Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Kukurydza - odmiany, właściwości, przepisy

 Aleksandra Miłosz
09.04.2021 17:35
Kukurydza - odmiany, właściwości, przepisy
Kukurydza - odmiany, właściwości, przepisy (Flickr)

Kukurydza to obecnie jedna z najpopularniejszych roślin uprawnych świata - co roku zbiera się ok. 850 milionów ton żółtych nasion. Obecnie spożywamy ją głównie w postaci płatków śniadaniowych, mąki i kasz. Jest uprawiana także na paszę dla zwierząt. Nie wszyscy zdajemy sobie jednak sprawę z tego, że kolby kukurydzy są bogactwem witamin i składników odżywczych regulujących pracę naszego organizmu.

spis treści

1. Odmiany kukurydzy

Chociaż kukurydzę uprawiono już 7 tysięcy lat temu przez plemiona zamieszkujące Amerykę Łacińską, to w Europie pojawiła się dopiero w XVI wieku za sprawą Krzysztofa Kolumba. Później trafiła do Azji i Afryki. Do Polski dotarła dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku z Rumunii lub Węgier. „Złoto Indian” jak jest nazywana kukurydza, to nie tylko znane nam żółte kolby.

Odmian kukurydzy są tysiące, oprócz tej najpopularniejszej żółtej, znana jest np. kukurydza biała, czerwona, niebieska. Istnieją też kolby o różnokolorowych ziarnach. Idealne warunki dla jej wzrostu zapewnia klimat podzwrotnikowy, jednak równie dobrze adaptuje się w klimacie umiarkowanym. W zależności od przeznaczenia, najczęściej są uprawiane trzy rodzaje: kukurydza cukrowa, którą kupujemy w kolbach i możemy znaleźć w puszkach, kukurydza pastewna przeznaczona na paszę dla zwierząt oraz kukurydza zbożowa na mąkę i kasze.

2. Właściwości kukurydzy

Kukurydza to przede wszystkim bogate źródło witamin i składników odżywczych. Wśród wartości odżywczych kukurydzy warto wymienić witaminę C, kwas foliowy i niacynę. Ponadto do wartości odżywczych kukurydzy należy zaliczyć witaminę A, D, E i L oraz witaminy z grupy B. Ziarna kukurydzy składają się w 70 proc. z węglowodanów, 15 proc. z białka i 8 proc. z tłuszczu. W kukurydzy znajdziemy również magnez, wapń, selen, cynk, potas, żelazo, miedź oraz fosfor i jod. Swój żółty kolor zawdzięcza karotenoidom, takim jak zeaksantyna i luteina.

Zobacz film: "Kukurydza - złoto Indian"
Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa
Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa [6 zdjęć]

Chociaż nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, buraki są bardzo korzystne dla zdrowia. Zawierają żelazo, błonnik

zobacz galerię

Kukurydza jest dość kaloryczna, w 100 g znajdziemy 110 kcal. W związku z tym nie jest polecana osobom na diecie. Obecnie popularność kukurydzy wzrasta ze względu na brak glutenu w ziarnach. Dzięki zawartości witaminy E  odżywia i nawilża skórę, a z kolei beta-karoten zapewnia jej zdrowy, brzoskwiniowy odcień.

Wśród wartości odżywczych kukurydzy należy wymienić przeciwutleniacze, takich jak zeaksantyna i luteina, chroni wzrok i zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Ze względu na właściwość luteina w kukurydzy jest polecana nie tylko osobom uskarżającym się na pogarszanie wzroku, ale także kobietom w ciąży.

Zawarte w kukurydzy właściwości wpływają na odpowiedni rozwój płodu, a u kobiet niebędących w ciąży - na owulację. Z uwagi na zwartość selenu właściwości kukurydzy można wykorzystać jako wspomaganie terapii antynowotworowej. Dobra jest też dla osób, które zmagają się z chorobami nerek. Żółte ziarna wspomagają też pracę wątroby i pomagają usuwać z organizmu złogi nagromadzonego cholesterolu. W problemach związanych z układem moczowym i w częstym występowaniu zapalenia pęcherza moczowego (https://portal.abczdrowie.pl/zapalenie-pecherza-moczowego-u-kobiet) poleca się picie wody pozostałej po gotowanej kukurydzy.

3. Przepisy na dania z kukurydzy

Kukurydza, obok fasoli i papryki, jest podstawą kuchni meksykańskiej. Kukurydzę można wykorzysrać do przygotowania zupy oraz farszu, np. do naleśników, ale może być też samodzielnym dodatkiem do dania mięsnego. Ponadto z ziaren piecze się ciasta i przygotowuje napoje, takie jak atoli, czyli popularny w Ameryce Środkowej napój z miodem i brązowym cukrem. Jednak równie dobrze smakuje kukurydza gotowana, jak i pieczona na grillu. Gotowana kukurydza jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy włożyć kukurydzę do garnka z wodą o temperaturze 90 st. C.

Zazwyczaj wystarczy już 10 minut, aby stała się miękka i soczysta. Kukurydzę możemy też grillować. Kolbę kukurydzy wystarczy obłożyć masłem oraz zawinąć w folię aluminiową, a następnie zapiekać przez kilka minut z każdej strony. Warto wiedzieć, że kukurydzy nie znajdziemy jedynie w kuchni meksykańskiej. Pełni główną rolę we włoskiej polencie i rumuńskiej mamałydze.

Jak wybrać idealną kukurydzę, która będzie smakować wszystkim domownikom? Powinna być przede wszystkim owinięta zielonymi liśćmi, a charakterystyczne „włosy” - błyszczące i sprawiające wrażenie mokrych. Lepiej wybierać kukurydzę o ziarnach żółtych, jednak nie ciemnożółtych. W przeciwnym wypadku ziarna będą twarde i niezbyt soczyste. Pamiętajmy też, że kolby nie powinny mieć żółtych bądź pokrytych plamami liści – to oznaka starości.

4. Ile kalorii ma surowa słodka kukurydza

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 145 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 86,0 kcal 125 kcal
Białko 3,27 g 4,74 g
Węglowodany 18,70 g 27,1 g
Cukier 6,26 g 9,08 g
Błonnik 2,00 g 2,90 g
Tłuszcz 1,35 g 1,96 g
Tłuszcze nasycone 0,33 g 0,47 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,43 g 0,63 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,49 g 0,71 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 6,80 mg 9,86 mg
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze