Zupa pomidorowa

Zupa bogata w likopen. Ten nieoceniony antyutleniacz to bardzo silna bariera dla działania wolnych rodników. Chroni organizm przed nowotworami, chorobami serca, zaćmą i wieloma innymi schorzeniami.

Składniki (4 porcje)

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,

  • 30 g mąki,
  • 40 g przecieru pomidorowego,

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 300 g pomidorów,

  • sól,

  • mielone goździki,
  • 125 g chudego jogurtu,
  • ½ pęczka szczypiorku.


Polecane wideo:

Sposób przygotowania
Rozgrzać oliwę w dużym garnku, wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Dodać przecier pomidorowy i wlać bulion warzywny. Zagotować. Pomidory sparzyć wrzątkiem, chwilę w nim potrzymać, włożyć do zimnej wody, potem obrać ze skórki. Pokroić pomidory na kawałki i włożyć do zupy. Posolić zupę do smaku. Gotować przez 5 minut, doprawić goździkami. Przed podaniem na stół zrobić na każdej porcji kleks z jogurtu i posypać szczypiorkiem. Zupa pomidorowa zawiera mało złego cholesterolu.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie
Białko
Tłuszcz
Cholesterol
Węglowodany
Błonnik
Witamina C
Witamina A
173,7
4,6 g
11,4 g
3,2 mg
15,5 g
2,0 g
31,3 mg
227,6 µg

Komentarz
Potrawa doskonale nawilża naskórek, pomaga rozjaśnić cerę, a także leczy wypryski i trądzik. Pomidory podwyższają ponadto poziom prokolagenu, który zapewnia skórze elastyczność opóźniając procesy starzenia. Zupa jest źródłem soli bromu, która uspokaja układ nerwowy. Potrawa jest lekkostrawna, niskokaloryczna i pełna witamin.

Polecane wideo:

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zupy
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Zupy
Zupy

Cebulowa zupa

Cebulowa zupa

Zupa cebulowa to bardzo charakterystyczna potrawa, która jednak dzięki leczniczym i niezwykle zdrowym właściwościom cebuli jest jednym z najcenniejszych dań kuchni tradycyjnej.

Zupy

Tajska zupa z kurczakiem

Tajska zupa z kurczakiem

W kuchni tajskiej ciekawe jest łączenie elementów. Egzotyczna zupa zawiera kokos, kurczaka i pieczarki.

Zupy

Dlaczego warto jeść zupy?

Dlaczego warto jeść zupy?

Miłośnicy zup Pomidorowa, ogórkowa, jarzynowa - Polacy kochają zupy. Z danych Polskiej Akademii Nauk wynika, że statystycznie każdy z nas w ciągu (...) . Rzadko sięgasz po miseczkę z rozgrzewającym płynem? Oto pięć powodów, aby codziennie...

Zupy

Przepis na śmietniczek

Przepis na śmietniczek

Ta zupa jest idealna dla osób z obniżoną odpornością, walczących z nawracającymi infekcjami. Jest to jeden z naturalnych, skutecznych sposobów (...) . I choremu, i zdrowemu. Taka zupa to źródło ogromnej ilości witamin...

Zupy

Chłodnik litewski

do lodówki na co najmniej godzinę, aby zupa się schłodziła i przegryzła. Wartość odżywcza 1 porcji: Kalorie Białko Tłuszcz Cholesterol

Zupy

Zupa krem z kalafiora

. Zagrzać bulion, wymieszać starannie mąkę z mlekiem i wlać do bulionu, cały czas mieszając. Dodać kalafior oraz margarynę. Podgrzać zupę (...) Cholesterol Węglowodany Błonnik Witamina C Witamina A 90,4 4,5 g 3,1 g 1,5 mg 13,8...

Zupy

Zupa fasolowa arabska

Zupa fasolowa na sposób arabski to istny pogromca kalorii. Dzięki zawartości aromatycznych przypraw, jak kminek czy cynamon, potrawa pobudza (...) będzie miękka, ciągle mieszając. Gotową zupę można podawać z serem...

Zupy

Zupa marchewkowa

Marchewkowa zupa, a właściwie zupa-krem z warzyw, w której główną rolę odgrywa marchewka, to nie tylko smaczne danie. Marchew

Zupy

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa z pewnością zasmakuje przede wszystkim fanom tego warzywa. Jednak warto choć raz przekonać się do przepisu ze względu (...) na średni i dolej bulion. Zostaw wywar do gotowania na co najmniej 10 minut. W tym czasie...

Zupy

Afrykańska zupa

Afrykańska zupa

Zupa pochodzi ze wschodniej części Czarnego Lądu, a jej podstawowym składnikiem są orzechy ziemne.

Sprawdź, czy grożą Ci te choroby