Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Dieta przy podwyższonym poziomie kwasu moczowego we krwi

Witam, Proszę o poradę w następującej sprawie: Przy podwyższonym poziomie kwasu moczowego we krwi, jaka powinna być dieta? Bo jest tyle różnych wersji, że w zasadzie nie powinno się nic jeść;) A to z kolei mogłoby być bardzo groźne dla zdrowia i życia. Zaznaczam, że poziom kwasu moczowego jest niewiele podwyższony ale już występowały zapalenia stawów.Sprawa dotyczy mojego męża, dla którego droga do dietetyka jest bardzo daleka i bardzo kręta. Postanowiłam napisać do Państwa, ponieważ mam nadzieję, że tu znajdę fachową i jednoznaczną odpowiedź. Interesuje mnie konkretnie, co mąż może jeść, a czego zdecydowanie unikać. Z góry dziękuję. Pozdrawiam
MĘŻCZYZNA, 70 LAT ponad rok temu

Witam! Faktycznie szukając informacji co należy włączyć do diety a czego się wystrzegać można znaleźć wiele sprzecznych informacji. Różne źródła podają różne zawartości puryn w żywności. Właśnie "puryny" występujące w żywności przekształcają się w kwas moczowy powodując bóle stawów. W okresie napadowym czyli występowania bólu stawów należy stosować dietę bez mięsną, a białko powinno pochodzić z mleka i jego przetworów (twaróg półtłusty i chudy, jogurty i mleko do 2%). W okresie międzynapadowym należy wyeliminować z diety wywary mięsne, czyli sosy i zupy na wywarach mięsnych, także cielęcinę, śledzie, sardynki, makrelę, soczewicę, wątrobę no i oczywiście alkohol. Dieta powinna być łatwo strawna, eliminująca potrawy smażone. Reakcja organizmu to sprawa bardzo indywidualna, część chorych miewa ataki już po zjedzeniu małej ilości niedozwolonego produktu. Świetnie sprawdzają się potrawy "jednogarnkowe" jak risotto, makaron z dodatkami warzyw i małą ilością drobiu (w okresie bez napadu) lub twarogu. Polecam poszukać tabele zawartości puryn w produktach spożywczych dzięki czemu będzie Pani mogła kontrolować zawartość tych związków z diecie męża. Pozdrawiam

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Polecam poradnik Instytutu żywności i żywienia pt " Dna moczanowa" tam Pani znajdzie wszelkie niezbędne informacje dla pacjenta i rodziny.

0

Witam, dieta stosowana przy podwyższonym kwasie moczowym przede wszystkim nie powinna zawierać produktów tj:
mocne wywary z kości i mięsa - zupy powinny być raczej na wywarze warzywnym niż mięsnym, w grę nie wchodzą żadne esencjonalne wywary grzybowe, mocne buliony, zrezygnować powinno się z mocnych naparów kawy, herbaty, kakao, alkohol jest również przeciwskazany, raczej nie powinno się spożywać nasion roślin strączkowych, groch, soczewica, soja, kukurydza ponad to szczaw, szpinak, rabarbar.

W zależności od ilości kwasu moczowego należy zrezygnować również z wędlin i mięsa- jednak ilość tych produktów można dobrać tylko na podstawie ilości kwasu moczowego we krwi - mięso jest dopuszczalne powiedzmy 3 razy w tygodniu, wędliny powinny ulec mocnemu organiczeniu, również wszelkiego rodzaju, ryby, konserwy rybne, ryby marynowane itp.

Aby nie przesadzić z rezygnacjią z tych produktów warto było by odwiedzić dietetyka który dokona konkretnych obliczeń i dokładnie określi ile razy w tygodniu w jakiej ilości można zjeść mięso i wędliny aby nie dopuścić do zmniejszonej zawartości białka w diecie.

