Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (861 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Sok z pigwy – przeciwwskazania, środki ostrożności i skutki uboczne

Avatar placeholder
19.12.2022 15:53
Sok z pigwy nie jest wskazany przy problemach z glikemią pokarmową
Sok z pigwy nie jest wskazany przy problemach z glikemią pokarmową (Adobe Stock)

Sok z pigwy – przeciwwskazania i skutki uboczne związane z jej spożywaniem wynikają zarówno ze specyfiki owocu, jak i dodawanego do przetworów pigwowych cukru. Na co trzeba uważać i z jakimi konsekwencjami się liczyć, sięgając po ten smaczny napój?

spis treści

1. Sok z pigwy – przeciwwskazania

Sok z pigwy – przeciwwskazania i skutki uboczne wynikające z jego konsumpcji to kwestie, którym nie poświęca się zbyt wiele uwagi. Jeśli chodzi o pigwę oraz przygotowywane z niej przetwory, omawia się je zwykle pod kątem właściwości prozdrowotnych i leczniczych. Tymczasem okazuje się, że konsumpcja pigwy nie zawsze jest wskazana.

Przeciwwskazaniem do jedzenia pigwy jest:

  • Problem z glikemią pokarmową (w przypadku słodzonych cukrem przetworów, z uwagi na obecność dużej ilości cukrów prostych). Słodzone przetwory pigwowe (syrop z pigwy, dżem z pigwy, sok z pigwy, mus, pigwa kandyzowana) przeciwwskazane są cukrzykom, osobom zmagającym się z insulinoopornością, osobom ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycą ciążową.
  • Konieczność stosowania diety ubogopotasowej.
  • Przestrzeganie zasad diety odchudzającej. Warto pamiętać, że kalorie samego świeżego owocu to 57 kcal w 100 gramach, ale przetwory z pigwy – także sok – zawierają sporo cukru czy miodu.
  • Alergia na pigwę.

2. Sok z pigwy – przeciwwskazania i środki ostrożności

Zobacz film: "Nalewka z pigwy. Idealna na przeziębienie"

Bardzo ważne także jest, by jedząc pigwę zachować środki ostrożności: nie konsumować jej wraz z zażywanymi lekami doustnymi ani nie popijać ich sokiem z pigwy. Może to bowiem skutkować obniżeniem wchłaniania leków, co ma związek z tym, że owoc zawiera wiele substancji śluzowych.

Nie mniej ważne jest, by pamiętać o nieprzekraczaniu zalecanej dziennej dawki soku. Najlepiej podzielić tę ilość na dwie części i czysty sok z pigwy przyjmować na około pół godziny przed posiłkiem.

Choć spożywanie soku z pigwy w ciąży jest uznawane za bezpieczne, najlepiej skonsultować się w tej kwestii z lekarzem.

3. Sok z pigwy – skutki uboczne

Jedzenie pigwy czy picie z niej soku nie zawsze wychodzi na zdrowie (choć owoc cechują wyjątkowe właściwości odżywcze i lecznicze). Zdarza się, że pojawiają się różne działania niepożądane, takie jak:

  • Podrażnienie jamy ustnej, uczucie odrętwienia języka, uczucie cierpkości w jamie ustnej, nasilenie bólu aft i małych ran obecnych w jamie ustnej, chwilowe upośledzenie w odczuwaniu smaków. Ma to związek z tym, że owoc zawiera garbniki, taniny, kwasy organiczne i różne antyoksydanty zawarte w pigwie. Owoców nie poleca się spożywać w stanie surowym – są twarde, cierpkie i kwaśne.
  • Problemy żołądkowe spowodowane zawartością specyficznych cukrów w owocach pigwy, pojawiające się u osób, które źle tolerują fruktozę lub poliole zawarte w owocach pigwy. Wówczas jej spożycie może wiązać się z bólami brzucha, refluksem, nudnościami. Sensacje ze strony układu pokarmowego mogą pojawić się także jako skutek spożywania zbyt dużej ilości soku z pigwy.
  • Hiperglikemia, czyli podwyższenie poziomu cukru we krwi. Ponieważ pigwa ma charakterystyczny, intensywny kwaśno-cierpki smak, do wykonywanych przetworów używa się dużych ilości cukru.

4. Sok z pigwy – właściwości odżywcze i prozdrowotne

Sok z pigwy można kupić w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością. W prosty sposób można go także przyrządzić w domu. Wystarczy zaopatrzyć się w pigwę i cukier, opcjonalnie także wodę.

Mówiąc o pigwie, kwaskowato-cierpkich owocach, nie sposób nie wspomnieć o jej właściwościach odżywczych i prozdrowotnych.

Pigwa pospolita (Łac. Cydonia oblonga Mill) to popularna i ceniona wieloletnia roślina pochodząca z Azji. Jest dużym krzewem lub niewielkim drzewem, które wydaje owoce przypominające bardzo kwaśne, żółte jabłuszka. Są doskonałe na przetwory (konfitury z pigwy, syropy z pigwy, nalewki z pigwy, syropy z pigwy), ale i herbatki, napary, okłady, a nawet maceraty

Pigwa jest nie tylko smaczna (na surowo nieco mniej niż w przetworach z uwagi na cierpkość, twardość i kwaśny smak), ale i zdrowa. Działa:

  • wzmacniająco na odporność, wspomaga organizm przy leczeniu przeziębienia i grypy, wzmaga apetyt,
  • regeneruje wątrobę, ma korzystny wpływ na układ pokarmowy (łagodzi zaburzenia trawienne, przeciwdziała wymiotom, biegunce i wzdęciom),
  • ma pozytywny wpływ na kondycję i funkcje żył oraz tętnic, przeciwdziała niedokrwistości,
  • łagodzi wyczerpanie psychofizyczne, korzystnie wpływa na działanie układu nerwowego,
  • pomaga w leczeniu przeziębienia i grypy; sok z pigwy warto pić zapobiegawczo, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym lub leczniczo w przypadku infekcji, której towarzyszy katar, gorączka czy kaszel (produkt łagodzi uporczywy kaszel),
  • działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, bakteriostatycznie, zmniejsza aktywność procesów zapalnych,
  • działa prewencyjnie w chorobach nowotworowych.

Owoce pigwy są zasobne w pektyny i taniny, witaminy (witamina C, A, B2 i B6), minerały (potas, magnez, żelazo, wapń oraz kwas foliowy), związki z grupy polifenoli, w tym procyjanidyny, kwas neochlorogenowy, kwas chlorogenowy.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze