Zupa pomidorowa

Zupa bogata w likopen. Ten nieoceniony antyutleniacz to bardzo silna bariera dla działania wolnych rodników. Chroni organizm przed nowotworami, chorobami serca, zaćmą i wieloma innymi schorzeniami.

Składniki (4 porcje)

Polecane wideo:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,

  • 30 g mąki,
  • 40 g przecieru pomidorowego,

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 300 g pomidorów,

  • sól,

  • mielone goździki,
  • 125 g chudego jogurtu,
  • ½ pęczka szczypiorku.


Sposób przygotowania

Rozgrzać oliwę w dużym garnku, wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Dodać przecier pomidorowy i wlać bulion warzywny. Zagotować. Pomidory sparzyć wrzątkiem, chwilę w nim potrzymać, włożyć do zimnej wody, potem obrać ze skórki. Pokroić pomidory na kawałki i włożyć do zupy. Posolić zupę do smaku. Gotować przez 5 minut, doprawić goździkami. Przed podaniem na stół zrobić na każdej porcji kleks z jogurtu i posypać szczypiorkiem. Zupa pomidorowa zawiera mało złego cholesterolu.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 173,7
Białko 4,6 g
Tłuszcz 11,4 g
Cholesterol 3,2 mg
Węglowodany 15,5 g
Błonnik 2,0 g
Witamina C 31,3 mg
Witamina A 227,6 µg

Komentarz

Potrawa doskonale nawilża naskórek, pomaga rozjaśnić cerę, a także leczy wypryski i trądzik. Pomidory podwyższają ponadto poziom prokolagenu, który zapewnia skórze elastyczność opóźniając procesy starzenia. Zupa jest źródłem soli bromu, która uspokaja układ nerwowy. Potrawa jest lekkostrawna, niskokaloryczna i pełna witamin.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zupy
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Zupy
Zupy

Tajska zupa z kurczakiem

Tajska zupa z kurczakiem

W kuchni tajskiej ciekawe jest łączenie elementów. Egzotyczna zupa zawiera kokos, kurczaka i pieczarki.

Zupy

Cebulowa zupa

Cebulowa zupa

Zupa cebulowa to bardzo charakterystyczna potrawa, która jednak dzięki leczniczym i niezwykle zdrowym właściwościom cebuli jest jednym z najcenniejszych dań kuchni tradycyjnej.

Zupy

Dlaczego warto jeść zupy?

Dlaczego warto jeść zupy?

Miłośnicy zup Pomidorowa, ogórkowa, jarzynowa - Polacy kochają zupy. Z danych Polskiej Akademii Nauk wynika, że statystycznie każdy z nas w ciągu (...) . Rzadko sięgasz po miseczkę z rozgrzewającym płynem? Oto pięć powodów, aby codziennie...

Zupy

Zupa czosnkowa zamiast antybiotyku

Zupa czosnkowa zamiast antybiotyku

. Jednym z nich jest czosnek, z którego można przygotować aromatyczną i zdrową zupę do walki z objawami przeziębienia. Nieskuteczne antybiotyki W ciągu ostatnich (...) odpowiedzialne za różne rodzaje infekcji - od tych przypominających...

Zupy

Najzdrowsze zupy świata

Najzdrowsze zupy świata

- z badań wynika, że statystycznie każdy z nas zjada ponad 100 litrów zup rocznie. Aż 44 proc. codziennie spożywa na obiad zupę - podaje Instytut Filozofii (...) i Socjologii PAN. Jakie są nasze ulubione rodzaje? Które zupy...

Zupy

Marchewkowa zupa

Marchewkowa zupa

Zupa marchewkowa to źródło wielu witamin i substancji odżywczych oraz wyśmienity pomysł na obiad!

Zupy

Ryżowa zupa

Ryżowa zupa

Orientalna zupa na bazie ryżu to smaczne źródło pożywnego białka i praktycznie wszystkich niezbędnych witamin i minerałów.

Zupy

Zupa z młodej kapusty

Zupa z młodej kapusty

Nie każdy z nas wie, że kapusta ma mnóstwo właściwości odżywczych oraz leczniczych. Możemy jej użyć w kuchni, przygotowując zupę czy soki (...) właściwościom obniża cholesterol, a także zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka. Kapusta...

Zupy

Zupa marchewkowa

Marchewkowa zupa, a właściwie zupa-krem z warzyw, w której główną rolę odgrywa marchewka, to nie tylko smaczne danie. Marchew

Zupy

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa z pewnością zasmakuje przede wszystkim fanom tego warzywa. Jednak warto choć raz przekonać się do przepisu ze względu na zdrowotne (...) oraz przygotuj żaroodporne naczynie na zupę. Pokrusz chleb, usuwając...