Rukiew wodna – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne, zastosowanie w kuchni

Rukiew wodna inaczej nazywana jest rzeżuchą wodną. Jej właściwości lecznicze sprawiły, że jest bardzo często wykorzystywana w medycynie naturalnej. Nie bez powodu też uznawana jest za najzdrowszą roślinę na świecie. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć ją do swojej diety.

1. Rukiew wodna – charakterystyka

Rukiew wodna należy do rodziny kapustowatych. Wywodzi się z Europy i Azji, a jej prozdrowotne właściwości znane są od starożytności. Współcześnie uprawiana jest na wszystkich kontynentach. W naszym kraju rzadko występuje w stanie naturalnym, można ją spotkać w sklepach. Rukiew wodną występuje również jako roślina doniczkowa. Rukiew wodna ma zastosowanie w kuchni i lecznictwie. Wykorzystywane są jej liście i łodygi, które zbierane są od kwietnia do września (jeśli rukiew wodna rośnie w stanie naturalnym).

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Rukiew wodna to superprodukt, który warto włączyć do swojej diety
Rukiew wodna to superprodukt, który warto włączyć do swojej diety

2. Rukiew wodna – wartości odżywcze i kaloryczność

Amerykańscy naukowcy udowodnili, że rukiew wodna to najzdrowsze warzywo na świecie. To bogate źródło witamin, a także składników mineralnych. Rukiew wodna zawiera między innymi witaminę C, A, E, foliany, a także składniki: potas, wapń, czy żelazo. Najważniejszym związkiem w niej zawartym są izotiocyjaniany, które hamują rozwój komórek nowotworowych. Rukiew wodna w 100 gramach zawiera jedynie 11 kalorii.

Rukiew wodna - zielony superprodukt
Rukiew wodna - zielony superprodukt [6 zdjęć]

Szukasz pomysłu na wyjątkową sałatkę? Wykorzystaj jedno z najzdrowszych warzyw na świecie, czyli rukiew...

zobacz galerię

3. Rukiew wodna – właściwości prozdrowotne

Jak już wyżej wspomniano, spożywanie rukwi wodnej chroni przed rozwojem komórek rakowych. Wyciąg z rukwi wodnej stosować powinni też chorzy na awitaminozę, czyli niedobór lub brak niektórych witamin. Rukiew wodna ma więcej potasu niż słynne z jego zawartości pomidory, porównywalną ilość witaminy C jak cytrusy, jest też źródłem witaminy A. Kolejną ważną właściwością rukwi wodnej jest to, że wpływa na opóźnienie procesów starzenia. Z tego powodu nazywana jest eliksirem młodości. To dzięki m.in. zawartości witaminy E i beta-karotenu, które mają bardzo dobry wpływ na wygląd cery.

Badania przeprowadzone na grupie kobiet potwierdziły zbawienne właściwości rukwi dla wyglądu. Przez osiem tygodni kobiety spożywały codziennie rukiew wodną. Po tym czasie zauważyły widoczną poprawę wyglądu skóry – zmniejszyły się zmarszczki, zaczerwienienia, przebarwienia.

Zobacz także:

4. Rukiew wodna – wykorzystanie w kuchni

Rukiew wodną, ze względu na jej charakterystyczny lekko pieprzowy smak przełamany subtelną nutką słodyczy, można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Najprostszym jest dodanie jej do kanapek czy sałatek lub spożywanie samej. Rukiew wodna doskonale podkreśli też smak kremowych zup czy past warzywnych. Jak jeszcze ją wykorzystać? Bez obawy dodawaj ją do owocowych soków i smoothie.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!