Przejdź na WP

Śledź - charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie w kuchni

Śledź nie traci na popularności. Pomimo, że w naszych sklepach pojawia się coraz więcej gatunków ryb, Polacy w dalszym ciągu sięgają po śledzia. Jakie właściwości ma śledź? Czy śledź jest kaloryczny? Co sprawia, że tak lubimy śledzia?

Zobacz film: "Śledź i dorsz mogą zapobiegać chorobie Parkinsona"

spis treści

1. Śledź – charakterystyka

Śledź jest rybą z rodziny śledziowatych. Możemy wyróżnić kilka gatunków śledzia:

  • śledź oceaniczny
  • śledź pacyficzny
  • śledź obły
  • śledź patagoński
  • złotośledź

W Polsce najbardziej popularny jest śledź bałtycki. Jest on podgatunkiem śledzia atlantyckiego. Występuje w wschodniej części Morza Bałtyckiego.

2. Śledź – wartości odżywcze

Śledź jest ryba tłustą, ale mało kaloryczną. 100 g świeżego śledzia to tylko 160 kalorii. Śledź jest bardzo dobrym źródłem potasu, który przyspiesza usuwanie wody z organizmu. Śledź zawiera także kwasy omega-3. Śledź jest źródłem witamin.

Dlaczego warto jeść śledzie?
Dlaczego warto jeść śledzie? [6 zdjęć]

Śledzie królują na wigilijnych stołach. Jedni je uwielbiają, inni – nie mogą znieść ich smaku i zapachu....

zobacz galerię

Znajdziemy w nim witaminę A, witaminę D, witaminę E, witaminy z grupy B. Obok potasu znajdziemy także inne składniki mineralne takie jak żelazo, jod, cynk.

3. Śledź – właściwości

Zdrowotne właściwości śledzia są bardzo liczne. Działa bardzo dobrze na skórę i wzrok, dzięki niemu kości są mocniejsze. Śledź wpływa także na prawidłowy wzrost. Jedzenie śledzi wpływa pozytywnie na problemy z niedokrwistością. Jedzenie śledzi może wpłynąć także na poprawę gospodarki hormonalnej, chronić przed infekcjami oraz wpływać na produkcję serotoniny, dzięki temu będziemy czuli się lepiej i poprawi nam się humor.

Kwasy tłuszczowe omega-3 zwiększają nasz metabolizm i pomagają w spalaniu tkanki tłuszczowej. Dzięki tym kwasom śledź może przeciwdziałać nowotworom. Jedzenie śledzi może ustrzec nas od osłabienia, senności, depresji oraz chorób skóry i chorób układu krążenia.

Śledzie nie pochłaniają zbyt dużych ilości metali ciężkich takich jak rtęć, dlatego też mogą spożywać je kobiety w ciąży. Śledź wpłynie też pozytywnie na rozwój dziecka. Co ciekawe śledź może uchronić przed przedwczesnym porodem.

Zobacz także:

4. Śledź – zastosowanie w kuchni

Śledź może być przygotowany na wiele sposobów. Można je marynować, smażyć, dodawać do sałatek. Sprawdzą się także jako rolmopsy i koreczki. Podawane są także z jajkiem. Śledź praktycznie zawsze podawany jest z cebulą.

Bardzo często podajemy śledzie w śmietanie, oleju czy w occie. Takie zestawy często goszczą na naszych stołach. Śledzie są obowiązkowym daniem podczas wigilijnej kolacji. Można podawać go także jako składnik sałatek, past oraz w postaci tatara.

Warto także spróbować śledzia smażonego. Zdecydowanie najsmaczniejsze śledzie są te świeże, kupowane prosto z rybackiego kutra. Jeżeli mamy taką możliwość koniecznie spróbujmy tej ryby w różnym wydaniu.

5. Surowy śledź rzeczny - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 79 g (1 filet)
Wartość energetyczna 98,0 kcal 77,4 kcal
Białko 18,99 g 15,00 g
Węglowodany 0 g 0 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 1,91 g 1,51 g
Tłuszcze nasycone 0,42 g 0,33 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,47 g 0,37 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,61 g 0,48 g
Cholesterol 50,0 mg 39,5 mg
Witamina C 0 mg 0 mg

Porównaj wartości z innym produktem:

Śledź - charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie w kuchni
Śledź - charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie w kuchni (Shutterstock)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy