Soja

Soja – jedna z najzdrowszych roślin strączkowych na świecie wciąż kryje w sobie wiele nieodkrytych, prozdrowotnych tajemnic. Znana od tysiącleci, nie bez powodu jest nazywana „królową wszystkich roślin” czy „żółtym klejnotem”. Jest głównym składnikiem diety wegetariańskiej, który skutecznie zastępuje białko pochodzenia zwierzęcego, ale też bogatym źródłem tłuszczów nienasyconych. Dlaczego jeszcze te niepozorne nasiona soi powinny na stałe wejść do naszego menu?

Polecane wideo:

Skąd pochodzi soja?

Po raz pierwszy soja pojawiła się na stołach starożytnych Chińczyków. Najpóźniej docenili ją Europejczycy, którzy poznali ją dopiero w XVI wieku. Soja do tej pory zajmuje bardzo ważne miejsce w kuchni Dalekiego Wschodu, gdzie jest nazywana „świętą rośliną”. W kuchni Zachodu jest traktowana z trochę mniejszym uwielbieniem i w większości stosowana do produkcji pasz dla zwierząt. Obecnie prym w uprawie soi wiodą Stany Zjednoczone, które zapewniają prawie połowę jej światowej produkcji.

Wszystko, co musisz wiedzieć o mleku roślinnym

Różne rodzaje mleka roślinnego w szybkim tempie zyskują popularność. Piją je nie tylko osoby z nietolerancją laktozy, weganie, ale również wszyscy ci,...

Co znajdziemy w soi?

Soja to przede wszystkim ogromne źródło białka, które pozwala wegetarianom utrzymać prawidłowy poziom tego budulca w organizmie. W dodatku w przeciwieństwie do białka zwierzęcego nie zawiera puryn, czyli szkodliwych związków utrudniających wchłanianie się wapnia. Oprócz tego zawiera mnóstwo węglowodanów i zdrowych tłuszczów, które decydują o jej dość wysokiej kaloryczności – w 100 g nasion soi znajdziemy 385 kalorii. Soja zawiera też witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, potas, fosfor i magnez. Ponadto ma też dużo błonnika, witaminy E oraz witaminy H, znanej jako biotyna. Chociaż od kilku lat dość głośno jest o soi modyfikowanej genetycznie, to jak dotąd nie stwierdzono jej szkodliwego działania na organizm człowieka.

Wpływ soi na zdrowie

Soja to przede wszystkim naturalny lek na choroby związane z układem krążenia. Jej najważniejsza rola polega na obniżaniu złego cholesterolu we krwi, jednak nie obniżając jednocześnie tego dobrego. Chorzy jedzący każdego dnia soję są w stanie obniżyć poziom cholesterolu całkowitego nawet o 20%, a co za tym idzie, uniknąć miażdżycy. Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych nie tylko wzmacnia naczynia krwionośne, ale zapobiega też powstawaniu zatorów i zakrzepów. W ten sposób soja chroni serce przed groźnym zawałem.

Soja odgrywa ważną rolę także podczas leczenie osteoporozy, na którą najbardziej są narażone kobiety po menopauzie. Wynika to ze spadku poziomu estrogenów, które podczas terapii osteoporozy są uzupełniane w organizmie kobiety. Tymczasem okazuje się, że zahamowanie niszczenia tkanki kostnej powodują zawarte w soi izoflawony. W dodatku badania potwierdziły, że spożywanie białka sojowego zapewnia o połowę mniejsze wydalanie wapnia z moczem, w porównaniu z białkiem zwierzęcym. Właśnie dlatego osteoporoza jest chorobą, która w krajach azjatyckich występuje niezmiernie rzadko.

Liczne badania potwierdzają, że soja może mieć istotny wpływ na małą liczbę śmiertelnych nowotworów piersi w krajach azjatyckich, w porównaniu z liczbą przypadków raka piersi, która występuje w krajach zachodnich, np. w Stanach Zjednoczonych. Uważa się, że największą ochroną przed rakiem tego typu są izoflawony, których bogatym źródłem jest właśnie soja. Uważa się ją także za wartościowy zamiennik dla kuracji hormonalnej menopauzy dla kobiet, które nie mogą przyjmować hormonów ze względu na inne choroby.

Soja a alergia

Lekarze często polecają mleko sojowe i inne produkty wytwarzane z soi jako substytuty dla osób cierpiących na alergię pokarmową lub nietolerancję laktozy. Alergia na krowie mleko najczęściej charakteryzuje się reakcją alergiczną polegającą na powstaniu zmian skórnych, takich jak pokrzywka czy atopowe zapalenie skóry, ale pojawić mogą się także objawy przypominające astmę czy zapalenie oskrzeli. Najczęstsze są jednak dolegliwości związane z układem pokarmowym, a więc biegunki, wymioty, zaparcia, a nawet krwawienie z układu pokarmowego. Zarówno mleko sojowe, jak i ser tofu są bezpieczną alternatywą dla alergików uczulonych na mleko krowie oraz chorych na nietolerancję laktozy.

Niekorzystna soja?

Spożywanie soi może mieć także negatywne oddziaływanie na nasze zdrowie. Nie warto spożywać więcej niż 50 g nasion soi dziennie, ponieważ ich nadmiar może zaburzyć pracę tarczycy. Wynika to z obecności tioglikozyd, powodujących powstanie tzw. wola tarczycy. Zdarza się również, że wprowadzenie do diety produktów sojowych, takich jak mleko sojowe czy tofu, powoduje pojawienie się dolegliwości przewodu pokarmowego takich jak wzdęcia, wymioty czy biegunki. Decydując się więc na wprowadzenie do diety tego typu produktów, lepiej robić to w małych ilościach.

Komentarze (4)
~niemyslacy
~niemyslacy ponad rok temu

@~człowiek myślący: Czlowieku myslacy! Pomysl! tu jest mowa o soji,i jak mowimy o soji to jest prawda, a jak zaczniemy mowic o chemi i genetyce, soji to juz nie jest soja, tylko mowimy o chemii i atruciu genetycznym jako "czyms" co soja 100% juz nie jest.TYlko na soje wtedy nalezy powiedziec ze to cos jest z doadtkiem soji i tak powinno pisac na opakowaniu.

Odpowiedz
~człowiek myślący
~człowiek myślący ponad rok temu

tak soja zdrowa tak samo zdrowa jak losos norweski z hodowli naszpikowany hormonami wzrostu i antybiotykami lub pomidory w puszkach trucizna sledze dorsze z baltyckiego morza pelne dioksyn bcb i rteci tak samo kukurydza i soja 86 procent soji jest genetycznie modyfikowana poczytac firma monsanto i wszystko jasne a tu pisza soja zdrowa give me a break

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Polskie produkty regionalne pod lupą

Polskie produkty regionalne pod lupą

odkrywamy bogatą polską tradycję kulinarną, a nasze produkty regionalne pobijają podniebienia mieszkańców różnych zakątków świata. Chociaż niegdyś (...) , śmietany, cukru, mąki pszennej. Te produkty spożyte w nadmiarze...

Produkty żywnościowe

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

W jaki sposób jesz jajka? Czy wiesz, że sposób, w jaki jesz jajka mówi wiele o tym, jakim człowiekiem jesteś? Do takich wniosków doszli naukowcy z Midlab International. To, czy wybierasz jajecznicę, jajko gotowane na miękko czy na twardo, może wskazywać...