Pora jedzenia wpływa na jakość snu!
Przywiązujemy mnóstwo uwagi do tego, co jemy, ile jemy i z czego składają się produkty. Ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad tym, jakie znaczenie ma pora, o której konsumujesz posiłki? Najnowsze badania pokazują, że ma ogromny wpływ na jakość snu.
1. W ciągłym biegu
Jesteśmy bezustannie zajęci – w pracy, po pracy, w domu. Wciąż kontaktujemy się z ludźmi, umawiamy na spotkania, chodzimy na warsztaty, kursy i szkolenia. W tym ciągłym pędzie trudno czasami znaleźć czas tylko dla siebie, a co dopiero na jedzenie o określonych porach dnia – to praktycznie niemożliwe. Bardzo często pomijamy kolejne posiłki, a nasze śniadanie i obiad stają się późną kolacją jedzoną najczęściej w pośpiechu tuż po powrocie do domu. To błąd, który powinniśmy jak najszybciej wyeliminować.
2. Jedzenie kontra sen
Jedzenie posiłków późnym wieczorem lub, co gorsza, w nocy ma wpływ na jakość snu. Według najnowszych badań na zaburzenia z tym związane narażone są przede wszystkim kobiety. Badania przeprowadzone na zdrowych, młodych kobietach i mężczyznach przez brazylijskich naukowców na Federalnym Uniwersytecie Sao Paulo pokazały, że jedzenie o późnych porach znacznie pogarsza jakość snu podczas jego niektórych faz.
Zaburzenia snu mogą mieć szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Często są przyczyną złych nawyków żywieniowych, nagłego głodu, pragnienia oraz nadwagi. Brak snu powoduje, że jemy więcej i częściej dopada nas niepohamowana chęć na jedzenie typu fast food. Utrzymująca się słaba jakość snu może prowadzić do zaburzeń metabolizmu oraz rozwoju cukrzycy. Zdrowy sen pomaga utrzymać prawidłową wagę i zachować prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
3. Badania i wyniki
Badaniem jakości snu została objęta grupa 52 osób w wieku od 19 do 45 lat. Były to osoby niepalące, bez nadwagi i zaburzeń snu. Każda z nich miała to, na czym najbardziej zależało naukowcom – unormowany harmonogram dnia, który pozwalał im na prawidłowe, regularne wysypianie się. Dodatkowo zostali poproszeni o odstawienie alkoholu, kawy, herbaty i unikanie drzemek. Badania, którym zostali poddani, odbywały się w warunkach laboratoryjnych pod stałą obserwacją zmian zachodzących w ich organizmach podczas snu. Dzień uczestnicy testów spędzali na swoich standardowych czynnościach związanych z pracą, domem, hobby etc. Prowadzili również szczegółowe zapiski dotyczące tego, co i kiedy jedzą i jaka jest wartość odżywcza ich posiłków.
Podczas badania wzięto przede wszystkim pod uwagę: efektywność snu; czas, jakiego organizm potrzebuje do zaśnięcia; czas spędzony w poszczególnych fazach snu; prawdopodobieństwo budzenia się i ponownego zasypiania w ich trakcie. Zespół badaczy odkrył, że wieczorne posiłki miały znaczący wpływ na sen, zwłaszcza u kobiet. U mężczyzn ważne było to, co spożyli przed snem – ci, którzy dostarczali organizmowi posiłki składające się z tłuszczy w godzinach wieczornych, spali mniej „efektywnie”. Spędzili również mniej czasu w fazie REM. Zła jakość snu u kobiet była nie tylko związana z wieczornym spożywaniem tłuszczy, ale ogólnie z wieczornym przyjmowaniem kalorii. Kobiety częściej budziły się podczas snu, trudniej zasypiały i potrzebowały więcej czasu na wejście w fazę REM.
Biorąc pod uwagę, jakie szkody zdrowiu wyrządza brak odpowiedniej ilości i jakości snu w świetle najnowszych badań, warto zwrócić uwagę nie tylko na to, co jemy, ale również kiedy to robimy.
Źródło: psychologytoday.com
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.