Zupa pomidorowa - składniki, sposób przygotowania, wartości odżywcze, zalety

Zupa pomidorowa jest bogata w likopen. Ten nieoceniony przeciwutleniacz to bardzo silna bariera dla działania wolnych rodników. Chroni organizm przed nowotworami, chorobami serca, zaćmą i wieloma innymi schorzeniami. To tylko jeden z powodów, dla których warto spożywać zupę pomidorową.

Zobacz film: "Pomidorowa w trzech odsłonach"

1. Zupa pomidorowa - składniki

Gotowanie zupy pomidorowej wymaga użycia następujących składników:

2. Zupa pomidorowa - sposób przygotowania

Przygotowanie zupy pomidorowej zaczynamy od rozgrzania oliwy w dużym garnku. Następnie wsypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Dodajemy przecier pomidorowy i wlewamy bulion warzywny. Gotujemy. Pomidory należy sparzyć wrzątkiem, chwilę w nim potrzymać, włożyć do zimnej wody, potem obrać ze skórki. Pokroić pomidory na kawałki i włożyć do powstającej zupy pomidorowej. Posolić zupę do smaku. Gotować przez 5 minut, doprawić goździkami. Przed podaniem zupy pomidorowej na stół zrobić na każdej porcji kleks z jogurtu i posypać szczypiorkiem. Zupa pomidorowa zawiera mało złego cholesterolu.

Zimowe zupy oczyszczające organizm
Zimowe zupy oczyszczające organizm [5 zdjęć]

Chłodne dni to najlepsza pora na rozgrzewające dania. Zimą warto częściej przygotowywać zupy, które dostarczają...

zobacz galerię

3. Zupa pomidorowa - wartości odżywcze

Zupa pomidorowa to zupa lekkostrawna oraz niskokaloryczna, a do tego działa pozytywnie na nasz organizm oraz cerę.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 173,7
Białko 4,6 g
Tłuszcz 11,4 g
Cholesterol 3,2 mg
Węglowodany 15,5 g
Błonnik 2,0 g
Witamina C 31,3 mg
Witamina A 227,6 µg

Zobacz także:

4. Zupa pomidorowa - zalety

Zupa pomidorowa doskonale nawilża skórę, pomaga rozjaśnić cerę, a także leczy trądzik. Pomidory podwyższają ponadto poziom prokolagenu, który zapewnia skórze elastyczność, opóźniając starzenie się organizmu. Zupa pomidorowa jest źródłem soli bromu, która uspokaja układ nerwowy. Potrawa jest lekkostrawna, niskokaloryczna i pełna witamin.

5. Zupa pomidorowa - zupa krem z pomidorów i ciecierzycy

Jeśli znudziła Ci się tradycyjna zupa pomidorowa z ryżem lub z makaronem to możesz pokusić się o zrobienie zupy krem z pomidorów i ciecierzycy. Będzie to lekka odmiana jeśli chodzi o zwykłą pomidorówkę. Żeby przygotować zupę krem z pomidorów i ciecierzycy potrzebne będą następujące składniki: 2 łyżki oliwy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, ok. 1 papryczki chili, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 500 ml przecieru pomidorowego, 750 ml bulionu jarzynowego, 1 łyżeczka cukru, 400 g ugotowanej ciecierzycy + kilka łyżek zalewy.

Przygotowanie zaczynamy od delikatnego podsmażenia cebuli, czosnku i papryczki chili. Następnie dodajemy reszte przypraw i przez następne kilka minut delikatnie podsmażamy. Kolejnym krokiem jest dodanie bulionu oraz przecieru pomidorowego. Wszystko razem gotujemy. Do wszystkiego dodajemy odcedzoną ciecierzycę. Wszystko razem gotoujemy około 20 minut. Po ugotowaniu powstałą zupę pomidorową miksujemy na gładki krem. Podczas podawania nie zapomnij o grzankach. Będzie jeszcze smaczniej.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!