Olej palmowy - pozyskiwanie, właściwości, gdzie go kupić

Ma więcej beta-karotenu niż marchewka i więcej likopenu od pomidora. Zapobiega rozwijaniu się nowotworów i pozytywnie wpływa na poziom glukozy we krwi. Chroni nasz wzrok. Zapewnia skórze ochronę przed zanieczyszczeniami. Czerwony olej palmowy nadal jest jednak niedoceniany. Większość z nas myli go z niezdrowym, olejem rafinowanym. W jaki sposób je odróżnić? Czy jest warty swojej ceny?

1. Olej palmowy - pozyskiwanie

Do produkcji oleju palmowego używa się miąższ owocu palmy oleistej (tzw. olejowca gwinejskiego). W naturalnej, nierafinowanej postaci ma pomarańczowoczerwoną barwę, która zmienia swoją intensywność pod wpływem temperatury. Właśnie dlatego, niektórzy nazywają go czerwonym olejem palmowym. Na rynku można znaleźć również biały olej palmowy, pochodzący z nasion palmy oleistej nie jest to jednak produkt naturalny. Jest po prostu niezdrowy.

2. Olej palmowy - właściwości

Właściwowści oleju palmowego są bardzo szerokie. Należy on do grupy wysokonasyconych tłuszczów roślinnych. Ich zawartość sprawia, że jest tłuszczem trwałym i bardzo odpornym na szybkie jełczenie. To bogactwo beta-karotenu – olej zawiera go 10-krotnie więcej niż marchewka oraz 30 razy więcej niż pomidor.

Zobacz film: "Wygląd cery w dużej mierze zależy od diety. Lista zakazanych produktów"

Pozytywnie wpływa na wzrok oraz zapobiega starzeniu się skóry. Naturalny olej palmowy zawiera również moc witaminy E oraz koenzymu Q10, które wykazują właściwości przeciwutleniające. Chronią one organizm przed namnażaniem się szkodliwych wolnych rodników.

W jego składzie znajdziemy również fitoskładniki. To właśnie dzięki nim olej ma tak charakterystyczny smak oraz aromat. Olej palmowy jest szczególnie polecany w profilaktyce nowotworów. Ten prozdrowotny, odżywczy tłuszcz stosowany regularnie, zapobiega także chorobom serca.

W jego składzie nie ma glutenu ani alergenów. Jest łatwostrawny, a organizm nie ma problemu z jego przyswajaniem. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzić z jego spożywaniem. Skutkiem ubocznym zbyt dużej ilości czerwonego oleju palmowego w diecie jest lekkie zażółcenie skóry. Zalecana dawka dla dorosłych to jedna łyżka (15 ml) dziennie.

Dietetyczne triki (prezentacja edukacyjna)
Dietetyczne triki (prezentacja edukacyjna) [2 zdjęcia]

zobacz galerię

Zdrowy tłuszcz roślinny wpływa na poprawę pracy mózgu, wzmacnia odporność oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nadwagi czy otyłości. Czerwony olej palmowy optymalizuje również poziom glukozy we krwi – to cenna informacja dla wszystkich diabetyków.

Skład oleju z czerwonej palmy jest zbliżony do substancji produkowanych w naszej skórze. W bardzo naturalny sposób przenika on więc błony komórkowe, wzbogacając je w składniki odżywcze. Dzięki temu skóra jest zregenerowana – jędrna, lśniąca i gładka. Olej niweluje także podrażnienia i stany zapalne. To nie wszystko. Obniża również poziom złego cholesterolu, chroniąc w ten sposób przed miażdżycą. Wykazuje także działanie przeciwzakrzepowe.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Olej palmowy - gdzie go kupić?

Czerwony olej palmowy możemy kupić w dobrych sklepach ekologicznych bądź w sklepach internetowych. Litrowy szklany słoik kosztuje ok. 90 zł. Możemy go także znaleźć na półkach w plastikowych pojemnikach. Wtedy jego cena będzie dużo niższa. Warto pamiętać, że ten zdrowy tłuszcz nie jełczeje i możemy go stosować przez długi czas.

Przyda się podczas gotowania, pieczenia czy smażenia potraw. Możemy używać go nawet do smażenia frytek! Dzięki temu nabiorą one charakterystycznego smaku. Polecany jest do ryżu, jajek, cebuli oraz szpinaku. Nierafinowany olej palmowy jest wykorzystywany przez niektórych producentów żywności dietetycznej. Jest on naturalnie pozyskiwanym tłuszczem piekarniczym.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.