Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Cholesterol w organizmie

Model cząsteczki cholesterolu

Cholesterol jest niezbędnym składnikiem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Cholesterol – coraz częściej budzi przerażenie. Jest główną przyczyną chorób układu krążenia, dlatego wzbudza większy strach. Niepokój potęgowany jest dodatkowo poprzez wszechobecne reklamy, mówiące o niszczycielskiej sile tego lipidu. Kupujemy produkty „bez cholesterolu” – czasami dużo droższe – bojąc się o swoje zdrowie. A jak jest naprawdę? Czy rzeczywiście cholesterol jest taki niebezpieczny?

1. Co to jest cholesterol?

Cholesterol jest bardzo ważnym składnikiem wszystkich błon komórkowych i śródbłonkowych, z niego powstają kwasy żółciowe, hormony steroidowe, hormony nadnercza oraz hormony płciowe. Ograniczając spożywanie produktów zawierających tłuszcz i cholesterol, jesteśmy narażeni na zaburzenia gospodarki hormonalnej. Cholesterol ulega przemianie w witaminę D3. Jest on składnikiem lipoprotein osocza, chroni krwinki przed działaniem różnych substancji toksycznych.

W organizmie dorosłego człowiek występuje 140 g cholesterolu całkowitego. Najwięcej występuje w:

  • mózgu,
  • nadnerczach,
  • wątrobie, gdzie jest wytwarzany i gdzie zachodzi jego rozkład.

Nie wszyscy wiedzą, że aż 60-80% cholesterolu organizm wytwarza sam, a tylko 20-30% jest dostarczana wraz z pożywieniem. Organizm człowieka dziennie potrzebuje łącznie z pożywieniem 300 mg cholesterolu. Większa jego ilość może spowodować rozwój miażdżycy, odkłada się on wtedy w ścianach naczyń krwionośnych, w pęcherzyku żółciowym i przewodach żółciowych w postaci kamieni.

2. Rodzaje cholesterolu

Rozróżnia się „dobry” i „zły cholesterol. W osoczu krwi znajduje się cholesterol powiązany z białkami w postaci lipoprotein, z których najważniejsze są LDL i HDL. LDL transportuje cholesterol do komórek ustrojowych, m.in. do komórek nabłonka tętniczego, gdzie może tworzyć blaszkę miażdżycową. Jest to „zły cholesterol”, w przeciwieństwie do HDL, który ma działanie ochronne, przeciwmiażdżycowe i nazywany jest „dobrym cholesterolem”.

Wysoki poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL jest istotnym czynnikiem wystąpienia miażdżycy tętnic i jej powikłań. Do innych czynników miażdżycorodnych zalicza się:

3. Obniżanie cholesterolu

Aby obniżyć ilość cholesterolu w organizmie, trzeba przede wszystkim zmienić dietę. Największe stężenie cholesterolu występuje w tłuszczach zwierzęcych, w smalcu, słoninie, boczku, maśle, śmietanie, serach, mięsie, jajach, mleku. Układając odpowiednią dietę antycholesterolową, na pewno uda się obniżyć ilość spożywanego cholesterolu. Tłuszcze roślinne mają pozytywny wpływ na strukturę cholesterolu. Bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają stężenie frakcji LDL. Tłuszcze roślinne w ogóle nie zawierają w swym składzie cholesterolu. Do diety warto włączyć przynajmniej dwa razy w tygodniu ryby morskie, które bogate są w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwmiażdżycowo i wzmacniają odporność.

Spożycie błonnika powoduje obniżenie cholesterolu. Źródłem błonnika są suche nasiona roślin strączkowych, owoce i warzywa. Najlepiej spożywać dziennie około 500 g warzyw i 250 g owoców – wtedy pokrywa się zapotrzebowanie na to włókno pokarmowe. Ponadto, owoce i warzywa są źródłem witaminy C i beta-karotenu, a oleje dostarczają witaminy E. Działają one przeciwutleniająco, co zapobiega modyfikacji „złego cholesterolu”.

Również odpowiednia ilość posiłków jest bardzo ważna. Powinno się jeść 4-5 razy na dobę, gdyż jedzenie 1-2 razy dziennie sprzyja wzrostowi cholesterolu. Warto zwrócić uwagę na swoją dietę i pozbyć się „złego cholesterolu”, który może przyczynić się do wielu poważnych chorób. Również aktywność fizyczna pomoże pozbyć się go z organizmu, a ograniczenie słodyczy ułatwi utrzymanie zgrabnej sylwetki.

3.1. Kawa na wysoki cholesterol

Kawa jest najpopularniejszym źródłem kofeiny. Jest spożywana na całym świecie ze względu na jej działanie pobudzające i usprawniające myślenie. Oprócz tych powszechnie znanych, co jakiś czas odkrywane są nowe, na przemian dobre i złe, efekty jej spożywania. Kawie jest przypisywane m.in. działanie obniżające ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, pojawiania się zapaleń oraz redukcja stresu oksydacyjnego. Czy założenia te są słuszne oraz czy kawa jest w stanie obniżyć cholesterol?

Celem opisanego poniżej badania było zbadanie skutków picia kawy na biomarkery stresu oksydacyjnego, glukozy i metabolizmu lipidów.

W ramach eksperymentu 7 osób pijących codziennie kawę na 1 miesiąc całkowicie przestało ją pić. W drugim miesiącu wypili 4 filiżanki kawy filtrowanej, a w 3 miesiącu badania - 8 filiżanek kawy filtrowanej (150 ml/filiżanka).

Picie kawy spowodowało znaczące zmiany w poziomie cholesterolu całkowitego, cholesterolu HDL i innych biomarkerów metabolizmu lipidów, jak również markerów zapalenia i stresu oksydacyjnego.

Tymczasem nie potwierdzono żadnej znaczącej zmiany w zakresie metabolizmu cukrów. Oznacza to, że kawa nie jest w stanie wyleczyć cukrzycy, ale wpływa na poziom cholesterolu i pomaga zapobiec pojawieniu się choroby.

Redakcja abcZdrowie,
Komentarze (2)
~Marianna
~Marianna

Z cholesterolem najlepiej walczyć różnymi drogami, już walczę od kilku lat. Najważniejsza jest dieta - jeśli hipersterolemia jest naprawdę zaawansowana, to warto w kwestii diety poradzić się dietetyka i lekarza prowadzącego. Druga ważna rzecz to aktywność fizyczna - nie ma zmiłuj, przynajmniej 2x w tygodniu powinno się pójść na basen lub aerobik, wszelkie wjeżdżania windą zastąpić wchodzeniem na schody, wszędzie gdzie się da chodzić na pieszo. Ostatnia sprawa to wybór właściwych produktów dla osób z podwyższonym cholesterolem, np. margaryny, jogurty, a do tego wspomaganie lekami - ja niedawno wprowadziłam tabletki Sterolea.

Odpowiedz
~Karakoram
~Karakoram

Co za beznadziejny artykuł:
"Picie kawy spowodowało znaczące zmiany w poziomie cholesterolu całkowitego, cholesterolu HDL i innych biomarkerów metabolizmu lipidów, jak również markerów zapalenia i stresu oksydacyjnego."
Tzn co???? Co wzrosło, co spadło? Zmiany na lepsze, na gorsze, czy różnie?
Co to są "znaczące zmiany" ILE konkretnie?
Ludzie, czy wy czasem czytacie te bzdury, które piszecie?
Albo to:
"W drugim miesiącu wypili 4 filiżanki kawy filtrowanej".
4 filiżanki na MIESIĄC????
Toż uczeń podstawówki pisze lepsze wypracowania!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Tłuszcze
Tłuszcze

Tran - obowiązkowy produkt w domowej apteczce

Artykuł sponsorowany Nie od dziś wiadomo, że tran to niezwykły specyfik mający pozytywny wpływ na ludzki organizm. To skarbnica naturalnych witamin i niezwykle ważnych substancji odżywczych. Kiedyś nielubiany przez wielu za swój nieprzyjemny smak i...

