Dlaczego warto pić sok z granatu?

Coraz częściej sięgamy po soki przyrządzone z owoców egzotycznych. Jest to wspaniała alternatywa dla rodzimych produktów. Wspaniała z tego względu, że bardzo dużo nieznanych nam owoców i warzyw posiada, czasami zaskakujące, właściwości prozdrowotne. Dobrym przykładem jest tu sok z granatu. Z jakich właściwości słynie i dlaczego warto po niego sięgać?

Sok z granatu

Granat pochodzi z Azji Środkowej, ale ze względu na swoje właściwości uprawiany jest na całym świecie, zwłaszcza w krajach tropikalnych i subtropikalnych. Lubi klimat suchy i ciepły. Roślina wyrasta jako krzew lub niewielkie drzewo. Ceniona jest jednak za owoce, które kształtem przypominają jabłka. Posiadają skórę twardą o zabarwieniu od żółci i czerwieni do brązu.

Polecane wideo:

Dobroczynne działanie granatu

Owoce granatu od dawna uchodzą za wartościową przekąskę, zawierają bowiem duże ilości witamin A i C, żelaza oraz przeciwutleniaczy. Substancje te zwalczają...

Jest to produkt wykorzystywany w kuchni i medycynie naturalnej jako roślina o właściwościach leczniczych. Ponadto granat znalazł zastosowanie w garbarstwie oraz włókiennictwie.

Ze szczególnych właściwości słynie sok z granatu. Charakteryzuje się on czerownofioletową barwą oraz słodko-cierpkim smakiem.

Właściwości soku z granatu

Sok z granatu słynie ze swoich właściwości prozdrowotnych. Badania potwierdziły, iż posiada cechy przeciwnowotworowe, a to za sprawą wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Sok z granatu może wpływać na hamowanie rozwoju raka prostaty, piersi, jelit i płuc. Wykazuje także działanie prozdrowotne w profilaktyce chorób serca i układu krążenia, a także ma wiele innych funkcji.

Sok z granatu:

  • odmładza - ta właściwość przypisywana jest także wysokiej zawartości przeciwutleniaczy;
  • regeneruje skórę, poprawia ukrwienie, a tym samym sprawia, że koloryt cery jest zdrowy i atrakcyjny - dotyczy to również zmian trądzikowych;
  • działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie;
  • dzięki obecności kwasu elagowego wpływa na wzmocnienie połączeń międzykomórkowych, dzięki czemu ludzka skóra nie traci zbyt szybko wody.

Sok z granatu usuwa kłopoty trawienne. W jego składzie odnaleźć można taninę oraz kwas cytrynowy. Dodatkowo łagodzi PMS.

Sok z granatu znany jest przede wszystkim medycynie naturalnej. Substancje zawarte w granacie wpływają korzystnie na potencję i poprawiają wrażliwość na odczucia erotyczne. Sok z granatu także pomaga walczyć z Alzheimerem. Zawarte w nim substancje znacznie spowalniają procesy chorobowe w kontekście nieuchronnej demencji.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Dieta

werakiss • ostatni post 2 tygodnie temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Właściwości dżakfruta

Właściwości dżakfruta

Największy owoc na świecie Dżakfrut (jackfruit), czyli owoc drzewa bochenkowego, pochodzi z Indii. Można go też spotkać w Tajlandii, Malezji, Bangladeszu, Nepalu, ale też w Brazylii czy Australii. Uważany jest za największy owoc na świecie - średnio waży...

Owoce

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

, przewlekły stan zapalny można zwalczać, spożywając pewne owoce i warzywa, które mają właściwości przeciwzapalne. Jagody camu camu zdobywają coraz więcej

Owoce

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

się popularnością wśród ogrodników. Na dużą skalę uprawiają ją jednak w gospodarstwach, które owoce eksportują. Jagoda kamczacka to przede wszystkim (...) bogactwo substancji o działaniu antyutleniającym takich jak: polifenole, flawonoidy...

Owoce

Pestki moreli - lek na raka?

Pestki moreli - lek na raka?

Mały owoc - duże możliwości Mały, niepozorny owoc, często pomijany w diecie. Morela, słodka niewielkich rozmiarów śliwka, w środku której kryje się jeszcze mniejsza pestka. Za to z właściwościami o ogromnym znaczeniu. Zawarta w niej witamina B17 może...

Owoce

Migdały - cenne źródło białka

Migdały - cenne źródło białka

Migdały zawierają spore ilości białka, warto po nie sięgnąć również ze względu na wysoką zawartość zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Owoce

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

Niskokaloryczne warzywa i owoce Warzywa i owoce powinny być podstawą naszego menu i warto je włączać do każdego większego dania w ciągu dnia (...) wiosną i wczesnym latem. Smaczne, słodkie i małe owoce,...