Dzień dobry! Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania. Kolacja 2-3 godziny przed snem (powinna być lekka).
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii.
4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery.
6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie.
10. Unikaj alkoholu. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam, nie podała Pani wagi ani wzrostu . W takiej sytuacji trudno jest oszacować Pani indywidualne zapotrzebowanie na energię. Pozdrawiam
Witam serdecznie,
Podaje Pani zbyt mało informacji, abym mogła określić Pani zapotrzebowanie kaloryczne. W tym celu powinnam znać Pani wagę, wzrost, wiek(to jest 32lata), opis Pani aktywności fizycznej i stylu życia(ćwiczenia, ile razy w tygodniu, ile czasu, rodzaj pracy - siedząca za biurkiem, aktywna fizycznie)
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dieteteyk
Witam,
Do określenia ilości kalorii w diecie, a także pozostałych składników odżywczych niezbędne jest podanie informacji dotyczących: wzrostu, masy ciała, wieku, podejmowanej aktywności fizycznej, a tego niestety nie podano. W każdym badź razie kolacja powinna składać się w większej mierze z produktów białkowych, a te posiłki poranne z produktów węglowodanowych.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czego unikać przy nadwadze? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ilość dostarczanych kalorii po przejściu na dietę – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Obliczanie idealnej wagi dla osoby z 168 cm wzrostu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Redukcja wagi na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Przybieranie na wadze u 34-latki na diecie kapuścianej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak powstrzymać chęć jedzenia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Prośba o poradę dietetyczną dla 23-latki, która waży 100 kg przy 184 cm wzrostu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta dla jeżdżącego na rowerze 23-latka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chęć zdrowego odżywiania u 20-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wybór diety a praca zmianowa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Wirtualna Poradnia: Dieta a rak jelita (WIDEO)
Powstawanie raka jelita grubego jest ściśle zwią
Ludzie reagują na pełnoziarniste pieczywo w różny sposób
Produkty pełnoziarniste są ważnym elementem zdrowe
Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko
Nie jesteśmy skazani na cukrzycę. Oprócz predyspoz