Kobieta Mam chorobę hashimoto, niedoczynność tarczycy, nie mogę do tej pory ustalić, co mogę, a czego nie mogę jeść? Proszę o pomoc. Źle znoszę mleczne produkty, czy w tej chorobie nie wolno też glutenu? Mam też niedobór witaminy B12, od dwóch lat biorę zastrzyki, mój żołądek tej witaminy nie przyswaja, proszę o dietę dla mnie. Pozdrawiam, barbara wyrostkiewicz
Odpowiedź na pytanie znajduje się poniżej.
Mgr Maria Kreid 56
Mgr Maria Kreid Dietetyk, Warszawa Wawer 56 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

W niedoczynności tarczycy ważne jest unikanie produktów wolotwórczych, czyli kapusty, kalafiora, rzepy, brokułów, brukselki oraz roślin strączkowych. Natomiast jadłospis powinien być bogaty w produkty zawierające jod. Polecane są tu ryby morskie i owoce morza. Dołączyć należy do tego przetwory zbożowe, głównie te z grubego przemiału, warzywa i owoce oraz niskotłuszczowe produkty mleczne, które dostarczają białka.
Dodatkowo do diety należy dodać oleje roślinne - oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, bogate w kwasy tłuszczowe n-3.
Jod w diecie dostarczany jest także w postaci soli, gdyż ta, zgodnie z ustawą jest jodowana. Nie oznacza to jednak, że należy nadmiernie solić potrawy. Dzienne zalecane pobranie soli kuchennej to 6 g (czyli łyżeczka do herbaty).
Spożywanie glutenu nie ma wpływu na rozwój choroby, jeżeli nie stwierdzono u Pani nietolerancji tego składnika.
Aby otrzymać dietę, należy wybrać się do dietetyka, który uwzględni Pani masę ciała, wzrost, wiek i inne parametry.
Pozdrawiam

Mgr Katarzyna Wawrzyniak 71
Mgr Katarzyna Wawrzyniak Dietetyk, Bydgoszcz 71 poziom zaufania
Zaufany specjalista Umów wizytę
Edytuj odpowiedź

Przy Hashimoto odpowiednia dieta jest niezwykle istotna! Może nie jest łatwa, ale za to możliwa do zrealizowania. Wystarczy wyeliminować laktozę, gluten oraz warzywa psiankowate, a efekt będzie zdumiewający. W razie pytań zachęcam do kontaktu.

Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
www.odzywiajsiezdrowo.pl

 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Witamy serdecznie!

Zebraliśmy dla ciebie dodatkowe informacje dotyczące tematów poruszanych w pytaniu. Skorzystaj z linków poniżej, aby dowiedzieć się więcej:

  • Dieta dla chorych – Diety dla chorych nie są tylko wymysłem dietetyków. Osoby chore lub znajdujące się w stanie rekonwalescencji powinny w szczególny sposób dostosować się do zasad żywienia w danej jednostce chorobowej. Odpowiednio zbilansowana dieta do rodzaju dolegliwości i choroby odgrywa ogromną rolę w procesie leczenia, a także powrotu do zdrowia.
  • Diety od A do Z – Dietetyka i znajomość zasad zdrowego żywienia pomagają przy leczeniu niektórych chorób i dolegliwości. Właściwa dieta ma ogromny wpływ na stan zdrowia i samopoczucie. Zarówno nadmiar, jak i niedobór witamin, składników mineralnych oraz substancji odżywczych jest przyczyną wielu chorób.

Nasi lekarze odpowiedzieli też na kilka podobnych pytań innych użytkowników:

Wyszukaj lekarza po opiniach