Dna mocznowa zaliczana do chorób cywilizacyjnych

W Polsce na dnę mocznową choruje aż 400 tysięcy osób. Liczba cierpiących na to schorzenia ciągle wzrasta. Bardzo często współwystępuje z otyłością, nadciśnieniem i cukrzycą typu II.

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

1. Czym jest dna moczanowa?

Dna mocznowa zwana też artretyzmem należy do chorób reumatycznych. Schorzenie objawia się silnym bólem stawów (kończyn górnych i dolnych) spowodowanym nadmiarem kwasu moczowego we krwi (hiperurykemia).

Jego zbyt duże ilości zaczynają odkładać się w stawach, ścięgnach i tkankach, przez co drażnią je i wywołują stan zapalny. Na pojawienie się schorzenia, najbardziej narażeni są osoby preferujące tłuste potrawy i alkohol.

2. Dna moczanowa – przyczyny

Nadmiar kwasu moczowego jest spowodowany występowaniem w naszym organizmie związków purynowych, czyli białek doprowadzających do krystalopatii.

Puryny wystepują głównie w owocach morza, mięsie i podrobach. Do czynników sprzyjających wystąpieniu dny moczanowej zalicza się także nieodpowiednią dietę, uwarunkowania genetyczne, nadużywanie alkoholu i leki powodujące zwiększenie stężenia kwasu moczowego. Nowotwory także mogą przyczynić się do pojawienia się choroby.

3. Objawy dny moczanowej

Schorzenie objawia się silnym bólem stawów i ograniczeniem jego ruchomości. Pierwsze objawy to guzki pojawiające się na palcach, łokciach, uszach i rękach.

W pierwszej fazie dny moczanowej, stany zapalne dotyczą kończyn dolnych, a dopiero po jakimś czasie przenoszą się na inne stawy.

4. Jak leczyć dnę mocznową?

Jeśli odczuwasz częste bóle stawów lub zauważyłeś dziwne guzki, jak najszybciej udaj się do lekarza i wykonaj badanie na poziom kwasu moczowego we krwi.

Dna moczanowa
Dna moczanowa (123RF)

Lekceważenie pierwszych objawów choroby może być niebezpieczne dla zdrowia. Specjalista z pewnością zaproponuje leki obniżające poziom kwasu i zaleci wprowadzenie odpowiednich zmian do diety.

Osoby cierpiące na to schorzenie powinny odstawić jedzenie śmieciowe, czyli fast-foody, chipsy i napoje gazowane.

Z kolei w celach profilaktycznych warto wprowadzić do swojej diety produkty mleczne, tj, mleko, jogurty naturalne, a także czereśnie i wiśnie, które zmniejszają ryzyko wystąpienia schorzenia.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy