Kukurydza

Kukurydza to obecnie jedna z najpopularniejszych roślin uprawnych świata - co roku zbiera się ok. 850 milionów ton żółtych nasion. Obecnie spożywamy ją głównie w postaci płatków śniadaniowych, mąki i kasz. Jest uprawiana także na paszę dla zwierząt. Nie wszyscy zdajemy sobie jednak sprawę z tego, że kolby kukurydzy są bogactwem witamin i składników odżywczych regulujących pracę naszego organizmu.

Historia kukurydzy

Chociaż była uprawiana już 7 tysięcy lat temu przez plemiona zamieszkujące Amerykę Łacińską, to w Europie pojawiła się dopiero w XVI wieku za sprawą Krzysztofa Kolumba. Później trafiła do Azji i Afryki. Do Polski dotarła dopiero na przełomie XVII i XVIII wieku z Rumunii lub Węgier. „Złoto Indian” jak jest nazywana kukurydza, to nie tylko znane nam żółte kolby.

Polecane wideo:

 

Odmian kukurydzy są tysiące, oprócz tej najpopularniejszej żółtej, znana jest np. kukurydza biała, czerwona, niebieska. Istnieją też kolby o różnokolorowych ziarnach. Idealne warunki dla jej wzrostu zapewnia klimat podzwrotnikowy, jednak równie dobrze adaptuje się w klimacie umiarkowanym. W zależności od przeznaczenia, najczęściej są uprawiane trzy rodzaje: kukurydza cukrowa, którą kupujemy w kolbach i możemy znaleźć w puszkach, kukurydza pastewna przeznaczona na paszę dla zwierząt oraz kukurydza zbożowa na mąkę i kasze.

Co znajdziemy w kukurydzy?

Kukurydza to przede wszystkim bogate źródło witamin i składników odżywczych. Znajdziemy w niej witaminę C, kwas foliowy i niacynę. Ponadto zawiera witaminy A, D, E i L oraz witaminy z grupy B. Ziarna kukurydzy składają się w 70 proc. z węglowodanów, 15 proc. z białka i 8 proc. z tłuszczu. W kukurydzy znajdziemy również magnez, wapń, selen, cynk, potas, żelazo, miedź oraz fosfor i jod. Swój żółty kolor zawdzięcza karotenoidom, takim jak zeaksantyna i luteina.

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

Chociaż nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, buraki są bardzo korzystne dla zdrowia. Zawierają żelazo, błonnik i witaminę C. Dzięki tak bogatemu składowi pomagają...

Właściwości zdrowotne kukurydzy

Kukurydza jest dość kaloryczna, w 100 g znajdziemy 110 kcal. W związku z tym nie jest polecana osobom na diecie. Obecnie popularność kukurydzy wzrasta ze względu na brak glutenu w ziarnach. Dzięki zawartości witaminy E  odżywia i nawilża skórę, a z kolei beta-karoten zapewnia jej zdrowy, brzoskwiniowy odcień.

Obecność antyoksydantów, takich jak zeaksantyna i luteina, chroni wzrok i zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Luteina jest polecana nie tylko osobom uskarżającym się na pogarszanie wzroku, ale także kobietom w ciąży. Regularnie jedzona wpływa na odpowiedni rozwój płodu, a u kobiet niebędących w ciąży - na owulację. Z uwagi na zwartość selenu jest polecana jako wspomaganie terapii antynowotworowej.  Dobra jest też dla osób, które zmagają się z chorobami nerek. Żółte ziarna wspomagają też pracę wątroby i pomagają usuwać z organizmu złogi nagromadzonego cholesterolu. W problemach związanych z układem moczowym i w częstym występowaniu zapalenia pęcherza moczowego poleca się picie wody pozostałej po ugotowaniu kukurydzy.

Pomysły na dania z kukurydzy

Kukurydza, obok fasoli i papryki, jest podstawą kuchni meksykańskiej. Przygotowuje się z niej zupy oraz farsze, np. do naleśników, ale może być też samodzielnym dodatkiem do dania mięsnego. Ponadto z ziaren piecze się ciasta i przygotowuje napoje, takie jak atoli, czyli popularny w Ameryce Środkowej napój z miodem i brązowym cukrem. Jednak równie dobrze smakuje gotowana lub pieczona na grillu. Aby ją ugotować należy włożyć ją do garnka z wodą o temperaturze 90 st. C. Zazwyczaj wystarczy już 10 minut, aby stała się miękka i soczysta. Możemy ją też grillować. Kolbę kukurydzy wystarczy obłożyć masłem oraz zawinąć w folię aluminiową, a następnie zapiekać przez kilka minut z każdej strony. Warto wiedzieć, że kukurydzy nie znajdziemy jedynie w kuchni meksykańskiej. Pełni główną rolę we włoskiej polencie i rumuńskiej mamałydze.

Jak wybrać idealną kukurydzę, która będzie smakować wszystkim domownikom? Powinna być przede wszystkim owinięta zielonymi liśćmi, a charakterystyczne „włosy” - błyszczące i sprawiające wrażenie mokrych. Lepiej wybierać kolby o ziarnach żółtych, jednak nie ciemnożółtych. W przeciwnym wypadku ziarna będą twarde i niezbyt soczyste. Pamiętajmy też, że kolby nie powinny mieć żółtych bądź pokrytych plamami liści – to oznaka starości.

Komentarze (9)
~kasia
~kasia ponad rok temu

A ja nie mam tym problemu co jeść.Poprostu jem to co lubie, aczkolwiek zmieniłam nawyki żywieniowe.Miałam jeszcze kilka kg do zrzucenia.Udało mi się :) poleciła mi koleżanka taki fajny program(idealnafigura.com/gberes),dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę a jem to co lubie.Super

Odpowiedz
~ze wsi
~ze wsi ponad rok temu

@~Nick: Bzdura kompletna - W Europie dominują uprawy konwencjonalne albo mieszańcowe czyli bez modyfikacji GMO. W Polsce jest zakaz uprawy kukurydzy modyfikowanej genetycznie. A w Czechach tylko 1 odmiana ma modyfikacje odporności na omacnice prosowiankę. Tak więc jak byś powiedział że nawożona, pryskana to ok ale nie modyfikowana genetycznie.

Odpowiedz
~wefwe
~wefwe ponad rok temu

Zapomnieliście wspomnieć, że większość już upraw to kukurydza GMO, bardzo szkodliwa dla zdrowia. Opluwacie witamine B17 i inne naturalne preparaty faktycznie skuteczne ale propagujecie sztuczne jedzenie. Kpina. Schowajcie się pismaki za pieniądze korporacji i firm farmaceutycznych. WON!!!

Odpowiedz
~felicja
~felicja ponad rok temu

Jaki cholesterol? Co najmniej dla dobiety powinien byc 270, a dla mezczyzn troche mniej, i o jakim my cholesterorze mowimy? Natomiast co chodzi o kukurydze, to mniejmy na uwadze to, iz nie powinna ona byc z GMO...., a powinna miec w sobie tyle wytamin co inne uprawy. Wiec ta dzisiejsza kukurydza nic nie zdziala,... gdyz mam ziemie wyjalowiana, do tego stropnia,ze tylko szukac takich upraw ,ktore by zawieraly 100% mineralow i witamin.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Odchudzanie

agacia2000 • ostatni post 7 godzin temu

1

Joga

olaa1993 • ostatni post 10 godzin temu

1
Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Naleśniki

Naleśnik z kukurydzą

Naleśnik z kukurydzą

Kukurydza, cebula, marchewka i pietruszka połączone ciastem naleśnikowym z pewnością zasmakuje każdemu!

Dania z warzyw

Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej?

Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej?

w proszku. Piecz w temperaturze 220 stopni, aż zbrązowieją i będą miękkie. Kukurydza - majonez Kolby kukurydzy z zewnętrznymi liśćmi grilluj przez 15 (...) minut, przewracając je tak, aby się nie spaliły. Następnie usuń liście i grilluj...

Produkty żywnościowe

Najzdrowsze połączenia produktów

Najzdrowsze połączenia produktów

wzdęcia. Ziemniaki, kukurydza, brokuły czy fasolka szparagowa sprawią, że przewód pokarmowy będzie się cieszył dobrym zdrowiem. Kukurydziana tortilla pełna

Choroby i dolegliwości

Kancerogenna żywność

Kancerogenna żywność

barwników. Jedzenie w puszce Pomidory, kukurydza, fasola, groszek etc. - żywność konserwowa może być niebezpieczne dla zdrowia. Badania opublikowane

Anemia (niedokrwistość) - rodzaje, objawy, diagnostyka, leczenie, zapobieganie

Jak naturalnie poprawić poziom hemoglobiny?

Jak naturalnie poprawić poziom hemoglobiny?

poziom hemoglobiny - przyczyny, leczenie Zboża Zboża takie jak jęczmień, ryż czy kukurydza również powinny znajdować się na stole. Możesz korzystać

Pasty i dipy wegetariańskie

Pasta serowa

Pasta serowa

jest nie do przecenienia. Zielony groszek i kukurydza konserwowana powodują, że pasta może być bardzo kolorowa i stanowić element dekoracyjny stołu. Składniki (...) : ser biały (zmielony); zielony groszek z puszki; kukurydza...

Osteoporoza - klasyfikacja, diagnostyka, profilaktyka, leczenie

Jedzenie, które uchroni cię przed osteoporozą

Jedzenie, które uchroni cię przed osteoporozą

, np. szpinak, fasola, groch, kukurydza, daktyle. Spożywaj 4700 mg potasu i 310-420 mg magnezu dziennie. Unikaj puszkowanych owoców i warzyw - proces

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Tych warzyw nie powinieneś jeść w zimie

Tych warzyw nie powinieneś jeść w zimie

się rozkładać, a warzywa tracić smak. To samo dzieje się z witaminami i solami mineralnymi. Sprawdź, których warzyw powinieneś unikać w zimie. Kukurydza