Mąki zawierające pszenicę

czy mąka kokosowa ryżowa i gryczana oraz amarantus zawiera pszenicę?jakie mąki nie zawierają pszenicy?
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Mity na temat grzybów trujących

Witam,

Produkty, które Pani wymienia pochodzą z różnych rodzajów zbóż - pszenica czy amarantus to rodzaje zboża. Przypuszczam, że w pytaniu chodziło o gluten, czyli białko znajdujące się w pszenicy, jęczmieniu czy życie.
Mąki nie zawierające glutenu to m. in. mąka z ciecierzycy, gryczana, z tapioki, ryżowa, kukurydziana, guinoa, amarantusa. Niektóre z nich np. mąka ryżowa w sprzedaży ogólnej może być nim zanieczyszczona dlatego warto zwracać uwagę na symbol przekreślonego kłosa - symbolizujący bezpieczną żywność bezglutenową.
Więcej informacji na pewno znajdzie Pani na http://www.celiakia.pl/produkty-dozwolone/.

Pozdrawiam

0

Mąki bezpszenne, to np. żytnia, owsiana, gryczana, kukurydziana, kokosowa, z amarantusa, pestek dyni, ciecierzycy, tapioki czy migdałów itd.

Także orkisz (odmiana pszenicy), a co za tym idzie mąka orkiszowa jest dobrze tolerowana przez osoby uczulone na pszenicę!

Przy wyborze mąk - w przypadku alergii warto zwró­cić uwagę na ew.
zanieczyszczenia psze­nicą, które zda­rzają się przy prze­cho­wy­wa­niu produktów zbożowych.

pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
t. 600-376-913
Centrum Dietetyczne Prolinea

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty