Kukurydza - składniki odżywcze, właściwości, przepisy

Kukurydza to obecnie jedna z najpopularniejszych roślin uprawnych świata - co roku zbiera się ok. 850 milionów ton żółtych nasion. Obecnie spożywamy ją głównie w postaci płatków śniadaniowych, mąki i kasz. Jest uprawiana także na paszę dla zwierząt. Nie wszyscy zdajemy sobie jednak sprawę z tego, że kolby kukurydzy są bogactwem witamin i składników odżywczych regulujących pracę naszego organizmu.

Kukurydza - odmiany

Chociaż kukurydzę uprawiono już 7 tysięcy lat temu przez plemiona zamieszkujące Amerykę Łacińską, to w Europie pojawiła się dopiero w XVI wieku za sprawą Krzysztofa Kolumba. Później trafiła do Azji i Afryki. Do Polski dotarła dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku z Rumunii lub Węgier. „Złoto Indian” jak jest nazywana kukurydza, to nie tylko znane nam żółte kolby.

Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?

Odmian kukurydzy są tysiące, oprócz tej najpopularniejszej żółtej, znana jest np. kukurydza biała, czerwona, niebieska. Istnieją też kolby o różnokolorowych ziarnach. Idealne warunki dla jej wzrostu zapewnia klimat podzwrotnikowy, jednak równie dobrze adaptuje się w klimacie umiarkowanym. W zależności od przeznaczenia, najczęściej są uprawiane trzy rodzaje: kukurydza cukrowa, którą kupujemy w kolbach i możemy znaleźć w puszkach, kukurydza pastewna przeznaczona na paszę dla zwierząt oraz kukurydza zbożowa na mąkę i kasze.

Kukurydza - właściwości

Kukurydza to przede wszystkim bogate źródło witamin i składników odżywczych. Wśród wartości odżywczych kukurydzy warto wymienić witaminę C, kwas foliowy i niacynę. Ponadto do wartości odżywczych kukurydzy należy zaliczyć witaminę A, D, E i L oraz witaminy z grupy B. Ziarna kukurydzy składają się w 70 proc. z węglowodanów, 15 proc. z białka i 8 proc. z tłuszczu. W kukurydzy znajdziemy również magnez, wapń, selen, cynk, potas, żelazo, miedź oraz fosfor i jod. Swój żółty kolor zawdzięcza karotenoidom, takim jak zeaksantyna i luteina.

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

Chociaż nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, buraki są bardzo korzystne dla zdrowia. Zawierają żelazo, błonnik i witaminę C. Dzięki tak bogatemu składowi pomagają...

Kukurydza jest dość kaloryczna, w 100 g znajdziemy 110 kcal. W związku z tym nie jest polecana osobom na diecie. Obecnie popularność kukurydzy wzrasta ze względu na brak glutenu w ziarnach. Dzięki zawartości witaminy E  odżywia i nawilża skórę, a z kolei beta-karoten zapewnia jej zdrowy, brzoskwiniowy odcień.

Wśród wartości odżywczych kukurydzy należy wymienić antyoksydanty, takich jak zeaksantyna i luteina, chroni wzrok i zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Ze względu na właściwość luteina w kukurydzy jest polecana nie tylko osobom uskarżającym się na pogarszanie wzroku, ale także kobietom w ciąży. Zawarte w kukurydzy właściwości wpływają na odpowiedni rozwój płodu, a u kobiet niebędących w ciąży - na owulację. Z uwagi na zwartość selenu właściwości kukurydzy można wykorzystać jako wspomaganie terapii antynowotworowej. Dobra jest też dla osób, które zmagają się z chorobami nerek. Żółte ziarna wspomagają też pracę wątroby i pomagają usuwać z organizmu złogi nagromadzonego cholesterolu. W problemach związanych z układem moczowym i w częstym występowaniu zapalenia pęcherza moczowego poleca się picie wody pozostałej po gotowanej kukurydzy.

