Witam! Faktycznie szukając informacji co należy włączyć do diety a czego się wystrzegać można znaleźć wiele sprzecznych informacji. Różne źródła podają różne zawartości puryn w żywności. Właśnie "puryny" występujące w żywności przekształcają się w kwas moczowy powodując bóle stawów. W okresie napadowym czyli występowania bólu stawów należy stosować dietę bez mięsną, a białko powinno pochodzić z mleka i jego przetworów (twaróg półtłusty i chudy, jogurty i mleko do 2%). W okresie międzynapadowym należy wyeliminować z diety wywary mięsne, czyli sosy i zupy na wywarach mięsnych, także cielęcinę, śledzie, sardynki, makrelę, soczewicę, wątrobę no i oczywiście alkohol. Dieta powinna być łatwo strawna, eliminująca potrawy smażone. Reakcja organizmu to sprawa bardzo indywidualna, część chorych miewa ataki już po zjedzeniu małej ilości niedozwolonego produktu. Świetnie sprawdzają się potrawy "jednogarnkowe" jak risotto, makaron z dodatkami warzyw i małą ilością drobiu (w okresie bez napadu) lub twarogu. Polecam poszukać tabele zawartości puryn w produktach spożywczych dzięki czemu będzie Pani mogła kontrolować zawartość tych związków z diecie męża. Pozdrawiam
Polecam poradnik Instytutu żywności i żywienia pt " Dna moczanowa" tam Pani znajdzie wszelkie niezbędne informacje dla pacjenta i rodziny.
Witam, dieta stosowana przy podwyższonym kwasie moczowym przede wszystkim nie powinna zawierać produktów tj:
mocne wywary z kości i mięsa - zupy powinny być raczej na wywarze warzywnym niż mięsnym, w grę nie wchodzą żadne esencjonalne wywary grzybowe, mocne buliony, zrezygnować powinno się z mocnych naparów kawy, herbaty, kakao, alkohol jest również przeciwskazany, raczej nie powinno się spożywać nasion roślin strączkowych, groch, soczewica, soja, kukurydza ponad to szczaw, szpinak, rabarbar.
W zależności od ilości kwasu moczowego należy zrezygnować również z wędlin i mięsa- jednak ilość tych produktów można dobrać tylko na podstawie ilości kwasu moczowego we krwi - mięso jest dopuszczalne powiedzmy 3 razy w tygodniu, wędliny powinny ulec mocnemu organiczeniu, również wszelkiego rodzaju, ryby, konserwy rybne, ryby marynowane itp.
Aby nie przesadzić z rezygnacjią z tych produktów warto było by odwiedzić dietetyka który dokona konkretnych obliczeń i dokładnie określi ile razy w tygodniu w jakiej ilości można zjeść mięso i wędliny aby nie dopuścić do zmniejszonej zawartości białka w diecie.
Główną zasadą leczenia dietetycznego w dnie moczanowej jest ograniczenie podaży związków purynowych z zewnątrz. Mąż powinien unikać spożywania: sardynek, pstrąga, dorsza, śledzia, mięsa wieprzowego, wątroby, nerek i innych podrobów, papryki, brokuł, brukselki, szpinaku, pora, grochu, soczewicy, tłustych serów, mocnej herbaty oraz czekolady.
Produkty „dozwolone” to mleko, jaja, tuńczyk, halibut, pieczywo razowe i pszenne, ziemniaki, pomidory, ogórki, buraki, cytrusy, jabłka, śliwki, winogrona i wiśnie. Pozdrawiam
Dzień dobry!
Najważniejsze to: wypijać ok 2- 2,5 litra wody dziennie, unikać alkoholu, ograniczyć czarną herbatę i kawę. Ograniczyć mięso do 2-3 razy w tygodniu, ograniczyć rośliny strączkowe, nie przesadzać z pikantnymi przyprawami. Jak najmniej tłuszczy: tak więc piec, dusić, grillować i gotować bez tłuszczu.
To co wskazane to: herbatki ziołowe, białko w postaci nabiału (sery, maślanki, jogurty). Duża ilość warzyw i owoców zarówno surowych jak i gotowanych. Wskazane chleby pełnoziarniste, razowe, ryże, makarony. Nie zapominać o ruchu.
Pozdrawiam!
Ania Kuczkin
Witam,
otóż ja na takie pytania nie jestem w stanie Państwu odpowiadać. Dlaczego? bo uprawiam medyczną dietetykę, jestem w stanie powiedzieć "co kto może jeść" po obejrzeniu pełnego profilu badań z krwi żylnej. Dietę mąż ma rzeczywiście nieodpowiednią skoro problem się pokazał i postępuje, ja jednak uczciwie Pani piszę, że większość moich pacjentów ma taki problem i szybko o nim zapomina.Wszystko trzeba zmienić, dietę i sposób podaży jedzenia i picia, poza tym środowisko kwaśne to środowisko dobra dla nowotworzenia, trzeba racjonalnie podejść do tematu...na ten moment polecam zastosowanie proszku zasadowego AlkalaN, dostępny jest w aptekach...doraźnie pomoże.
pozdrawiam serdecznie!
Należy pamiętać, że dieta jest tylko uzupełnieniem leczenia farmakologicznego, które w przypadku dny moczanowej jest wyjątkowo skuteczne. Zanim wystąpi ostry atak dny (w przypadku bardzo wysokiej ilości kwasu moczowego) występuje okres hiperurykemii utajonej, w której wartości kwasu moczowego przekraczają normę, ale nie są to na tyle wysokie wartości, żeby dać objawy.
Dieta powinna być uboga w związki purynowe. Do produktów, które należy unikać, ze względu na wysoką zawartość związków purynowych należą:
- mięsa – wieprzowe, cielęce, baranie, boczek, dziczyzna, nerki, wątroba, wszelkiego rodzaju podroby
- ryby – śledzie, sardynki, makrele, pstrągi, łososie
- zupy – rosoły i zupy mięsne
- groch, szparagi, szpinak
- grzyby
Do związków ubogopurynowych zaliczyć można:
- pieczywo
- potrawy mączne
- kasze
- mleko
- chude sery, jaja
- tłuszcze roślinne
- owoce
- jarzyny (za wyjątkiem grochu, szparagów, szpinaku)
- ryby halibut, tuńczyk, unikamy ryb wędzonych
Ważne jest zastosowanie minimum 2,0-2,5 l obojętnych płynów (wody), regularne spożywanie posiłków i unikanie dużych przerw pomiędzy posiłkami. Technika sporządzanie posiłków powinna opierać się na gotowaniu w dużej il. wody oraz pieczeniu bez tłuszczu.
Witam. Przy podwyższonym poziomie kwasu moczowego we krwi stosujemy dietę niskopurynową, czyli unika się produktów i potrwa, które zawierają duże jego ilości. Mamy produkty o niskiej, średniej i wysokiej zawartości tego kwasu. Pani mąż powinien spożywać produkty o niskim poziomie kwasu i ewentualnie o średnim, ale też raczej w ograniczonej ilości. Produkty o wysokim poziomie puryn, powinny być wyłączone z diety, a są to: wywary z mięsa i kości, esencjonalne rosoły, galarety mięsne i rybne, konserwy mięsne i rybne, ryby (śledzie, sardynki, szproty), tłuste ryby, podroby, wszystkie wędliny, dziczyzna, baranina, cielęcina, tłuste białe sery i żółte, sery pleśniowe i podpuszczkowe, rabarbar, suche nasiona roślin strączkowych, groszek zielony, kukurydza, szczaw, szpinak, niekóre grzyby, alkohol, kawa, kakao, ostre przyprawy, marynaty. Dieta powinna być lekkostrawna. Należy pamiętać, aby dużo pić, nawet do 3l, aby wypłukać kwas moczowy z organizmu i nie dopuścić do ich krystalizacji. Dieta jest wspomaganiem leczenia farmakologicznego, przy prawidłowo skomponowaniej diecie i odpowiedniej ilości płynów dawki leków obniżających kwas moczowy mogą się zmniejszyć. Ja równiez polecam książeczkę wydaną przez IZŻ "Dna moczanowa", gdzie w przystępny sposób jest wyjaśnione przyczyny, objawy i leczenie choroby, a także są rubryki z niskim, średnim i wysokim poziomem kwasu moczowego w pożywieniu.
