Kakao - co to jest, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni, kalorie

Kakao to główny składnik naszego ulubionego smakołyku, czyli czekolady.  Dodajemy je także do ciast albo przygotowujemy smaczny i rozgrzewający napój na jego bazie. Ziarna kakaowca trafiły do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba. Charakterystyczny smak podbił nasze serca, ale czy kakao jest zdrowe?

Kakao - co to jest?

Kakao to ciemnobrązowy proszek, który powstaje z nasion kakaowca. Są one czyszczone, sortowane, poddawane fermentacji, prażeniu, łuszczeniu, rozdrobnieniu i odtłuszczeniu. Następnie mieli się je na proszek, który wszyscy znamy jako kakao. Tłuszcz kakaowy, który powstaje w czasie tego procesu to masło kakaowe – główny składnik czekolady oraz surowiec kosmetyczny.

Jak ograniczyć węglowodany w diecie?

Drzewa kakaowe rosną w Ameryce Południowej. Smak i aromat kakao zależy od tego, z jakiej odmiany kakaowca uzyskano cenny proszek. Wyróżniamy 3 główne odmiany kakao: Criollo (ma najbogatszy smak), Forastero (ma gorzki smak i jest najczęściej wykorzystywane do produkcji czekolady) oraz Tinitario (odmiana, która powstała z połączenia dwóch poprzednich).

Gorzki napój z ziaren kakaowca był ceniony przez Majów i Azteków. Aztekowie pili kakao po posiłku, zanim udali się na sjestę. Majowie przyrządzali napój na ciepło i wzbogacali jego smak przyprawami (wanilią i chili), a do słodzenia używali miodu.

Do Europy kakao trafiło w XVI wieku razem z Hiszpanami, którzy przywieźli je z Ameryki Południowej. Europejczycy udoskonalili recepturę przygotowywania czekolady do picia, ponieważ gorzki smak, który lubili Indianie, nie spotkał się na Starym Kontynencie z taką aprobatą. Do proszku kakaowego zaczęto dodawać więc mleko, śmietankę i cukier – w ten sposób powstał napój, który większości z nas kojarzy się z dzieciństwem.

Sprawdź, dlaczego warto jeść gorzką czekoladę

Niewiele osób potrzebuje przekonujących argumentów, aby sięgnąć po czekoladę. Smak i poprawa samopoczucia po jej spożyciu to wystarczające powody. Jeśli...

Kakao - właściwości zdrowotne

Ziarna kakaowca są skarbnicą prozdrowotnych substancji. Kakao jest bogate w żelazo, wapń, magnez i fosfor. To właśnie zawartość tych składników sprawia, że czekolada poprawia nam nastrój. Badania wykazały, że braki tych minerałów odpowiadają za zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) u kobiet. Dzięki tym substancjom lepiej radzimy sobie ze stresem i mamy lepszą koncentrację. Poza tym kakao jest bogate w witaminy A, E oraz witaminy z grupy B.

Naturalne kakao zawiera wiele przeciwutleniaczy, które są bezcenne dla naszego zdrowia. Antyoksydanty chronią organizm przed chorobotwórczymi czynnikami i likwidują wolne rodniki. Ich obecność w diecie to szansa na uniknięcie chorób układu krążenia oraz nowotworów.

W kakao znajduje się epikatechina, czyli rodzaj flawonoidu. Badacze z Harvardu odkryli, że członkowie plemienia Kuna z Panamy, którzy piją nawet 40 filiżanek kakao tygodniowo, bardzo rzadko chorują, nie mają oznak demencji i żyją dłużej. Naukowcy zasługi te przypisują właśnie epikatechinie, która naturalnie występuje też w herbacie oraz winie. Plemię Kuna pije tylko kakao i – zdaniem naukowców – jest to ich recepta na uniknięcie groźnych chorób cywilizacyjnych dotyczących mieszkańców Zachodu (takich jak udar mózgu, rak, cukrzyca czy nowotwory).

Przeciwutleniacze są też przyjaciółmi naszej skóry. Dzięki temu, że neutralizują wolne rodniki, opóźniają procesy starzenia skóry. Jeśli więc zależy nam na młodym wyglądzie i chcemy uniknąć zmarszczek, to powinniśmy częściej sięgać właśnie po kakao. Należy jednak pamiętać, że najzdrowsze jest surowe kakao. Do czekolad i napojów kakaowych dostępnych w sklepach bardzo często trafia kakao słabej jakości. Poza tym wyroby czekoladowe są bardziej kaloryczne niż kakao, ponieważ zawierają wiele dodatków, cukru i tłuszczu.

Znane są też pobudzające właściwości kakao. To zasługa kofeiny oraz teobrominy, które dodają energii. Kakao świetnie sprawdzi się więc jako poranny napój, który sprawi, że szybciej się rozbudzimy i będziemy mieć więcej sił witalnych przez resztę dnia. Teobromina to niezwykła substancja, która nie tylko dodaje energii, ale również likwiduje oznaki zmęczenia i przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku fizycznym oraz intelektualnym.