Kukurydza - przepisy

Kukurydza, obok fasoli i papryki, jest podstawą kuchni meksykańskiej. Kukurydzę można wykorzysrać do przygotowania zupy oraz farszu, np. do naleśników, ale może być też samodzielnym dodatkiem do dania mięsnego. Ponadto z ziaren piecze się ciasta i przygotowuje napoje, takie jak atoli, czyli popularny w Ameryce Środkowej napój z miodem i brązowym cukrem. Jednak równie dobrze smakuje kukurydza gotowana, jak i pieczona na grillu. Gotowana kukurydza jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy włożyć kukurydzę do garnka z wodą o temperaturze 90 st. C. Zazwyczaj wystarczy już 10 minut, aby stała się miękka i soczysta. Kukurydzę możemy też grillować. Kolbę kukurydzy wystarczy obłożyć masłem oraz zawinąć w folię aluminiową, a następnie zapiekać przez kilka minut z każdej strony. Warto wiedzieć, że kukurydzy nie znajdziemy jedynie w kuchni meksykańskiej. Pełni główną rolę we włoskiej polencie i rumuńskiej mamałydze.

Jak wybrać idealną kukurydzę, która będzie smakować wszystkim domownikom? Powinna być przede wszystkim owinięta zielonymi liśćmi, a charakterystyczne „włosy” - błyszczące i sprawiające wrażenie mokrych. Lepiej wybierać kukurydzę o ziarnach żółtych, jednak nie ciemnożółtych. W przeciwnym wypadku ziarna będą twarde i niezbyt soczyste. Pamiętajmy też, że kolby nie powinny mieć żółtych bądź pokrytych plamami liści – to oznaka starości.

Komentarze (12)
Tajemnica długowieczności!
Tajemnica długowieczności! 2 dni temu

Tajemnica długowieczności! Stres oksydacyjny to główna przyczyna przedwczesnego starzenia. To groźny dla zdrowia stan, w którym organizm produkuje nadmiar toksycznych związków – wolnych rodników. Zwiększenie liczby wolnych rodników w ciele jest spowodowane złą dietą, stresem, zanieczyszczeniem środowiska. Zatrzymaj czas, zachowaj młodość i pełnię sił. Suplement diety Resvitarox zawiera kompleks najsilniejszych i najskuteczniejszych antyoksydantów spowalniających proces starzenia się organizmu. 100 mg resweratrolu + 4 mg astaksantyny + 5 mg likopenu to optymalna dawka antyoksydantów niwelująca działanie wolnych rodników – toksycznych związków odpowiedzialnych za uszkadzanie komórek, a w efekcie przyspieszone , przedwczesne starzenie się organizmu. Resvitarox skutecznie neutralizuje działanie wolnych rodników, chroniąc komórki przed zniszczeniem i tym samym przedłużając młodość! Resvitarox działa od środka, neutralizując przyczyny, a nie objawy starzenia się organizmu. Regularna suplementacja Resvitaroxu zapewnia trwałą i bezpieczną ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników – faktyczną przyczyną przedwczesnego starzenia się. Jedna kapsułka wystarczy aby na dłużej zachować młodość. Maksymalna dawka antyoksydantów spowalniających proces starzenia się organizmu. Więcej informacji znajdziesz tu mocantyoksydantow.pl -----------------------------------------------------------------------------------

Odpowiedz
~kasia
~kasia ponad rok temu

A ja nie mam tym problemu co jeść.Poprostu jem to co lubie, aczkolwiek zmieniłam nawyki żywieniowe.Miałam jeszcze kilka kg do zrzucenia.Udało mi się :) poleciła mi koleżanka taki fajny program(idealnafigura.com/gberes),dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę a jem to co lubie.Super

Odpowiedz
~ze wsi
~ze wsi ponad rok temu

@~Nick: Bzdura kompletna - W Europie dominują uprawy konwencjonalne albo mieszańcowe czyli bez modyfikacji GMO. W Polsce jest zakaz uprawy kukurydzy modyfikowanej genetycznie. A w Czechach tylko 1 odmiana ma modyfikacje odporności na omacnice prosowiankę. Tak więc jak byś powiedział że nawożona, pryskana to ok ale nie modyfikowana genetycznie.