0

Główną zasadą leczenia dietetycznego w dnie moczanowej jest ograniczenie podaży związków purynowych z zewnątrz. Mąż powinien unikać spożywania: sardynek, pstrąga, dorsza, śledzia, mięsa wieprzowego, wątroby, nerek i innych podrobów, papryki, brokuł, brukselki, szpinaku, pora, grochu, soczewicy, tłustych serów, mocnej herbaty oraz czekolady.
Produkty „dozwolone” to mleko, jaja, tuńczyk, halibut, pieczywo razowe i pszenne, ziemniaki, pomidory, ogórki, buraki, cytrusy, jabłka, śliwki, winogrona i wiśnie. Pozdrawiam

0

Dzień dobry!
Najważniejsze to: wypijać ok 2- 2,5 litra wody dziennie, unikać alkoholu, ograniczyć czarną herbatę i kawę. Ograniczyć mięso do 2-3 razy w tygodniu, ograniczyć rośliny strączkowe, nie przesadzać z pikantnymi przyprawami. Jak najmniej tłuszczy: tak więc piec, dusić, grillować i gotować bez tłuszczu.
To co wskazane to: herbatki ziołowe, białko w postaci nabiału (sery, maślanki, jogurty). Duża ilość warzyw i owoców zarówno surowych jak i gotowanych. Wskazane chleby pełnoziarniste, razowe, ryże, makarony. Nie zapominać o ruchu.
Pozdrawiam!
Ania Kuczkin

0
Dr Agata Cezari Dietetyk, Wrocław
38 poziom zaufania

Witam,
otóż ja na takie pytania nie jestem w stanie Państwu odpowiadać. Dlaczego? bo uprawiam medyczną dietetykę, jestem w stanie powiedzieć "co kto może jeść" po obejrzeniu pełnego profilu badań z krwi żylnej. Dietę mąż ma rzeczywiście nieodpowiednią skoro problem się pokazał i postępuje, ja jednak uczciwie Pani piszę, że większość moich pacjentów ma taki problem i szybko o nim zapomina.Wszystko trzeba zmienić, dietę i sposób podaży jedzenia i picia, poza tym środowisko kwaśne to środowisko dobra dla nowotworzenia, trzeba racjonalnie podejść do tematu...na ten moment polecam zastosowanie proszku zasadowego AlkalaN, dostępny jest w aptekach...doraźnie pomoże.
pozdrawiam serdecznie!

0

Należy pamiętać, że dieta jest tylko uzupełnieniem leczenia farmakologicznego, które w przypadku dny moczanowej jest wyjątkowo skuteczne. Zanim wystąpi ostry atak dny (w przypadku bardzo wysokiej ilości kwasu moczowego) występuje okres hiperurykemii utajonej, w której wartości kwasu moczowego przekraczają normę, ale nie są to na tyle wysokie wartości, żeby dać objawy.
Dieta powinna być uboga w związki purynowe. Do produktów, które należy unikać, ze względu na wysoką zawartość związków purynowych należą:
- mięsa – wieprzowe, cielęce, baranie, boczek, dziczyzna, nerki, wątroba, wszelkiego rodzaju podroby
- ryby – śledzie, sardynki, makrele, pstrągi, łososie
- zupy – rosoły i zupy mięsne
- groch, szparagi, szpinak
- grzyby

Do związków ubogopurynowych zaliczyć można:
- pieczywo
- potrawy mączne
- kasze
- mleko
- chude sery, jaja
- tłuszcze roślinne
- owoce
- jarzyny (za wyjątkiem grochu, szparagów, szpinaku)
- ryby halibut, tuńczyk, unikamy ryb wędzonych
Ważne jest zastosowanie minimum 2,0-2,5 l obojętnych płynów (wody), regularne spożywanie posiłków i unikanie dużych przerw pomiędzy posiłkami. Technika sporządzanie posiłków powinna opierać się na gotowaniu w dużej il. wody oraz pieczeniu bez tłuszczu.

0

Witam. Przy podwyższonym poziomie kwasu moczowego we krwi stosujemy dietę niskopurynową, czyli unika się produktów i potrwa, które zawierają duże jego ilości. Mamy produkty o niskiej, średniej i wysokiej zawartości tego kwasu. Pani mąż powinien spożywać produkty o niskim poziomie kwasu i ewentualnie o średnim, ale też raczej w ograniczonej ilości. Produkty o wysokim poziomie puryn, powinny być wyłączone z diety, a są to: wywary z mięsa i kości, esencjonalne rosoły, galarety mięsne i rybne, konserwy mięsne i rybne, ryby (śledzie, sardynki, szproty), tłuste ryby, podroby, wszystkie wędliny, dziczyzna, baranina, cielęcina, tłuste białe sery i żółte, sery pleśniowe i podpuszczkowe, rabarbar, suche nasiona roślin strączkowych, groszek zielony, kukurydza, szczaw, szpinak, niekóre grzyby, alkohol, kawa, kakao, ostre przyprawy, marynaty. Dieta powinna być lekkostrawna. Należy pamiętać, aby dużo pić, nawet do 3l, aby wypłukać kwas moczowy z organizmu i nie dopuścić do ich krystalizacji. Dieta jest wspomaganiem leczenia farmakologicznego, przy prawidłowo skomponowaniej diecie i odpowiedniej ilości płynów dawki leków obniżających kwas moczowy mogą się zmniejszyć. Ja równiez polecam książeczkę wydaną przez IZŻ "Dna moczanowa", gdzie w przystępny sposób jest wyjaśnione przyczyny, objawy i leczenie choroby, a także są rubryki z niskim, średnim i wysokim poziomem kwasu moczowego w pożywieniu.

0
Przemysław Zarzeczny
69 poziom zaufania

Celem diety stosowanej w tej chorobie jest zmniejszenie stężenia kwasu moczowego we krwi. W leczeniu dny stosuje się dietę ubogopurynową, w której duże znaczenie, oprócz odpowiedniego doboru produktów, ma sposób jej przygotowania.

Co wykluczamy z diety?
Przede wszystkim należy wyłączyć produkty bogate w związki purynowe:
1. wyciągi z kości i mięsa,
2. podroby,
3. dziczyznę,
4. baraninę,
5. sardynki,
6. śledzie,
7. szproty,
8. czekoladę,
9. kawę naturalną,
10. herbatę,
11. kakao,
12. soczewicę,
13. groch, fasolę,
14. grzyby,
15. szpinak.
Ponadto niewskazane jest spożywanie wędlin, konserw, ostrych przypraw, tłuszczów zwierzęcych, rabarbaru, alkoholu.
Dodatkowo, jeśli chory nie ma cukrzycy ani zaburzeń lipidowych, zaleca się: masło, śmietana, miód i cukier.
Należy także pamiętać o spożyciu co najmniej 8-10 szklanek płynów dziennie (picie wody powoduje wzrost wydalania kwasu moczowego w nerkach i zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych), najlepsze będą woda mineralna alkaliczna, np. Zuber lub słaba herbata, herbaty ziołowe i owocowe, soki warzywne, soki owocowe (najwyżej 1-2 szklanki dziennie), koktajle owocowe.
Należy przyjmować posiłki 4-5 razy na dobę, a ostatni posiłek spożyć do 4 godzin przed snem, by nie dopuścić do zatrzymywania w organizmie większych ilości kwasu moczowego podczas snu.
Trzeba pamiętać, że potrawy powinny być łagodne w smaku i nie pikantne. Potrawy należy gotować, dusić bez obsmażania na tłuszczu i piec bez dodatku tłuszczu.
Aby zminimalizować zawartość puryn w posiłkach, można zastosować tzw. Podwójne gotowanie.
Metoda tzw. podwójnego gotowania: warzywa obrane i drobno pokrojone należy zalać dużą ilością wrzącej wody, moczyć przez pół godziny, następnie kilkakrotnie przepłukać i gotować do miękkości.

ZAPRASZAM NA WWW.DIETAPACJENTA.PL

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Dieta przy podwyższonym kwasie moczowym

jaką diete stosować jak mam podwyższony kwas moczowy
KOBIETA, 58 LAT ponad rok temu
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi

mam podwyzszony poziom kwasu moczowego we krwi wynik to 10 , co mam robic i gdzie sie udac???
MĘŻCZYZNA, 45 LAT ponad rok temu
Lek. Tomasz Budlewski
95 poziom zaufania

Podwyższony poziom kwasu moczowego może wynikać z wielu przyczyn np: pierwotna dna moczanowa, zwiększone spożycie pokarmów bogatopurynowych, czy też jakaś patologia dotycząca nerek, a także wiele innych przyczyn. Proponuję zgłoszenie się do lekarza POZ, który na podstawie badania zleci dodatkowe badania laboratoryjne, i/lub konsultacje innych specjalistów. Być może będzie konieczność udania się do reumatologa/nefrologa.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty