3 z 6Deska do krojenia
Po każdym użyciu deskę należy umyć w gorącej wodzie z dodatkiem detergentu, a następnie wytrzeć do sucha
Deska do krojenia to jeden z niezbędnych przedmiotów wchodzących w skład wyposażenia kuchennego.
Jest to również miejsce, na którym rozwija się najwięcej bakterii i pasożytów. Według amerykańskich mikrobiologów w kuchni powinno znajdować się przynajmniej sześć osobnych desek do krojenia – każda do innych produktów: do ryb, drobiu, czerwonego mięsa, warzyw, owoców oraz chleba.
Jak skutecznie pozbyć się bakterii? Po każdym użyciu deskę powinieneś umyć w gorącej wodzie z dodatkiem detergentu, a następnie wytrzeć do sucha.
Jakie deski są najbardziej higieniczne? Tu zdania są podzielone. Jedni twierdzą, że najlepsze deski to te wykonane z drewna – zwłaszcza z dębowego, które wykazuje właściwości bakteriobójcze.
Przeciwnicy podkreślają jednak fakt, że jeśli nie są myte i dokładnie wycierane po każdym użyciu, doskonale wchłaniają wodę z zarazkami, które następnie rozwijają się w ich wnętrzu.
Jeśli jednak chodzi o higieniczność, najlepsze będą deski szklane, ceramiczne oraz marmurowe, które są całkowicie odporne na działanie bakterii.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Wirus, który może zwiększać ryzyko choroby Alzheimera. Nawet dwukrotnie