Odpowiedz
~wefwe
~wefwe ponad rok temu

Zapomnieliście wspomnieć, że większość już upraw to kukurydza GMO, bardzo szkodliwa dla zdrowia. Opluwacie witamine B17 i inne naturalne preparaty faktycznie skuteczne ale propagujecie sztuczne jedzenie. Kpina. Schowajcie się pismaki za pieniądze korporacji i firm farmaceutycznych. WON!!!

Odpowiedz
~felicja
~felicja ponad rok temu

Jaki cholesterol? Co najmniej dla dobiety powinien byc 270, a dla mezczyzn troche mniej, i o jakim my cholesterorze mowimy? Natomiast co chodzi o kukurydze, to mniejmy na uwadze to, iz nie powinna ona byc z GMO...., a powinna miec w sobie tyle wytamin co inne uprawy. Wiec ta dzisiejsza kukurydza nic nie zdziala,... gdyz mam ziemie wyjalowiana, do tego stropnia,ze tylko szukac takich upraw ,ktore by zawieraly 100% mineralow i witamin.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Marchewka zamiast chrupek

Marchewka zamiast chrupek

Warto przekonać dziecko do jedzenia warzyw ze względu na ich składniki odżywcze.

Dieta na ładną cerę

Przepisy w diecie na trądzik

Przepisy w diecie na trądzik

-228-7, Sikorski Z.E. Chemia żywności - odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2009, ISBN 978-83 (...) Dieta na trądzik powinna być bogata w witaminy...

Naleśniki

Naleśnik z kukurydzą

Naleśnik z kukurydzą

Kukurydza, cebula, marchewka i pietruszka połączone ciastem naleśnikowym z pewnością zasmakuje każdemu!

Naleśniki

Kukurydziane naleśniki

to ma wysokie właściwości odżywcze. Zawiera ono duże ilości węglowodanów, witamin A, C oraz z grupy B, a także mikroelementy, takie jak potas, magnez (...) grube i małe placki naleśnikowe. Komentarz: Kukurydza...

Błonnik - definicja, skład, funkcje, zawartość w pożywieniu

Co warto wiedzieć o błonniku? (WIDEO)

Co warto wiedzieć o błonniku? (WIDEO) Odtwórz wideo

Nie ma dobrze zbilansowanej diety bez błonnika. Pod tą nazwą kryje się grupa substancji pochodzenia roślinnego. Nie są one rozkładane przez enzymy trawienne. Błonnik bywa inaczej nazywany włóknem pokarmowym. Ma bardzo duży wpływ na pracę układu pokarmowego,...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Tych warzyw nie powinieneś jeść w zimie

Tych warzyw nie powinieneś jeść w zimie

Niezbędny w diecie składnik Do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje witamin, soli mineralnych oraz odpowiednich składników odżywczych (...) węgla zmienia nie tylko ich smak, ale także...

Żywienie

Zielone smoothie, które da ci energię każdego dnia

Zielone smoothie, które da ci energię każdego dnia

wyborem będzie zdrowy koktajl, który oszczędzi czas, ale równocześnie dostarczy wszystkich potrzebnych naszemu organizmowi składników. Oto przepisy (...) na przełomie zimy i wiosny. Niech to smoothie na stałe zagości...

Białko - budowa, właściwości, podział, niedobór, wpływ na odchudzanie

Produkty wysokobiałkowe

Produkty wysokobiałkowe

Wysokobiałkowe rośliny strączkowe uzupełniają dietę wegetariańską w aminokwasy.

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tłuste potrawy

Tłuste potrawy

Udowodniono, że elementy pokarmu, takie jak tłuszcz i cukier, są odpowiedzialne za degradację niektórych komórek w związku z działaniem toksycznego środowiska.

Naleśniki

Owsiane naleśniki

Owsiane naleśniki

Owies jest środkiem odżywczym bogatym w białko, wapń, magnez, krzem, potas, żelazo oraz witaminy. Jego składniki odżywcze pomagają w utrzymaniu