Tłuszcze

Stresujesz się? Jedz dużo ryb!

Powszechnie wiadomo, że dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejsza ryzyko wystąpienia arytmii serca oraz zapobiega skurczom naczyń wieńcowych. Udowodniono także, że spożywanie produktów bogatych w te kwasy zmniejsza stężenie cholesteroluoraz...

Tłuszcze

Tłuszcz zabija komórki!

Składniki odżywcze dostarczane przez pokarm są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak ich nadmiar może wywrzeć negatywne skutki na zdrowie. Ostatnio udowodniono, że tłuszcz i cukier są odpowiedzialne nie tylko za przybieranie na wadze,...

Tłuszcze

Tłuszcze trans

Inaczej niż tłuszcze cis, tłuszcze trans są w dużym stopniu sztuczne, a w naturze występują w niewielkich ilościach w mięsie oraz nabiale. Do niedawna tłuszcze trans były powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym, ale ostatnio znalazły się na czarnej liście ... w oferowanych daniach, a specjaliści od żywienia ostrzegają przed zagrożeniami związanymi z dietą bogatą w te tłuszcze. Właściwości tłuszczów trans Tłuszcze trans powstają w chemicznym procesie znanym jako częściowe uwodornienie. Powstały w ten sposób...

Tłuszcze

Masło czy margaryna?

(...) Pod względem odżywczym obydwa tłuszcze są bardzo podobne – w łyżeczce masła lub margaryny znajduje się około 4 gramów tłuszczu ... się w niej dużo tłuszczów trans. Tłuszcze te podnoszą poziom „złego” cholesterolu i obniżają poziom „dobrego”, który stanowi ochronę przed gromadzeniem się tłuszczu w naczyniach krwionośnych. Tłuszcze trans uchodzą za groźniejsze dla organizmu niż tłuszcze nasycone. Obecnie coraz bardziej popularne są lekkie margaryny o minimalnej lub zerowej zawartości...

Tłuszcze

Zmniejsz ilość tłuszczów w diecie dziecka!

Specjaliści odradzają dietę niskotłuszczową w przypadku dzieci, ale są zgodni, że rodzice powinni kontrolować ilość tłuszczów w jadłospisie swoich pociech. Nadmiar tłuszczów i cukru rafinowanego w diecie przyczynia się bowiem do problemów z nadwagą i...

Tłuszcze

Kwasy omega-6

Kwasy tłuszczowe omega-6 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Występują w żywności pochodzenia roślinnego (orzechy, słonecznik, sezam). Niedobór kwasów omega-6 objawia się stanem zapalnym skóry, zmniejszeniem odporności oraz schorzeniami...

Tłuszcze

Zapotrzebowanie na tłuszcz

Tłuszcze to inaczej lipidy. Nazwa pochodzi od greckiego słowa „lipos” – „tłuszcz”. Są grupą związków organicznych o różnorodnej budowie, ale mają wspólną cechę: są nierozpuszczalne w wodzie. W organizmie człowieka tłuszcze ... ważnych związków nierozpuszczalnych w wodzie, np. niektórych witamin. Tłuszcze w diecie Pojęcie „tłuszcz” oznacza ... w organizmie Tłuszcz pełni w organizmie wiele funkcji warunkujących zdrowie. Tłuszcze dostarczane z pożywieniem stanowią...

Tłuszcze

Tran dla dzieci

Tran jest to płynny tłuszcz otrzymywany z wątroby dorsza atlantyckiego. Wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie, ponieważ zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wzmacniają odporność organizmu, oraz witaminy A i D3, warunkujące prawidłową budowę...