Gronkowcowe zatrucia pokarmowe - przyczyny

Gronkowcowe zatrucia pokarmowe wywołane są przez gronkowca złocistego (Staphyloccocus aureus). Gronkowce to duża grupa bakterii Gram-dodatnich. Gronkowiec złocisty należy do najbardziej chorobotwórczych z tej grupy, ze względu na silnie trującą toksynę, jaką wytwarza.

Gronkowcowe zatrucia pokarmowe - przyczyny

Gronkowcem złocistym można zatruć się przez zjedzenie produktów zakażonych tą bakterią, np. ciastek, jajek, majonezu, lodów, kremów. Ponadto źródłem zakażenia gronkowcem złocistym jest także mleko i nabiał, mięso i przetwory mięsne („tatar”, kotlety mielone), wędliny (np. kaszanki, salceson), drób oraz przetwory z ryb. W zatrutym gronkowcem złocistym pokarmie znajduje się wytwarzana przez bakterie toksyna, dlatego też objawy pojawiają się po kilku godzinach. Dla zatrucia pokarmu wystarcza jedna milionowa część grama enterotoksyny (1 mikrogram). Gronkowca złocistego nie można wyczuć w pokarmie ani zauważyć wydęcia denek, ponieważ gronkowce nie produkują gazu.

Zobacz film: "Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków"

Gronkowcem złocistym można zarazić się także drogą kropelkową, przez bezpośredni kontakt lub przedmioty.

Gronkowiec złocisty występuje w gardle, jamie nosowej, na skórze ludzi i zwierząt, także w drogach rodnych kobiet. Nosicielami gronkowca może być nawet 10-50 proc. ludzi, przy czym osoby te nie chorują. Bardzo często nosicielami gronkowca złocistego są osoby pracujące w szpitalach, dlatego też zakażenia wewnątrzszpitalne nie są rzadkością. Gronkowce mogą także występować w powietrzu, ściekach czy kurzu.

Gronkowcowe zatrucia pokarmowe - czynniki ryzyka

Czynniki ryzyka zakażenia gronkowcem złocistym to:

  • przerwania ciągłości tkanek,
  • obecność ciała obcego w tkankach.

Na ryzyko zakażenia gronkowcem mogą wpływać także niektóre współistniejące choroby, takie jak: nowotwory (np. białaczka), marskość wątroby, cukrzyca i inne choroby metaboliczne, stosowanie terapii immunosupresyjnej lub przeciwnowotworowej, inne niedobory odporności.

Jak skutecznie uniknąć zatrucia pokarmowego?

Coraz częściej słyszymy o niebezpiecznych zatruciach pokarmowych wywołanych przez szczepy bakterii Escherichia Coli (EHEC). Czy należy się bać? Jak zapobiec...

Gronkowcowe zatrucia pokarmowe - objawy

W niektórych przypadkach zatrucie gronkowcem złocistym może wywołać bardzo szkodliwe działanie na organizm. Najbardziej narażone są osoby, u których występuje:

  • brak lub nadmiar higieny,
  • zły stan skóry (oparzenia lub urazy),
  • zły stan układu odpornościowego błon śluzowych (owrzodzenia, zmiany alergiczne),
  • słaba odporność komórkowa i humoralna (jej zaburzenia występują m.in. u palaczy i alkoholików),
  • niewłaściwy stan metaboliczny organizmu (cukrzyca na przykład może zaburzać skład łoju skórnego i ułatwić rozwój zakażeń),
  • wadliwe krążenie w naczyniach obwodowych (u osób z zaburzeniami krążenia występują zmiany troficzne, które szybko ulegają zakażeniu).

Same gronkowce reagują silnie na temperaturę, natomiast toksyna (enterotoksyna gronkowcowa A, B, C1, C2, D, E, F), którą produkują, nie ulega zniszczeniu nawet w trakcie 30-minutowego gotowania. Enterotoksyna wywołuje wymioty, nudności, bóle brzucha, nasiloną biegunkę, osłabienie krążenia. Temperatura ciała może być podwyższona lub obniżona.

Aby rozpoznać gronkowcowe zatrucia pokarmowe, bada się kał i wymiociny chorego. Samo leczenie gronkowcowego zatrucia pokarmowego polega na podawaniu płynów i lekkiej diecie.

Gronkowcowe zatrucia pokarmowe - zapobieganie

Gronkowcowemu zatruciu pokarmowemu można zapobiec, stosując się do pewnych zasad. Wędliny o krótkiej trwałości należy kupować zawsze świeże i przechowywać krótko. Mięso, wędliny, warzywa i owoce, które łatwo się psują, należy przechowywać w lodówce osobno. Nie zaleca się także spożywać potraw niedopieczonych czy niedogotowanych. Należy ogrzewać je bardzo dokładnie. Nie wolno ponownie zamrażać produktów, a mięso i drób rozmrażamy tuż przed przygotowaniem potrawy. Łatwo psujące produkty należy przechowywać w lodówce, bowiem temperatura 30–45°C sprzyja mnożeniu się drobnoustrojów.

Redakcja abcZdrowie.pl, 8 miesięcy temu

Bibliografia

  • Dziubek Z. Choroby zakaźne i pasożytnicze, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2003, ISBN 83-200-2748-9
  • Gładysz A., Juszczyk J., Diagnostyka różnicowa chorób zakaźnych, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1998, ISBN 83-200-2208-8
  • Virella G. Mikrobiologia i choroby zakaźne, Urban & Partner, Wrocław 1999, ISBN 978-83-85842-59-0
  • Kokot F. (red.), Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006, ISBN 83-200-3368-3

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Komentarze (1)
~pOMhWCHWiqJYnc
~pOMhWCHWiqJYnc ponad rok temu

Przyglądając się dzikim zwreizętom, one chyba niczego nie mieszają, jeśli jedzą drugie zwreizę to z niczym tej potrawy nie mieszają, ani nie słodza ani nie solą, nie dodają ani surf3wek ani zbf3ż. Jeśli zjadaja zboże, jak np. myszy, to rf3wnież zjadają same ziarenka. Itd. Najprostsze posiłki są chyba jednak najzdrowsze, wcale nie musimy cudować w kuchni. Staram sie jeść najpierw głową a smaki się zaraz pojawiają. Kłopot jednak z nawykami, jeśli przez lata się jadło w określony sposf3b, trudno jest nagle wszystko zmienić. Ja jestem dopiero na etapie początkowym. Więc co najzdrowiej jeść na śniadanie? Ja potrzebuję ciepłych posiłkf3w. Chleba już prawie nie jem,odchodzi mi więc wszystko co się z chlebem je. Dzięki temu czuję się lekko, bo jednak pieczywo zbyt mnie kiedyś obciążało. Zapach świeżego chleba czy bułek przestał na mnie działać. Gorzej z ciastami. Piekę z dodatkiem mąki razowej, cukru trzcinowego i jabłek. No i tu mi się piesek pogrzebuje, niestety. Ale myślę że za jakiś czas puszczę i to ciasto pozdrawiam wszystkich na tej ciekawej ścieżce ku wolności

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Gronkowcowe zatrucia pokarmowe - przyczyny
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Gronkowcowe zatrucia pokarmowe - przyczyny
Gronkowcowe zatrucia pokarmowe - przyczyny

Gronkowiec -zdjęcia

Gronkowiec -zdjęcia

Na zdjęciu widoczna bakteria gronkowca.

Dieta lekkostrawna

Przyczyny zatruć pokarmowych

się nie jeść surowego mięsa. Jaja przed włożeniem do lodówki sparz przez 10 sekund wrzątkiem. Zatrucia gronkowcem Gronkowcowe zatrucia pokarmowe (...) uważajmy na to, co jemy w te...

Zatrucia bluszczem trującym

Owocostan bluszczu trującego

Owocostan bluszczu trującego

Wszystkie części rośliny, a zwłaszcza owoce, są trujące dla człowieka, szczególnie dla dzieci.

Zatrucie pokarmowe - przyczyny, zapobieganie

Objawy zatrucia pokarmowego - bakteryjne, wirusowe, grzybicze

Jednym z częściej występującym schorzeń, zwłaszcza w okresie letnim, jest zatrucie pokarmowe. Na skutek spożycia artykułów spożywczych zakażonych (...) bakteriami lub innymi drobnoustrojami dochodzi do zaburzenia pracy...

Choroby i dolegliwości

Nietypowe produkty przyczyną zatruć pokarmowych

Nietypowe produkty przyczyną zatruć pokarmowych

. Najczęstszą przyczyną zatrucia pokarmowego od lat pozostaje zakażenie wywołane odzwierzęcymi pałeczkami jelitowymi Salmonella powszechnie (...) , już nie raz weselne słodkości stały się przyczyną...

Układ pokarmowy

Zatrucia

, przeciwdepresyjne i uspokajające. Rodzaje zatruć Biorąc pod uwagę przyczyny powstawania,zatrucia można podzielić na: zatrucia rozmyślne (...) bez względu na przyczynę zatrucia....

Grzyby

Zatrucie grzybami: metody leczenia (WIDEO)

Zatrucie grzybami: metody leczenia (WIDEO) Odtwórz wideo

Leczenie zatruć grzybami zależy od rodzaju grzyba i czasu, jaki minął od jego spożycia do wystąpienia pierwszych objawów zatrucia. Jeśli objawy (...) zatrucia występują w przeciągu godziny od zjedzenia trującego grzyba,...

Biegunka podróżnych - problem milionów turystów

Najważniejsze fakty o biegunce podróżnych

Najważniejsze fakty o biegunce podróżnych

Biegunka podróżnych Biegunka podróżnych to częsta przypadłość osób podróżujących do ciepłych krajów. Tego rodzaju zatrucia pokarmowe nazywa (...) biegunki jest niewielkie. Przyczyny biegunki podróżnych...