Apiterapia

Apiterapia to dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem i profilaktyką problemów zdrowotnych za pomocą produktów pszczelich. Dawniej mówiono o niej jako o leczeniu schorzeń reumatycznych jadem pszczelim.

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

Obecnie ta dziedzina lecznictwa nosi nazwę apitoksynoterapii, zaś pod terminem apiterapii rozumie się leczenie chorób produktami przetworzonymi lub wydzielanymi przez pszczoły, jak np.: wosk, jad pszczeli, pyłek kwiatowy czy mleczko pszczele.

spis treści

1. Lecznicze właściwości miodu

W Polsce apiterapia ma bardzo długą i bogatą tradycję. Ludzie od wieków wykorzystywali produkty pszczele jako lekarstwa na różne dolegliwości. Zawierają one m.in. wysokowartościowe białka, aminokwasy egzogenne, kwasy organiczne, enzymy, wszystkie witaminy, biopierwiastki oraz substancje biologicznie aktywne.

Produkty pszczele wydzielone i przetworzone przez pszczoły to:

  • pyłek kwiatowy – produkt zebrany przez pszczoły,
  • pierzga, miód, propolis (kit pszczeli) – produkty zebrane i przetworzone przez pszczołę,
  • mleczko, jad, wosk – produkty wydzielone przez pszczołę.

Produkty pszczele stanowią dla człowieka bogactwo cennych właściwości. Większość wykazuje działanie przyspieszające regenerację tkanek, wpomagające działanie układu immunologicznego oraz niespecyficzne oddziaływanie na cały organizm, co skutkuje ogólną poprawą samopoczucia lub szybkim powrotem do zdrowia po przebytej chorobie.

Produkty pszczele mają dużą przewagę nad syntetycznymi, ponieważ ich stosowanie nie wywołuje skutków ubocznych oraz są łatwo przyswajane przez organizm.

Miód pszczeli leczy m.in. choroby:

  • układu oddechowego (kaszel, katar, zapalenie gardła),
  • układu krążenia (choroby wieńcowe, nerwice serca, wysokie ciśnienie),
  • układu pokarmowego (wrzody żołądka i dwunastnicy, odtruwa organizm, wzmacnia wątrobę, poprawia perystaltykę),
  • układu moczowego (działa moczopędnie, diuretycznie),
  • układu nerwowego (wzmacnia układ nerwowy, uspokaja, poprawia nastrój),
  • skóry (przyspiesza gojenie się ran, oparzeń i odmrożeń).

    2. Właściwości propolisu i mleczka pszczelego

Właściwości propolisu pozwalają leczyć schorzenia:

  • układu oddechowego (grypy, przeziębienia, zapalenia krtani),
  • układu pokarmowego (zapalenie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, nieżyty przewodu pokarmowego, zatrucia alkoholowe),
  • skóry (oparzenia, odleżyny, rany).

Mleczko pszczele wytwarzają pszczoły karmicielki. Karmią nim młode larwy oraz matkę pszczół. Matka karmiona tylko mleczkiem pszczelim potrafi złożyć do 2000 jajeczek w ciągu doby, o masie równej masie własnego ciała. Mleczko pszczele ze względu na swój bogaty skład ułatwia przemianę materii, zwiększa aktywność życiową.

Właściwości mleczka pszczelego są wykorzystywane w leczeniu:

  • chorób serca,
  • chorób układu trawienia,
  • niedokrwistości,
  • ran,
  • schorzeń narządu wzroku i słuchu,
  • nerwic,
  • schizofrenii.

    3. Właściwości jadu i wosku pszczelego

Jad pszczeli ma zastosowanie w leczeniu chorób reumatycznych. Nazywa się to apitoksynoterapią. Wprowadzony do organizmu człowieka jad wywołuje silne reakcje odpornościowe. Leczenie polega na żądleniu przez pszczoły w odpowiednich cyklach, a także podaniu jadu w zastrzykach. Jad pszczeli jest produktem często uczulającym.

Jego właściwości mają znaczenie w leczeniu:

  • schorzeń układu nerwowego,
  • chorób układu krążenia,
  • astmy,
  • ran.

Wosk pszczeli stosuje się w leczeniu kataru siennego, w ropnych chorobach skóry, w okładach na różne choroby reumatyczne. Świece wykonane z wosku pszczelego odświeżają powietrze, likwidują zapach dymu papierowego, korzystnie jonizują powietrze.

Apiterapia jest dziedziną medycyny niekonwencjonalnej. Jednak w przypadku poważnych schorzeń warto skontaktować się z lekarzem, a terapia jadem pszczelim powinna odbywać się tylko pod nadzorem specjalisty.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Ważne tematy