Kukurydza - kalorie, składniki odżywcze, odmiany, właściwości zdrowotne, przepisy

Kukurydza to obecnie jedna z najpopularniejszych roślin uprawnych świata - co roku zbiera się ok. 850 milionów ton żółtych nasion. Obecnie spożywamy ją głównie w postaci płatków śniadaniowych, mąki i kasz. Jest uprawiana także na paszę dla zwierząt. Nie wszyscy zdajemy sobie jednak sprawę z tego, że kolby kukurydzy są bogactwem witamin i składników odżywczych regulujących pracę naszego organizmu.

Kukurydza - kalorie

W 100 gramach kukurydzy znaleźć można 88 kalorii.

Polecane wideo:

Kukurydza - historia

Chociaż była uprawiana już 7 tysięcy lat temu przez plemiona zamieszkujące Amerykę Łacińską, to w Europie pojawiła się dopiero w XVI wieku za sprawą Krzysztofa Kolumba. Później trafiła do Azji i Afryki. Do Polski dotarła dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku z Rumunii lub Węgier. „Złoto Indian” jak jest nazywana kukurydza, to nie tylko znane nam żółte kolby.

Kukurydza - odmiany

Odmian kukurydzy są tysiące, oprócz tej najpopularniejszej żółtej, znana jest np. kukurydza biała, czerwona, niebieska. Istnieją też kolby o różnokolorowych ziarnach. Idealne warunki dla jej wzrostu zapewnia klimat podzwrotnikowy, jednak równie dobrze adaptuje się w klimacie umiarkowanym. W zależności od przeznaczenia, najczęściej są uprawiane trzy rodzaje: kukurydza cukrowa, którą kupujemy w kolbach i możemy znaleźć w puszkach, kukurydza pastewna przeznaczona na paszę dla zwierząt oraz kukurydza zbożowa na mąkę i kasze.

Co znajdziemy w kukurydzy?

Kukurydza to przede wszystkim bogate źródło witamin i składników odżywczych. Znajdziemy w niej witaminę C, kwas foliowy i niacynę. Ponadto zawiera witaminy A, D, E i L oraz witaminy z grupy B. Ziarna kukurydzy składają się w 70 proc. z węglowodanów, 15 proc. z białka i 8 proc. z tłuszczu. W kukurydzy znajdziemy również magnez, wapń, selen, cynk, potas, żelazo, miedź oraz fosfor i jod. Swój żółty kolor zawdzięcza karotenoidom, takim jak zeaksantyna i luteina.

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

Chociaż nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, buraki są bardzo korzystne dla zdrowia. Zawierają żelazo, błonnik i witaminę C. Dzięki tak bogatemu składowi pomagają...

Kukurydza - właściwości zdrowotne

Kukurydza jest dość kaloryczna, w 100 g znajdziemy 110 kcal. W związku z tym nie jest polecana osobom na diecie. Obecnie popularność kukurydzy wzrasta ze względu na brak glutenu w ziarnach. Dzięki zawartości witaminy E  odżywia i nawilża skórę, a z kolei beta-karoten zapewnia jej zdrowy, brzoskwiniowy odcień.

Obecność antyoksydantów, takich jak zeaksantyna i luteina, chroni wzrok i zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Luteina jest polecana nie tylko osobom uskarżającym się na pogarszanie wzroku, ale także kobietom w ciąży. Regularnie jedzona wpływa na odpowiedni rozwój płodu, a u kobiet niebędących w ciąży - na owulację. Z uwagi na zwartość selenu jest polecana jako wspomaganie terapii antynowotworowej.  Dobra jest też dla osób, które zmagają się z chorobami nerek. Żółte ziarna wspomagają też pracę wątroby i pomagają usuwać z organizmu złogi nagromadzonego cholesterolu. W problemach związanych z układem moczowym i w częstym występowaniu zapalenia pęcherza moczowego poleca się picie wody pozostałej po ugotowaniu kukurydzy.

Kukurydza - przepisy

Kukurydza, obok fasoli i papryki, jest podstawą kuchni meksykańskiej. Przygotowuje się z niej zupy oraz farsze, np. do naleśników, ale może być też samodzielnym dodatkiem do dania mięsnego. Ponadto z ziaren piecze się ciasta i przygotowuje napoje, takie jak atoli, czyli popularny w Ameryce Środkowej napój z miodem i brązowym cukrem. Jednak równie dobrze smakuje gotowana lub pieczona na grillu. Aby ją ugotować należy włożyć ją do garnka z wodą o temperaturze 90 st. C. Zazwyczaj wystarczy już 10 minut, aby stała się miękka i soczysta. Możemy ją też grillować. Kolbę kukurydzy wystarczy obłożyć masłem oraz zawinąć w folię aluminiową, a następnie zapiekać przez kilka minut z każdej strony. Warto wiedzieć, że kukurydzy nie znajdziemy jedynie w kuchni meksykańskiej. Pełni główną rolę we włoskiej polencie i rumuńskiej mamałydze.

