkie zmiany tego typu objawiają się nieprzyjemnymi dolegliwościami. Zaczynamy odczuwać problemy z koncentracją i chroniczne zmęczenie, które nie mija mimo odpoczynku. Pojawiają się bóle i zawroty głowy, metaliczny posmak w ustach, zaburzenia apetytu oraz problemy z przemianą materii. Znamienne jest także pogorszenie kondycji skóry, która staje się mniej jędrna i elastyczna. Na twarzy, niezależnie od wieku, często występują wypryski, a na udach pomarańczowa skórka. O zakwaszeniu świadczyć mogą także wypadające, pozbawione energii włosy oraz kruche i łamliwe paznokcie. Cierpią na tym również zęby coraz bardziej podatne na próchnicę. Zatrzymująca się w organizmie woda sprawia, że pojawiają się często bolesne obrzęki. Wszystko to wpływa na samopoczucie – stajemy się apatyczni i drażliwi, co w wielu przypadkach skutkuje depresją. Symptomem zakwaszenia jest także zauważalny spadek wydolności fizycznej, jak również zmniejszenie popędu seksualnego.

3. Sposoby na odkwaszenie organizmu

Podstawowym działaniem jest odpowiednia dieta, bogata w produkty o właściwościach alkalizujących. Zalecane zatem jest spożywanie dużej ilości warzyw, przede wszystkim buraków, fasoli, pomidorów czy marchwi. Aby proces neutralizacji kwasów przebiegał bardziej efektywnie, warto wzbogacić swoją dietę o produkty o odczynie zasadowym, do których należą m.in.: ziemniaki, mleko, kasza jaglana i gryczana, orzechy włoskie bądź migdały. Właściwości alkalizujące wykazują ponadto niektóre owoce, głównie pomarańcze, cytryny i porzeczki. Choć ich kwaśny smak może być mylący, w rzeczywistości zawarte w nich substancje mają pozytywny wpływ na procesy ustrojowe.

Zakwaszenie organizmu powoduje problemy z koncentracją i chroniczne zmęczenie
Zakwaszenie organizmu powoduje problemy z koncentracją i chroniczne zmęczenie (Ilustracja / Shutterstock )

W przypadku zaobserwowania objawów zakwaszenia zmiana trybu życia może uchronić nas przed wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami, które niejednokrotnie przyczyniają się do rozwoju groźnych chorób. Pamiętajmy, że zdrowa, zbilansowana dieta i ruch to najlepsze działania profilaktyczne nie tylko w przypadku zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy