Sok z pigwy – przeciwwskazania, środki ostrożności i skutki uboczne
Sok z pigwy – przeciwwskazania i skutki uboczne związane z jej spożywaniem wynikają zarówno ze specyfiki owocu, jak i dodawanego do przetworów pigwowych cukru. Na co trzeba uważać i z jakimi konsekwencjami się liczyć, sięgając po ten smaczny napój?
1. Sok z pigwy – przeciwwskazania
Sok z pigwy – przeciwwskazania i skutki uboczne wynikające z jego konsumpcji to kwestie, którym nie poświęca się zbyt wiele uwagi. Jeśli chodzi o pigwę oraz przygotowywane z niej przetwory, omawia się je zwykle pod kątem właściwości prozdrowotnych i leczniczych. Tymczasem okazuje się, że konsumpcja pigwy nie zawsze jest wskazana.
Przeciwwskazaniem do jedzenia pigwy jest:
- Problem z glikemią pokarmową (w przypadku słodzonych cukrem przetworów, z uwagi na obecność dużej ilości cukrów prostych). Słodzone przetwory pigwowe (syrop z pigwy, dżem z pigwy, sok z pigwy, mus, pigwa kandyzowana) przeciwwskazane są cukrzykom, osobom zmagającym się z insulinoopornością, osobom ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą ciążową.
- Konieczność stosowania diety ubogopotasowej.
- Przestrzeganie zasad diety odchudzającej. Warto pamiętać, że kalorie samego świeżego owocu to 57 kcal w 100 gramach, ale przetwory z pigwy – także sok – zawierają sporo cukru czy miodu.
- Alergia na pigwę.
2. Sok z pigwy – przeciwwskazania i środki ostrożności
Bardzo ważne także jest, by jedząc pigwę zachować środki ostrożności: nie konsumować jej wraz z zażywanymi lekami doustnymi ani nie popijać ich sokiem z pigwy. Może to bowiem skutkować obniżeniem wchłaniania leków, co ma związek z tym, że owoc zawiera wiele substancji śluzowych.
Nie mniej ważne jest, by pamiętać o nieprzekraczaniu zalecanej dziennej dawki soku. Najlepiej podzielić tę ilość na dwie części i czysty sok z pigwy przyjmować na około pół godziny przed posiłkiem.
Choć spożywanie soku z pigwy w ciąży jest uznawane za bezpieczne, najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem.
3. Sok z pigwy – skutki uboczne
Jedzenie pigwy czy picie z niej soku nie zawsze wychodzi na zdrowie (choć owoc cechują wyjątkowe właściwości odżywcze i lecznicze). Zdarza się, że pojawiają się różne działania niepożądane, takie jak:
- Podrażnienie jamy ustnej, uczucie odrętwienia języka, uczucie cierpkości w jamie ustnej, nasilenie bólu aft i małych ran obecnych w jamie ustnej, chwilowe upośledzenie w odczuwaniu smaków. Ma to związek z tym, że owoc zawiera garbniki, taniny, kwasy organiczne i różne antyoksydanty zawarte w pigwie. Owoców nie poleca się spożywać w stanie surowym – są twarde, cierpkie i kwaśne.
- Problemy żołądkowe spowodowane zawartością specyficznych cukrów w owocach pigwy, pojawiające się u osób, które źle tolerują fruktozę lub poliole zawarte w owocach pigwy. Wówczas jej spożycie może wiązać się z bólami brzucha, refluksem, nudnościami. Sensacje ze strony układu pokarmowego mogą pojawić się także jako skutek spożywania zbyt dużej ilości soku z pigwy.
- Hiperglikemia, czyli podwyższenie poziomu cukru we krwi. Ponieważ pigwa ma charakterystyczny, intensywny kwaśno-cierpki smak, do wykonywanych przetworów używa się dużych ilości cukru.
4. Sok z pigwy – właściwości odżywcze i prozdrowotne
Sok z pigwy można kupić w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością. W prosty sposób można go także przyrządzić w domu. Wystarczy zaopatrzyć się w pigwę i cukier, opcjonalnie także wodę.
Mówiąc o pigwie, kwaskowato-cierpkich owocach, nie sposób nie wspomnieć o jej właściwościach odżywczych i prozdrowotnych.
Pigwa pospolita (Łac. Cydonia oblonga Mill) to popularna i ceniona wieloletnia roślina pochodząca z Azji. Jest dużym krzewem lub niewielkim drzewem, które wydaje owoce przypominające bardzo kwaśne, żółte jabłuszka. Są doskonałe na przetwory (konfitury z pigwy, syropy z pigwy, nalewki z pigwy, syropy z pigwy), ale i herbatki, napary, okłady, a nawet maceraty.
Pigwa jest nie tylko smaczna (na surowo nieco mniej niż w przetworach z uwagi na cierpkość, twardość i kwaśny smak), ale i zdrowa. Działa:
- wzmacniająco na odporność, wspomaga organizm przy leczeniu przeziębienia i grypy, wzmaga apetyt,
- regeneruje wątrobę, ma korzystny wpływ na układ pokarmowy (łagodzi zaburzenia trawienne, przeciwdziała wymiotom, biegunce i wzdęciom),
- ma pozytywny wpływ na kondycję i funkcje żył oraz tętnic, przeciwdziała niedokrwistości,
- łagodzi wyczerpanie psychofizyczne, korzystnie wpływa na działanie układu nerwowego,
- pomaga w leczeniu przeziębienia i grypy; sok z pigwy warto pić zapobiegawczo, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym lub leczniczo w przypadku infekcji, której towarzyszy katar, gorączka czy kaszel (produkt łagodzi uporczywy kaszel),
- działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, bakteriostatycznie, zmniejsza aktywność procesów zapalnych,
- działa prewencyjnie w chorobach nowotworowych.
Owoce pigwy są zasobne w pektyny i taniny, witaminy (witamina C, A, B2 i B6), minerały (potas, magnez, żelazo, wapń oraz kwas foliowy), związki z grupy polifenoli, w tym procyjanidyny, kwas neochlorogenowy, kwas chlorogenowy.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.