Jak wybrać idealną kukurydzę, która będzie smakować wszystkim domownikom? Powinna być przede wszystkim owinięta zielonymi liśćmi, a charakterystyczne „włosy” - błyszczące i sprawiające wrażenie mokrych. Lepiej wybierać kolby o ziarnach żółtych, jednak nie ciemnożółtych. W przeciwnym wypadku ziarna będą twarde i niezbyt soczyste. Pamiętajmy też, że kolby nie powinny mieć żółtych bądź pokrytych plamami liści – to oznaka starości.

Komentarze (9)
~kasia
~kasia ponad rok temu

A ja nie mam tym problemu co jeść.Poprostu jem to co lubie, aczkolwiek zmieniłam nawyki żywieniowe.Miałam jeszcze kilka kg do zrzucenia.Udało mi się :) poleciła mi koleżanka taki fajny program(idealnafigura.com/gberes),dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę a jem to co lubie.Super

Odpowiedz
~ze wsi
~ze wsi ponad rok temu

@~Nick: Bzdura kompletna - W Europie dominują uprawy konwencjonalne albo mieszańcowe czyli bez modyfikacji GMO. W Polsce jest zakaz uprawy kukurydzy modyfikowanej genetycznie. A w Czechach tylko 1 odmiana ma modyfikacje odporności na omacnice prosowiankę. Tak więc jak byś powiedział że nawożona, pryskana to ok ale nie modyfikowana genetycznie.

Odpowiedz
~wefwe
~wefwe ponad rok temu

Zapomnieliście wspomnieć, że większość już upraw to kukurydza GMO, bardzo szkodliwa dla zdrowia. Opluwacie witamine B17 i inne naturalne preparaty faktycznie skuteczne ale propagujecie sztuczne jedzenie. Kpina. Schowajcie się pismaki za pieniądze korporacji i firm farmaceutycznych. WON!!!

Odpowiedz
~felicja
~felicja ponad rok temu

Jaki cholesterol? Co najmniej dla dobiety powinien byc 270, a dla mezczyzn troche mniej, i o jakim my cholesterorze mowimy? Natomiast co chodzi o kukurydze, to mniejmy na uwadze to, iz nie powinna ona byc z GMO...., a powinna miec w sobie tyle wytamin co inne uprawy. Wiec ta dzisiejsza kukurydza nic nie zdziala,... gdyz mam ziemie wyjalowiana, do tego stropnia,ze tylko szukac takich upraw ,ktore by zawieraly 100% mineralow i witamin.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Dieta online

~Monika1115 • ostatni post 15 godzin temu

3
Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Owoce

Odmiany śliwek i ich zastosowanie

Odmiany śliwek i ich zastosowanie

śliwek mają podobne wartości odżywcze, różnią się jednak ilością kalorii. Świeże śliwki zawierają 45 kcal/100gram. To bogate źródło witaminy A, witaminy (...) czemu dieta bogata w te owoce działa antynowotworowo oraz...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Marchewka zamiast chrupek

Marchewka zamiast chrupek

Warto przekonać dziecko do jedzenia warzyw ze względu na ich składniki odżywcze.

Grzyby

Grzyby shiitake - właściwości zdrowotne

Grzyby shiitake - właściwości zdrowotne

Japoński sekret Te niskokaloryczne, brązowe i mięsiste grzyby są nie tylko smaczne, ale i bardzo odżywcze. Ze względu na prozdrowotne właściwości (...) (i jedynie 34 kalorie). Właściwości...

Składniki odżywcze

Zdrowotne właściwości ziemniaków

Zdrowotne właściwości ziemniaków

potas, który jest korzystny w diecie dla osób z nadciśnieniem. * Skórka ziemniaka - więcej zalet niż sam ziemniak * Ziemniaki - historia, skład, właściwości, przepisy * Zwykłe ziemniaki kontra bataty - które wybierasz?

Produkty żywnościowe

Głóg - jesienny superprodukt dla zdrowia serca

Głóg - jesienny superprodukt dla zdrowia serca

w witaminy i składniki odżywcze są nie tylko owoce głogu, ale także jego kwiaty i liście. Kwiaty są źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz soli (...) . Głóg zawiera także spore ilości błonnika i olejków eterycznych. Zdrowotne...

Witaminy z grupy B

Kalorie w melonie - składniki odżywcze, zastosowanie

tego owocu, które różnią się nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Kalorie w melonie - składniki odżywcze Melon kantalupa to owoc w kształcie (...) ma bardzo słodki i pomarańczowy miąższ,...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości gorzkiego melona

Właściwości gorzkiego melona

Dlaczego warto jeść melony? Gorzki melon zawiera wiele składników odżywczych korzystnie wpływających na zdrowie. Najbardziej znane właściwości (...) zdrowotne to pomoc w kontrolowaniu...

Sałatki

Warzywne i owocowe sałatki poniżej 200 kcal

Warzywne i owocowe sałatki poniżej 200 kcal

pomysłów, to wypróbuj tę opcję, która zawiera tylko 171 kalorii na porcję. Subtelny anyżowy smak kopru świetnie współgra z pikantną czerwoną cebulką (...) , cytrusowym aromatem grejpfruta i ostrym smakiem niebieskiego sera pleśniowego....

Naleśniki

Naleśnik z kukurydzą

Naleśnik z kukurydzą

Kukurydza, cebula, marchewka i pietruszka połączone ciastem naleśnikowym z pewnością zasmakuje każdemu!