Właściwości zielonej herbaty

Zielona herbata, mimo niekoniecznie przyjemnego smaku, cieszy się ogromną popularnością wśród Polaków i ludzi na całym świecie. Uznawana jest za „napój młodości”, obniżający poziom „złego cholesterolu” i wspomagający odchudzanie. Wielu naukowców twierdzi, że właściwości zielonej herbaty to także działanie przeciwnowotworowe. Jakie składniki zawiera zielony napój, że aż tak korzystnie działa na nasz organizm? I co zrobić, żeby pić go ze smakiem i korzyścią dla zdrowia?

1. Działanie zielonej herbaty

Zielona herbata pochodzi ze starożytnych Chin, gdzie ponad 4500 lat temu zrodziła się idea, żeby parzyć liście rośliny nazywanej u nas herbatą chińską. W ten sposób powstał napój najczęściej spożywany na świecie – herbata. Zbierane ręcznie, a następnie suszone, liście herbaty chińskiej dają zieloną herbatę. Dopiero proces fermentacji, który modyfikuje jej skład, sprawia, że herbata staje się czarna.

Zobacz film: "Zielona herbata a herbatki odchudzające"

Chińczycy od stuleci stosowali zieloną herbatę w leczeniu bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Współcześnie zielona herbata jest powszechnie stosowana w profilaktyce zdrowotnej. Prowadzone od dziesięcioleci badania nad właściwościami zielonej herbaty potwierdzają jej dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu oraz na zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby serca oraz niektóre odmiany raka.

Zielona herbata zawiera wiele minerałów i mikroelementów (fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk) oraz witaminy A, B, B2, C, E, K. Ponadto stwierdzono również, że picie zielonej herbaty przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej oraz zapobiega otyłości. Od zawsze zielona herbata była kojarzona z koncepcją zen. Dzięki obecności taniny, która łagodzi pobudzające działanie teiny, uspokaja i wprowadza człowieka w przyjemny stan, pozwalając jednocześnie na zachowanie czujności umysłu.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

1.1. Zielona herbata na raka

W magazynie „Phytomedicine” pojawił się artykuł przedstawiający wyniki badań, sugerujące, iż zielona herbata może znaleźć zastosowanie w zapobieganiu chorobom nowotworowym. Z badań wynika, że zawarte w zielonej herbacie polifenole spowalniają rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

Matcha – najzdrowsza zielona herbata
Matcha – najzdrowsza zielona herbata [7 zdjęć]

Czy kiedykolwiek słyszałeś o herbacie matcha? Ta sproszkowana, zielona herbata pochodzi z Japonii. W...

zobacz galerię

1.2. Zielona herbata a choroba Alzheimera

Naukowcy z Uniwersytetu Newcastle dowodzą, iż regularne picie zielonej herbaty może zmniejszać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, demencji i innych chorób neurodegeneracyjnych. Dużą rolę w rozwoju tych chorób odgrywają takie substancje, jak nadtlenek wodoru i beta-amyloid. Zgodnie z wynikami badań, trawienie zielonej herbaty w jelitach zwiększa skuteczność jej składników w zwalczaniu tych związków. Za ochronę przed toksycznymi substancjami odpowiadają w tym przypadku polifenole. Naukowcy planują przeprowadzenie badań, które pomogą odkryć kolejne lecznicze właściwości zielonej herbaty.

Zobacz także:

2. Parzenie zielonej herbaty

Zdarza się, że zaparzysz zieloną herbatę, a później nie jesteś w stanie jej wypić, bo albo wyszła za mocna, albo po prostu jej smak niekoniecznie ci odpowiada? Aby zielona herbata była smaczniejsza, wystarczy zastosować kilka następujących rad:

  • Jeśli zielona herbata wydaje ci się zbyt mocna, możesz rozcieńczyć ją ciepłą wodą. Spróbuj też skrócić czas parzenia, 2 minuty najzupełniej wystarczą, aby zielona herbata się zaparzyła.
  • Dodaj do filiżanki plasterek cytryny lub pół łyżeczki soku z cytryny.
  • Dodaj kilka świeżych liści mięty do naparu. To sprawi, że zielona herbata utraci gorzkawy posmak.
  • Aby posłodzić zieloną herbatę, wybierz pół łyżeczki soku z granatu, łyżeczkę miodu lub kropelkę ekstraktu waniliowego.
  • Zielona herbata może smakować lepiej po dodaniu do niej smakowych syropów (zwykle dodawanych do kawy) lub soków owocowych.
  • Po ostudzeniu do naparu możesz dorzucić kawałki zamrożonych owoców lub kostki lodu. Wtedy zielona herbata zamieni się w orzeźwiający napój na lato.
  • Możesz też wybrać zieloną herbatę z już dodanym smakiem, np. cytrynowym.

Pamiętaj, że zielona herbata zawdzięcza swój gorzkawy smak temu, że jest minimalnie przetwarzana, inaczej niż inne rodzaje herbaty. Nadal zawiera przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze. To sprawia, że właśnie zielona herbata jest jedną z najzdrowszych herbat dostępnych na rynku, a zdrowa dieta nie może się bez niej obejść.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!