Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Olej z awokado – właściwości i zastosowanie

Olej z awokado – właściwości i zastosowanie
Olej z awokado – właściwości i zastosowanie (Shutterstock)

Nie jest tajemnicą, że awokado należy do grupy najzdrowszych owoców na świecie. Wystarczy jeść je raz w tygodniu, by poprawić kondycję skóry, wesprzeć układ krążenia czy usprawnić działanie gospodarki hormonalnej. Lista dobroczynnych właściwości tego owocu jest jednak o wiele dłuższa.

spis treści

1. Skąd pochodzi i jak powstaje olej z awokado

Awokado naturalnie występuje w Meksyku. Do pozostałych krajów zajmujących się uprawą trafiło nieco później. Największymi producentami oleju z awokado są: Meksyk, USA, Izrael, RPA i Nowa Zelandia.

Początkowo olej z awokado pozyskiwano w sposób czasochłonny. Polegał on na ugniataniu na papkę miąższu z awokado znajdującego się w naczyniu z wodą. Kolejnym krokiem było podgrzanie całości, aby tłuszcz został oddzielony od wody.

Zobacz film: "Który olej jest najzdrowszy?"
Czym różnią się oleje rafinowane od tych tłoczonych na zimno?
Czym różnią się oleje rafinowane od tych tłoczonych na zimno? [6 zdjęć]

Zawierają cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe, witaminy, enzymy i mikroelementy. Oleje królują w kuchni

zobacz galerię

Od 1934 roku olej jest tłoczony na skalę przemysłową. Obecnie istnieje kilka metod pozyskiwania oleju z awokado. Jedna z metod wykorzystująca procesy rafinacji polega na wyciskaniu owoców w wysokiej temperaturze za pomocą pras. Z wyciśniętych owoców awokado wydobywa się olej poprzez użycie organicznych rozpuszczalników.

Olej z awokado pozyskiwany jest również metodą bez procesów rafinacyjnych. Rozdrabniany miąższ ugniatany jest wtedy w temperaturze nie wyższej niż 30 stopni Celsjusza. Do oddzielenia oleju w tej metodzie wykorzystuje się wirówkę, która gromadzi go w dolnej części urządzenia.

Jak wiadomo rafinacja pozbawia olej cennych właściwości zdrowotnych. Należy jednak pamiętać, że nierafinowany olej z awokado nie jest przystosowany do użycia w wysokich temperaturach.

2. Właściwości oleju z awokado

Olej z awokado oprócz świetnych właściwości smakowych ma również pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Charakteryzuje się on następującymi właściwościami:

  • Wspomaga układ odpornościowy;
  • Obniża poziom cholesterolu;
  • Wspiera pracę serca i układu krążenia;
  • Stabilizuje pracę układu nerwowego.

Olej z awokado jest zasobny w witaminy z grupy B, witaminę E, A, H, K, PP oraz cenne minerły takie jak: skwalen, magnez, fosfor, krzem i potas. Zawarte w oleju witaminy i minerały hamują procesy starzenia, dbają o włosy, przeciwdziałają nowotworom oraz poprawiają wygląd skóry. Olej z awokado zawiera również luteinę, która poprawia wzrok i chroni przez różnego rodzaju chorobami oczu.

Większość z zawartych w owocu kwasów tłuszczowych stanowi jednonienasycony kwas oleinowy omega-9, ten sam, który rozsławił stosowaną na całym świecie oliwę z oliwek. Tu występuje jednak w większych ilościach. Właściwości tego niezwykłego związku poddano licznym badaniom, które wykazały, że substancja przyspiesza odnowę komórek, zmniejsza stany zapalne, walczy z infekcjami bakteryjnymi, zapobiega niektórym chorobom autoimmunologicznym, a nawet zmniejsza ryzyko rozwoju pewnych rodzajów nowotworów.

Kwas oleinowy jest przy tym wysoce odporny na utlenianie, co oznacza, że nie jełczeje tak szybko, jak inne produkty tego typu, a więc może być przechowywany przez długi czas. Warto wiedzieć, że podczas gotowania czy smażenia zachowuje większość swoich dobroczynnych właściwości.

Dzięki gęstej konsystencji olej jest niezwykle sycący, dlatego pozwala kontrolować apetyt – uczucie sytości pojawia się szybciej i towarzyszy nam dłużej. Zwiększa także nasz zasób energii, co jest zasługą sporej ilości magnezu usuwającego zmęczenie i redukującego objawy stresu, a także żelaza, warunkującego prawidłowe dotlenienie organizmu, oraz miedzi wspomagającej pracę układu nerwowego.

Olej z awokado pomaga w walce z następującymi chorobami:

  • Choroby serca – oej z awokado wyróżnia się wysokim stężeniem beta-sitosterolu, związku, który hamuje proces wchłaniania cholesterolu w jelitach, dzięki czemu obniża się jego poziom we krwi. Dodatkowo wykazuje silne działanie przeciwzapalne i wzmacnia ściany tętnic, co z kolei zmniejsza ryzyko chorób serca. Pomaga także utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Przyczyniają się również do obniżenia ciśnienia krwi;
  • Zapalenie stawów – olej z awokado zmniejsza ból i sztywność stawów przy stanach zapalnych chrząstki stawowej;
  • Zaćma oraz zwyrodnienia plamki żółtej – zawarta w oleju z awokado luteina zmniejsza ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej lub zaćmę;
  • Łuszczyca – olej z awokado zabiera białka, kwasy tłuszczowe i witaminy, które dbają o dobry stan naszej skóry. Stosowanie oleju z awokado pomaga zwalczyć rozstępy, blizny, a także przyspiesza gojenie się ran. Ze względu na swoje właściwości nawilżające może być także stosowany przy łuszczycy;
  • Choroby dziąseł – ekstrakty z awokado hamują rozwój stanów zapalnych dziąseł i przyzębia.

Olej z awokado jest także zdrowym środkiem usprawniającym trawienie. Zawarte w nim substancje odżywcze pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, który sprawniej radzi sobie z przetwarzaniem żywności. To również doskonały lek na różnego typu dolegliwości trawienne, zwłaszcza zgagę i wzdęcia.

Olej jest cennym źródłem chlorofilu – skutecznej broni w walce z zatruwającymi organizm toksynami, której przy okazji zawdzięcza swoje zielone zabarwienie. To jedna z najsilniejszych znanych substancji usuwających metale ciężkie, takie jak rtęć czy ołów, które gromadzą się w wątrobie, nerkach, mózgu i innych narządach ciała, poważnie szkodząc zdrowiu.

Chlorofil skutecznie pomaga pozbyć się wolnych rodników, działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i gojąco, dlatego z powodzeniem może być stosowany zewnętrznie jako kompres na suchą, problematyczną skórę.

3. Jak stosować olej z awokado

Olej z awokado do smażenia może być wykorzystywany jako zamiennik oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Na surowo wykorzystuje się go do sosów lub dressingów.

Olej z awokado w kosmetyce sprawdza się przy pielęgnacji włosów lub skóry. Stosowanie oleju z awokado pozwala wygładzić skórę, uchronić przed stanami zapalnymi, a nawet złagodzić objawy nadmiernego opalania. Olej z awokado może być wykorzystywany do walki z trądzikiem.

Zaleca się stosowanie oleju z awokado na włosy łamliwe i wypadające. Olejowanie włosów olejem z awokado przyspieszy ich wzrost, wzmocni, wygładzi i zmniejszy wypadanie. To także naturalny sposób na zachowanie koloru włosów.

W medycynie stosowany jest przy różnego rodzaju schorzeniach stawów. Olej z awokado łagodzi stany zapalne oraz poprawia stan chrząstki stawowej. Regularnie stosowany wpływa pozytywnie na dziąsła i uzębienie. Olej z awokado jest wykorzystywany w produkcji balsamów, odżywek, mydeł, szamponów oraz maseczek.

4. Cena i dostępność oleju z awokado

Olej z awokado można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Jedynym problemem może być jego cena. Za butelkę 200-mililitrową musimy bowiem zapłacić ok. 30 zł.

5. Wartości odżywcze oleju z awokado

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 14 g (1 łyżka)
Wartość energetyczna 884 kcal 124 kcal
Białko 0 g 0 g
Węglowodany 0 g 0 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 100 g 14,00 g
Tłuszcze nasycone 11,56 g 1,62 g
Tłuszcze jednonienasycone 70,6 g 9,88 g
Tłuszcze wielonienasycone 13,49 g 1,89 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze