Amarantus – przepisy

spis treści
rozwiń

Amarantus, nazywany szarłatem lub „zbożem XXI wieku”, zyskuje obecnie coraz większą popularność. Roślina ta zawiera szereg cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety? W jaki sposób przyrządzić ziarna, by wydobyć ich niezwykłe walory smakowe?

Które zboża są najzdrowsze?
Które zboża są najzdrowsze? [10 zdjęć]

Produkty z przetworzonego ziarna są często obecne na półkach sklepów, gdyż mają dłuższą świeżość. Problem...

zobacz galerię

1. Właściwości amarantusa

W ziarnach amarantusa znajdziemy zarówno cenne dla naszego organizmu białko, jak i węglowodany oraz tłuszcze – przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom złego cholesterolu. Roślina ta powinna znaleźć się w diecie każdej osoby, która troszczy się o swoją sylwetkę – zawarty w niej błonnik pozytywnie wpływa na procesy metaboliczne, co sprzyja utracie zbędnych kilogramów. Dzięki obecności antyoksydantów, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki, wyraźnie poprawiając tym samym stan naszych włosów, skóry i paznokci, opóźnia też proces starzenia.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Amarantus stanowi ponadto świetne źródło minerałów – przede wszystkim skwalenu, uważanego za eliksir młodości. Związek ten nie tylko poprawia kondycję naszej skóry, ale dodatkowo usprawnia pracę tak ważnych narządów, jak wątroba i trzustka. Poza tym znajdziemy tu sporą ilość wapnia oraz magnezu – pierwiastków niezbędnych dla właściwego funkcjonowania układu kostnego i nerwowego. W jego składzie są też obecne  żelazo, potas, cynk, a dodatkowo szereg witamin: A, C, E oraz B.

Amarantus jest dostępny w naszym kraju w różnych postaciach. Najczęściej występuje w formie mąki, która nadaje wypiekom ciekawy, nieco orzechowy smak, a w dodatku sprawia, że są one bardziej trwałe i pulchne. Często jest wykorzystywany także do wyrobu makaronów. Ciekawym sposobem podania amarantusa jest popping, przypominający nieco popcorn. Idealnie komponuje się on z mlekiem lub jogurtem. Nasiona amarantusa są wykorzystywane jako dodatek do potraw. Warto podkreślić, że ziarna tej rośliny z powodzeniem mogą zostać włączone do diety przez osoby nietolerujące glutenu.

2. Kasza jaglana z amarantusem

Idealną propozycją na lekkie, a jednocześnie treściwe śniadanie jest kasza jaglana z amarantusem. Do przygotowania posiłku potrzebujemy 2,5 łyżki kaszy, 1 łyżkę ziaren amarantusa, 1 szklankę wody oraz 1 łyżkę masła. Smaku doda połówka jabłka, odrobina imbiru i ulubione ziarna, najlepiej w postaci zmielonej. Mogą to być pestki słonecznika, dyni czy też siemię lniane. Potrzebna jest ponadto 1 łyżeczka stołowa miodu i nieco mniej niż połowa szklanki jogurtu naturalnego, dzięki któremu całość będzie miała odpowiednią konsystencję.

Przygotowanie dania jest niezwykle proste. Po zagotowaniu posolonej wody należy dodać do niej amarantus, jabłko, masło i imbir. Wymieszane składniki gotujemy około 30 minut, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kolejne 20 minut. Następnie dodajemy pozostałe produkty, ponownie mieszamy i gotowe!

3. Kotlety z amarantusem i mięsem z indyka

Amarantus sprawdzi się także w przypadku dania obiadowego. Idealnie komponuje się z drobiem – godne polecenia są m.in. kotlety z mięsa indyczego i ziarnami szarłatu. Poza 500 g mięsa i 3/4 szklanki ekspandowanego amarantusa na naszej zakupowej liście powinny znaleźć się suszone pomidory (potrzebujemy 4 kawałków, ale przyda się także olej ze słoika) i przyprawy – pieprz, sól, słodka papryka, kolendra, kurkuma oraz oregano. Zmielone z pomidorami mięso przekładamy do miski, do której dodajemy następnie 4 łyżki wody, 1 łyżkę oliwy z suszonych pomidorów, amarantus oraz przyprawy. Po wyrobieniu mięsa formujemy niezbyt grube kotleciki, które w dalszej kolejności obtaczamy w pomidorowej oliwie. Kotlety smażymy bez użycia tłuszczu, po około 5 minut z każdej strony. Możemy podawać je z jogurtem naturalnym, sałatą oraz ziemniakami.

4. Amarantus na deser

Jeżeli mamy ochotę na amarantusowy deser, którego przygotowanie nie zajmie wiele czasu, to warto postawić na amarantus z owocami. Na jedną porcję będziemy potrzebować połowy banana, 1 kiwi, 2 łyżki poppingu, mały jogurt naturalny, odrobinę kakao i w miarę uznania niewielką ilość syropu z agawy do smaku. Owoce należy pokroić w plastry, a następnie w pucharku lub wysokiej szklance układać je warstwami na przemian z jogurtem i poppingiem, całość polewając syropem i posypując kakao. Banana i kiwi możemy zastąpić  innymi owocami, jeżeli te nie do końca przypadają nam do gustu.

5. Placki z amarantusem

Na podwieczorek lub kolację możemy zaserwować przepyszne placki. Jeżeli zależy nam na przygotowaniu posiłku dla 4 osób, to potrzebne będzie 5 dag mąki z amarantusa i 25 dag ziaren, 2 szklanki wywaru warzywnego, 1 średniej wielkości cebula, 2 jajka i około 3 łyżki ulubionych ziół, np. natki pietruszki i szczypiorku.

Po zagotowaniu bulionu dodajemy do niego podsmażone ziarna, a następnie całość gotujemy na niewielkim ogniu przez kwadrans. Po upływie wyznaczonego czasu garnek należy zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem do momentu, aż jego zawartość ostygnie i napęcznieje. Do ostudzonego amarantusa dodajemy rozbite widelcem jajko wymieszane z mąką, a następnie pokrojoną w kostkę cebulę i zioła. Po dokładnym wymieszaniu możemy przystąpić do smażenia. Na rozgrzaną na patelni oliwę nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy około 5 minut z każdej strony. Gotowe placki możemy podać z sosem.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!