Sos sojowy - właściwości, zastosowanie

Jest kojarzony z orientalnymi potrawami, ale coraz częściej naturalne właściwości sosu sojowego doceniane są w kuchni europejskiej. Ma głęboki, ciemny kolor, bardzo charakterystyczny smak i intensywny aromat.

1. Sos sojowy – właściwości

Dlaczego warto włączyć do codziennej diety sos sojowy? Dodanie nawet kilku kropli sosu sojowego zmienia smak potrawy, a dodatkowo po użyciu tego produktu nie trzeba do dania dodawać soli.

Inne właściwości sosu sojowego to duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka, niezbędnego dla prawidłowej pracy całego organizmu, a zwłaszcza mięśni.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Sos sojowy to również witaminy z grupy B, minerały i błonnik, który nie tylko wpływa na pracę układu pokarmowego, ale również redukuje cholesterol.

Ponieważ sos sojowy jest pozbawiony soli, a oprócz tego zawiera wiele substancji odżywczych, dietetycy polecają przyprawę do włączenia do diety osób starszych, a nawet dzieci.

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi
Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi [9 zdjęć]

Uwielbiana przez wegetarian i wegan soja świetnie zastępuje białko pochodzenia zwierzęcego. Obniża poziom...

zobacz galerię

Sos sojowy można obecnie kupić w większości sklepów spożywczych. Ważne jest, aby wybierając konkretną markę sosu sojowego, zwrócić szczególną uwagę na etykietkę produktu.

Przede wszystkim należy sprawdzić składniki sosu sojowego - im lista jest dłuższa, tym bardziej jest pewne, że produkt zawiera sztuczne dodatki. Należy szukać sosu sojowego z jak najkrótszym składem.

Przeczytaj także

Naturalny sos sojowy to tylko trzy składniki: woda, ziarna zbóż i soja. Charakterystyczny zapach, kolor i oczywiście smak wynikają z długiego procesu fermentacji, który powinien trwać nawet cztery miesiące. Dobry sos sojowy nie wymaga dodawania sztucznych aromatów czy barwników.

2. Sos sojowy – zastosowanie

Sos sojowy to nie tylko dodatek do potraw kuchni azjatyckiej, ponieważ jego nietypowy smak komponuje się także z innym daniami, jest bardzo uniwersalny. Niektórzy dodają nawet sos sojowy do deserów, aby zrównoważyć odmienne smaki.

Sos sojowy jest dodawany do potraw włoskich, np. pizzy czy past, ale jest też popularny w kuchni amerykańskiej i sprawdza się jako przyprawa do burgerów.

Sos sojowy może być dodawany do mięs, zup, sałatek, a nawet niektórych deserów
Sos sojowy może być dodawany do mięs, zup, sałatek, a nawet niektórych deserów (123RF)

Inne zastosowanie sosu sojowego to dodawanie go do marynaty np. do wieprzowiny, wołowiny czy drobiu. Sos sojowy jest także dodawany do zup, sałatek warzywnych, a także dipów.

Zaletą sosu sojowego jest także to, że łatwo poddaje się obróbce termicznej, dlatego nadaje się do potraw pieczonych, smażonych czy duszonych. Należy jednak pamiętać, aby dodawać go pod koniec gotowania - jeżeli długo gotuje się razem z daniem, aromat sosu sojowego może zdominować całą potrawę.

Sos sojowy wydobędzie wszystko to, co najlepsze również z typowych przysmaków kuchni polskiej, np. z gołąbków czy kotletów mielonych. Jednak ze względu na intensywny aromat, wystarczy dodać tylko kilka kropel przyprawy.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!