Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Dzień dobry,
tego typu objawy powinny być zdiagnozowane przez dermatologa lub alergologa, ponieważ sama Pani pisze "pokrzywka". Jeśli zmiany mają charakter swędzących bąbelków to niestety konieczne będzie odłożenie serum z witaminą C. W celu złagodzenia objawów polecam wapno rozpuszczalne 2x dziennie, leki antyhistaminowe bez recepty 1x dziennie (jeśli objawy są dotkliwe) oraz pielęgnację skóry emolientem.
Pozdrawiam,
dr Ewa Szmaj
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Pokrzywka idiopatyczna i obrzęki warg i wykwity bąbli – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy pokrzywka zejdzie z twarzy sama? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Pokrzywka u 66-letniej osoby – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy można jakoś przyspieszyć proces gojenia pokrzywki? – odpowiada Lek. Michał Lenard
- Czy przy takiej pokrzywce makijaż permanentny jest wykluczony? – odpowiada dr Ewa Szmaj
- Pokrzywka na skórze twarzy i uczucie pieczenia – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Gdzie szukać przyczyny pokrzywki na twarzy? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Ostra pokrzywka po zażyciu Polopiryny s – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Świeżb a wysypka alergiczna – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Pokrzywka fizykalna po rozpoczęciu odczulania – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski