Amarantus – przepisy

Amarantus, nazywany szarłatem lub „zbożem XXI wieku”, zyskuje obecnie coraz większą popularność. Roślina ta zawiera szereg cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety? W jaki sposób przyrządzić ziarna, by wydobyć ich niezwykłe walory smakowe?

Które zboża są najzdrowsze?

Produkty z przetworzonego ziarna są często obecne na półkach sklepów, gdyż mają dłuższą świeżość. Problem tkwi w tym, że przetworzone ziarna są uboższe...

Właściwości amarantusa

W ziarnach amarantusa znajdziemy zarówno cenne dla naszego organizmu białko, jak i węglowodany oraz tłuszcze – przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom złego cholesterolu. Roślina ta powinna znaleźć się w diecie każdej osoby, która troszczy się o swoją sylwetkę – zawarty w niej błonnik pozytywnie wpływa na procesy metaboliczne, co sprzyja utracie zbędnych kilogramów. Dzięki obecności antyoksydantów, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki, wyraźnie poprawiając tym samym stan naszych włosów, skóry i paznokci, opóźnia też proces starzenia.

Polecane wideo:

Amarantus stanowi ponadto świetne źródło minerałów – przede wszystkim skwalenu, uważanego za eliksir młodości. Związek ten nie tylko poprawia kondycję naszej skóry, ale dodatkowo usprawnia pracę tak ważnych narządów, jak wątroba i trzustka. Poza tym znajdziemy tu sporą ilość wapnia oraz magnezu – pierwiastków niezbędnych dla właściwego funkcjonowania układu kostnego i nerwowego. W jego składzie są też obecne  żelazo, potas, cynk, a dodatkowo szereg witamin: A, C, E oraz B.

Amarantus jest dostępny w naszym kraju w różnych postaciach. Najczęściej występuje w formie mąki, która nadaje wypiekom ciekawy, nieco orzechowy smak, a w dodatku sprawia, że są one bardziej trwałe i pulchne. Często jest wykorzystywany także do wyrobu makaronów. Ciekawym sposobem podania amarantusa jest popping, przypominający nieco popcorn. Idealnie komponuje się on z mlekiem lub jogurtem. Nasiona amarantusa są wykorzystywane jako dodatek do potraw. Warto podkreślić, że ziarna tej rośliny z powodzeniem mogą zostać włączone do diety przez osoby nietolerujące glutenu.

Kasza jaglana z amarantusem

Idealną propozycją na lekkie, a jednocześnie treściwe śniadanie jest kasza jaglana z amarantusem. Do przygotowania posiłku potrzebujemy 2,5 łyżki kaszy, 1 łyżkę ziaren amarantusa, 1 szklankę wody oraz 1 łyżkę masła. Smaku doda połówka jabłka, odrobina imbiru i ulubione ziarna, najlepiej w postaci zmielonej. Mogą to być pestki słonecznika, dyni czy też siemię lniane. Potrzebna jest ponadto 1 łyżeczka stołowa miodu i nieco mniej niż połowa szklanki jogurtu naturalnego, dzięki któremu całość będzie miała odpowiednią konsystencję.

Przygotowanie dania jest niezwykle proste. Po zagotowaniu posolonej wody należy dodać do niej amarantus, jabłko, masło i imbir. Wymieszane składniki gotujemy około 30 minut, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kolejne 20 minut. Następnie dodajemy pozostałe produkty, ponownie mieszamy i gotowe!

Kotlety z amarantusem i mięsem z indyka

Amarantus sprawdzi się także w przypadku dania obiadowego. Idealnie komponuje się z drobiem – godne polecenia są m.in. kotlety z mięsa indyczego i ziarnami szarłatu. Poza 500 g mięsa i 3/4 szklanki ekspandowanego amarantusa na naszej zakupowej liście powinny znaleźć się suszone pomidory (potrzebujemy 4 kawałków, ale przyda się także olej ze słoika) i przyprawy – pieprz, sól, słodka papryka, kolendra, kurkuma oraz oregano. Zmielone z pomidorami mięso przekładamy do miski, do której dodajemy następnie 4 łyżki wody, 1 łyżkę oliwy z suszonych pomidorów, amarantus oraz przyprawy. Po wyrobieniu mięsa formujemy niezbyt grube kotleciki, które w dalszej kolejności obtaczamy w pomidorowej oliwie. Kotlety smażymy bez użycia tłuszczu, po około 5 minut z każdej strony. Możemy podawać je z jogurtem naturalnym, sałatą oraz ziemniakami.

Amarantus na deser

Jeżeli mamy ochotę na amarantusowy deser, którego przygotowanie nie zajmie wiele czasu, to warto postawić na amarantus z owocami. Na jedną porcję będziemy potrzebować połowy banana, 1 kiwi, 2 łyżki poppingu, mały jogurt naturalny, odrobinę kakao i w miarę uznania niewielką ilość syropu z agawy do smaku. Owoce należy pokroić w plastry, a następnie w pucharku lub wysokiej szklance układać je warstwami na przemian z jogurtem i poppingiem, całość polewając syropem i posypując kakao. Banana i kiwi możemy zastąpić  innymi owocami, jeżeli te nie do końca przypadają nam do gustu.

Placki z amarantusem

Na podwieczorek lub kolację możemy zaserwować przepyszne placki. Jeżeli zależy nam na przygotowaniu posiłku dla 4 osób, to potrzebne będzie 5 dag mąki z amarantusa i 25 dag ziaren, 2 szklanki wywaru warzywnego, 1 średniej wielkości cebula, 2 jajka i około 3 łyżki ulubionych ziół, np. natki pietruszki i szczypiorku.

Po zagotowaniu bulionu dodajemy do niego podsmażone ziarna, a następnie całość gotujemy na niewielkim ogniu przez kwadrans. Po upływie wyznaczonego czasu garnek należy zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem do momentu, aż jego zawartość ostygnie i napęcznieje. Do ostudzonego amarantusa dodajemy rozbite widelcem jajko wymieszane z mąką, a następnie pokrojoną w kostkę cebulę i zioła. Po dokładnym wymieszaniu możemy przystąpić do smażenia. Na rozgrzaną na patelni oliwę nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy około 5 minut z każdej strony. Gotowe placki możemy podać z sosem.

Komentarze (1)
~Renata36
~Renata36 ponad rok temu

Przy odchudzaniu polecam zastosować suplementy na odchudzanie - te naturalne, likwidują poczucie głodu i przyspieszają proces odchudzania. Ja stosuję suplement afrykańskie mango z rankingu rtno.pl, jestem z niego bardzo zadowolona

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zdrowe przepisy
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Zdrowe przepisy
Zdrowe przepisy

Tarta na obiad czy na deser? Którą dziś wybierzesz?

Tarta na obiad czy na deser? Którą dziś wybierzesz?

Tarta z malinami i mascarpone Maliny to jedne z najcenniejszych i najzdrowszych letnich owoców. Włączenie ich do codziennej, lekkiej diety oczyści organizm i uzupełni niedobór witaminy C. Nie musisz jednak traktować ich jako przekąski między posiłkami....

Zdrowe przepisy

7 aromatycznych przepisów z jabłkami w roli głównej

7 aromatycznych przepisów z jabłkami w roli głównej

na jesienną słotę niż kubek ciepłej i zdrowej herbaty? A jeśli znudziła ci się ta czarna lub zielona, możesz sięgnąć po nasz przepis na owocowy napar (...) Jesień najlepszym sezonem na jabłka Sezon na jabłka trwa w najlepsze...

Zdrowe przepisy

Koktajl z jagodami

Koktajl z jagodami

Czarne jagody są pyszne same w sobie - najlepiej smakują od razu po zerwaniu z krzaczka. Jednak istnieją przepisy, które podkreślają

Zdrowe przepisy

Sangria

Sangria

Sangria to tradycyjny hiszpański napój. Robiona jest na bazie wina z dodatkiem owoców, soków owocowych, lodu oraz wzmacniaczy smakowych w postaci różnych trunków.

Zdrowe przepisy

Wiśniowy koktajl

Wiśniowy koktajl

Pyszny koktajl wiśniowy z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi owoce i lekką nutkę alkoholu!

Zdrowe przepisy

Koktajl z malin

Koktajl z malin

Maliny to źródło witamin C i B3, a także cynku, potasu i błonnika. Łagodzą bóle, wspomagają układ trawienny i odporność.

Zdrowe przepisy

16 niecodziennych produktów, które możesz grillować

16 niecodziennych produktów, które możesz grillować

planujesz podanie burgerów z soczystą grillowaną wołowiną, to obok nich nie może oczywiście zabraknąć frytek. Proponujemy jednak zdrowszą wersję (...) wcześniej rusztu. Przygotuj więc owocowe ciasto według sprawdzonego przepisu...

Zdrowe przepisy

26 propozycji na lunch poniżej 400 kalorii

26 propozycji na lunch poniżej 400 kalorii

, może być prawdziwym wyzwaniem. Jeśli nie masz pomysłów na zdrowy i lekki lunch, koniecznie wykorzystaj nasze propozycje. Mamy dla ciebie przepisy na smaczne (...) witamin i minerałów, fasola jest źródłem białka, a...