Kakao - zastosowanie w kuchni

Przy wyborze kakao zwróćmy uwagę na to, by było jak najmniej przetworzone. Najwięcej wartości ma surowy produkty, który można kupić przez internet lub w sklepach ze zdrową żywnością.

Spośród oferty sklepowej wybierajmy naturalne ciemne kakao, bez dodatku cukru. Kakao instant zawiera bardzo dużo dodatków, dlatego lepiej samodzielnie przygotować pyszny napój.

Kakao do picia powstaje po wymieszaniu proszku z ciepłym mlekiem lub wodą. Jeśli chcemy uzyskać napój przypominający południowoamerykańską czekoladę, to powinniśmy dodać do niego przyprawy – wanilię, kardamon, cynamon, pieprz cayenne. Do słodzenia warto wybrać zdrowe zamienniki cukru, czyli miód, ksylitol, syrop klonowy, syrop z agawy.

Kakao jest często dodatkiem do ciast i innych słodkich wypieków. Można również wykorzystać je do dań wytrawnych – gorzki smak kakao świetnie komponuje się z wołowiną, kaczką i wieprzowiną.

Kakao - kalorie

W 100 gramach kakao znaleźć można około 227 kalorii.

Komentarze (10)
~adamira
~adamira ponad rok temu

@~prawdaprawda: i czy jedzą wysoko przetwożoną zywnoś? nie, czy tyrają jak niewolnicy w stoczniach, kopalniach, albo innych firmach? nie, oni żyją w zgodzie z naturą, i jedzą to co upolują i znajdą w lesie

Odpowiedz
~prawdaprawda
~prawdaprawda ponad rok temu

"Plemię Kuna pije tylko kakao i jest to ich recepta na uniknięcie groźnych chorób cywilizacyjnych dotyczących mieszkańców Zachodu (takich jak udar mózgu, rak, cukrzyca czy nowotwory)".- jasne , a czy którykolwiek ma tam komórke, internet lte albo inny promieniujący wynalazek?

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Te produkty jedz w duecie

Te produkty jedz w duecie

Łącząc niektóre produkty wyciśniesz z nich dobroczynne właściwości odżywcze. Zobacz, które pokarmy warto jeść w duecie. Wystarczy przyswoić kilka (...) przy pomocy witaminy C. Pamiętaj, że najwięcej witaminy C znajduje się właśnie...

Produkty żywnościowe

Tańsze zamienniki superproduktów

Tańsze zamienniki superproduktów

, który powinniśmy dodać do codziennego menu. Większość z nich to produkty egzotyczne, które są trudno dostępne, a w dodatku kosztowne. Oto lista zamienników

Produkty żywnościowe

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Dlaczego warto jeść fermentowane produkty? Proces fermentacji sprawia, że jedzenie lepiej się trawi, a składniki odżywcze szybciej się wchłaniają (...) . Fermentacja powoduje też, że jedzenie staje się bardziej odżywcze. Badania pokazały,...

Produkty żywnościowe

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Pestki granatu Pestki granatu to idealna przekąska dla osób na diecie! Ułatwiają odchudzanie, przyspieszają spalanie tłuszczu oraz są źródłem błonnika, dlatego warto je jeść, gdy chcemy schudnąć. Poza tym jest w nich duża dawka witaminy C oraz antyoksydantów,...

Produkty żywnościowe

Sezonowe produkty, które poprawiają nastrój

Sezonowe produkty, które poprawiają nastrój

czy wyskokowych trunków poprawiających na chwilę samopoczucie. Wystarczy, że sięgniesz po sezonowe produkty, dzięki którym w naturalny sposób odzyskasz siły (...) talerzu znalazły się różnokolorowe produkty. Pamiętaj,...

Produkty żywnościowe

Produkty, które spowalniają twój metabolizm

Produkty, które spowalniają twój metabolizm

oraz aktywności fizycznej, przyjmowanie niektórych leków, stres czy to, co jemy. Przyjrzyjmy się zatem, które produkty w diecie spowalniają metabolizm (...) żywieniu dostateczną ilość cukru dostarczają owoce i warzywa. Natomiast wszystkie...

Produkty żywnościowe

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Lepiężnik Liście i korzeń lepiężnika zawierają substancję, która blokuje reakcje alergiczne. Nie jest ona jednak zalecana dzieciom i osobom powyżej 65 roku życia, a także uczulonym na ambrozję. Korzeń zawiera spore ilości alkaloidów pirolizydynowych,...

Produkty żywnościowe

Produkty spożywcze, które cię postarzają

Produkty spożywcze, które cię postarzają

. Poza tym są bardzo szkodliwe dla zdrowia - zwiększają ryzyko chorób serca oraz otyłości. Jakie produkty zawierają dużo tych substancji? Przede wszystkim (...) zawartością tego syropu grozi otyłością, chorobami wątroby, a nawet próchnicą...