Rukiew wodna – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne, zastosowanie w kuchni

Rukiew wodna inaczej nazywana jest rzeżuchą wodną. Jej właściwości lecznicze sprawiły, że jest bardzo często wykorzystywana w medycynie naturalnej. Nie bez powodu też uznawana jest za najzdrowszą roślinę na świecie. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć ją do swojej diety.

Rukiew wodna – charakterystyka

Rukiew wodna należy do rodziny kapustowatych. Wywodzi się z Europy i Azji, a jej prozdrowotne właściwości znane są od starożytności. Współcześnie uprawiana jest na wszystkich kontynentach. W naszym kraju rzadko występuje w stanie naturalnym, można ją spotkać w sklepach. Rukiew wodną występuje również jako roślina doniczkowa. Rukiew wodna ma zastosowanie w kuchni i lecznictwie. Wykorzystywane są jej liście i łodygi, które zbierane są od kwietnia do września (jeśli rukiew wodna rośnie w stanie naturalnym).

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Rukiew wodna – wartości odżywcze i kaloryczność

Amerykańscy naukowcy udowodnili, że rukiew wodna to najzdrowsze warzywo na świecie. To bogate źródło witamin, a także składników mineralnych. Rukiew wodna zawiera między innymi witaminę C, A, E, foliany, a także składniki: potas, wapń, czy żelazo. Najważniejszym związkiem w niej zawartym są izotiocyjaniany, które hamują rozwój komórek nowotworowych. Rukiew wodna w 100 gramach zawiera jedynie 11 kalorii.

Rukiew wodna - zielony superprodukt

Szukasz pomysłu na wyjątkową sałatkę? Wykorzystaj jedno z najzdrowszych warzyw na świecie, czyli rukiew wodną. Bogactwo witamin, składników mineralnych...

Rukiew wodna – właściwości prozdrowotne

Jak już wyżej wspomniano, spożywanie rukwi wodnej chroni przed rozwojem komórek rakowych. Wyciąg z rukwi wodnej stosować powinni też chorzy na awitaminozę, czyli niedobór lub brak niektórych witamin. Rukiew wodna ma więcej potasu niż słynne z jego zawartości pomidory, porównywalną ilość witaminy C jak cytrusy, jest też źródłem witaminy A. Kolejną ważną właściwością rukwi wodnej jest to, że wpływa na opóźnienie procesów starzenia. Z tego powodu nazywana jest eliksirem młodości. To dzięki m.in. zawartości witaminy E i beta-karotenu, które mają bardzo dobry wpływ na wygląd cery.

Badania przeprowadzone na grupie kobiet potwierdziły zbawienne właściwości rukwi dla wyglądu. Przez osiem tygodni kobiety spożywały codziennie rukiew wodną. Po tym czasie zauważyły widoczną poprawę wyglądu skóry – zmniejszyły się zmarszczki, zaczerwienienia, przebarwienia.

Rukiew wodna – wykorzystanie w kuchni

Rukiew wodną, ze względu na jej charakterystyczny lekko pieprzowy smak przełamany subtelną nutką słodyczy, można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Najprostszym jest dodanie jej do kanapek czy sałatek lub spożywanie samej. Rukiew wodna doskonale podkreśli też smak kremowych zup czy past warzywnych. Jak jeszcze ją wykorzystać? Bez obawy dodawaj ją do owocowych soków i smoothie.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

6 produktów, które poprawią i pogorszą twój nastrój

6 produktów, które poprawią i pogorszą twój nastrój

Jesienna depresja Jesienią coraz więcej osób skarży się na sezonowe zaburzenia afektywne, popularnie zwane jako SAD (Seasonal Affective Disorder). To rodzaj depresji, która pojawia się po lecie. Spowodowana jest zmniejszeniem poziomu światła słonecznego...

Produkty żywnościowe

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Dlaczego warto jeść fermentowane produkty? Proces fermentacji sprawia, że jedzenie lepiej się trawi, a składniki odżywcze szybciej się wchłaniają (...) . Fermentacja powoduje też, że jedzenie staje się bardziej odżywcze. Badania pokazały,...

Produkty żywnościowe

Te produkty jedz w duecie

Te produkty jedz w duecie

Łącząc niektóre produkty wyciśniesz z nich dobroczynne właściwości odżywcze. Zobacz, które pokarmy warto jeść w duecie. Wystarczy przyswoić kilka (...) przy pomocy witaminy C. Pamiętaj, że najwięcej witaminy C znajduje się właśnie...

Produkty żywnościowe

Tańsze zamienniki superproduktów

Tańsze zamienniki superproduktów

, który powinniśmy dodać do codziennego menu. Większość z nich to produkty egzotyczne, które są trudno dostępne, a w dodatku kosztowne. Oto lista zamienników

Produkty żywnościowe

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Pestki granatu Pestki granatu to idealna przekąska dla osób na diecie! Ułatwiają odchudzanie, przyspieszają spalanie tłuszczu oraz są źródłem błonnika, dlatego warto je jeść, gdy chcemy schudnąć. Poza tym jest w nich duża dawka witaminy C oraz antyoksydantów,...

Produkty żywnościowe

Czym zastąpić drogie składniki w przepisach?

Czym zastąpić drogie składniki w przepisach?

Mąka ararutowa Jeśli w przepisie pojawi się ten składnik, możesz zastąpić go podwójną ilością mąki uniwersalnej. Trik ten działa wówczas, gdy nie chodzi o posiłek dla osób z nietolerancją glutenu. Ekstrakt z wanilii Ekstrakt z wanilii wymagany w przepisach...

Produkty żywnościowe

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Lepiężnik Liście i korzeń lepiężnika zawierają substancję, która blokuje reakcje alergiczne. Nie jest ona jednak zalecana dzieciom i osobom powyżej 65 roku życia, a także uczulonym na ambrozję. Korzeń zawiera spore ilości alkaloidów pirolizydynowych,...