Witam. Glutenu nie zawierają np. orzechy, soja, kukurydza, kasza gryczana, kasza jaglana, ryż, soczewica, fasola, sezam, siemię lniane, słonecznik, owoce, warzywa, amarantus. Osoba na diecie bezglutenowej może je swobodnie spożywać. Na produktach pozbawionych glutenu widnieje symbol przekreślonego kłosa, dlatego zalecam wybierania takich produktów. Produkty przetworzone, które uznaje się za bezglutenowe mogą zawierać do 20 mg glutenu/ 1 kg produktu. Po więcej porad żywieniowych zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Jest cały szereg produktow bezglutenowych - nabiał, warzywa, owoce, ryż, kasza gryczana. Najbezpieczniej kupowac produkty ze znakiem przekreslonego ziarna - wtedy mamy pewnosc, że są bezglutenowe i w zakładzie gdzie zostały wyprodukowane nie używa sie glutenu wiec też nie są nim zanieczyszczone.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak wyeliminować gluten z diety? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Wafle ryżowe na diecie bez glutenu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść przy diecie bezglutenowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Produkty pozbawione glutenu – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Co to jest celiakia? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Dieta na celiakię po badaniu wycinka dwunastnicy – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Na czym polega dieta bezglutenowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta z wyłączeniem glutenu, laktozy i glutaminianu sodu – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- W czym jest gluten? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Mąki zawierające pszenicę – odpowiada Mgr Daria Ratajczak