Amarantus – przepisy

Amarantus, nazywany szarłatem lub „zbożem XXI wieku”, zyskuje obecnie coraz większą popularność. Roślina ta zawiera szereg cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety? W jaki sposób przyrządzić ziarna, by wydobyć ich niezwykłe walory smakowe?

Które zboża są najzdrowsze?
Które zboża są najzdrowsze? [10 zdjęć]

Produkty z przetworzonego ziarna są często obecne na półkach sklepów, gdyż mają dłuższą świeżość. Problem...

zobacz galerię

1. Właściwości amarantusa

W ziarnach amarantusa znajdziemy zarówno cenne dla naszego organizmu białko, jak i węglowodany oraz tłuszcze – przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom złego cholesterolu. Roślina ta powinna znaleźć się w diecie każdej osoby, która troszczy się o swoją sylwetkę – zawarty w niej błonnik pozytywnie wpływa na procesy metaboliczne, co sprzyja utracie zbędnych kilogramów. Dzięki obecności antyoksydantów, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki, wyraźnie poprawiając tym samym stan naszych włosów, skóry i paznokci, opóźnia też proces starzenia.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Amarantus stanowi ponadto świetne źródło minerałów – przede wszystkim skwalenu, uważanego za eliksir młodości. Związek ten nie tylko poprawia kondycję naszej skóry, ale dodatkowo usprawnia pracę tak ważnych narządów, jak wątroba i trzustka. Poza tym znajdziemy tu sporą ilość wapnia oraz magnezu – pierwiastków niezbędnych dla właściwego funkcjonowania układu kostnego i nerwowego. W jego składzie są też obecne  żelazo, potas, cynk, a dodatkowo szereg witamin: A, C, E oraz B.

Amarantus jest dostępny w naszym kraju w różnych postaciach. Najczęściej występuje w formie mąki, która nadaje wypiekom ciekawy, nieco orzechowy smak, a w dodatku sprawia, że są one bardziej trwałe i pulchne. Często jest wykorzystywany także do wyrobu makaronów. Ciekawym sposobem podania amarantusa jest popping, przypominający nieco popcorn. Idealnie komponuje się on z mlekiem lub jogurtem. Nasiona amarantusa są wykorzystywane jako dodatek do potraw. Warto podkreślić, że ziarna tej rośliny z powodzeniem mogą zostać włączone do diety przez osoby nietolerujące glutenu.

2. Kasza jaglana z amarantusem

Idealną propozycją na lekkie, a jednocześnie treściwe śniadanie jest kasza jaglana z amarantusem. Do przygotowania posiłku potrzebujemy 2,5 łyżki kaszy, 1 łyżkę ziaren amarantusa, 1 szklankę wody oraz 1 łyżkę masła. Smaku doda połówka jabłka, odrobina imbiru i ulubione ziarna, najlepiej w postaci zmielonej. Mogą to być pestki słonecznika, dyni czy też siemię lniane. Potrzebna jest ponadto 1 łyżeczka stołowa miodu i nieco mniej niż połowa szklanki jogurtu naturalnego, dzięki któremu całość będzie miała odpowiednią konsystencję.

Przygotowanie dania jest niezwykle proste. Po zagotowaniu posolonej wody należy dodać do niej amarantus, jabłko, masło i imbir. Wymieszane składniki gotujemy około 30 minut, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kolejne 20 minut. Następnie dodajemy pozostałe produkty, ponownie mieszamy i gotowe!

3. Kotlety z amarantusem i mięsem z indyka

Amarantus sprawdzi się także w przypadku dania obiadowego. Idealnie komponuje się z drobiem – godne polecenia są m.in. kotlety z mięsa indyczego i ziarnami szarłatu. Poza 500 g mięsa i 3/4 szklanki ekspandowanego amarantusa na naszej zakupowej liście powinny znaleźć się suszone pomidory (potrzebujemy 4 kawałków, ale przyda się także olej ze słoika) i przyprawy – pieprz, sól, słodka papryka, kolendra, kurkuma oraz oregano. Zmielone z pomidorami mięso przekładamy do miski, do której dodajemy następnie 4 łyżki wody, 1 łyżkę oliwy z suszonych pomidorów, amarantus oraz przyprawy. Po wyrobieniu mięsa formujemy niezbyt grube kotleciki, które w dalszej kolejności obtaczamy w pomidorowej oliwie. Kotlety smażymy bez użycia tłuszczu, po około 5 minut z każdej strony. Możemy podawać je z jogurtem naturalnym, sałatą oraz ziemniakami.

4. Amarantus na deser

Jeżeli mamy ochotę na amarantusowy deser, którego przygotowanie nie zajmie wiele czasu, to warto postawić na amarantus z owocami. Na jedną porcję będziemy potrzebować połowy banana, 1 kiwi, 2 łyżki poppingu, mały jogurt naturalny, odrobinę kakao i w miarę uznania niewielką ilość syropu z agawy do smaku. Owoce należy pokroić w plastry, a następnie w pucharku lub wysokiej szklance układać je warstwami na przemian z jogurtem i poppingiem, całość polewając syropem i posypując kakao. Banana i kiwi możemy zastąpić  innymi owocami, jeżeli te nie do końca przypadają nam do gustu.

5. Placki z amarantusem

Na podwieczorek lub kolację możemy zaserwować przepyszne placki. Jeżeli zależy nam na przygotowaniu posiłku dla 4 osób, to potrzebne będzie 5 dag mąki z amarantusa i 25 dag ziaren, 2 szklanki wywaru warzywnego, 1 średniej wielkości cebula, 2 jajka i około 3 łyżki ulubionych ziół, np. natki pietruszki i szczypiorku.

Po zagotowaniu bulionu dodajemy do niego podsmażone ziarna, a następnie całość gotujemy na niewielkim ogniu przez kwadrans. Po upływie wyznaczonego czasu garnek należy zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem do momentu, aż jego zawartość ostygnie i napęcznieje. Do ostudzonego amarantusa dodajemy rozbite widelcem jajko wymieszane z mąką, a następnie pokrojoną w kostkę cebulę i zioła. Po dokładnym wymieszaniu możemy przystąpić do smażenia. Na rozgrzaną na patelni oliwę nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy około 5 minut z każdej strony. Gotowe placki możemy podać z sosem.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!