Celem diety stosowanej w tej chorobie jest zmniejszenie stężenia kwasu moczowego we krwi. W leczeniu dny stosuje się dietę ubogopurynową, w której duże znaczenie, oprócz odpowiedniego doboru produktów, ma sposób jej przygotowania.
Co wykluczamy z diety?
Przede wszystkim należy wyłączyć produkty bogate w związki purynowe:
1. wyciągi z kości i mięsa,
2. podroby,
3. dziczyznę,
4. baraninę,
5. sardynki,
6. śledzie,
7. szproty,
8. czekoladę,
9. kawę naturalną,
10. herbatę,
11. kakao,
12. soczewicę,
13. groch, fasolę,
14. grzyby,
15. szpinak.
Ponadto niewskazane jest spożywanie wędlin, konserw, ostrych przypraw, tłuszczów zwierzęcych, rabarbaru, alkoholu.
Dodatkowo, jeśli chory nie ma cukrzycy ani zaburzeń lipidowych, zaleca się: masło, śmietana, miód i cukier.
Należy także pamiętać o spożyciu co najmniej 8-10 szklanek płynów dziennie (picie wody powoduje wzrost wydalania kwasu moczowego w nerkach i zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych), najlepsze będą woda mineralna alkaliczna, np. Zuber lub słaba herbata, herbaty ziołowe i owocowe, soki warzywne, soki owocowe (najwyżej 1-2 szklanki dziennie), koktajle owocowe.
Należy przyjmować posiłki 4-5 razy na dobę, a ostatni posiłek spożyć do 4 godzin przed snem, by nie dopuścić do zatrzymywania w organizmie większych ilości kwasu moczowego podczas snu.
Trzeba pamiętać, że potrawy powinny być łagodne w smaku i nie pikantne. Potrawy należy gotować, dusić bez obsmażania na tłuszczu i piec bez dodatku tłuszczu.
Aby zminimalizować zawartość puryn w posiłkach, można zastosować tzw. Podwójne gotowanie.
Metoda tzw. podwójnego gotowania: warzywa obrane i drobno pokrojone należy zalać dużą ilością wrzącej wody, moczyć przez pół godziny, następnie kilkakrotnie przepłukać i gotować do miękkości.
ZAPRASZAM NA WWW.DIETAPACJENTA.PL
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta dla osoby chorej na dnę moczową – odpowiada Mgr Natalia Łasek
- Jakich produktów należy unikać przy dnie moczanowej? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Leczenie dny moczanowej – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Jakie mięso i ryby można jeść w przypadku ataku dny moczanowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta przy dnie moczanowej – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Jaka dieta przy stwierdzonej dnie moczanowej? – odpowiada Mgr Ewelina Tabaczar
- Ból dużego palca u nogi i dna moczowa – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Dna moczanowa a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Puryny w diecie a dna moczowa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Bóle stawów dłoni, barku, kolan – odpowiada Magdalena Mroczek
artykuły
Kamica moczanowa - dieta, jadłospis
Dieta w kamicy moczanowej polega na ograniczeniu w
Dieta przy dnie moczanowej - charakterystyka, korzyści, jadłospis
Dna moczanowana określana jest również jako artret
Produkty, których należy unikać w przypadku kamicy nerkowej
Według statystyk kamica nerkowa dotyka 5-7 proc. p