Źródła nienasyconych kwasów omega-3
Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.
Witam serdecznie,
Dieta lekkostrawna to taka dieta, która nie dostarcza produktów powodujących zwiększenie produkcję kwasu solnego, a co za tym idzie pojawienie się dolegliwości bólowych. Produkty te najczęściej mają dużą zawartość błonnika lub są ciężkostrawne, przez co dłużej zalegają w żołądku.
W diecie tej zaleca się małe, ale częste posiłki (5-6), aby nie obciążać żołądka. Może Pani spożywać warzywa, ale ważne żeby były one młode, świeże i pozbawione skórki. Powinna je Pani przygotować na parze lub gotować. Należy unikać jedzenia świeżych warzyw w dużych ilościach, bo zawierają one dużo błonnika.
Z diety powinna Pani wyeliminować: mocne herbaty i kawy; słodycze; alkohol; owoce cytrusowe; przyprawy: pieprz czarny; chilli; czosnek granulowany; tłuste wędliny i mięso; sery żółte.
Warzywa, które spokojnie może Pani jeść: młoda cukinia, marchewka, pomidor bez skórki, ogórki bez skórki i pestek, gotowany kalafior, brokuły.
Dieta lekkostrawna może dawać wytyczne, ale nie jest powiedziane, że w Pani przypadku spełni się w 100%, dlatego należy próbować jeść wszystkie warzywa (oczywiście wcześniej gotowane) i sprawdzać czy nie pojawiają się dolegliwości bólowe.
Zachęcam też do skorzystania ze strony naszej poradni dietetycznej www.kalorynka.pl, gdzie znajdzie Pani informacje na temat zdrowej i prawidłowej diety.
Pozdrawiam,
mgr dietetyk
Aleksandra Erdmann
Witam. W diecie lekkostrawnej powinna Pani unikać warzyw kapustnych, cebuli, czosnku, porów, ogórków, rzepy, czy rzodkiewki. Pozostałe warzywa może Pani jeść, najlepiej dojrzałe i gotowane. Musi Pani wyeliminować potrawy smażone oraz ciężkie sosy. Najlepsze metody przyrządzania posiłków to gotowanie, gotowanie na parze i pieczenie. Proszę unikać ostrych przypraw, tłustych produktów, a także ograniczyć ilość błonnika. Rosół może Pani jeść, ale na delikatnym wywarze z mięsa, a nie z kości.
Pozdrawiam.
W diecie lekkostrawnej zaleca się aby warzywa i owoce były poddawane obróbce termicznej np. gotowaniu lub pieczeniu. A co do rosołu to jednak zgodnie z naszą tradycją jest to tłusta zupa (im tłuściejszy rosół tym lepszy) - natomiast przy diecie lekkostrawnej nie powinno się spożywać tłustych produktów. Możemy owy rosół zamienić na rosołek warzywny czyli tzw. "zupę nic".
Witam serdecznie
Witam. W diecie lekkostrawnej zalecana jest obróbka termiczna warzyw i owoców - należy ograniczyć ilość błonnika. Proszę unikać: warzyw kapustnych, czosnku, cebuli, porów, rzodkiewek, ogórków. Najlepsze metody przyrządzania posiłków to gotowanie, gotowanie na parze i pieczenie (w folii, rękawie). Rosół może Pani jeść, ale na delikatnym wywarze z mięsa, a nie z kostki rosołowej.
Pozdrawiam,
Katarzyna Wawrzyniak
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Które produkty jeść na diecie lekkostrawnej? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Wartość odżywcza gotowanych warzyw – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Owoce i warzywa a dieta – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Eliza Gosławska
- Problemy gastryczne po zjedzeniu warzyw – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz
- Lekkostrawna dieta po operacji perforacji wrzodu żołądka – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Czy warzywa z zupy, np. korzeń pietruszki, seler, są pełnowartościowe? – odpowiada Mgr Monika Witczak
- Jak łączyć warzywa? – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Spożywanie warzyw a nowotwory – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Problemy trawienne a stosowanie diety lekkostrawnej – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski